Voeding

880+ artikelen

Voeding is de basis van een goede gezondheid, maar waar moet je nou op letten? In de gemiddelde supermarkt vind je met gemak meer dan 10.000 producten in het assortiment. Hoe weet je nu welke producten gezond zijn en welke je beter kunt laten staan?

Is melk gezond? Hoe zit het met E-nummers? En hoe kun je producten het beste vergelijken? Wij helpen je op weg.

Gezonde voeding en de richtlijnen goede voeding

Gezonde voeding en de Richtlijnen goede voeding

De Schijf van Vijf is een wetenschappelijk onderbouwd model dat laat zien wat de essentie van gezond eten is. Deze schijf biedt een combinatie van producten die gezondheidswinst opleveren en je voorziet van genoeg energie en de nodige voedingsstoffen.

De Schijf van Vijf kan een richtlijn zijn als je bezig bent met gezonde voeding. Deze richtlijn is opgesteld voor de gemiddelde Nederlander en gaat daarmee niet altijd voor iedereen op. 

Het is belangrijk dat je altijd goed naar je eigen lichaam luistert en keuze maakt die bij jou passen. Wanneer jij lactose intolerant bent, kun je zuivel beter overslaan. En wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt, kun je beter geen brood eten.

Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk, echter werkt niet elk voedingspatroon voor iedereen. Welke voedingsstoffen heb jij nodig? Voor welke voeding heb jij een allergie en waar kan jouw lichaam niet goed tegen?

De Schijf van Vijf is gebaseerd op de richtlijnen goede voeding. Deze richtlijnen zijn voor iedereen gelijk, dus het is goed om je hierin te verdiepen om zo de voor jou gezonde keuzes te kunnen maken. 

Voedselveiligheid en onderzoek naar schadelijke stoffen

Hoe zit het met regels over voedselveiligheid?

Om jouw gezondheid zoveel mogelijk te beschermen heeft de overheid allerlei regels ontwikkeld om ervoor te zorgen dat supermarkten gevuld zijn met veilige producten. Dat zegt niet zoveel over hun voedingswaarde, maar wel over eventuele schadelijke stoffen die in de producten zitten.

Dankzij de regels rondom voedselveiligheid hoef je je in Nederland niet te veel zorgen te maken over het binnenkrijgen van stoffen die niet goed voor je zijn. Er zijn talloze regels, maar dit zijn een paar van de belangrijkste:

  1. Producten hebben verplicht een houdbaarheidsdatum om te voorkomen dat je schadelijke bacteriën of schimmels binnenkrijgt.
  2. Er zijn strenge regels over het gebruik van bestrijdingsmiddelen, zodat groenten en fruit geen hoge concentraties hiervan bevatten.
  3. Dieren mogen in sommige gevallen antibiotica krijgen, maar de regelgeving is streng. Zo is de kans klein dat je resten antibiotica binnenkrijgt wanneer je vlees eet.
  4. Dieren mogen geen extra hormonen krijgen in Europa, waardoor er ook geen hormonen in je vlees zitten.
  5. Verpakkingsmaterialen mogen geen schadelijke stoffen afgeven aan het product.

Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen schadelijke stoffen in eten zitten. Stoffen zoals PCB's, dioxines en PFAS komen allemaal in ons voedsel terecht. Er zijn wel regels over hoeveel er van deze stoffen in eten terecht mag komen, maar helemaal verboden is het niet. Dit zijn namelijk allemaal stoffen die vanuit de omgeving in verse producten terechtkomen. Je kunt daardoor niet voorkomen dat je ze binnenkrijgt. De schade van deze stoffen is wel te beperken door gevarieerd te eten.

Tip

Wil je je inname van schadelijke stoffen zoveel mogelijk verminderen? Koop dan vooral biologische producten.

Producten uit de supermarkt, wat is gezond

Welke producten vallen onder gezonde voeding?

Is melk gezond? Hoe zit het met diepvries pizza? En zijn ontbijtgranen nu eigenlijk wel of niet goed voor je? Bijna iedereen die bezig is met gezondheid, vraagt zich af welke producten ze beter wel of niet kunnen eten. Gezondheid is voor iedereen anders, maar er is wel een algemene richtlijn.

