En hoe zit het eigenlijk met voeding bij allergieën of voeding bij intoleranties? Wij leggen het je allemaal uit. Wanneer je medisch geen noodzaak hebt om gezond te eten, denk je waarschijnlijk weinig na over de relatie tussen voeding en gezondheid. Echter is gezond eten te raden voor iedereen.
Voeding en je gezondheid
Er is een sterk verband tussen voeding en je gezondheid. Je eet om je lichaam de juiste voedingsstoffen te geven, waardoor het optimaal functioneert.
Komt je lichaam wat tekort of krijgt het juist te veel van een bepaalde voedingsstof binnen? Dan kan dit je gezondheid sterk beïnvloeden. Gezond eten kan het ontstaan van bepaalde ziektes uitstellen of zelfs helemaal voorkomen.
Helaas zijn niet alle ziektes te voorkomen door gezonde voeding. Dat betekent niet dat je niets kunt doen. Door ongezonde voeding te vervangen voor gezondere keuzes, kan je je lichaam meer energie en bouwstoffen geven om te herstellen.
Bij sommige medische aandoeningen zorgt de juiste voeding er zelfs voor dat je aanzienlijk minder klachten hebt, waardoor je gezondheid niet langer in gevaar is. Dat geeft wel aan hoe belangrijk de link tussen voeding en je gezondheid is.
Voeding bij gezondheid en ziekte
Wanneer je medisch geen noodzaak hebt om gezond te eten, denk je waarschijnlijk weinig na over de relatie tussen voeding en gezondheid. Echter is gezond eten te raden voor iedereen, want het tot je nemen van de juiste voeding kan een grote rol spelen in het voorkomen van medische klachten.
De link tussen voeding, gezondheid en ziekte
Doordat voeding en gezondheid zo sterk met elkaar gelinkt zijn, spreekt het voor zich dat voeding een belangrijke rol kan spelen bij de behandeling van zieke mensen. Wanneer je gewoon een griepje hebt of verkouden bent, eet je vaak al wat anders dan normaal.
Misschien kies je voor licht verteerbaar eten of eet je net wat meer fruit en groenten om vitaminen binnen te krijgen. Voor mensen met chronische ziektes moeten er juist langdurige veranderingen in het eetpatroon worden toegepast.
Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met hart- en vaatziektes. Zij mogen minder zout binnenkrijgen en moeten op hun vetinname letten. Dit kan de bloeddruk en het cholesterol verlagen, wat mogelijk de klachten vermindert.
Voor mensen met diabetes type 2 geldt juist dat zij goed op hun suikers en koolhydraten moeten letten. Zo kunnen de ernstige klachten door diabetes type 2 voorkomen worden, wat de ziekte veel minder gevaarlijk maakt.
Voeding bij allergieën en intoleranties
Sommige mensen zijn allergisch of intolerant voor bepaalde producten, zoals noten, gluten of lactose. Ben je allergisch, dan reageert je immuunsysteem heftig op bepaalde voedingsstoffen. Er worden dan snel antistoffen aangemaakt die soms voor levensgevaarlijke klachten kunnen zorgen, zoals extreme benauwdheid.
Bij een intolerantie verteert je lichaam bepaalde producten niet goed. Dat zorgt meestal niet direct voor klachten, maar kan wel voor maag- en darmproblemen zorgen.
De juiste voeding en een goede gezondheid zijn ook erg belangrijk als je te maken hebt met intoleranties en allergieën. Mensen met een allergie moeten bepaalde voedingsmiddelen helemaal vermijden. Zelfs sporen van bepaalde voeding kan al voor een allergische reactie zorgen. Voor mensen met intoleranties geldt in principe hetzelfde.
twijfel je of je intolerant bent voor een bepaald voedingsmiddel? Schrap het dan helemaal uit je dieet en herintroduceer het dan weer na een paar weken. Komen de klachten dan meteen weer terug? Dan is de kans groot dat je met een intolerantie te maken hebt.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolVoeding bij andere aandoeningen
Er zijn ook andere aandoeningen die voeding net wat ingewikkelder maken, zoals hersenschade of aandoeningen die het zenuwstelsel aantasten. Mensen met deze medische aandoeningen hebben soms moeite met eten, aangezien ze niet meer goed kunnen kauwen en slikken.
Zij hebben dan speciale voeding nodig die makkelijk in te nemen is. Gladde smoothies, zuivel en andere vloeibare producten zijn daar goede voorbeelden van. Er wordt ook speciale dieetvoeding verkocht voor mensen met kauw- en slikproblemen.
Wist je dat...
een logopedist slikstoornissen in kaart kan brengen en een plan kan ontwikkelen om het probleem stapsgewijs op te lossen?
Voeding en herstel
Na een operatie of wanneer je herstelt van een ziekte, is het ontzettend belangrijk om op gezonde voeding te letten. Je lichaam heeft genoeg energie nodig, maar ook de juiste bouwstenen om te herstellen.
Daarom wordt tijdens de herstelperiode vaak een energie- en eiwitrijk dieet aangeraden. Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstenen voor al je cellen, van spieren tot organen. Ook producten met gezonde vetten zijn belangrijk tijdens de herstelperiode, want deze bevatten veel energie.
eiwitten zitten in dierlijke producten zoals vlees, zuivel en eieren, maar er zijn ook plantaardige eiwitten. Denk aan peulvruchten, tofu, granen en noten.
