Voeding

Meer dan 900+ artikelen

Voeding is de basis van een goede gezondheid, maar waar moet je nou op letten? In de gemiddelde supermarkt vind je met gemak meer dan 10.000 producten in het assortiment.

Voeding
Voeding

Hoe weet je nu welke producten gezond zijn en welke je beter kunt laten staan? Is melk gezond? Hoe zit het met E-nummers? En hoe kun je producten het beste vergelijken? Wij helpen je op weg.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, BSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl en vitaliteit, Gezondheidswetenschapper

Gezonde voeding en de richtlijnen goede voeding

Gezonde voeding en de Richtlijnen goede voeding

De Schijf van Vijf is een wetenschappelijk onderbouwd model dat laat zien wat de essentie van gezond eten is. Deze schijf biedt een combinatie van producten die gezondheidswinst opleveren en je voorziet van genoeg energie en de nodige voedingsstoffen.

De Schijf van Vijf kan een richtlijn zijn als je bezig bent met gezonde voeding. Deze richtlijn is opgesteld voor de gemiddelde Nederlander en gaat daarmee niet altijd voor iedereen op. 

Het is belangrijk dat je altijd goed naar je eigen lichaam luistert en keuze maakt die bij jou passen. Wanneer jij lactose intolerant bent, kun je zuivel beter overslaan. En wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt, kun je beter geen brood eten.

Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk, echter werkt niet elk voedingspatroon voor iedereen. Welke voedingsstoffen heb jij nodig? Voor welke voeding heb jij een allergie en waar kan jouw lichaam niet goed tegen?

De Schijf van Vijf is gebaseerd op de richtlijnen goede voeding. Deze richtlijnen zijn voor iedereen gelijk, dus het is goed om je hierin te verdiepen om zo de voor jou gezonde keuzes te kunnen maken. 

De Body Mass Index (BMI) en de tailleomtrek kunnen worden gebruikt om te meten hoe gezond jouw gewicht is. Benieuwd naar jouw BMI? Klik dan op BMI berekenen

Voedselveiligheid en onderzoek naar schadelijke stoffen

Hoe zit het met regels over voedselveiligheid?

Om jouw gezondheid zoveel mogelijk te beschermen heeft de overheid allerlei regels ontwikkeld om ervoor te zorgen dat supermarkten gevuld zijn met veilige producten. Dat zegt niet zoveel over hun voedingswaarde, maar wel over eventuele schadelijke stoffen die in de producten zitten.

Dankzij de regels rondom voedselveiligheid hoef je je in Nederland niet te veel zorgen te maken over het binnenkrijgen van stoffen die niet goed voor je zijn. Er zijn talloze regels, maar dit zijn een paar van de belangrijkste:

  1. Producten hebben verplicht een houdbaarheidsdatum om te voorkomen dat je schadelijke bacteriën of schimmels binnenkrijgt.
  2. Er zijn strenge regels over het gebruik van bestrijdingsmiddelen, zodat groenten en fruit geen hoge concentraties hiervan bevatten.
  3. Dieren mogen in sommige gevallen antibiotica krijgen, maar de regelgeving is streng. Zo is de kans klein dat je resten antibiotica binnenkrijgt wanneer je vlees eet.
  4. Dieren mogen geen extra hormonen krijgen in Europa, waardoor er ook geen hormonen in je vlees zitten.
  5. Verpakkingsmaterialen mogen geen schadelijke stoffen afgeven aan het product.

Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen schadelijke stoffen in eten zitten. Stoffen zoals PCB's, dioxines en PFAS komen allemaal in ons voedsel terecht. Er zijn wel regels over hoeveel er van deze stoffen in eten terecht mag komen, maar helemaal verboden is het niet. Dit zijn namelijk allemaal stoffen die vanuit de omgeving in verse producten terechtkomen. Je kunt daardoor niet voorkomen dat je ze binnenkrijgt. De schade van deze stoffen is wel te beperken door gevarieerd te eten.

Tip

Wil je je inname van schadelijke stoffen zoveel mogelijk verminderen? Koop dan vooral biologische producten.

Producten uit de supermarkt, wat is gezond

Welke producten vallen onder gezonde voeding?

