Diëten

Meer dan 300+ artikelen

Let je op je gezondheid, dan speelt goede voeding een belangrijke rol. Sommige mensen kiezen ervoor om gewoon te eten wat goed voelt, van gezonde groenten en fruit tot af en toe een snack.

Diëten
Diëten

Anderen vinden het fijner om een duidelijke set van regels aan te houden, waardoor ze meer structuur in hun eetpatroon krijgen. Dit wordt ook wel een dieet genoemd. Maar hoe gezond is diëten nu eigenlijk en welke soorten diëten zijn er allemaal? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, Initiatiefnemer van gezondeten.nlMSc Exercise Science and Health Promotion

Dieten gezond, sla eten als dieet

Diëten en voedingsschema’s

Wanneer je wilt diëten, kun je ervoor kiezen een voedingsschema op te (laten) stellen. Zonder voedingsschema kan het lastiger zijn om je aan je dieet te houden en je lichaam de voedingsstoffen te geven die het nodig heeft.

Een online diëtist kan je helpen bij het opstellen van zo’n schema.

Als je bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet volgt krijg je weinig koolhydraten binnen. Daarom is het belangrijk dat je je energie uit ander macronutriënten haalt. Een voedingsdeskundige kan berekenen hoe je dat het beste doet en deze informatie verwerken in een persoonlijk voedingsschema. 

Is diëten gezond?

Of diëten gezond is, is helemaal afhankelijk van het voedingspatroon dat je aanhoudt. Veel mensen denken in eerste instantie aan diëten om gewicht mee te verliezen. Dat kan op een gezonde manier, maar wordt vaak op een ongezonde manier gedaan.

Zo krijgen mensen vaak veel te weinig voedingsstoffen binnen door te weinig en eenzijdig te eten. Dat zorgt in eerste instantie misschien wel voor gewichtsverlies, maar is niet de beste keuze voor je lichaam.

Dat wil niet zeggen dat diëten per definitie ongezond is. Wanneer je een eetpatroon aanhoudt dat alle belangrijke voedingsstoffen bevat, komt je lichaam niets tekort. Dat wil zeggen dat je voldoende koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Diëten kan dus wel op een gezonde manier, zolang je het maar bewust doet.

Tip

wil je zeker weten dat je lichaam genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt? Houd je maaltijden bij in een dieetapp. Deze apps geven precies weer of je de dagelijks aanbevolen hoeveelheden haalt.

Het doel van je dieet, diëten om doel te behalen

Het doel van je dieet

Diëtetiek is er voor iedereen, wat je doelen ook zijn. Je denkt misschien dat deze voedingsschema's vooral bedoeld zijn voor mensen die willen afvallen, maar je kunt voor de meest uiteenlopende doelen diëten. Zo zijn er ook mensen die bewust willen aankomen of een speciaal voedingspatroon aanhouden om meer spiermassa te kweken.

Anderen moeten juist uit medische noodzaak hun eetpatroon aanpassen. Zij zijn bijvoorbeeld allergisch voor bepaalde producten of hebben een intolerantie. Om lichamelijke klachten te voorkomen, moeten ze sommige producten laten staan of juist tekorten aanvullen met andere voedingsmiddelen. Zij worden meestal wel begeleid door een arts of diëtist. Zo weten ze zeker dat ze hun lichaam geven wat het nodig heeft.

Wist je dat...

vegetariërs en veganisten eigenlijk ook diëten, doordat ze bepaalde eetregels volgen? Je kunt dus ook uit ethische overwegingen diëten.

Soorten diëten

Wanneer je onderzoek doet naar diëten, kom je de meest uiteenlopende soorten tegen. Al deze eetpatronen zitten net wat anders in elkaar en bieden ook weer andere voor- en nadelen. Wij zetten de bekendste diëten voor je op een rijtje.

Keto dieet

Koolhydraatarme diëten staan net als het ketogeen dieet in het teken van zo min mogelijk koolhydraten eten. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in ketose komt, waardoor je lichaam geen koolhydraten maar vet verbrandt. Bij dit voedingspatroon mag je maximaal 20 tot 50 gram koolhydraten per dag eten.

