Persoonlijk leefstijladvies op basis van DNA-testen blijkt nog niet zinvol. De testen zijn niet specifiek genoeg en algemene leefstijladviezen lijken het meest effectief te zijn om de gezondheid te verbeteren.
Zijn DNA-testen nuttig voor persoonlijk leefstijladvies?
Genetische aanleg
Bij het ontwikkelen van ziektes als kanker, hart- en vaatziekten en obesitas kan een genetische aanleg meespelen.
Onderzoekers van het RIVM hebben bekeken of een DNA-test extra informatie kan geven over de kans dat iemand zo’n ziekte ontwikkelt en of aan de hand daarvan persoonlijk leefstijladvies gegeven kan worden. Zo zou het ontwikkelen van de aandoening voorkomen of beperkt kunnen worden.
DNA-test niet zinvol
Uit het onderzoek blijkt dat er voor veruit de meeste aandoeningen momenteel geen goede DNA-test bestaat. Hierdoor kan het overgrote deel van de aandoeningen nog niet goed genoeg voorspeld worden. Daarnaast zijn er ook weinig verschillen in de leefstijladviezen voor veelvoorkomende aandoeningen.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolGezond eten, voldoende bewegen en niet roken zijn adviezen die voor bijna alle aandoeningen gelden. Deze zijn niet specifiek voor mensen met een hoger risico op een bepaalde aandoening. Daarom lijkt het ook weinig nut te hebben om leefstijladviezen te personaliseren.
Cholesterol en Alzheimer
Er zijn wel uitzonderingen. Voor bijvoorbeeld een genetische aanleg voor te hoog cholesterol bestaan wel goede voorspellende DNA-testen en zijn effectieve preventieve leefstijladviezen beschikbaar. Deze mensen zouden bijvoorbeeld verzadigde vetten extra moeten vermijden en kunnen een lage dosis cholesterolverlagers voorgeschreven krijgen.
Voor de ziekte van Alzheimer zijn al wel DNA-testen beschikbaar die verschillende varianten kunnen opsporen, maar er zijn nog geen bewezen effectieve leefstijlinterventies beschikbaar. Hierdoor is persoonlijke preventie bij de ziekte van Alzheimer nu nog niet haalbaar.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie