Ideale gewicht berekenen

Wil je jouw ideale gewicht berekenen voor meer inzicht in jouw gezondheid? Met onze gratis streefgewicht calculator doe je dit eenvoudig en snel.

1

Wat is je geslacht?

2

Wat is je leeftijd?

jaar
3

Hoe lang ben je?

centimeter

Alles wat je wilt weten over jouw ideale gewicht

Wat is een gezond gewicht? Wat gezond is verschilt per persoon en hangt af van je leeftijd, geslacht en lengte.

In dit artikel krijg je antwoord op de vragen ''Wat is je ideale gewicht?'en 'Hoe weet je of je te zwaar bent?'. Ook geef ik je tips die je helpen om je streefgewicht te bereiken.

ideale gewicht

Wat is je ideale gewicht ?

Ieder lijf is anders. Jij bent misschien lang en vrij tenger.

Terwijl je buurvrouw Angela een lengte heeft van 1.60 meter en een heel ander postuur heeft. Dat is niet gek.

Als jullie beide op de weegschaal gaan staan, kan deze ook een heel ander getal aangeven. 

Je gewicht wordt bepaald door behoorlijk wat factoren. Zo is het afhankelijk van je leeftijd, geslacht en lengte. Maar ook van het moment van de dag, wat je gegeten en gedronken hebt en wat je aan hebt. 

Kortom, jouw ideale gewicht kan totaal anders zijn dan dat van buurvrouw Angela. En dat is helemaal niet erg. Wil je je gewicht vergelijken? Vergelijk het getal op de weegschaal dan met eerdere meetmomenten en niet met het getal van een ander.

Wist je dat...

...je ook kunt kijken naar je middelomtrek om te achterhalen of je gezond bent? Meet de omtrek van je buik (ter hoogte van je navel) wanneer je rechtop staat. Je omtrek vertelt je iets over de hoeveelheid vet rond je buik en je risico op hart- en vaatziekten.

Hoe wordt je ideale gewicht berekend?

Zoek jij een antwoord op de vraag 'Wat mag ik wegen voor mijn lengte?'. Dan ben je hier aan het juiste adres.

Aan de hand van je geslacht, leeftijd en lengte kan deze tool bepalen wat jouw ideale gewicht is.

Deze 3 factoren moet invullen voordat de tool je kan vertellen wat jouw optimale lichaamsgewicht is. Hieronder heb ik de factoren voor je toegelicht.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
geslacht

1. Wat is je geslacht?

Jouw geslacht heeft invloed op je ideale gewicht.

Als man ben je gemiddeld gezien wat zwaarder.

Dit komt doordat je in verhouding tot een vrouw meer spieren hebt. 

Ik ben transgender, wat nu?

Het is lastig te zeggen welk geslacht je dan het beste kunt invullen. Er is namelijk nog vrij weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit vraagstuk. Hieronder heb ik voor je op een rijtje gezet wat er reeds bekend is. 

Bij een transitie van man naar vrouw wordt een verlies van spiermassa en een toename van vetmassa waargenomen. Bij een omgekeerde transitie is het tegenovergestelde waarneembaar. Bij beide transities wordt een toename in lichaamsgewicht geconstateerd.

Daarom raad ik je het volgende aan. Heb je al een hormoonbehandeling ondergaan? Vul dat je nieuwe geslacht in. Als je nog niet behandeld bent, kun je het beste je geboortegeslacht invullen.

Tip

Werkt de tool niet goed voor jou of je situatie? Dan kun je je vetmassa of vetpercentage berekenen met behulp van een huidplooimeting of een moderne weegschaal. Een diëtist, leefstijlcoach, gewichtsconsulent, orthomoleculair therapeut of voedingsdeskundige kan je hierbij helpen.

