Diëten
Meer dan 300+ artikelenLet je op je gezondheid, dan speelt goede voeding een belangrijke rol. Sommige mensen kiezen ervoor om gewoon te eten wat goed voelt, van gezonde groenten en fruit tot af en toe een snack.
Let je op je gezondheid, dan speelt goede voeding een belangrijke rol. Sommige mensen kiezen ervoor om gewoon te eten wat goed voelt, van gezonde groenten en fruit tot af en toe een snack.
Anderen vinden het fijner om een duidelijke set van regels aan te houden, waardoor ze meer structuur in hun eetpatroon krijgen. Dit wordt ook wel een dieet genoemd. Maar hoe gezond is diëten nu eigenlijk en welke soorten diëten zijn er allemaal? Wij zetten het voor je op een rijtje.
Geschreven door Martijn Pothof, MSc Exercise Science and Health Promotion, Initiatiefnemer van gezondeten.nl
Wanneer je wilt diëten, kun je ervoor kiezen een voedingsschema op te (laten) stellen. Zonder voedingsschema kan het lastiger zijn om je aan je dieet te houden en je lichaam de voedingsstoffen te geven die het nodig heeft.
Een online diëtist kan je helpen bij het opstellen van zo’n schema.
Als je bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet volgt krijg je weinig koolhydraten binnen. Daarom is het belangrijk dat je je energie uit ander macronutriënten haalt. Een voedingsdeskundige kan berekenen hoe je dat het beste doet en deze informatie verwerken in een persoonlijk voedingsschema.
Of diëten gezond is, is helemaal afhankelijk van het voedingspatroon dat je aanhoudt. Veel mensen denken in eerste instantie aan diëten om gewicht mee te verliezen. Dat kan op een gezonde manier, maar wordt vaak op een ongezonde manier gedaan.
Zo krijgen mensen vaak veel te weinig voedingsstoffen binnen door te weinig en eenzijdig te eten. Dat zorgt in eerste instantie misschien wel voor gewichtsverlies, maar is niet de beste keuze voor je lichaam.
Dat wil niet zeggen dat diëten per definitie ongezond is. Wanneer je een eetpatroon aanhoudt dat alle belangrijke voedingsstoffen bevat, komt je lichaam niets tekort. Dat wil zeggen dat je voldoende koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Diëten kan dus wel op een gezonde manier, zolang je het maar bewust doet.
wil je zeker weten dat je lichaam genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt? Houd je maaltijden bij in een dieetapp. Deze apps geven precies weer of je de dagelijks aanbevolen hoeveelheden haalt.
Diëtetiek is er voor iedereen, wat je doelen ook zijn. Je denkt misschien dat deze voedingsschema's vooral bedoeld zijn voor mensen die willen afvallen, maar je kunt voor de meest uiteenlopende doelen diëten. Zo zijn er ook mensen die bewust willen aankomen of een speciaal voedingspatroon aanhouden om meer spiermassa te kweken.
Anderen moeten juist uit medische noodzaak hun eetpatroon aanpassen. Zij zijn bijvoorbeeld allergisch voor bepaalde producten of hebben een intolerantie. Om lichamelijke klachten te voorkomen, moeten ze sommige producten laten staan of juist tekorten aanvullen met andere voedingsmiddelen. Zij worden meestal wel begeleid door een arts of diëtist. Zo weten ze zeker dat ze hun lichaam geven wat het nodig heeft.
vegetariërs en veganisten eigenlijk ook diëten, doordat ze bepaalde eetregels volgen? Je kunt dus ook uit ethische overwegingen diëten.
Wanneer je onderzoek doet naar diëten, kom je de meest uiteenlopende soorten tegen. Al deze eetpatronen zitten net wat anders in elkaar en bieden ook weer andere voor- en nadelen. Wij zetten de bekendste diëten voor je op een rijtje.
Koolhydraatarme diëten staan net als het ketogeen dieet in het teken van zo min mogelijk koolhydraten eten. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in ketose komt, waardoor je lichaam geen koolhydraten maar vet verbrandt. Bij dit voedingspatroon mag je maximaal 20 tot 50 gram koolhydraten per dag eten.
Dat is een flinke omschakeling, want normaal haal je de meeste energie uit koolhydraten. Dit tekort wordt opgevangen door meer onverzadigde vetten te eten. Dit zijn gezonde vetten die je bijvoorbeeld in plantaardige olie, noten, vis en avocado vindt.
mensen met diabetes type 2 ook gebaat kunnen zijn bij het keto dieet? Dit moet wel in overleg met een diëtist.
Gluten is een eiwit dat je terugvindt in producten gemaakt van tarwe, rogge, gerst, kamut of gort. Het overgrote deel van de mensen kan deze producten gewoon eten, maar sommigen hebben last van een intolerantie of de auto-immuunziekte coeliakie. Zij krijgen last van ernstige lichamelijke klachten wanneer ze producten met gluten eten.
Daarom volgen ze een glutenvrij dieet en vermijden ze producten met bepaalde granen. Er zijn gelukkig veel alternatieven, van rijst tot boekweit en haver.
ervaar je regelmatig buikpijn en maagklachten? Ga dan na of je misschien niet intolerant bent voor gluten, eventueel in overleg met een diëtist.
