Wondroos: Oorzaak en Behandeling

Wondroos, ook wel wel belroos of erysipelas genoemd, is een erg vervelende infectieziekte. De huid rond de geïnfecteerde plek kan gevoelig zijn en ontzettend veel pijn doen. Vaak is de huid ook roodgekleurd.

Je kunt wondroos op je hele lichaam krijgen. Toch komt het meestal voor op bij je benen, armen of gezicht. De oorzaak is vaak een wond(je) waar bacteriën in zijn gekomen.

Wil jij weten hoe wondroos ontstaat en nog belangrijker, hoe je het kunt behandelen? Lees dan snel verder.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, GezondheidswetenschapperBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

De oorzaak van wondroos

De oorzaak van wondroos

De oorzaak van wondroos ligt vaak bij een wond(je). Dit kan een zichtbare wond zijn die bijvoorbeeld is ontstaan na het stoten van je scheen.

Maar het kan ook gaan om een zeer klein wondje wat je misschien nog niet eens had opgemerkt.

Denk hierbij aan een opengekrabde muggenbult, splinter, kloven in je huid of zelfs een met het blote oog niet waarneembaar wondje.

Wist je dat...

...wondroos is een acute infectie van de oppervlakkige huidlaag en het onderliggende weefsel.

Het wondje zelf is niet de oorzaak dat wondroos ontstaat. De boosdoener zijn streptokokken (bacteriën) die je lichaam binnendringen via die verwonding.

Streptokokken zijn gemene bacteriën die snel voor infecties zorgen. Met name als je een slechte weerstand hebt.

Wat zijn de symptomen van wondroos?

Vanaf enkele uren na de infectie kun je al klachten krijgen. De symptomen van wondroos zijn:

  • Gevoeligheid en (soms zeer erge) pijn rond de aangetaste huid
  • Rode uitslag
  • Zwellingen
  • Koorts en koude rillingen
  • Algemene ziekteverschijnselen zoals braken en hoofdpijn

Als wondroos onbehandeld blijft en niet vanzelf verdwijnt kunnen er grotere complicaties optreden. De infectie kan dan dieper in je huid doordringen. Soms ontstaat er dan een bloedvergiftiging.

risico op wondroos

Wanneer loop je een hoger risico op wondroos?

Je weerstand is je belangrijkste bescherming tegen wondroos. Als je afweersysteem goed functioneert zullen de bacteriën hierdoor worden tegengehouden. Je krijg dan ook geen infectie en dus ook geen wondroos.

Kortom, zorg voor een goede gezondheid en sterk immuunsysteem!

Je weerstand is voor een deel genetisch bepaald, je wordt er mee geboren. Maar een deel van je afweersysteem ontwikkel je gedurende je leven. Door af en toe kleine hoeveelheden bacteriën binnen te krijgen, bouw je weerstand op.

Je weerstand kan (tijdelijk) verlaagd zijn door bepaalde factoren. Bijvoorbeeld na lange periodes van stress, door ongezonde voeding of het eten van te veel suiker.

Ook door te weinig of kwalitatief slechte slaap kan je weerstand ook omlaag gaan. Het risico op wondroos is dan hoger. Des te lager je weerstand, des te groter de kans op wondroos.

Wist je dat...

...wanneer je eenmaal op een bepaalde plek wondroos hebt gehad, het ook sneller weer terugkomen kan komen?

Wanneer je last hebt van schimmels bij je voeten of tenen, of wanneer je daar kloofjes of scheurtjes hebt, ben je ook extra vatbaar voor wondroos.

Hetzelfde geldt voor een schaafwond op je lichaam, scheurtjes in je mondhoek of een koortsblaasje. Dit zijn ook plekken waar een infectie tot wondroos kan leiden.

De aandoening kan ook sneller ontstaan bij mensen met een slechte doorbloeding of lymfoedeem. Dit laatste is een ophoping van vocht in een lichaamsdeel (vaak in je benen).

De eerste symptomen van wondroos

De eerste symptomen van wondroos

Je krijgt vaak flinke koorts waarbij je meestal staat te klapperen en te rillen. Op je arm, been of gezicht ontstaat een rode plek, op en rondom het wondje.

Je huid wordt dikker en pijnlijk en kan door de zwelling gaan glanzen. De huid eromheen kan roze verkleuren. 

De gehele plaats van de infectie voelt behoorlijk warm aan. Het kan zijn dat je misselijk bent en je voelt je in ieder geval flink ziek, net alsof je de griep hebt. 

Tip

Het is aan te raden om snel je huisarts te bezoeken wanneer je denkt last te hebben van wondroos. De infectie kan namelijk snel uitbreiden. In ernstige gevallen kan het zelfs tot bloedvergiftiging leiden. 

Meestal voel je ook dat een van je klieren in je liezen of onder je oksels pijn begint te doen en opgezet is. Heb je hier last van? Controleer dan meteen of je ergens een wondje hebt zitten met een rode vlek erom heen.

Des te sneller je met een behandeling kunt beginnen, des te kleiner het risico op complicaties, en des te sneller de wondroos kan genezen.

Behandeling wondroos

Waarmee behandel je wondroos?

De dokter zal meestal direct een antibiotica kuur voorschrijven. Vaak duurt het een aantal dagen voordat de medicijnen gaan werken. In de tussentijd kan de wondroos zich nog uitbreiden.

Door om de ontsteking een kader te maken met een pen of stift kun je zelf controleren of de rode plek groter wordt. 

Zolang je wond niet open is mag je deze gewoon wassen. Weken in bijvoorbeeld baking soda wordt afgeraden omdat de wond dan open kan gaan. Het wondvocht is besmettelijk en de infectie kan zich dan verspreiden via andere wondjes.