2. Wat is je leeftijd?

Na het invoeren van je gegevens voorziet de tool je van het antwoord op de volgende vraag. 'Welk gewicht hoort bij welke leeftijd?' Als je leeftijd namelijk invoert, laat de tool zien wat jouw ideale gewicht is. 

leeftijd tool

3. Hoe lang ben je?

Vraag jij je af 'Hoeveel mag ik wegen voor mijn lengte?' of 'Wat is een ideaal gewicht bij 1.75 meter?'.

Dat kan de tool je vertellen.

Je lengte is wel degelijk van invloed op het getal dat je weegschaal aangeeft. Wist je dat je als je langer bent ook meer ‘mag’ wegen?

Tip

Let op: Deze formule is minder betrouwbaar wanneer je heel gespierd bent, zwanger bent of borstvoeding geeft. Klik hier om daar meer over te lezen.

De uitkomst van de tool

Heb je ingevuld wat je geslacht is, hoe oud je bent, en hoe lang je bent? Dan krijg je te zien wat jouw streefgewicht ofwel ideale gewicht is. Ook krijg je inzicht in jouw ideale BMI-waarde.

Wat is een gezond BMI?

De tool geeft ook aan wat jouw ideale BMI is. Voor een 45 jaar oude man van 1,85 meter is dat 23,6.

Ben je benieuwd wat jouw huidige BMI is? Of wil je je graag verdiepen in wat gezond BMI inhoudt? Klik dan hier om naar onze BMI berekenen tool te gaan.

streefgewicht

Wat is mijn streefgewicht?

Je vindt een antwoord op deze vraag door te kijken naar het groene vak.

Hierin staat in welke range jouw ideale lichaamsgewicht zich moet bevinden.

Een gezond gewicht voor een vrouw van 1.68 meter en 50 jaar is bijvoorbeeld 60,8 tot 67,2 kilo. 

Is mijn gewicht gezond?

Vraag jij je af 'Hoeveel kilo ben ik te zwaar?' of 'Wat is een normaal gewicht voor een vrouw?'. Om te checken of jij voldoet aan jouw streefgewicht kun je even op de weegschaal gaan staan.

Is het getal op de weegschaal hoger dan jouw streefgewicht? Dan heb je overgewicht. Is het lager dan je streefwaardes? Dan heb je ondergewicht. 

Wanneer het getal op de weegschaal binnen de range in het groene vakje valt mag ik je feliciteren. Je bent prima op gewicht!

Tip

Ik leg je hieronder uit wat de voordelen zijn een gezond lichaamsgewicht. Ook licht ik toe wat de gevaren zijn van te veel of te weinig kilo's.

voordelen gezond gewicht

Wat zijn de voordelen van een gezond gewicht?

Dat een gezond gewicht het streven is hoef ik je natuurlijk niet uit te leggen. 

Maar waarom is een gezond gewicht belangrijk?

Een gezond gewicht heeft vele gezondheidsvoordelen.

Bijvoorbeeld: een verminderd risico op diabetes type 2, hoge bloeddruk, galstenen en hart- en vaatziekten. Ook verklein je het risico op bepaalde soorten kanker en rug- en gewrichtsklachten.

Wist je dat...

...je diabetes type 2 kunt uitstellen of voorkomen als je afvalt? Heb je al diabetes? Dan kun je je klachten reduceren door gewicht te verliezen. Soms kun je hierdoor zelfs stoppen met je medicatie.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Voordelen van een gezond gewicht met sporten

Ben je (iets) te zwaar? Gewichtsverlies van 5 tot 10% kan je al veel gezondheidsvoordelen opleveren.

Zo vermindert dit je risico op hart- en vaatziekten en zorgt dit ervoor dat je slaappatroon verbetert.

Ook zal bewegen makkelijker gaan. 

Ondergewicht

Je hebt te maken met ondergewicht als jouw huidige gewicht lager is dan je streefgewicht. Ondergewicht betekent dat je minder weegt dan dan goed is voor je gezondheid. Dit kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Als je ondergewicht hebt krijg je vaak minder energie binnen dan je verbruikt. Hierdoor val je af. Wanneer je minder eet dan je behoefte, zal je lichaam energie halen uit je vetreserves en je spieren.