Is melk gezond? Hoe zit het met diepvries pizza? En zijn ontbijtgranen nu eigenlijk wel of niet goed voor je? Bijna iedereen die bezig is met gezondheid, vraagt zich af welke producten ze beter wel of niet kunnen eten. Gezondheid is voor iedereen anders, maar er is wel een algemene richtlijn.

De beste manier om gezond te eten, is door vers te eten. Voedsel zoals groenten, fruit, zuivel, vlees, noten en zaden horen de basis van je dieet te vormen. In bewerkte producten zitten vaak minder vitaminen, maar ook veel extra suiker en zout. Daarom wordt aangeraden om verse maaltijden te koken en zo min mogelijk bewerkte producten te eten.

Af en toe wat chips, snoep of andere lekkernijen mag natuurlijk wel. Dat is een belangrijk onderdeel voor gezonde voeding: variatie. Wanneer je constant blijft variëren, kom je nooit iets tekort en krijg je ook niet te veel ongezonde producten binnen.

Kies je dan toch voor bewerkte producten? Lees dan de verpakking om te achterhalen of het gezonde producten zijn. In sommige ontbijtgranen zitten voornamelijk granen, noten en zaden, terwijl andere juist veel suiker bevatten. De eerste optie is natuurlijk gezonder dan de tweede. Neem dus de tijd in de supermarkt om voedingsproducten goed te onderzoeken, zodat je weloverwogen keuzes maakt.

Product verpakkingen lezen in de supermarkt

Zo lees je product verpakkingen

De beste manier om inzicht te krijgen in hoe gezond voedingsproducten zijn, is door de verpakking goed te lezen. Hier vind je alle waardevolle informatie die je zoekt. Er zijn twee onderdelen op de verpakking die je informatie geven over het product: de voedingswaardetabel en de ingrediëntenlijst.

Voedingswaardetabel

Het is inmiddels verplicht om ieder verpakt product te voorzien van een voedingswaardetabel. Deze tabel geeft aan hoeveel er van een bepaalde voedingsstof in het product aanwezig is. Zo kun jij je als consument beter informeren over wat je eet.

Naast het aantal calorieën vind je nog minstens zes andere voedingswaarden in deze tabel: Vet, Onverzadigd vet, Koolhydraten, Suikers, Eiwitten en Zout

Wist je dat...

voedingswaarden altijd per 100 gram worden aangegeven? Zo kun je producten makkelijk met elkaar vergelijken.

Fabrikanten kunnen er ook voor kiezen om nog extra voedingswaarden in de tabel te vermelden, bijvoorbeeld wanneer een product veel van een bepaalde vitamine bevat.

Wil je gezonde keuzes maken, dan kun je de voedingswaardetabellen van producten met elkaar vergelijken. Misschien bevat de ene diepvriespizza veel meer vet en is de andere juist net wat zouter. Mogelijk is er wel een alternatief verkrijgbaar met meer groenten en minder zout, waardoor je een gezondere keuze maakt.

Ingrediëntenlijst vertelt waar voedingsstoffen vandaan komen

Ingrediëntenlijst

Waar de richtlijnen voor goede voeding je vertellen welke voedingsstoffen je nodig hebt, vertelt de ingrediëntenlijst van een product waar die voedingsstoffen vandaan komen. Vaak zijn dit logische ingrediënten zoals water, suiker, bepaalde groenten, noten of vlees.

Soms worden ingrediënten net wat anders verwoord. Suiker kan namelijk ook sucrose, sacharose, fructose of glucose genoemd worden. Kijk dus kritisch naar ieder ingrediënt. Kun je het thuisbrengen of moet je even opzoeken wat het betekent?

Vaak kom je E-nummers tegen in een ingrediëntenlijst. Deze nummers zien er misschien wat synthetisch of ongezond uit, maar het zijn normale ingrediënten die zijn onderzocht en goedgekeurd door de Europese Unie. Ze zijn dus veilig voor gebruik en meestal niet zo synthetisch als je denkt.

Zo heeft citroenzuur ook een eigen E-nummer. Het gebruik van E-nummers is in principe niet ongezond, maar over het algemeen geldt dat producten met zo min mogelijk toevoegingen de gezondste keuze zijn.

Tip

de volgorde van de ingrediëntenlijst wordt bepaald door hoeveel er van een bepaald ingrediënt in een product zit. Des te hoger een ingrediënt op de lijst staat, des te meer er van dit ingrediënt in het product zit.

