Zelf tandpasta maken zonder fluoride

Ooit was fluoride dé oplossing tegen cariës (tandbederf) maar de laatste jaren is uit ontelbare onderzoeken gebleken dat fluoride gezondheidsrisico's met zich meebrengt.

Dit is een goede reden om zelf een natuurlijke tandpasta te maken van hoge kwaliteit. Je weet zo precies wat er in zit en dat is wel zo prettig!

In dit artikel geven we je het basisrecept 'zelf tandpasta maken zonder fluoride', én nog wat leuke aanvullingen hierop. Ook leggen we je uit waarom fluoride schadelijk kan zijn voor je gezondheid en waarom je ook zonder kan.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Wat is fluoride?

Wat is fluoride?

Fluoride is een product van giftig industrieel afval en kan stoffen bevatten als lood, arsenicum en aluminium. Het komt in kleine hoeveelheden voor maar wel in diverse bronnen.

Niet alleen in tandpasta maar ook in antibiotica (met name voor dieren in de bio-industrie), verontreinigde lucht, pesticiden en in de anti-aanbaklaag van pannen kun je fluoride terugvinden.

Daarnaast zit het in bewerkt voedsel, frisdranken, gevogelte dat ontdaan is van de botten en in instant thee.

Wist je dat...

...in sommige landen de waterleidingbedrijven fluoride toevoegt aan het drinkwater? Vanaf 1973 is men hier in Nederland mee gestopt. Er zit van nature nog wel een minuscule hoeveelheid in het water.

Tandpasta met fluoride schadelijk voor de gezondheid

Tandpasta met fluoride schadelijk voor de gezondheid

Meer dan 25 studies hebben aangetoond dat fluoride ook in zeer kleine hoeveelheden een risico voor je gezondheid met zich mee kan brengen.

Het gaat erom dat een opstapeling van alle kleine hoeveelheden uiteindelijk een teveel aan blootstelling van fluoride veroorzaakt.

Er zit uiteraard niet veel fluoride in tandpasta maar als je hier maar een milligram van binnenkrijgt is dit al niet goed voor je gezondheid.

Zeker kinderen slikken vaak tandpasta door. Volwassenen doen dat in principe niet, maar het mondslijmvlies neemt de fluoride toch voor een deel op.

Het kan je cellen aantasten en schade leveren aan je botten, je hersenen, je nachtrust en je hormoonhuishouding.

Je hebt meer kans op een verminderde werking van de schildklier, maagproblemen, hyperactiviteit, een verminderd immuunsysteem, spieraandoeningen en vroegtijdige dementie.

Het gaat er hier niet om dat wij paniek willen zaaien. Er zijn ook veel argumenten die bovenstaande gevaren weerleggen.

Het lastige is dat het steeds gaat om zulke kleine hoeveelheden fluoride dat het moeilijk te testen is hoeveel risico je als individu loopt om teveel fluoride binnen te krijgen.

Toch (of juist daarom) vinden wij het belangrijk dat mensen zich bewust worden van de gevaren.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Kans op tandbederf met tandpasta zonder fluoride?

Kans op tandbederf met tandpasta zonder fluoride?

Fluoride in tandpasta zou gaatjes voorkomen en het tandglazuur versterken.

Echter, een tekort aan fluoride is niet de oorzaak van tandbederf. Net zoals een tekort aan Prozac niet de oorzaak is van depressie.

Oorzaken van tandbederf liggen veel meer bij zaken als de consumptie van een teveel aan suikers (zoals frisdranken) door de dag heen in combinatie met een onvolledige of verkeerde mondverzorging, zoals een gebrek aan floss of ragertjes om je gebit te reinigen.

Ook een tekort aan magnesium en in water oplosbare vitamines, evenals het gebruik van medicijnen (zoals antibiotica) kan tandbederf veroorzaken.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Wist je dat...

...tandbederf wereldwijd is afgenomen sinds de jaren '50, toen fluoride werd geïntroduceerd?

Echter, tandbederf is ook afgenomen in landen waar helemaal geen fluoride wordt gebruikt. Dit heeft dus niets te maken met het gebruik van fluoride maar simpelweg met een betere kennis van mondverzorging.

Inheemse stammen zonder tandarts, (elektrische) tandenborstels of floss draad hebben weer het voordeel dat zij vaak een voedingspatroon hebben waar geen bewerkt en suikerrijk voedsel in voorkomt.