Ondervoeding bij langdurig zieken
Ziek zijn kost je lichaam veel energie. Je bent aan het strijden om beter te worden, maar voelt je tegelijkertijd niet fit genoeg om veel te eten. Daarom komt ondervoeding bij langdurig zieken vaak voor. Dat is een probleem, want door ondervoeding wordt je immuunsysteem zwakker en duurt het herstel langer.
Daarom is het belangrijk om ondervoeding aan te pakken, ook met een energie- en eiwitrijk dieet. Dit kan het beste in overleg met een diëtist.
Wist je dat...
er speciale medische voeding is voor mensen met ondervoeding? Dit zijn drankjes die alle noodzakelijke voedingsstoffen bevatten en veel energie leveren.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Welvaartsziektes door voeding
In onze maatschappij is er eten in overvloed. Dat betekent dat veel minder mensen honger hoeven te lijden, maar het maakt ongezonde voeding ook toegankelijker. Hierdoor ontstaan er zogenaamde welvaartsziektes. Denk hierbij aan obesitas en diabetes type 2, maar ook aan bepaalde soorten kanker.
Gezonde voeding kan deze ziektes voorkomen, maar ook klachten verminderen wanneer je deze ziektes hebt. Zo moet voeding bij deze aandoeningen niet te calorierijk zijn, minder zout bevatten en de bloedsuikerspiegel minder snel laten stijgen. Ook voeding met veel ongezonde vetten kan je het beste vermijden wanneer je welvaartsziektes wilt voorkomen.
Wist je dat...
60% van de Nederlanders aan de gevolgen van een welvaartsziekte overlijdt? Dat geeft wel aan hoe belangrijk een gezonde leefstijl is.
Je voedingspatroon aanpassen vanwege een medische noodzaak
De voeding die je eet, heeft een directe invloed op hoe jij je voelt. Wanneer je een medische noodzaak hebt om je voedingspatroon aan te passen, bijvoorbeeld als je kampt met overgewicht, diabetes of oververmoeidheid, zul je waarschijnlijk met een dieet aan de slag gaan.
Gezond eten is dan nodig om herstel mogelijk te maken en/of klachten te verminderen. Ook als je geen klachten hebt doe je er verstandig aan om je in de relatie tussen voeding en gezondheid te verdiepen. Een gezond voedingspatroon draagt namelijk bij aan een vitaal en gezond leven.
Voeding en gezondheid
Zie deze website als een uitgebreid boek vol tips over voeding en gezondheid, allemaal afkomstig uit betrouwbare bronnen. Ons team van voedingswetenschappers, diëtisten en coaches verdiept zich dagelijks in de nieuwste onderzoeken om jou op een duidelijke en heldere manier inzicht te geven in voeding bij gezondheid en ziekte.
Veel plezier met lezen! Heb je een vraag? Druk op de oranje knop bovenaan de site en stel jouw vraag aan ons team.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching tool9 Redenen om vitamine D in het zonnetje te zetten
Wist je dat vitamine D een van de weinige vitamines is die je lichaam zelf kan aanmaken? De zon is hierbij belangrijk. M...
Dit zijn de signalen van een zinktekort ( + zo voorkom je het)
Een tekort aan zink kan je gezondheid negatief beïnvloeden. Zink is een onmisbaar spoorelement. Je hebt er maar heel wei...
Calcium, waarom is dit mineraal zo belangrijk?
"Drink je melk, daar word je groot en sterk van". Deze opmerking werd vroeger vaak gemaakt. En er zit zeker een kern van...
Afvallen met een bariatrische operatie, wat houdt dat in?
In een jaar tijd tot wel 40% van je lichaamsgewicht verliezen? Het klinkt je vast als muziek in de oren. Maar geen enkel...
Zakt jouw eten niet goed? Deze 12 tips kunnen je helpen
Ken je dat vervelende gevoel? Je hebt net gegeten, maar je eten lijkt maar niet te willen zakken. Dit geeft een heel ver...
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Na het beantwoorden van de 18 vragen krijg je direct je eindscore te zien. Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Hierin lees je op welke punten je goed hebt gescoord en welke onderdelen je kunt verbeteren. Deze quiz is samengesteld aan de hand van de richtlijnen van de Nederlandse Gezondheidsraad.
Brandend maagzuur verhelpen met deze 10 natuurlijke middelen
Heb je regelmatig last van brandend maagzuur en zoek je naar directe én lange termijn oplossingen om brandend maagzuur t...
Darmparasieten: symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling
Darmparasieten: het is een infectie die meer voorkomt dan je denkt. Vaak dragen mensen jarenlang darmparasieten met zich...
Voetschimmel (zwemmerseczeem) oorzaak en behandeling
Ben jij bekend met voetschimmel, ook wel 'zwemmerseczeem' genoemd? Eén op de vijf mensen heeft hier weleens mee te maken...
Pijn in je onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling
Pijn in onderin de buik (lage buikpijn) is een veel voorkomende pijn. De buikpijn kan zeurend, stekend, brandend, bonzen...
Gebroken teen? Leer de symptomen herkennen
Een gebroken teen is veelvoorkomend letsel. Het klinkt misschien vreemd, maar je kunt ermee doorlopen zonder dat je bese...
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolLees wat je gemist hebt
14255 Mensen gingen je al voorBlijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.