Vermoeide zware benen, zo behandel en voorkom je ze!

Heb jij regelmatig last van vermoeide, zware benen? Wil je aan het einde van de dag het liefst zo snel mogelijk je schoenen uit en met je voetjes omhoog op de bank ploffen? Je bent hier zeker niet de enige in. Veel mensen hebben vaak last van uitgeputte, strakke, lome en log aanvoelende benen.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

vermoeide zwaren benen alsof je een marathon hebt gelopen

Maar het kan ook zijn dat je elke dag het gevoel hebt alsof je de marathon hebt gelopen, terwijl dat niet het geval is. En dat het loodzware en vermoeide gevoel niet weggaat door rust of andere maatregelen. Er kan dan iets serieuzers aan ten grondslag liggen.

Aangezien het belangrijk is om je benen goed te verzorgen, geven wij je in dit artikel inzicht in de oorzaken van je vermoeide, zware benen. Daarnaast geven we tips hoe je dit gevoel kunt verlichten en indien mogelijk kunt voorkomen of beperken. Zodat je je hopelijk weer zo licht als een veertje kunt voelen.

Symptomen en klachten bij zware benen

Ongeveer 1 op de 4 vrouwen heeft weleens last van vermoeide, zware benen. Mannen hebben hier minder vaak last van. Je kunt specifiek last hebben van (één van) je bovenbenen, knieën of kuiten maar het kan ook je gehele been of benen betreffen.

Soms kun je ineens 's nachts last krijgen of juist tijdens het opstaan. Je begint daardoor eigenlijk al vermoeid aan je dag, wat niet bevorderlijk is voor het herstel. Naast het zware, vermoeide gevoel in je benen kun je ook klachten hebben als:

 • Tintelingen en prikkelingen
 • Jeuk
 • Verdoofd gevoel
 • Warm, branderig gevoel
 • Roodheid
 • Vocht vasthouden in knieën, enkels en voeten / dikke knieën, enkels en voeten
 • Stijfheid en moeilijk kunnen lopen / krachtverlies
 • Spierpijn, verzuring en gewrichtspijn
 • Kramp
 • Rusteloze benen
 • Cellulitis
 • Spataders
 • Schurende bovenbenen
 • Pijn in (onder)rug, heupen, bekken en billen
Wist je dat...

...kinderen tussen de 4 en 14 jaar kunnen als gevolg van groeipijn last hebben van hun benen, met name 's nachts.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Oorzaken zware benen

Er zijn talloze oorzaken die vermoeide en zware benen kunnen veroorzaken. Deze kunnen in de meeste gevallen herleid worden tot één hoofdoorzaak: een slechte doorbloeding. Wanneer er niet genoeg zuurstofrijk bloed door je benen kan lopen, krijg je een zwaar en vermoeid gevoel. Uiteindelijk kan dit vervelende klachten opleveren zoals cellulitis en spataderen, maar het kan ook ernstigere vormen aannemen.

Strakke kleding en hakken zijn niet bevorderlijk voor de bloedcirculatie

Door strakke kleding te dragen zoals een skinny jeans of hoge strakke laarzen, kun je je benen behoorlijk afknellen. Ook vaak en lang op hoge hakken staan of lang lopen op platte schoenen die geen ondersteuning bieden is niet bevorderljk voor de bloedcirculatie.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Overbelasting door sport, het maken van monotone bewegingen, slenteren, of te lang staan of zitten kan eveneens invloed hebben op de doorbloeding. Ook overgewicht zorgt voor veel druk op de gewrichten en te weinig lichaamsbeweging geeft te weinig bloedtoevoer.

warmte en kou kunnen zorgen voor kramp en vermoeide benen

Daarnaast hebben veel mensen bij warmte last van zware benen. Er blijft dan vaak vocht in je onderbenen zitten. Maar ook kou gaat niet in de koude kleren zitten. Bij lage termperaturen kunnen overmatige inspanning en een teveel aan stress ervoor zorgen dat je benen verkrampen en dat kan aan het einde van de dag zorgen voor vermoeide benen.

Wist je dat...

...kou en warmte hoeven geen vijanden te zijn! Het kan helpen om regelmatig wisseldouches te nemen; begin onderaan bij je voeten en werk naar boven toe. Warm water kan soms lekker zijn maar kan het gevoel van zwaarte ook verergeren. Kou maakt je aders sterker!

Een ongezonde leefstijl kan ook z'n tol eisen op het lichaam, en dat kan je onder andere merken aan vermoeide, zware benen. Het onvoldoende binnenkrijgen van bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine D en ijzer maakt het bloed minder zuurstofrijk en kan bloedarmoede veroorzaken. Roken en alcohol vernauwt bovendien de bloedvaten.

spataders kunnen het gevolg zijn van aderverkalking of chronisch veneuze inefficiëntie

Aandoeningen van het adersysteem

Bloed moet tijdens het zitten en staan tegen de zwaartekracht in terug naar het hart gaan. Als er problemen optreden met de aders heeft dat effect op de bloedcirculatie (en andersom). Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van aderverkalking of chronisch veneuze inefficiëntie; een afwijking van het vaatstelsel. Spataders zijn vaak het resultaat hiervan.

Door een verzwakte bloedcirculatie kan trombose (bloedstolling) en flebitis (aderontsteking) ontstaan. Door een vernauwing van de slagaderen kan ook de aandoening etalagebenen (een vaatziekte) ontstaan. Hierbij heeft de patiënt vooral last van zware, vermoeide benen tijdens het lopen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Overige aandoeningen die zware benen veroorzaken

Een hormonale disbalans kan veel fysieke en mentale klachten geven, bijvoorbeeld zware, vermoeide benen. Zo kun je onder invloed van hormonen tijdens de menstruatie, de ovulatie en de overgang last hebben van je benen.