De beste manier om gezond te eten, is door vers te eten. Voedsel zoals groenten, fruit, zuivel, vlees, noten en zaden horen de basis van je dieet te vormen. In bewerkte producten zitten vaak minder vitaminen, maar ook veel extra suiker en zout. Daarom wordt aangeraden om verse maaltijden te koken en zo min mogelijk bewerkte producten te eten.

Af en toe wat chips, snoep of andere lekkernijen mag natuurlijk wel. Dat is een belangrijk onderdeel voor gezonde voeding: variatie. Wanneer je constant blijft variëren, kom je nooit iets tekort en krijg je ook niet te veel ongezonde producten binnen.

Kies je dan toch voor bewerkte producten? Lees dan de verpakking om te achterhalen of het gezonde producten zijn. In sommige ontbijtgranen zitten voornamelijk granen, noten en zaden, terwijl andere juist veel suiker bevatten. De eerste optie is natuurlijk gezonder dan de tweede. Neem dus de tijd in de supermarkt om voedingsproducten goed te onderzoeken, zodat je weloverwogen keuzes maakt.

Product verpakkingen lezen in de supermarkt

Zo lees je product verpakkingen

De beste manier om inzicht te krijgen in hoe gezond voedingsproducten zijn, is door de verpakking goed te lezen. Hier vind je alle waardevolle informatie die je zoekt. Er zijn twee onderdelen op de verpakking die je informatie geven over het product: de voedingswaardetabel en de ingrediëntenlijst.

Voedingswaardetabel

Het is inmiddels verplicht om ieder verpakt product te voorzien van een voedingswaardetabel. Deze tabel geeft aan hoeveel er van een bepaalde voedingsstof in het product aanwezig is. Zo kun jij je als consument beter informeren over wat je eet.

Naast het aantal calorieën vind je nog minstens zes andere voedingswaarden in deze tabel: Vet, Onverzadigd vet, Koolhydraten, Suikers, Eiwitten en Zout

Wist je dat...

voedingswaarden altijd per 100 gram worden aangegeven? Zo kun je producten makkelijk met elkaar vergelijken.

Fabrikanten kunnen er ook voor kiezen om nog extra voedingswaarden in de tabel te vermelden, bijvoorbeeld wanneer een product veel van een bepaalde vitamine bevat.

Wil je gezonde keuzes maken, dan kun je de voedingswaardetabellen van producten met elkaar vergelijken. Misschien bevat de ene diepvriespizza veel meer vet en is de andere juist net wat zouter. Mogelijk is er wel een alternatief verkrijgbaar met meer groenten en minder zout, waardoor je een gezondere keuze maakt.

Ingrediëntenlijst vertelt waar voedingsstoffen vandaan komen

Ingrediëntenlijst

Waar de richtlijnen voor goede voeding je vertellen welke voedingsstoffen je nodig hebt, vertelt de ingrediëntenlijst van een product waar die voedingsstoffen vandaan komen. Vaak zijn dit logische ingrediënten zoals water, suiker, bepaalde groenten, noten of vlees.

Soms worden ingrediënten net wat anders verwoord. Suiker kan namelijk ook sucrose, sacharose, fructose of glucose genoemd worden. Kijk dus kritisch naar ieder ingrediënt. Kun je het thuisbrengen of moet je even opzoeken wat het betekent?

Vaak kom je E-nummers tegen in een ingrediëntenlijst. Deze nummers zien er misschien wat synthetisch of ongezond uit, maar het zijn normale ingrediënten die zijn onderzocht en goedgekeurd door de Europese Unie. Ze zijn dus veilig voor gebruik en meestal niet zo synthetisch als je denkt.

Zo heeft citroenzuur ook een eigen E-nummer. Het gebruik van E-nummers is in principe niet ongezond, maar over het algemeen geldt dat producten met zo min mogelijk toevoegingen de gezondste keuze zijn.

Tip

de volgorde van de ingrediëntenlijst wordt bepaald door hoeveel er van een bepaald ingrediënt in een product zit. Des te hoger een ingrediënt op de lijst staat, des te meer er van dit ingrediënt in het product zit.

Voeding die past bij jou

Gezonde voeding tot je nemen omdat je wil afvallen of juist ten behoeve van het sporten? Voor verschillende doelen zul je andere producten tot je moeten nemen met daarbij een andere verdeling van nutriënten/voedingsstoffen.