Hierdoor kun je klachten ervaren als vermoeidheid, lusteloosheid en duizeligheid. Doordat je weinig vetreserves hebt, kunnen je botten gaan uitsteken en kun je het snel(ler) koud krijgen. Ook kun je last krijgen van ingevallen ogen en wangen.

Wist je dat...

...er verschillende gradaties van ondergewicht zijn. Bijvoorbeeld ernstig en zeer ernstig ondergewicht. Dit heeft te maken met je BMI. Je leest er alles over in dit artikel over ondergewicht.

oorzaken ondergewicht

Oorzaken ondergewicht

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je ondergewicht ontwikkelt.

Bijvoorbeeld door een gebrek aan eetlust of een verhoogd energiegebruik.

Maar ook door kauw- en slikproblemen, een slecht werkende darm of als bijwerking van medicatie.

Het kan ook voorkomen dat een onderliggende ziekte de oorzaak is. Daarnaast kun je gewicht verliezen wanneer je (veel) angst, eenzaamheid en verdriet ervaart.

Heb je last van eetbuien, emotie-eten, gebruik je laxeermiddelen of heb je een grote beweegdrang voor of na een maaltijd? Dan kan het zijn dat je relatie met eten niet is zoals deze zou moeten zijn.

Hierdoor kun je (te) veel tijd besteden aan bijvoorbeeld, diëten, je gewicht of je uiterlijk. Dit kan tot gevolg hebben dat andere onderdelen van je leven in het gedrang komen.

Dit kan grote negatieve effecten hebben op je gezondheid. 

Heb jij geen fijne relatie met eten? Dan kan het zinvol zijn om eens langs te gaan bij je huisarts. Jullie kunnen dan samen kijken welke vervolgstappen het best bij jou passen.

Tip

Wil je hulp bij aankomen? Dan ligt de nadruk op het binnenkrijgen van voldoende energie en eiwitten. Om ervoor te zorgen dat je dagelijks voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt kan het handig zijn om je caloriebehoefte te berekenen

risico ondergewicht

Gezondheidsrisico’s ondergewicht

Doordat je te weinig calorieën binnenkrijgt kun je een voedingsstof tekort oplopen.

Dit kan leiden tot botontkalking (door een verlaagde inname van calcium en vitamine D).

Hierdoor loop je een groter risico loopt om iets te breken.

Als je te weinig weegt loop je een groter risico om ziek te worden. Ook kun je last krijgen van een dunne huid of droge haren.

Lukt het je niet om zelfstandig aan te komen? Neem dan contact opnemen met je huisarts, diëtist of voedingscoach.

Overgewicht

Wanneer je zwaarder weegt dan de tool aangeeft als ideaal, heb je waarschijnlijk overgewicht. Als je meer energie tot je neemt dan je nodig hebt, slaat je lichaam dit op als vet.

Ben je te zwaar? Dan heeft je lichaam te veel vet opgeslagen. Officieel heb je overgewicht wanneer je een BMI hebt tussen de 25,0 en 29,9. Wanneer je BMI 30 of hoger is, wordt dit obesitas genoemd. Een BMI hoger dan 40 is erg gevaarlijk. 

Hoe herken je morbide obesitas? Aan een BMI van meer dan 40. Klik hier om meer te lezen over de gevolgen van deze aandoening.

Tip

Vermoed je dat je ondergewicht hebt en ben je op zoek naar een betrouwbare BMI calculator? Onze tool berekent jouw Body Mass Index nauwkeurig op basis van enkele gegevens.

oorzaken overgewicht

Oorzaken overgewicht

Een te hoog lichaamsgewicht hebben kan allerlei oorzaken hebben.

Zo kun je te veel wegen doordat je regelmatig ongezond eet, doordat je overeet of omdat je te weinig beweegt.