Onderzoek heeft uitgewezen dat inheemse stammen die veel in vet oplosbare vitamines binnenkrijgen minder last hebben van tandbederf en dat ook hun tanden rechter groeien.

Er zijn veel alternatieven voor fluoride, dus waarom zou je je lichaam onderwerpen aan deze mogelijk schadelijke stof?

Waarom zelf tandpasta maken?

Waarom zelf tandpasta maken?

Waarom zou je zelf tandpasta zonder fluoride maken als er ook tandpasta's te koop zijn die vrij zijn van fluoride?

Ten eerste is het goedkoper als je het zelf maakt. Ook beperk je hiermee het gebruik van plastic afval.

Bewerkte tandpasta kan zorgen voor gevoelige tanden, met name bij mensen die al gebitsproblemen en tandvleesaandoeningen hebben en bij kinderen onder de 16 jaar.

Verder zitten er in veel tandpasta's uit de winkel behalve fluoride ook nog andere ingrediënten die je liever niet binnen wilt krijgen, zoals synthetische kleurstoffen, kunstmatige zoetstoffen, parabenen en sodium lauryl sulfaat.

Parabenen zijn chemische conserveringsmiddelen die de hormoonhuishouding kunnen verstoren en in verband worden gebracht met (borst)kanker.

Sodium lauryl sulfaat is een schuimmiddel waardoor je het gevoel krijgt dat je je tanden écht reinigt. Uit onderzoek is echter gebleken dat deze stof huidirritatie en zweren in de mond (kanker) kan veroorzaken.

Zwangere vrouwen adviseren wij ook om geen gewone tandpasta te gebruiken omdat het ongeboren kindje door chemische stoffen in tandpasta schade kan oplopen.

Ten slotte kun je zelfgemaakte tandpasta (zonder xylitol!) ook voor je hond gebruiken. Zelf tandpasta zonder fluoride maken = gezond, veilig en volledig natuurlijk!

Basis-ingrediënten tandpasta zonder fluoride

  1. Kokosolie; biologisch, koudgeperst en niet ontgeurd. Werkt antibacterieel, antiviraal, antischimmel en beschermt je tanden tegen tanderosie.
  2. Baking soda (natriumbicarbonaat); Dit is geen schoonmaaksoda! Liefst organisch en met een fijne korrelstructuur. Maakt je tanden schoon en witter zonder het glazuur aan te tasten. Is alkalisch en neutraliseert daarmee de zuren (bijvoorbeeld in frisdranken) die vaak tandbederf veroorzaken. Niet gebruiken bij een gebits-prothese want baking soda tast de lijm aan!
  3. Etherische olie; biologische essentiële olie van goede kwaliteit. Er zijn veel smaken waar je uit kunt kiezen en iedere smaak heeft weer voordelen voor je mond en tanden. Je kunt meerdere oliën gebruiken. Daarmee maak je jouw tandpasta net als een parfum heel persoonlijk. De meest gebruikte oliën zijn: pepermunt-, citroen- , tea tree-, kaneel-, spearmint & groene munt-, kruidnagel- en sinaasappelolie.

Basisrecept tandpasta zonder fluoride

Omdat je natuurlijk zelf net zoveel tandpasta kunt maken als je wilt (denk wel aan de houdbaarheid), kun je uitgaan van de volgende verhoudingen:

30% (3 delen) kokosolie - 70% (7 delen) baking soda - enkele druppels etherische olie. De verhoudingen hoeven niet exact te kloppen. Probeer het zelf ook te beoordelen naar aanleiding van de smaak en structuur die jij prettig vindt.

Aan de slag!

