Wat is de relatie tussen ijzer en vitamine C?

Als je ijzersupplementen wilt kopen bij de drogist worden er vaak ijzerpillen in combinatie met vitamine C verkocht. Hier is een goede reden voor.

Ijzer is een mineraal, dat als functie heeft om hemoglobine te vormen. Hemoglobine zorgt ervoor dat zuurstof zich aan rode bloedcellen kan binden en dat zuurstof door ons lichaam verplaatst kan worden. Er bestaan twee soorten ijzer; heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer haalt ons lichaam uit dierlijke producten, zoals (rood) vlees en eieren. Non-heemijzer haalt ons lichaam uit plantaardige producten zoals groene bladgroenten, noten en peulvruchten.

Heemijzer kan gemakkelijker worden opgenomen door het menselijk lichaam dan non-heemijzer. Voor non-heemijzer gebruiken wij vitamine C.
Non-heemijzer wordt beter door het lichaam opgenomen als het zich bindt aan vitamine C. Daarom wordt het ook aangeraden om een sinaasappel of rode paprika te eten bij ijzerrijke voeding, dan wordt het beter opgenomen.

Geschreven door

Diëtist Alicia Izeboud beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Waar wordt toegevoegd ijzer (aan ontbijtgranen) van gemaakt?

Fleur Lassche
Toegevoegd ijzer is onder andere ter sprake gekomen door een aflevering van Keuringsdienst van Waarde. Hierin werd beweerd dat bijvoorbeeld een bekend...

Waardoor wordt ijzer verschillend opgenomen door het lichaam?

Else Teuben
IJzer, non-heemijzer of heemijzer, kan volgens onderzoek in combinatie met onder andere vitamine C of calcium anders door het lichaam worden opgenomen...

Hoe kan ik mijn relatie met voedsel verbeteren?

Alicia Izeboud
Voor veel mensen is het lastig om een gezonde en gebalanceerde relatie met voeding te vinden. Sommige mensen eten te veel, sommige mensen eten te wein...

Hebben vrouwen meer ijzer nodig?

Alicia Izeboud
Mannen en vrouwen hebben dezelfde hoeveelheid ijzer nodig totdat vrouwen gaan menstrueren. Dit is tot ongeveer 13 jaar 11 mg per dag. Omdat vrouwen ti...

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan ijzer?

Fleur Drost
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer zijn dierlijke producten zoals vlees, gevogelte, vis en ei. Ook vind je veel ijzer in plantaardige producten ...
Toon meer (1111)
Volg ons