Maar er kunnen ook allerlei achterliggende oorzaken zijn.

Heb je een chronische aandoening of slik je bepaalde medicatie? Dan kan dat het getal op de weegschaal aanzienlijk beïnvloeden. Klik hier om meer te lezen over de oorzaken van overgewicht.

Komen eetbuien regelmatig voor of zit je niet lekker in je vel en los je dit op met troostvoedsel? Dan wil ik je aanraden om eens contact te zoeken met je huisarts. Je hoeft hier namelijk niet meer rond te lopen. Laat de huisarts je helpen.

Tip

Wil jij een antwoord op de vraag 'Hoe kan ik het beste 10 kilo afvallen?' Je ontdekt het in dit artikel over afvallen.

overgewicht gezondheid

Gezondheidsrisico’s overgewicht

Het hebben van teveel vetreserves is gerelateerd aan een verhoogd risico op diabetes type 2 en een hoge bloeddruk.

Ook kun je eerder last krijgen van galstenen, hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker.

Wist je dat...

...een te hoog getal op de weegschaal kan leiden tot een hoger risico op rug- en gewrichtsklachten?

De route naar jouw streefgewicht

Is jouw huidige lichaamsgewicht te hoog of te laag? Dat is heel vervelend, maar gelukkig zijn er dingen die je zelf kunt doen om dit te veranderen.

Een aantal factoren zijn hierbij van belang. Ik behandel ze hieronder.

1. Volg een gezond en gevarieerd eetpatroon

Er is een sterk verband tussen voeding en een gezond gewicht. Met eten en drinken krijg je de energie binnen die je nodig hebt. Wanneer je een goede balans hebt tussen de inname en het verbruik van energie, blijft je gewicht in de meeste gevallen stabiel.

Met gezonde en gevarieerde voeding creëer je een gezond lichaam. Het zorgt ervoor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.

Om wat gewicht te verliezen om op een gezond gewicht te komen, hoef je geen streng dieet te volgen. Denk bijvoorbeeld eens aan een intermittent fasting dieet. Hierbij eet je alleen gedurende een aantal uren van de dag.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Wist je dat...

...er wel eens wordt gezegd dat we in een obesogene omgeving leven? Dit betekent dat je leefomgeving vol zit met ongezonde verleidingen. Ook hoef je nauwelijks nog te bewegen om aan je levensbehoeftes te voldoen.

Bewegen en een gezond gewicht zijn nauw verbonden

2. Zorg voor voldoende beweging 

Naast voeding heeft bewegen ook invloed op een gezond gewicht.

Met een actieve levensstijl zorg je ervoor dat je lichaam gezond blijft.

Door regelmatig te bewegen voel je je fitter en heb je een verminderd risico op onder andere hart- en vaatziekten, osteoporose en beroertes.

Daarnaast creëer je een betere conditie en meer spierkracht. Plus, wanneer je beweegt en sport verbruik je calorieën. Wil je graag meer bewegen? De tips in dit artikel gaan je daarbij helpen.

Heb je een actieve levensstijl? Dan heb je een hogere caloriebehoefte. Dit komt doordat je lichaam spieren moeten maken én onderhouden.

Met sporten (in combinatie met gezonde voeding) kun je een gezond gewicht behouden en bereiken. Daarvoor hoef je geen mega intensieve work-outs te doen. Elke dag voldoende stappen zetten kan je al enorm helpen.

Wist je dat...

...met een actieve levensstijl je ervoor zorgt dat je lichaam gezond blijft? Hierdoor voel je je fitter en je heb je een verminderd risico op verschillende ziekten.

geen alcohol

3. Laat alcohol staan

Suikers van alcohol zorgen voor de broodnodige calorieën. Als je wilt afvallen is dat niet zo handig.

Toch kun je het ook beter laten staan als je wilt aankomen. Een alcoholische versnapering is dan wel calorierijk, maar niet gezond.