Om je te helpen in het maken van gezonde keuzes is een gesprek met een diëtist verstandig. Een diëtist of voedingsdeskundige kan voor jou een voedingsschema opstellen en daarbij rekening houden met de richtlijnen voor goede voeding.

Ongetwijfeld dat jij je door het innemen van gezonde voeding, een stuk lekkerder zult voelen, lichamelijke klachten kunt voorkomen en sneller jouw doelen kunt behalen.

Gezonde voeding artikelen nieuws en advies

Gezonde voeding artikelen en advies

Het team van Gezondeten.nl bestaat uit voedingsdeskundigen, diëtisten, voedingswetenschappers, coaches en personal trainers. Je kunt onze specialisten met één druk op de knop om advies vragen.

Neem de tijd om onze artikelen te lezen of “stel je vraag” om direct in contact te komen

lees verder
Nieuwe regering wil gezond eten stimuleren

Nieuwe regering wil gezond eten stimuleren

Groenten en fruit worden goedkoper en er komt een suikertaks. Tenminste, dat zijn de plannen van de nieuwe coalitie van ...

Zo ongezond zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen voor hartpatiënten

Zo ongezond zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen voor hartpatiënten

Hartpatiënten kunnen beter kiezen voor zoveel mogelijk verse en onbewerkte voedingsmiddelen. Dan lopen ze minder ri...

Kun je ruiken of ergens vet in zit?

Kun je ruiken of ergens vet in zit?

Volgens wetenschappers van Wageningen University & Research wel. Zij hebben als eerste ontdekt dat mensen kunnen rui...

Weinig kruiden in kruidenmix

Weinig kruiden in kruidenmix

Potjes kruidenmix en zakjes kruiden voor vlees, vis, salade of een maaltijd bevatten vaak weinig kruiden en specerijen. ...

Steeds meer aanbod van ongezond voedsel

Steeds meer aanbod van ongezond voedsel

In de afgelopen 10 jaar zijn er in Nederland duizenden fastfoodlocaties, donutzaken, ijssalons en dönerzaken bijgek...

Meer voeding nieuws (26)
Maca: hoe gezond is deze superfood?

Maca: hoe gezond is deze superfood?

Maca is een veelgebruikt Peruviaans kruid. Met name macawortel is erg populair en staat al jaren bekend om de geneeskrac...

6 gezondheidsvoordelen van amandelmelk

6 gezondheidsvoorde­l­e­n van amandelmelk

Wanneer je door het zuivelpad in de supermarkt loopt, ontgaat het je vast niet dat er vandaag de dag ontzettend veel keu...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

3 gezondheidsvoordelen van kurkuma

3 gezondheidsvoorde­l­e­n van kurkuma

Kurkuma is een specerij dat in delen van Azië al lang gebruikt wordt, maar nu eindelijk populair lijkt te worden in...

Pecannoten, een lekkere en gezonde snack

Pecannoten, een lekkere en gezonde snack

Met pecannoten is misschien nog niet iedereen bekend. Ze zijn in Nederland nog niet zo ingeburgerd als de amandel, hazel...

Meer voeding artikelen (122)
MedischMedisch

Welke botersoorten zijn goed voor het cholesterol?

Er zijn verschillende manieren om het cholesterol gehalte in het lichaam te verlagen. Een gezonde voeding is hier &eacut...

VoedingVoeding

Wat is natto en wat zijn de voordelen?

Natto is een ouderwets Japans gerecht. In de Japanse keuken wordt het veelvuldig gebruikt. De basis waarvan natto wordt ...

VoedingVoeding

In welke producten zit meer zout dan je verwacht?

Zout bevat het mineraal natrium. Een teveel aan zout kan de bloeddruk verhogen waardoor er meer risico ontstaat op het o...

VoedingVoeding

Is veganistische kaas gezond?

Er zijn steeds meer veganistische varianten van kaas te vinden in de supermarkt. Voor veganisten die kaas missen is het ...

VoedingVoeding

Zijn de ingrediënten van vleesvervangers wel gezond?

Steeds meer mensen eten vleesvervangers, maar hoe goed en gezond zijn de vleesvervangers en diens ingrediënten eige...

Meer voeding antwoorden (731)
Volg ons