Conclusie
Een vitamine B12 tekort brengt allerlei risico's met zich mee. Deze vitamine is belangrijk voor ons zenuwstelsel, zuurstofvoorziening, energie en afweersysteem.
Een tekort merk je doorgaans aan opvallende vermoeidheid, slechte coördinatie, duizeligheid, kortademigheid, huidverkleuringen en verstoord zicht.
Gelukkig komt een vitamine B12 tekort niet binnen één nacht tot stand. Maar mensen ouder dan 60 jaar, veganisten en patiënten met chronische darmproblemen dienen extra waakzaam te zijn. Bij een chronisch tekort kan er zenuwschade, energietekort en problematiek rond het brein optreden.
Deze vitamine vind je ruimschoots in dierlijke producten, zoals vlees, melk en eieren. Ook zijn er enkele plantaardige bronnen, al staat het verkrijgen van B12 via het menselijk verteringsstelsel hiervan ter discussie.
Naast B12 in je dieet, kun je ook smelttabletten of supplementen nemen. Smelttabletten zijn ideaal wanneer men (mogelijk) absorptieproblematiek in het maag-darmstelsel heeft.
Vermoed je een vitamine B12 tekort? Neem dan contact op met je huisarts. Wordt een tekort vastgesteld, dan kan dit opgevangen worden door een periodieke B12-injectie, eventueel in combinatie met supplementen. Belangrijk is echter dat men de oorzaak van het tekort ziet te achterhalen.