Anderen vinden het fijner om een duidelijke set van regels aan te houden, waardoor ze meer structuur in hun eetpatroon krijgen. Dit wordt ook wel een dieet genoemd. Maar hoe gezond is diëten nu eigenlijk en welke soorten diëten zijn er allemaal? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Dieten gezond, sla eten als dieet

Diëten en voedingsschema?s

Wanneer je wilt diëten, kun je ervoor kiezen een voedingsschema op te (laten) stellen. Zonder voedingsschema kan het lastiger zijn om je aan je dieet te houden en je lichaam de voedingsstoffen te geven die het nodig heeft.

Een online diëtist kan je helpen bij het opstellen van zo?n schema.

Als je bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet volgt krijg je weinig koolhydraten binnen. Daarom is het belangrijk dat je je energie uit ander macronutriënten haalt. Een voedingsdeskundige kan berekenen hoe je dat het beste doet en deze informatie verwerken in een persoonlijk voedingsschema. 

Is diëten gezond?

Of diëten gezond is, is helemaal afhankelijk van het voedingspatroon dat je aanhoudt. Veel mensen denken in eerste instantie aan diëten om gewicht mee te verliezen. Dat kan op een gezonde manier, maar wordt vaak op een ongezonde manier gedaan.

Zo krijgen mensen vaak veel te weinig voedingsstoffen binnen door te weinig en eenzijdig te eten. Dat zorgt in eerste instantie misschien wel voor gewichtsverlies, maar is niet de beste keuze voor je lichaam.

Dat wil niet zeggen dat diëten per definitie ongezond is. Wanneer je een eetpatroon aanhoudt dat alle belangrijke voedingsstoffen bevat, komt je lichaam niets tekort. Dat wil zeggen dat je voldoende koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Diëten kan dus wel op een gezonde manier, zolang je het maar bewust doet.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Tip

wil je zeker weten dat je lichaam genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt? Houd je maaltijden bij in een dieetapp. Deze apps geven precies weer of je de dagelijks aanbevolen hoeveelheden haalt.

Het doel van je dieet, diëten om doel te behalen

Het doel van je dieet

Diëtetiek is er voor iedereen, wat je doelen ook zijn. Je denkt misschien dat deze voedingsschema's vooral bedoeld zijn voor mensen die willen afvallen, maar je kunt voor de meest uiteenlopende doelen diëten. Zo zijn er ook mensen die bewust willen aankomen met bijvoorbeeld het apetamin siroop dieet of een speciaal voedingspatroon aanhouden om meer spiermassa te kweken.

Anderen moeten juist uit medische noodzaak hun eetpatroon aanpassen. Zij zijn bijvoorbeeld allergisch voor bepaalde producten of hebben een intolerantie. Om lichamelijke klachten te voorkomen, moeten ze sommige producten laten staan of juist tekorten aanvullen met andere voedingsmiddelen. Zij worden meestal wel begeleid door een arts of diëtist. Zo weten ze zeker dat ze hun lichaam geven wat het nodig heeft.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Wist je dat...

vegetariërs en veganisten eigenlijk ook diëten, doordat ze bepaalde eetregels volgen? Je kunt dus ook uit ethische overwegingen diëten.

Soorten diëten

Wanneer je onderzoek doet naar diëten, kom je de meest uiteenlopende soorten tegen. Al deze eetpatronen zitten net wat anders in elkaar en bieden ook weer andere voor- en nadelen. Wij zetten de bekendste diëten voor je op een rijtje.

Keto dieet

Koolhydraatarme diëten staan net als het ketogeen dieet in het teken van zo min mogelijk koolhydraten eten. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in ketose komt, waardoor je lichaam geen koolhydraten maar vet verbrandt. Bij dit voedingspatroon mag je maximaal 20 tot 50 gram koolhydraten per dag eten.