Dat is een flinke omschakeling, want normaal haal je de meeste energie uit koolhydraten. Dit tekort wordt opgevangen door meer onverzadigde vetten te eten. Dit zijn gezonde vetten die je bijvoorbeeld in plantaardige olie, noten, vis en avocado vindt.

Wist je dat...

mensen met diabetes type 2 ook gebaat kunnen zijn bij het keto dieet? Dit moet wel in overleg met een diëtist.

Glutenvrij dieet

Gluten is een eiwit dat je terugvindt in producten gemaakt van tarwe, rogge, gerst, kamut of gort. Het overgrote deel van de mensen kan deze producten gewoon eten, maar sommigen hebben last van een intolerantie of de auto-immuunziekte coeliakie. Zij krijgen last van ernstige lichamelijke klachten wanneer ze producten met gluten eten.

Daarom volgen ze een glutenvrij dieet en vermijden ze producten met bepaalde granen. Er zijn gelukkig veel alternatieven, van rijst tot boekweit en haver.

Tip

ervaar je regelmatig buikpijn en maagklachten? Ga dan na of je misschien niet intolerant bent voor gluten, eventueel in overleg met een diëtist.

Eiwitrijk voedingspatroon

Voor verschillende mensen zijn eiwitrijke eetpatronen interessant. Eiwitten zijn namelijk enorm vullend en verminderen zo het hongergevoel. Dat maakt het makkelijker om gezonde te keuzes te maken en niet onnodig te snacken.

Mensen die willen aankomen zijn ook gebaat bij een voedingsschema waar de focus op eiwitten ligt. Eiwitten zijn namelijk belangrijke bouwstoffen voor al je cellen. Zo stimuleren ze de spiergroei en houden ze je lichaam sterk. Wil je dit voedingspatroon gezond toepassen? Vul je maaltijden dan wel aan met veel groenten, gezonde vetten en fruit.

Tip

Vlees, tofu, peulvruchten, eieren en zuivel zijn allemaal goede bronnen van eiwitten.

Caloriearm voedingspatroon

Denk je aan diëten, dan is dit misschien wel waar je aan denkt. Sommige mensen willen afvallen door vooral zo min mogelijk te eten. Ze beperken hun calorie-inname enorm, soms tot maximaal 1.000 calorieën per dag. Hierdoor verbrandt je lichaam meer energie dan het binnenkrijgt, waardoor je afvalt.

De resultaten van deze diëten zijn meestal niet blijvend. Het is namelijk niet vol te houden omdat je lichaam constant voedingsstoffen tekortkomt. Dat maakt caloriearm diëten een van de meest ongezonde manieren om gewicht te verliezen.

Wist je dat...

je stofwisseling vertraagt wanneer je langere tijd te weinig eet? Hierdoor wordt afvallen alleen maar moeilijker.

Keuzen maken over diëten en eetpatronen

Welk dieet past bij mij?

Er zijn duidelijk genoeg diëten om uit te kiezen, maar welke past bij jou? Dat is helemaal afhankelijk van wat je wilt bereiken, maar ook wat je voorkeuren zijn. Ben je gek op koolhydraten en kun je ze nauwelijks laten staan? Dan is keto niks voor jou.

Wil je gezond diëten, dan is het vooral belangrijk om je leefstijl duurzaam te veranderen en om je lichaam genoeg voedingsstoffen te geven. Het is daarom altijd goed om in gesprek te gaan met iemand die gespecialiseerd is in diëtetiek, of jezelf goed te informeren met de juiste kennis, zodat je zeker weet dat je je lichaam geeft wat het nodig heeft.

Daarnaast moet je ook goed kijken naar de kosten van een dieet, de kosten van een dieet kunnen snel oplopen zo betaal je bijvoorbeeld voor het alizonne dieet gemiddeld 75,- per week.

De online diëtist helpt jou om gezond eten vol te houden

Ga jij voor het eerst een dieet volgen? Bijvoorbeeld een dieet om af te te vallen, om juist aan te komen of om een ziekte of lichamelijke klacht te bestrijden? Dan kan een online diëtist je helpen.      

