6 Redenen om te stoppen met kauwgom kauwen

Ga jij je huis niet uit zonder je vertrouwde pakje gum in je broekzak? Dan ben je niet de enige. Het geeft je immers een verfrissend gevoel in je mond en je kunt er bellen mee blazen. Maar is kauwgom kauwen eigenlijk wel zo goed voor je?

In dit artikel kom je erachter welke nadelen er aan het kauwen van kauwgompjes kleven. Ook leer je welke soorten ongezond zijn. Zo kun je zelf besluiten welk product je kiest uit alle kauwgom merken

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, Initiatiefnemer van gezondeten.nlMSc Exercise Science and Health Promotion

Wist je dat...

...in sommige Arabische landen kauwgom als alternatief voor klein wisselgeld wordt gebruikt? Dat zegt wel iets over de vraag ernaar.

Ingrediënten kauwgom

Wat is kauwgom?

Is kauwgom gemaakt van plastic?

Steeds meer mensen maken zich hier zorgen om. Maar is dat terecht?

Vroeger werd kauwgom altijd gemaakt van gom.

Dit is een sap afkomstig uit bomen.

Er zijn wel 20 soorten waarvan het gom geschikt is om kauwgom van te maken. De meest bekende boom is de Sappodillaboom. 

Uit welke ingrediënten kauwgom nog meer bestaat verschilt per merk. In de meeste gevallen bevat het naast een gombasis ook zoetstoffen, suikers en smaakstoffen.

Ook bevat het doorgaans stabilisatoren, aroma's en glansmiddel. Soms bevat je kauwgompje ook lanoline. Dit is een was-achtig product afkomstig uit schapenwol.

Wist je dat...

...de naam 'Chiclets' (een pepermuntkauwgom) is afgeleid van 'chicle', de naam voor het sap van de Sappodillaboom. Dit is de meest bekende boomsoort waaruit gom gewonnen wordt.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Tegenwoordig gebruiken sommige kauwgom merken synthetische grondstoffen. Er staat dan 'gombasis' vermeld op de ingrediëntenlijst. Deze gombasis wordt gezien als bedrijfsgeheim. Wat er precies in deze basis zit blijft dus gissen.

Er wordt beweerd dat polyethyleen tot een van de ingrediënten behoort. En dat is gewoon plastic. Ben je een fervent kauwer? Check dan de ingrediëntenlijst van jouw kauwgom merk eens voor je verder gaat met kauwen.

Wist je dat...

...je op kauwgom alleen kauwt? Maar wat gebeurt er als je kauwgom doorslikt? Dat is niet de bedoeling. Al is het wel een fabel dat er dan een kauwgomboom in je buik zou kunnen groeien.

Waarom is kauwgom gemaakt?

Kauwgom van vroeger was heel anders. Ik zal je wat vertellen over de kauwgom geschiedenis.

Vroeger kauwden ze al op de hars van bomen. Ook schenen de eskimo's op walvishuid te kauwen. Maar waarom eigenlijk? Om er rustig van te worden of zich beter te kunnen concentreren.

Deze gewoonte werd overgenomen door de Amerikanen. Maar dan probeerden ze er een smakelijk alternatief van te maken. Zo stopten de kauwgom merken van vroeger echte suiker in hun kauwgoms.

Kauwgom ongezond voor je gebit?

Is kauwgom ongezond voor je gebit?

Of kauwgom goed is voor je tanden, daar zijn de meningen over verdeeld.

Suikerhoudende kauwgom is uiteraard niet goed voor je tanden.

De suiker kan namelijk je tandglazuur aantasten.

Tip

Dat het binnenkrijgen van veel toegevoegde suikers niet goed voor je is, wist je waarschijnlijk al. Maar wist jij ook dat je ontwenningsverschijnselen kunt krijgen als je mindert met deze suikers? Hoe dat zit lees je hier.