Tips om minder alcohol te drinken vind je hier.

4. Schakel hulp in

Misschien wil je eerst op eigen houtje proberen om je streefgewicht te bereiken. Maar heb je al meerdere pogingen gedaan? Of heb je het idee dat je het niet alleen kunt? Dan kan het helpen om het samen te doen.

Vertel je vriend, vriendin, partner, zus, broer of ouder of je plan. Misschien wil degene wel met je meedoen. Samen is het makkelijker dan alleen. Daarnaast helpt het sowieso om je omgeving in te lichten. Ze kunnen je dan steunen en coachen.

Wil je graag professionele hulp ontvangen? Met de gratis Matching tool vind je in enkele minuten een voedingsexpert in jouw buurt. Zo werk je samen met een expert aan het behalen van jouw doelen.

Tip

Wat is een gezond gewicht voor ouderen? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Geen mens is hetzelfde. Wat jouw persoonlijke ideale lichaamsgewicht is bereken je met deze tool.

Wanneer is deze tool niet betrouwbaar?

De berekening is niet voor iedereen geschikt. Deze is namelijk minder betrouwbaar als je veel spieren hebt, wanneer je zwanger bent of wanneer je wat ouder bent, je mag dan namelijk iets meer wegen.

Je ideale gewicht tijdens zwangerschap

1. Als je zwanger bent

Ben je zwanger? Dan kun je de tool beter niet gebruiken. Je zult dan namelijk te zien krijgen dat je lichaamsgewicht te hoog is.

De tool houdt namelijk geen rekening met je postuur.

Na de zwangerschap kun je de tool wél weer gebruiken. Je kunt dan zien naar welk gewicht je toe wilt werken.

Wist je dat...

...je lichaamsgewicht gemiddeld 12 tot 16 kilo toeneemt als je zwanger bent? Dit komt niet alleen doordat er een kindje groeit in je buik, maar ook door de ontwikkeling van je baarmoeder, placenta en vruchtwater.

2. Als je borstvoeding geeft

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft gebeurt er van alles in je lijf. Je hebt meer voedingsstoffen nodig om deze door te kunnen geven aan je baby.

Geef je op dit moment borstvoeding? Dan werkt deze tool helaas niet voor jou. Je kunt uiteraard wel berekenen wat je ideale gewicht na borstvoeding is.

Wil je hulp bij het bepalen van je ideale lichaamsgewicht tijdens het voeden van je kindje? Neem dan contact op met een diëtiste die gespecialiseerd is op dit gebied.

Tip

Geef je borstvoeding en ben je op zoek naar informatie over wat je beter wel en niet kunt eten tijdens het voeden? Je ontdekt het in dit artikel.

Bodybuilding en je ideale gewicht

3. Als je bodybuilder bent

Ga jij regelmatig naar de gym om krachttraining te doen of doe je aan bodybuilding?

Dan zul je in verhouding meer spieren hebben dan vet. 

Hierdoor kan het kan zijn dat de tool aangeeft dat je te zwaar bent. 

Je lichaamsgewicht is dan niet 'ideaal' volgens de tool. Dit komt doordat de focus ligt op lichaamsgewicht. Je lichaamsbouw blijft buiten beschouwing. 

Conclusie

Wil jij je ideale gewicht berekenen? Dan wil je natuurlijk eerst weten welk getal daarbij hoort. Je komt er eenvoudig achter met deze handige tool.

Vul je geslacht, leeftijd en lengte in om te zien wat jouw persoonlijke streefgewicht is. Ook zie je direct naar welk gezond BMI je wilt streven. 

Ben je bodybuilder, word je moeder of geef je borstvoeding? Dan kun je de tool beter niet gebruiken. Je krijgt dan namelijk te zien dat je te veel weegt. Terwijl dat in jouw situatie dan niet het geval is.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Beoordeel deze tool

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel deze tool