Dat is een flinke omschakeling, want normaal haal je de meeste energie uit koolhydraten. Dit tekort wordt opgevangen door meer onverzadigde vetten te eten. Dit zijn gezonde vetten die je bijvoorbeeld in plantaardige olie, noten, vis en avocado vindt.

Wist je dat...

mensen met diabetes type 2 ook gebaat kunnen zijn bij het keto dieet? Dit moet wel in overleg met een diëtist.

Glutenvrij dieet

Gluten is een eiwit dat je terugvindt in producten gemaakt van tarwe, rogge, gerst, kamut of gort. Het overgrote deel van de mensen kan deze producten gewoon eten, maar sommigen hebben last van een intolerantie of de auto-immuunziekte coeliakie. Zij krijgen last van ernstige lichamelijke klachten wanneer ze producten met gluten eten.

Daarom volgen ze een glutenvrij dieet en vermijden ze producten met bepaalde granen. Er zijn gelukkig veel alternatieven, van rijst tot boekweit en haver.

Tip

ervaar je regelmatig buikpijn en maagklachten? Ga dan na of je misschien niet intolerant bent voor gluten, eventueel in overleg met een diëtist.

Eiwitrijk voedingspatroon

Voor verschillende mensen zijn eiwitrijke eetpatronen interessant. Eiwitten zijn namelijk enorm vullend en verminderen zo het hongergevoel. Dat maakt het makkelijker om gezonde te keuzes te maken en niet onnodig te snacken.

Mensen die willen aankomen zijn ook gebaat bij een voedingsschema waar de focus op eiwitten ligt. Eiwitten zijn namelijk belangrijke bouwstoffen voor al je cellen. Zo stimuleren ze de spiergroei en houden ze je lichaam sterk. Wil je dit voedingspatroon gezond toepassen? Vul je maaltijden dan wel aan met veel groenten, gezonde vetten en fruit.

Tip

Vlees, tofu, peulvruchten, eieren en zuivel zijn allemaal goede bronnen van eiwitten.

Caloriearm voedingspatroon

Denk je aan diëten, dan is dit misschien wel waar je aan denkt. Sommige mensen willen afvallen door vooral zo min mogelijk te eten. Ze beperken hun calorie-inname enorm, soms tot maximaal 1.000 calorieën per dag. Hierdoor verbrandt je lichaam meer energie dan het binnenkrijgt, waardoor je afvalt.

De resultaten van deze diëten zijn meestal niet blijvend. Het is namelijk niet vol te houden omdat je lichaam constant voedingsstoffen tekortkomt. Dat maakt caloriearm diëten een van de meest ongezonde manieren om gewicht te verliezen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Wist je dat...

je stofwisseling vertraagt wanneer je langere tijd te weinig eet? Hierdoor wordt afvallen alleen maar moeilijker.

Keuzen maken over diëten en eetpatronen

Welk dieet past bij mij?

Er zijn duidelijk genoeg diëten om uit te kiezen, maar welke past bij jou? Dat is helemaal afhankelijk van wat je wilt bereiken, maar ook wat je voorkeuren zijn. Ben je gek op koolhydraten en kun je ze nauwelijks laten staan? Dan is keto niks voor jou.

Wil je gezond diëten, dan is het vooral belangrijk om je leefstijl duurzaam te veranderen en om je lichaam genoeg voedingsstoffen te geven. Het is daarom altijd goed om in gesprek te gaan met iemand die gespecialiseerd is in diëtetiek, of jezelf goed te informeren met de juiste kennis, zodat je zeker weet dat je je lichaam geeft wat het nodig heeft.

Daarnaast moet je ook goed kijken naar de kosten van een dieet, de kosten van een dieet kunnen snel oplopen zo betaal je bijvoorbeeld voor het alizonne dieet gemiddeld 75,- per week.

De online diëtist helpt jou om gezond eten vol te houden

Ga jij voor het eerst een dieet volgen? Bijvoorbeeld een dieet om af te te vallen, om juist aan te komen of om een ziekte of lichamelijke klacht te bestrijden? Dan kan een online diëtist je helpen.      