Opzoek naar begeleiding van een deskundigen? Vind jou ideale deskundigen via onze homepage

Wanneer je al langer een dieet volgt, zoals een koolhydraatarm dieet, heb je steeds minder vaak hulp of begeleiding nodig. Wanneer het dieet onderdeel van je leven is geworden zul je zien dat het steeds makkelijker is om je gezonde voedingspatroon vol te houden.

Natuurlijk kun je af en toe nog iets veranderen door iets nieuws aan je voedingsschema toe te voegen. Bijvoorbeeld als je je doel gehaald hebt. Wij helpen je graag met het samenstellen of aanleren van een gezond eetpatroon.

Voedingsschema online diëtist

Voedingsschema met een online diëtist samenstellen

Op onze website vind je leesvoer over de meest uiteenlopende diëten. Neem de tijd om deze informatie door te nemen. Alle artikelen zijn door (online) diëtisten en voedingsdeskundigen geschreven.

Het kan even duren voor je gewend bent aan het je nieuwe dieet of voedingsschema, maar onthoud: gezond eten  is één van de beste investeringen in jezelf.

suiker menukaart

Waarschuwing voor suikers op menu?

Als op een menukaart wordt aangegeven hoeveel suiker er in een product of maaltijd zit, zijn klanten zich hier bewuster ...

gebroken heup vegetarisch

Vrouwelijke vegetariërs lopen meer risico op een gebroken heup

Vrouwen die vegetarisch eten, hebben 33 procent meer kans een heup te breken dan vrouwen die regelmatig vlees eten. Dit ...

Gezondeten.nl | Meer aandacht nodig voor oorzaak van obesitas bij behandeling

Meer aandacht nodig voor oorzaak van obesitas bij behandeling

Obesitas kan verschillende oorzaken hebben. Door de behandeling meer op de oorzaak op af te stemmen, wordt de behandelin...

Meer diëten nieuws (24)
vegetariërs leven langer

Feit of fabel: vegetariërs leven langer

De supermarkten liggen tegenwoordig vol met vleesvervangers. Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder of geen vlees te...

apetamin siroop

Apetamin siroop: gevaarlijk of een wondermiddel?

Wellicht heb je al eens gehoord over Apetamin siroop en ben je bekend met de mogelijke gewichtstoename door Apetami...

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

Afvallen lijkt soms enkel een kwestie van diëten, maar vaak is het resultaat van streng diëten slechts tijdelijk. Op een...

gezond aankomen in gewicht

Aankomen in gewicht: de beste manier om gezond aan te komen

Er wordt zoveel gepraat over afvallen, dat je makkelijk kunt vergeten dat er ook mensen zijn die willen aankomen in gewi...

vasten

Vasten: alle soorten en voordelen van vasten op een rij

Vasten houdt in dat je een tijdje niets eet, of een zeer beperkt voedingspatroon aanhoudt. Deze vorm van onthouding vind...

Leptine

Leptine: De Werking en een Leptine-resistent­i­e Voorkomen

In dit artikel lees je over het verzadigingshormoon leptine. We behandelen wat dit hormoon is en wat het doet voor je li...

Alizonne dieet therapeut

Alizonne dieet: de voor- en nadelen van Alizonne therapie

Het Alizonne dieet is uitgegroeid tot een grote trend in Nederland. Met dit dieet hebben verschillende bekende Nederland...

Meer diëten artikelen (28)
DiëtenDiëten

Hoeveel calorieën mogen kinderen van verschillende leeftijden?

Het aantal kilocalorieën (kcal) in producten geeft aan hoeveel energie je uit dit voedsel kunt halen. Alle voedings...

MedischMedisch

Volgt men een speciaal dieet bij een lichamelijke beperking?

Elk lichaam heeft een basale behoefte aan nutriënten (voedingsstoffen) om de noodzakelijke lichamelijke functies zo goed...

Gezond levenGezond leven

Wat is gezond en volwaardig voedingspatroon?

Een gezond en volwaardig voedingspatroon is een voedingspatroon met voldoende gezonde voedingsstoffen zodat je lichaam e...

Meer diëten antwoorden (278)