De voordelen van kauwgom kauwen

Het kauwen van kauwgom heeft ook voordelen. Maar waarom is kauwgom goed voor je? Ik zet ze hieronder voor je op een rij.

Voordeel 1: Een frisse smaak

Even een kauwgompje pakken na het roken van een sigaret of na het eten van knoflook. Kauwgom is zeer geschikt om ongewenste geuren te maskeren.

Voordeel 2 : Een beter geheugen

Misschien loop je rond met vragen als 'Is kauwgom kauwen goed voor je hersenen?'. En 'Kun je beter nadenken met kauwgom?'. Het antwoord op beide vragen is ja! Kauwgom an tijdelijk je geheugen verbeteren.

Daarom wordt kauwgom kauwen op scholen soms tijdelijk toegestaan. Bijvoorbeeld in de toetsweek of bij het schoolexamens.

Wat is het nut van kauwen dan eigenlijk? Het kauwen zou stress kunnen verminderen en een hongergevoel tegengaan. 

kauwgom goed voor tandglazuur.

Voordeel 3: Een stralende lach

Je kunt na het eten een kauwgompje nemen om etensresten te verwijderen.

Je hebt tegenwoordig ook kauwgompjes die beweren dat je er een witter gebit van krijgt.

Maar kan kauwgom je tanden witter maken? 

Wanneer je een kauwgompje kauwt stimuleert het kauwen de speekselproductie. Dit is goed is voor het herstel van je tandglazuur.

Daarnaast bestaan er kauwgoms met actieve koolstof. Dit wordt ook wel whitening kauwgom genoemd. Dit product zou zorgen voor wittere tanden, zonder ze te beschadigen. Er is tot op heden nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat dit bevestigt.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Wist je dat...

...de Oude Grieken al een soort kauwgom hadden? Dit werd gemaakt van hars van bepaalde bomen.

Wat zijn de nadelen van kauwgom?

Ondanks dat kauwen ontzettend ingeburgerd is, is het niet erg goed voor je. Waarom niet? Dat leg ik je hieronder uit.

kauwgom zorgt voor moeheid

Nadeel 1: Een vermoeid gevoel

Wat is het effect van kauwgom kauwen op je hersenen?

Veel kauwgoms bevatten suikers. Met als gevolg: je lichaam maakt het hormoon insuline aan.

Hierdoor werkt je geheugen tijdelijk beter en ben je scherper van geest. 

Dat klinkt idealer dan het is. Na de insulinepiek volgt namelijk een insulinedip. Dit kan weer zorgen voor een vermoeid gevoel.

Tip

Vraag je je af hoeveel kauwgoms er per dag gegeten worden door Nederlanders? Elk jaar eten we met z'n allen zo'n 5 miljoen kilo. Dat komt neer op een kauwgompje per persoon per dag.

Nadeel 2: Minder bacteriën in je mond

Dit klinkt misschien als een voordeel. Maar dat is het niet. Ik zal je uitleggen waarom.

Kauw je tien minuten op een suikervrije kauwgom? Dan neemt dit stukje zo'n honderd miljoen bacteriën op uit je mond. Helaas zijn dit zowel de slechte als ook de goede bacteriën. En die laatste wil je eigenlijk niet kwijt.

Wist je dat...

...er in totaal leven zo'n twintig miljard (goede en slechte) bacteriën in je mond leven?

kauwgom kauwen kaakspier problemen

Nadeel 3: Problemen met je kaakspieren

Misschien vraag je je wel eens af: Is kauwgom kauwen goed voor je kaken?

Nee, niet per se.

Het kauwen van kauwgom kan je kaken uit balans brengen.

Vooral wanneer je voornamelijk met één kant van je kaken kauwt. Je kunt je kaakspieren dan overbelasten. 

Temporomandibulaire dysfunctie is een verzameling van stoornissen van het kaakgewricht.