Omdat de plek van de wondroos dik wordt is een zwachtel of kous aan te raden. Door de verdikking te beperken komt de antibiotica beter bij de infectie. Zo'n kous of zwachtel geeft ook meteen steun. 

Probeer het lichaamsdeel waar de wondroos zich bevindt wat hoger te leggen, zodat je lichaam het vocht beter kan afvoeren. Een kussen onder je been of je arm in een mitella is bijvoorbeeld een goede tip.

Mocht het antibioticum niet aanslaan dan word je vaak meteen opgenomen in het ziekenhuis om de bacteriën via een infuus te bestrijden. Er wordt dan ook bloed afgenomen om het type bacterie te achterhalen om zo met de juiste medicatie de infectie te bestrijden.

Let op: Antibiotica kunnen maag-darmproblemen geven. Je kunt last krijgen van diarree of misselijk worden . na gebruik.

Tip

Als je veel last hebt van de pijn kun je vier maal daags paracetamol nemen.

Mag je wondroos koelen?

De plek waar de wondroos zich bevindt voelt vaak zeer warm aan. Dit komt door de ontsteking.

Je kunt deze plek koelen met bijvoorbeeld een coldpack of verkoelende gel. Dit geeft direct verlichting en voelt prettig aan. Pas wel op dat je de wond niet openstoot of schaaft. 

Tip

Wil je een coldpack gebruiken om de pijn te verlichten? Wikkel deze dan altijd in een doek, zodat je je huidt niet schaadt.

Genezing van wondroos

Hoe lang duurt de genezing van wondroos?

Het genezingsproces van wondroos is afhankelijk van de ernst van de infectie en het aanslaan van de medicatie.

Meestal neemt de koorts af twee à drie dagen na het starten met medicijnen. De roze gloed en verdikking kunnen zich dan trouwens nog steeds uitbreiden.

Alleen het centrale gedeelte rondom de wond mag zich niet verder uitbreiden.

Na ongeveer vier à vijf dagen neemt de roze gloed zichtbaar af en ben je ook geheel koortsvrij. De plek van de wondroos wordt dan steeds kleiner. Je kan wel nog steeds extra vocht vasthouden. Eventuele pijn in je arm, been of gezicht kan ook nog even aanwezig blijven.

Ook kan het jeuken. Ga echter niet krabben aan de wond, hoe moeilijk dat ook is. Eventuele korstjes laten vanzelf los.

Wist je dat...

...jeuk eigenlijk een goed teken is? Het betekent dat je wond aan het herstellen is en dat is een goed teken! 

Wat kun je zelf doen om wondroos te voorkomen?

Het is zeer belangrijk om te kiezen voor een gezonde levensstijl. Dit doe je met gezonde voeding, door dagelijks voldoende te bewegen, stress te beperken en voldoende te rusten en te slapen.

Controleer je huid regelmatig op wondjes, vooral tussen je tenen. De volgende zeven tips kunnen helpen om verwondingen en wondroos te voorkomen:

Tip 1: Zorg voor een gezonde huid

Houd je huid gezond en vet eventueel droge delen in zodat je geen kloofjes krijgt.

ontsmet je wond tijdig en voorkom wondroos

Tip 2: Ontsmet je wond

Heb je een wondje opgelopen? Spoel de wond dan eerst even af onder stromend water. Dep het wondje daarna droog met een schoon doekje of steriel gaasje.

Gebruik vervolgens een wondgaasje met een paar druppels ontsmettingsmiddel, zoals Sterilon, om de wond te ontsmetten.

Tip 3: Houd je nagels kort

Zorg altijd voor korte nagels, zodat je jezelf niet kunt openkrabben.

Tip 4: Bescherm je huid

Draag bij het tuinieren bij voorkeur handschoenen en een lange broek zodat je jezelf niet zo snel open haalt.

Tip 5: Voorkom muggenbulten

Probeer muggensteken te voorkomen door gebruik te maken van een klamboe en bedekkende kleding.

Je kunt hiervoor ook een muggenwerend middel zoals Deet gebruiken. Let er dan wel even op dat je na gebruik je handen goed wast,

Tip 6: Voorkom vocht in je benen

Draag bij vocht in je benen altijd steunkousen. Dit draagt bij aan het voorkomen van overbelasting van je lymfeklieren en vermindert de spanning op je huid. Zo voorkom je wondjes.

Tip 7: Let op je hygiëne

Was zeer regelmatig je handen met een desinfecterende zeep.

Bericht bewaren
Beoordeel
Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Gordelroos: symptomen & behandeling

Gordelroos: symptomen & behandeling

Gordelroos kan je zeker een week lang lamleggen. Niet alleen pijn en jeuk, maar meerdere klachten kunnen je uit je routi...

Netelroos (galbulten): symptomen en behandeling

Netelroos (galbulten) de symptomen en behandeling

Dit artikel gaat over netelroos, ook wel galbulten genoemd. Deze aandoening is gelukkig niet ernstig, maar wel ontzetten...

Ochtendurine tegen wratten, acne, eczeem en roos

Ochtendurine tegen wratten, acne, eczeem en roos

Ooit gedacht dat ochtendurine tegen wratten, acne, eczeem, roos en andere huidklachten zou kunnen helpen? Ik hoor je den...

Alternatieve behandeling bij astma

Alternatieve behandeling bij astma, effectief en gezond

Een alternatieve behandeling bij astma; wat zijn de mogelijkheden? In Nederland zijn er zo'n half miljoen mensen met as...

Artrose behandeling

Artrose behandeling

Op zoek naar een goede artrose behandeling? Leven met artrose is voor veel mensen erg zwaar. Door het worstelen met alle...

Toon meer (197)