Opzoek naar begeleiding van een deskundigen? Vind jou ideale deskundigen via onze homepage

Wanneer je al langer een dieet volgt, zoals een koolhydraatarm dieet, heb je steeds minder vaak hulp of begeleiding nodig. Wanneer het dieet onderdeel van je leven is geworden zul je zien dat het steeds makkelijker is om je gezonde voedingspatroon vol te houden.

Natuurlijk kun je af en toe nog iets veranderen door iets nieuws aan je voedingsschema toe te voegen. Bijvoorbeeld als je je doel gehaald hebt. Wij helpen je graag met het samenstellen of aanleren van een gezond eetpatroon.

Voedingsschema online diëtist

Voedingsschema met een online diëtist samenstellen

Op onze website vind je leesvoer over de meest uiteenlopende diëten. Neem de tijd om deze informatie door te nemen. Alle artikelen zijn door (online) diëtisten en voedingsdeskundigen geschreven.

Het kan even duren voor je gewend bent aan het je nieuwe dieet of voedingsschema, maar onthoud: gezond eten  is één van de beste investeringen in jezelf.

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

gezond aankomen in gewicht

Hoe kun je gezond aankomen? ( + 5 tips)

Denk jij weleens: 'Ik wil aankomen maar het lukt niet?' En vraag jij je af: 'Hoe kan ik snel en gezond aankomen?'. 5 kil...

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

5 Kilo afvallen in 3 weken. Klinkt dat te mooi om waard te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Gezond afvallen is n...

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Gezond aan je gewicht werken? Gebruik een voedingsschema

Afvallen, spiermassa opbouwen, op gewicht blijven of het nastreven van een bepaalde sportieve challenge. Wat je doel ook...

ondergewicht tips voor voeding

Ondergewicht, wat kun je daaraan doen?

Ben jij vaak moe, heb je onverklaarbare gezondheidsklachten en zakken je broeken van je heupen? Dan kan het zijn dat je ...

vegetariërs leven langer

Feit of fabel: Vegetariërs leven langer

Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder of geen vlees te eten vanwege hun gezondheid, dierenwelzijn of het milieu. I...

Meer artikelen
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Na het beantwoorden van de 18 vragen krijg je direct je eindscore te zien. Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Hierin lees je op welke punten je goed hebt gescoord en welke onderdelen je kunt verbeteren. Deze quiz is samengesteld aan de hand van de richtlijnen van de Nederlandse Gezondheidsraad.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Intuïtief eten: wat houdt het in en hoe begin je ermee?

Intuïtief eten: Wat is het? De Voordelen en Nadelen

Eten wanneer je honger hebt, stoppen wanneer je verzadigd bent en je behoeftes respecteren: dat is in een notendop intuï...

Carbocycling koolhydraten

Heb jij al gehoord van carbocycling?

Er zijn altijd weer nieuwe trends op het gebied van gezondheid en afvallen. Carbocycling is een van de nieuwere hypes. H...

Koolhydraatarme lunch ideeën

5x Koolhydraatarme lunch ideeën waar je blij van wordt!

Een koolhydraatarme lunch is gevuld met eiwitten, gezonde vetten en groenten. Deze past perfect binnen het ketodieet, ma...

DASH dieet - bloeddruk verlagen en afvallen

DASH dieet - bloeddruk verlagen en afvallen

Het DASH dieet is in eerste instantie ontwikkeld om je bloeddruk te verlagen. Onderzoekers in Amerika merkten dat je oo...

Fat burners ongezond en hun werking

Fat burners, slecht voor de gezondheid?

Een supplement waarmee lichaamsvet als sneeuw voor de zon verdwijnt, dat wil toch iedereen? Steeds meer mensen gebruiken...

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Lees wat je gemist hebt

13531 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'