Deze aandoening kan veroorzaakt worden door overmatig kauwgom gebruik. Je kunt dan naast pijn in je kaak ook last krijgen van hoofdpijn, oorpijn en oorsuizen.

Tip

Kauwgom kauwen als je makkelijk afvallen wilt? Een gummetje kan je wat afleiding bieden bij een hongergevoel, maar neem ze wel met mate.

Nadeel 4: Maagklachten 

Je kunt van veel kauwgom een opgeblazen gevoel krijgen. Dit komt doordat je veel lucht inslikt tijdens het kauwen. Het is daarom niet goed voor je spijsvertering.

Maagklachten door kauwgom komen geregeld voor. Je lichaam denkt door de kauwbewegingen dat je voedsel binnenkrijgt. Hierdoor kan het overtollig maagzuur gaan produceren. Dit leidt tot vervelende maagklachten.

Je houdt je lijf dus voor de gek. Met als gevolg dat het ontregeld kan raken op het moment dat je wél gaat eten. Dit is niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken als je zo af en toe een kauwgompje kauwt. Dit zijn de gevolgen voor zeer fanatieke kauwers.

Bestanddelen van kauwgom ongezond

Nadeel 5: Synthetische bestanddelen

Gom in kauwgom is niet zo natuurlijk als doet vermoeden.

Het is vaak een mix van hars, vulstoffen, weekmakers en elastomeren voor de elasticiteit. 

De meest gom bestaat tegenwoordig uit synthetische bestanddelen.

Wist je dat...

...er twee soorten kauwgom bestaan? Chewing gum; kauwgom gemaakt om op te kauwen. En bubble gum; kauwgom om bellen mee te blazen.

Gom bevat regelmatig paraffine, lijm en talk. Drie mogelijk kankerverwekkende stoffen. Andere stoffen die je in kauwgom kunt vinden zijn BHT, titaandioxide en calcium caseïnepepton.

BHT (butylhydroxytolueen) is een conserveringsmiddel. Dit middel is in sommige landen al verboden. Maar nog niet in Europa. Titaandioxide en calcium caseïnepepton (calcium fosfaat) zijn stofjes die zouden bijdragen aan witte tanden. 

De lange termijn effecten van deze stofjes zijn nog onbekend. Maar onderzoek lijkt aan te tonen dat ze kunnen bijdragen aan astma. Maar ook aan auto-immuunziekten, zoals de ziekte van Crohn.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

Volg je een intermittent fasting eetschema, dan kan een kauwgompje tijdens het vasten je wat afleiden van een eventueel hongergevoel. Bij religieus vasten mag kauwgom kauwen echter niet, je slikt immers vocht met smaak door. 

kauwgom bittere smaak

Nadeel 6: Een bittere smaak

Veel mensen eten kauwgom om eetbuien en snaaien tegen te gaan.

Het vermindert vaak wel je hongergevoel. Maar het heeft ook nadelen. 

De mintsmaak beïnvloedt je papillen en geeft groenten en fruit een bittere smaak.

Tip

Ben je op zoek naar een alternatief voor kauwgom? Bedenk dan waarom je eigenlijk kauwt. Als het vanwege een frisse adem is, dan kun je ook je tanden poetsen. Hou je van kauwen? Kauw dan eens op wat blaadjes munt.

Zijn zoetstoffen in kauwgom slecht voor je?

Naar de veilige inname van zoetstoffen is veel onderzoek gedaan. Zoetstoffen dragen, net als suiker, niet bij aan je gezondheid. 

Wist je dat...

...de meeste zoetstoffen in normale hoeveelheden veilig te gebruiken zijn. Maak je dus geen zorgen. Je kunt prima af en toe een kauwgompje met zoetstof nemen. Maar doe dit niet te vaak.  