Voeding die past bij jou

Gezonde voeding tot je nemen omdat je wil afvallen of juist ten behoeve van het sporten? Voor verschillende doelen zul je andere producten tot je moeten nemen met daarbij een andere verdeling van nutriënten/voedingsstoffen.

Om je te helpen in het maken van gezonde keuzes is een gesprek met een diëtist verstandig. Een diëtist of voedingsdeskundige kan voor jou een voedingsschema opstellen en daarbij rekening houden met de richtlijnen voor goede voeding.

Ongetwijfeld dat jij je door het innemen van gezonde voeding, een stuk lekkerder zult voelen, lichamelijke klachten kunt voorkomen en sneller jouw doelen kunt behalen.

Gezonde voeding artikelen nieuws en advies

Gezonde voeding artikelen en advies

Het team van Gezondeten.nl bestaat uit voedingsdeskundigen, diëtisten, voedingswetenschappers, coaches en personal trainers. Je kunt onze specialisten met één druk op de knop om advies vragen.

Neem de tijd om onze artikelen te lezen of “stel je vraag” om direct in contact te komen

hart en rood vlees

Risico op hart- en vaatziekten door rood vlees?

Wat hebben darmbacteriën te maken met rood vlees en hart- en vaatziekten? Dat rood vlees de kans op hart- en vaatzi...

kookcursus gezond

Kookcursus heeft positief effect op lichaam en geest 

Nieuw onderzoek wijst uit dat een kookcursus niet alleen zorgt voor meer zelfvertrouwen in de keuken, maar ook voor bete...

onderzoek gezondheid

Gezond voedsel moet goedkoper

Consumenten willen massaal dat btw op groenten en fruit wordt afgeschaft. Ook is men voor een suikertaks en het beperken...

Meer voeding nieuws (52)
pompoen

Pompoen: de vijf belangrijkste gezondheidsvoorde­l­e­n (incl. heerlijk recept)

Staat er regelmatig pompoen op jouw menu? Dat zou verstandig zijn, want deze bijzondere vrucht biedt met de aanwezige ve...

witte kool

Witte kool: de 4 belangrijkste gezondheidsvoorde­l­e­n

Witte kool is een ronde koolsoort met gesloten bladeren, ook wel ‘sluitkool’ genoemd.  Het behoort sam...

artisjok

Artisjok: De 4 belangrijkste gezondheidsvoorde­l­e­n en mogelijke nadelen

Artisjokken heb je vast weleens zien liggen in de supermarkt of bij de groenteboer. Ze zien eruit als een grote gesloten...

kokosolie

Kokosolie: de gezondheidsvoorde­l­e­n en risico's van deze populaire olie

Kokosolie is uitgegroeid tot een van de populairste oliën voor in de keuken. Het is in veel Aziatische en Zuid-Amer...

psylliumvezels

Psylliumvezels: de voordelen, mogelijke nadelen en bijwerkingen

Misschien heb je weleens gehoord van psyllium, psylliumvezels, psylliumzaad, vlozaad, of psyllium husk? Dit zijn eigenli...

Pure chocolade

Pure chocolade en rauwe cacao, de belangrijkste voordelen op een rij

Chocoladeliefhebbers opgelet: pure chocolade is gezond! Je hoeft je chocoladeverslaving niet op te geven. Een hele reep...

drop

Drop: alles wat je moet weten over dit unieke snoepje

Drop, je houdt ervan of je haat het. Het snoepje heeft een unieke, intense smaak die niet iedereen waardeert. De meeste ...

Meer voeding artikelen (212)
Gezond levenGezond leven

Hoe weet je of eieren nog goed zijn?

Wanneer je eieren in de supermarkt koopt, koop je deze meestal in een doosje waar de datum opstaat. Koop je ze op de mar...

VoedingVoeding

Is algenolie net zo goed als visolie?

Ja, algenolie is net zo goed als visolie. Het blijkt dat er geen verschil zit tussen algenolie en visolie met betrekking...

MedischMedisch

Welke botersoorten zijn goed voor het cholesterol?

Er zijn verschillende manieren om het cholesterol gehalte in het lichaam te verlagen. Een gezonde voeding is hier één va...

Meer voeding antwoorden (670)