Ook tijdens de zwangerschap (met name in het begin) kunnen je benen het zwaar te verduren hebben. Ten slotte zorgen onder andere stress, schildklieraandoeningen en bijnieruitputting voor een verstoorde hormoonhuishouding.

Het Restless Legs Syndroom (RLS) is een neurologische aandoening; een verstoring van het zenuwstelsel. De communicatie tussen de hersenen en bepaalde spiergroepen en zenuwen verloopt bij het restless legs syndroom niet goed, waardoor je (met name 's nachts / in rust) prikkelende spiersamentrekkingen krijgt.

Multiple Sclerose (MS) is een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel. Vermoeidheid en krachtvermindering zijn de meest bekende symptomen. Daarnaast hebben veel patiënten last van zware, vermoeide benen.

Spierziekten zoals A.L.S., neurologische ziekten zoals de ziekte van Parkinson, en reumatische aandoeningen zoals artrose en fibromyalgie (weke delen reuma) kunnen naast andere klachten uiteraard ook vermoeide en zware benen veroorzaken.

Luchtwegaandoeningen en longziekten kunnen leiden tot hyperventilatie, waardoor de bloedcirculatie naar de benen niet goed verloopt. Dit kan zware, vermoeide benen tot gevolg hebben.

het masseren van je benen met een massageapparaat kan vermoeide zware benen verlichten

Vermoeide, zware benen verlichten

Wil je direct verlichting van het vervelende gevoel in je benen? Doe dan strakke kleding uit en laat koud of lauw water langs je benen stromen. Masseer je benen in opgaande cirkelbewegingen met een verkoelende gel, of gebruik een massageapparaat als je die hebt.

Tip

Wanneer je vermoeide of zware benen wilt verlichten kun je ze het beste hoger leggen dan je hart. Ook tijdens het slapen.

Vermoeide, zware benen voorkomen

De volgende tips kunnen je helpen om vermoeiden, zware benen in de toekomst te voorkomen:

 • Draag goede schoenen en gebruik indien nodig inlegzolen of bijvoorbeeld zooltjes van gel.
 • Houd in de winter je voeten goed warm.
 • Maak regelmatig een wandelingetje voor de bloedcirculatie.
 • Draag losse kleding en koop eventueel een speciale masserende ondersteunende panty om de doorbloeding te stimuleren.
 • Probeer indien mogelijk af te vallen.
 • Masseer je benen regelmatig of laat je masseren. Maak cirkelende bewegingen. Een bindweefselmassage werkt ook uitstekend.
 • Doe oefeningen voor je benen om ze te verstevigen.
 • Yoga en bekkenbodemoefeningen zijn ook aan te bevelen.
 • Streef een gezonde leefstijl na.
 • Gezonde voeding is belangrijk om de bloedvaten gezond te houden. Zorg ervoor dat je voldoende essentiële vetzuren binnenkrijgt.
 • Slik extra vitamine D, magnesium (ontspant de spieren), ijzer, vitamine B12 en visolie voor omega 3 vetzuren.
 • Gingko biloba bevordert de bloedcirculatie.
 • Breng je hormonen in balans met gezonde voeding, voldoende beweging en het juiste stress-gehalte.
 • Drink voldoende water drinken of vochtafdrijvende (kruiden)thee.
 • Stop met roken en beperk alcoholgebruik.
 • Kies voor goed ademend beddengoed.

Bezoek bij aanhoudende klachten altijd je huisarts. Deze zal je indien nodig doorverwijzen naar een specialist. Een specialist kan eventueel een drukverband of steunkousen aanleggen.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Vocht vasthouden in voeten, enkels of knieën (oedeem)

Vocht vasthouden in knieën, voeten of enkels (oedeem)

Als je vocht vasthoudt in voeten, enkels of knieën kan het zijn dat je last hebt van oedeem. De opgezette plekken kunnen...

Dikke voeten en enkels: oorzaken en behandeling

Dikke voeten en enkels, de belangrijkste oorzaken en behandeling

Gezwollen, opgezette, dikke voeten en enkels: reden om zo snel mogelijk uit die strakke, beknellende schoenen te willen....

Cellulitis behandeling

Cellulitis behandeling

Cellulitis: 85 tot 92% van alle vrouwen krijgt ermee te maken in hun leven. Niks levensbedreigends, maar veel vrouwen vi...

Restless Legs Syndroom (RLS) - rusteloze benen

Restless Legs Syndroom (RLS) - rusteloze benen

Iedereen heeft weleens last van rusteloze benen, of kriebel in de benen. Zeker na een inspannende dag of als je de hele ...

Spataders behandelen en voorkomen

Spataders behandelen en voorkomen

Spataders kunnen je onzeker maken. Veel mensen vinden ze ontsierend. Bij grotere plekken kun je er ook klachten van onde...

Kramp in kuit, benen en voeten behandelen en voorkomen

Kramp in kuit, benen en voeten behandelen en voorkomen

Bijna iedereen is weleens wakker geschrokken door plotselinge spierkrampen. Dit kan zeer pijnlijk zijn en kan een paar s...

Koude handen en voeten: oorzaken & oplossing

Koude handen en voeten: oorzaken & oplossing

Koude handen en voeten; iedereen heeft er weleens last van. Zeker als het buiten (en binnen) koud is, wanneer je niet wa...

Lees wat je gemist hebt

13663 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'