Intermittent fasting: de voordelen, nadelen en de verschillende soorten op een rij

Intermittent fasting is hot. Het is een manier om af te vallen die de aandacht trekt. Maar is het gezond?

Wat zijn de voordelen van intermittent vasten, en zijn er nadelen? Hoe ziet je eetschema eruit als je hieraan doet? En welke vormen van intermittent fasting zijn er? In dit artikel neem ik je mee in de wereld van het vasten.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

intermittent fasting

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting of periodiek vasten staat voor onderbroken vasten. Een groot deel van de dag eet je niets en in slechts een paar uur (dit wordt ook wel een eetwindow genoemd) eet je je maaltijden.

Tijdens het vasten drink je enkel koffie, thee of water. Wanneer je niet vast volg je gewoon je normale eetpatroon.

Naast het 16/8-patroon bestaat er ook 24-uur vasten. Dit houdt in dat je wekelijks één of twee dagen 24 uur lang vast.

Een ander veelgebruikt patroon is het 5:2 dieet. Hierbij eet je vijf dagen van de week ‘normaal’ en gedurende twee dagen vast je. Op de dagen dat je vast eet je wel, maar erg weinig; zo’n 500-600 kcal.

Omdat het 16/8-patroon het meest gebruikt wordt zullen we deze variant bespreken in dit artikel.

Wist je dat...

...wanneer je aan het vasten bent drink je enkel thee, koffie of water, maar tijdens je eet-window mag je ook andere dranken drinken. 

Intermittent fasting schema

De meeste mensen volgen een 16/8-patroon. Dit houdt in dat je gedurende 16 uur per dag niet eet en in slechts 8 uur wel eet. Je kunt je dag dan als volgt indelen:

  • 10:00 uur Ontbijt
  • 13:00 uur Lunch
  • 17:30 uur Diner
Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Tip

Het bovenstaande is een voorbeeld. Je kunt ook eerder of later beginnen met eten. Daarnaast zijn er ook variaties op het aantal uur dat je vast. Zo zijn er ook mensen die 20 uur lang vasten en 4 uur per dag eten.

intermittent fasting schema

Wanneer je een intermittent fasting schema volgt, volgen je drie maaltijden kort op elkaar. Hierdoor is de kans kleiner dat je tussendoor de behoefte voelt om te snacken.

Na het diner zul je zo’n 16 uur vasten, totdat je de volgende dag het ontbijt neemt. Tijdens het vasten zal je lichaam meer menselijk groeihormoon aanmaken. Dit stimuleert de vetverbranding.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Wist je dat...

...door vasten met tussenpozen je maagdarmstelsel meer rust krijgt? Door 16 uur per dag niet te eten krijgt je maag in die periode geen voeding te verwerken met als resultaat dat je minder insuline aanmaakt.

Intermittent fasting voordelen

Als je eens rondvraagt bij je vrienden is de kans groot dat er iemand bij zit die zegt te zijn afgevallen met vasten. Veel mensen zijn namelijk een groot voorstander van dit eetpatroon. Toch zijn er nog weinig wetenschappelijke studies gepubliceerd die aantonen dat deze methode gezondheidsvoordelen biedt.

Wat dat betreft kunnen we stellen dat intermittent fasting niet ‘gezonder’ is dan een normaal voedingspatroon. Het belangrijkste is natuurlijk dat je gezond en gevarieerd eet en dat je je comfortabel voelt bij jouw eetpatroon. Dit betekent echter niet dat het niet kan helpen bij bijvoorbeeld afvallen.

Door de vaste eetmomenten en de periodieke vast momenten krijg je meer grip op het beheersen en voorkomen van 'onnodig' snacken.

interrmittent fasting nadelen

Intermittent fasting nadelen

Met intermittent fasting eet je in een relatief korte periode al je maaltijden. Daarom zul je tussendoor minder trek hebben in (ongezonde) snacks.

Dat maakt dit eetpatroon een veelgebruikte manier om gewicht te verliezen. Intermittent fasting kent echter naast voordelen ook een aantal nadelen:

1. Lastig volg te houden

Je hebt veel doorzettingsvermogen nodig om intermittent fasting vol te houden. Dat geldt natuurlijk vooral tijdens de periode waarin je niet eet en alleen koffie, thee of water drinkt.