In kauwgom kunnen kunstmatige zoetstoffen zitten, zoals:

  • Xylitol
  • Aspartaam
  • Acesulfaam-k
  • Sorbitol
  • Sucralose
  • Mannitol
  • Maltitolstroop
  • Lactitol
  • Cyclaamzuur
  • Isomalt
Tip

Wil je meer lezen over zoetstoffen? Alle ins en outs lees je hier.

Het effect van zoetstoffen op je suikerspiegel

Zoetstoffen kunnen ze een laxerend effect hebben. Zoetstoffen in kauwgom kunnen daarnaast je drang naar zoetigheid stimuleren.

Ook kunnen ze zorgen voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Eet je kauwgom met zoetstoffen? Dan maakt je lichaam insuline aan.

Insuline wordt normaal gesproken aangemaakt als je veel suiker in je bloed hebt. Het zet de suikers om, waardoor je bloedsuikerspiegel weer daalt.

Eigenlijk hou je je lichaam dus voor de gek als je zoetstoffen eet. Je lijf gaat immers insuline produceren, Maar er is helemaal niet zo veel suiker in je bloed aanwezig. Hierdoor daalt je bloedsuikerspiegel tot onder het 'normaal'.

Wat gebeurt er dan in je lijf? Je lichaam geeft het signaal 'HONGER' af. Met als gevolg: je hebt zin in iets waar snelle suikers in zitten. Zodat je bloedsuikerspiegel genormaliseerd kan worden. Zoetstoffen kunnen dus zorgen voor meer zin in zoetigheid. 

Wist je dat...

...uit onderzoek blijkt dat sommige zoetstoffen bij overmatig gebruik in verband worden gebracht met onvruchtbaarheid en kanker? Hetzelfde geldt trouwens voor suiker. Eet producten met zoetstoffen en toegevoegde suikers dus met mate.

Conclusie

Kauwgom kauwen heeft een aantal voordelen. Zo kan een kauwgompje etensresten verwijderen. Daarnaast stimuleert het kauwen je speekselproductie. Dit is goed voor je tandglazuur.

Toch kleven er ook behoorlijk wat nadelen aan het kauwen van gom. Het kan namelijk belastend zijn voor je kaken en maag. Ook bevat een kauwgompje vaak zoetstoffen of suikers. 

Af en toe lekker kauwen kan overigens geen kwaad. Maar beter nog kun je in plaats daarvan je tanden poetsen of op wat blaadjes munt kauwen. 

Beoordeel dit artikel

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Light producten, denk er niet te licht over!

Light producten, denk er niet te licht over!

Denk niet te licht over light producten. Waarom? Stel, je wilt afvallen, maar hebt toch wel heel veel zin in een lekker ...

Slechte adem - uit je mond stinken voorkomen

Slechte adem - uit je mond stinken voorkomen

Slechte adem is een vervelende kwaal, zeker omdat het niet altijd (alleen) met mondhygiëne te maken heeft maar anderen d...

Natuurlijk witte tanden tips

Tips voor natuurlijke witte tanden

Ben je weleens jaloers op die mooie witte tanden van filmsterren en BN’ers? Bedenk je dan dat die in de meeste gevallen ...

E-nummers, Top 10 Omstreden e-nummers

Eerlijk over E-nummers, dit wil je weten!

“Ik gebruik geen pakjes en zakjes hoor. Want al die E-nummers zijn zó slecht voor je.” Komt deze gedachte jou bekend voo...

Aspartaam

Aspartaam: tweehonderd keer zo zoet is als suiker, maar is het ook gezond?

Aspartaam is een zoetstof dat onder andere gebruikt wordt in light frisdranken. Het lijkt een aantrekkelijk middel als j...

suiker

De ongezoete waarheid over suiker

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

zoetstoffen

De waarheid over zoetstoffen, zijn ze veilig te gebruiken of toch niet?

Drink je weleens cola zero of een andere light-frisdrank? Tegenwoordig heeft bijna elk product in de supermarkt wel een ...

Lees wat je gemist hebt

13440 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'