Voor verschillende mensen zijn eiwitrijke eetpatronen interessant. Eiwitten zijn namelijk enorm vullend en verminderen zo het hongergevoel. Dat maakt het makkelijker om gezonde te keuzes te maken en niet onnodig te snacken.
Mensen die willen aankomen zijn ook gebaat bij een voedingsschema waar de focus op eiwitten ligt. Eiwitten zijn namelijk belangrijke bouwstoffen voor al je cellen. Zo stimuleren ze de spiergroei en houden ze je lichaam sterk. Wil je dit voedingspatroon gezond toepassen? Vul je maaltijden dan wel aan met veel groenten, gezonde vetten en fruit.
Vlees, tofu, peulvruchten, eieren en zuivel zijn allemaal goede bronnen van eiwitten.
Denk je aan diëten, dan is dit misschien wel waar je aan denkt. Sommige mensen willen afvallen door vooral zo min mogelijk te eten. Ze beperken hun calorie-inname enorm, soms tot maximaal 1.000 calorieën per dag. Hierdoor verbrandt je lichaam meer energie dan het binnenkrijgt, waardoor je afvalt.
De resultaten van deze diëten zijn meestal niet blijvend. Het is namelijk niet vol te houden omdat je lichaam constant voedingsstoffen tekortkomt. Dat maakt caloriearm diëten een van de meest ongezonde manieren om gewicht te verliezen.
je stofwisseling vertraagt wanneer je langere tijd te weinig eet? Hierdoor wordt afvallen alleen maar moeilijker.
Er zijn duidelijk genoeg diëten om uit te kiezen, maar welke past bij jou? Dat is helemaal afhankelijk van wat je wilt bereiken, maar ook wat je voorkeuren zijn. Ben je gek op koolhydraten en kun je ze nauwelijks laten staan? Dan is keto niks voor jou.
Wil je gezond diëten, dan is het vooral belangrijk om je leefstijl duurzaam te veranderen en om je lichaam genoeg voedingsstoffen te geven. Het is daarom altijd goed om in gesprek te gaan met iemand die gespecialiseerd is in diëtetiek, of jezelf goed te informeren met de juiste kennis, zodat je zeker weet dat je je lichaam geeft wat het nodig heeft.
Daarnaast moet je ook goed kijken naar de kosten van een dieet, de kosten van een dieet kunnen snel oplopen zo betaal je bijvoorbeeld voor het alizonne dieet gemiddeld 75,- per week.
Ga jij voor het eerst een dieet volgen? Bijvoorbeeld een dieet om af te te vallen, om juist aan te komen of om een ziekte of lichamelijke klacht te bestrijden? Dan kan een online diëtist je helpen.
Opzoek naar begeleiding van een deskundigen? Vind jou ideale deskundigen via onze homepage
Wanneer je al langer een dieet volgt, zoals een koolhydraatarm dieet, heb je steeds minder vaak hulp of begeleiding nodig. Wanneer het dieet onderdeel van je leven is geworden zul je zien dat het steeds makkelijker is om je gezonde voedingspatroon vol te houden.
Natuurlijk kun je af en toe nog iets veranderen door iets nieuws aan je voedingsschema toe te voegen. Bijvoorbeeld als je je doel gehaald hebt. Wij helpen je graag met het samenstellen of aanleren van een gezond eetpatroon.
Op onze website vind je leesvoer over de meest uiteenlopende diëten. Neem de tijd om deze informatie door te nemen. Alle artikelen zijn door (online) diëtisten en voedingsdeskundigen geschreven.
Het kan even duren voor je gewend bent aan het je nieuwe dieet of voedingsschema, maar onthoud: gezond eten is één van de beste investeringen in jezelf.
Er moet een landelijke aanpak komen om eetstoornissen eerder te herkennen en behandelen. Dat adviseert de Gezondheidsraa...
Als op een menukaart wordt aangegeven hoeveel suiker er in een product of maaltijd zit, zijn klanten zich hier bewuster ...
Voor je gezondheid maakt het niet alleen uit wat je eet, maar ook wanneer en hoe vaak. Onze biologische klok lijkt voora...
Vasten houdt in dat je een tijdje niets eet, of een zeer beperkt voedingspatroon aanhoudt. Deze vorm van onthouding vind...
In dit artikel lees je over het verzadigingshormoon leptine. We behandelen wat dit hormoon is en wat het doet voor je li...
Het Alizonne dieet is uitgegroeid tot een grote trend in Nederland. Met dit dieet hebben verschillende bekende Nederland...
Misschien heb je wel eens van de term ‘een opgeblazen buik’ gehoord. Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel na het e...
Eten wanneer je honger hebt, stoppen wanneer je verzadigd bent en je behoeftes respecteren: dat is in een notendop intu&...
Over appelazijn gaan de meest fantastische verhalen rond. Zo zou je ervan afvallen, zou je er bestrijdingsmiddelen op vo...
Probeer je af te vallen of ben je op zoek naar een gezonde snack? Dan ligt het eten van crackers misschien voor de hand....
Over het algemeen kom je aan wanneer je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Dit klinkt simpel, maar toch kan a...
Elk lichaam heeft een basale behoefte aan nutriënten (voedingsstoffen) om de noodzakelijke lichamelijke functies zo...
Een gezond en volwaardig voedingspatroon is een voedingspatroon met voldoende gezonde voedingsstoffen zodat je lichaam e...