  • Laat de kokosolie op kamertemperatuur komen. Zet de pot kokosolie bijvoorbeeld even in een bakje warm water; het is dan gemakkelijker om mee te werken. Doe 3 theelepels in een bakje (of meer of minder naar wens).
  • Voeg 7 theelepels baking soda toe. Meng het goed door elkaar. De kokosolie moet dikker worden, anders zakt het zout naar de bodem. Als de kokosolie en de baking soda van elkaar gescheiden blijven ondanks het roeren, kun je het mengsel ook even 5 minuten in de koelkast zetten en dan nogmaals roeren.
  • Voeg de etherische olie toe. Het is sterk spul dus een paar druppels is meestal genoeg. Roer het mengsel weer goed door.
  • Voeg water toe om het mengsel vloeibaar(der) te maken. Dit kan een half kopje zijn of desgewenst meer.
  • Je tandpasta is in de basis klaar voor gebruik! Denk erom dat je je gootsteen goed naspoelt als je de tandpasta uitspuugt; kokosolie stolt namelijk snel en kan dan blijven plakken.
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Extra ingrediënten tandpasta zonder fluoride

Extra ingrediënten tandpasta zonder fluoride

Er zijn een aantal ingrediënten die je kan toevoegen aan het basisrecept om het nog gezonder, 'smakelijker' en spannender te maken. Je kunt denken aan de volgende ingrediënten.

Een snufje keltisch zeezout, himalayazout of "sol" (mengsel met water) voor de benodigde mineralen die goed zijn voor je gebit. Een paar druppels mineralenconcentraat volstaat ook.

Theelepeltje glycerine of aloë vera gel om je tandpasta romiger te maken. Aloë vera werkt verzachtend en bestrijdt aften.

Theelepeltje xylitol. Dit is een natuurlijke zoetstof. De bacterie die voor tandbederf zorgt (streptococcus mutans) sterft af bij aanwezigheid van xylitol. Xylitol zorgt er ook voor dat bacteriën zich moeilijker gaan hechten aan het tandglazuur. Let op: xylitol is niet geschikt voor je hond!

Een half kopje bentoniet klei. Deze klei maakt dat de tandpasta meer een pasta-achtige structuur krijgt. De klei trekt net als kokosolie gifstoffen uit de tong en het tandvlees.

Propolis (bijenpollen) voor een versterkte weerstand (begint in je mond). Let op: alleen als je niet allergisch bent voor bijenproducten.

Tip

Ook kun je verse producten toevoegen voor een frisse adem en gezond tandvlees, zoals gember, peterselie, muntblaadjes, koriander, kruidnagel en salie(poeder).

Zelfgemaakte tandpasta bewaren

Zelfgemaakte tandpasta bewaren

Bewaar de tandpasta in een potje of bakje met deksel. In de koelkast blijft de tandpasta tot 4 maanden houdbaar en op kamertemperatuur 1-2 weken.

Je kunt dit mengsel ook gebruiken als mondwater en voor oilpulling. Ook kun je het op je huid smeren als crème, bij puistjes of huidirritaties. Probeer wel even uit of je huid hier tegen kan.

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Oil pulling: gezondheid begint in je mond

Oil pulling: gezondheid begint in je mond

Ben jij al bekend met oil pulling? Een groeiende groep mensen spoelt elke dag hun mond met olie. In India is het een eeu...

Zuiveringszout voor gezondheid, verzorging en schoonmaken

Zuiveringszout voor gezondheid, verzorging, schoonmaken en meer

Zuiveringszout is een erg veelzijdig product. Je kunt het als verzorgingsproduct gebruiken, maar je kunt het ook voor di...

Slechte adem - uit je mond stinken voorkomen

Slechte adem - uit je mond stinken voorkomen

Slechte adem is een vervelende kwaal, zeker omdat het niet altijd (alleen) met mondhygiëne te maken heeft maar anderen d...

Natuurlijk witte tanden tips

Tips voor natuurlijke witte tanden

Ben je weleens jaloers op die mooie witte tanden van filmsterren en BN’ers? Bedenk je dan dat die in de meeste gevallen ...

Tea Tree olie

Tea Tree olie: Voordelen, Nadelen en Risico's

Wist je dat Tea Tree olie (merknaam: Tea Tree Oil) gezonde, verzorgende en geneeskrachtige eigenschappen heeft? Deze ol...

Bakpoeder en baking soda: hoe zit dat?

Baking soda en Bakpoeder: De Verschillen en de Voordelen

Bakpoeder, baking soda, zuiveringszout, baksoda, zelfrijzend bakmeel, baking powder. Begint het jou ook al te duizelen? ...

kokosolie

Kokosolie: de gezondheidsvoordelen en risico's van deze populaire olie

Kokosolie is uitgegroeid tot een van de populairste oliën voor in de keuken. Het is in veel Aziatische en Zuid-Amerikaan...

Lees wat je gemist hebt

13444 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'