Met name bij sociale momenten is het lastig om dit dieet vol te houden. Sla dat biertje en die zak chips ’s avonds op de bank met vrienden maar eens af.

2. Lastig te combineren met sporten

Ben je een sporter? Ook dan kan vasten een uitdaging zijn. Bijvoorbeeld als je ’s morgens vroeg of ’s avonds laat wilt sporten en je in die periode niet mag eten.

3. Hongergevoel tijdens vasten

Tijdens het vasten kun je een sterker hongergevoel ervaren dan je misschien gewend bent. Hierdoor kan het lastiger wordt om nee te zeggen tegen snacks.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

4. Vervelende bijverschijnselen

Vasten kan tot vervelende bijwerkingen leiden als je dit eetpatroon niet gewend bent. Denk hierbij aan een slechte adem en constipatie (verstopping).

Tip

Wil je zeker weten dat je tijdens het vasten niet per ongeluk de fout in gaat? Het kan helpen om je voeding uit het zicht te bewaren of om te zorgen dat je er lastig bij komt. Het is natuurlijk nog beter om geen ongezonde producten in huis te halen. Zo voorkom je dat je verleid wordt. 

intermittent fasting en alcohol

Als je een vorm van intermittent fasting gebruikt om af te vallen, dan kun je beter geen alcohol drinken. Alcoholische drankjes bevatten namelijk geen voedingsstoffen, maar wel een hoop calorieën. Daarnaast verhoogt alcohol de behoefte aan vet of zoet eten.

Daarnaast moet je rekening houden met je eetmomenten, ben je dus voor plan om in de avond alcohol te drinken dan zou je volgens de regels dit in jouw eet-window moeten verwerken.

Concreet betekent dit dat als je bijvoorbeeld tot 22:00 van plan bent om alcohol te drinken, je eerste eetmoment die dag pas om 14:00 is. Niet erg praktisch dus. 

Tip

Doe je aan intermittent fasting en wil je toch genieten van een alcoholisch drankje? Zorg dan dat je wegblijft van bier, dat zit namelijk vol met calorieën. Een 0.0%-biertje is al iets beter, maar wanneer je echt aan je gezondheid wilt denken kun je beter gewoon een Spa Rood nemen op het terras.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alizonne dieet therapeut

Alizonne dieet: de voor- en nadelen van Alizonne therapie

Het Alizonne dieet is uitgegroeid tot een grote trend in Nederland. Met dit dieet hebben verschillende bekende Nederland...

Bulletproof koffie maken: ingrediënten, recept en gezondheidsvoordelen

Bulletproof koffie maken: ingrediënten, recept en gezondheidsvoordelen

Heb je al gehoord van bulletproof koffie? Het is een enorme hype in de Verenigde Staten. Het brouwsel is geliefd bij gr...

Hoe belangrijk is gezond ontbijten

Een gezond ontbijt, hoe ziet dat er uit? (+ recepten)

Veel mensen slaan het ontbijt over, maar kan dit kwaad? Je hoort vaak dat ontbijten erg belangrijk is. Waarom eigenlijk?...

Koolhydraatarm diner: recepten en inspiratie

Koolhydraatarm diner: recepten en inspiratie

Een koolhydraatarm dieet zou goed zijn wanneer je af wilt vallen, maar ook een fijn dieet voor mensen met diabetes of ha...

Groene thee

Groene thee, de meest belangrijkste voordelen op een rij!

Groene thee is een populaire drank die wereldwijd wordt geconsumeerd. De laatste jaren is het ook een erg gewild gezondh...

vasten

Vasten: alle soorten en voordelen van vasten op een rij

Vasten houdt in dat je een tijdje niets eet, of een zeer beperkt voedingspatroon aanhoudt. Deze vorm van onthouding vind...

onvoldoende water drinken

Gevaren van te weinig water drinken ( +tips om meer te drinken)

Heb je regelmatig last hebt van hoofdpijn of spierpijn? Of voel je je soms slapjes of heb je moeite met afvallen? Grote ...

Lees wat je gemist hebt

13444 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'