Diëten

320+ artikelen

Let je op je gezondheid, dan speelt goede voeding een belangrijke rol. Sommige mensen kiezen ervoor om gewoon te eten wat goed voelt, van gezonde groenten en fruit tot af en toe een snack.

Anderen vinden het fijner om een duidelijke set van regels aan te houden, waardoor ze meer structuur in hun eetpatroon krijgen. Dit wordt ook wel een dieet genoemd. Maar hoe gezond is diëten nu eigenlijk en welke soorten diëten zijn er allemaal? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Dieten gezond, sla eten als dieet

Is diëten gezond?

Of diëten gezond is, is helemaal afhankelijk van het voedingspatroon dat je aanhoudt. Veel mensen denken in eerste instantie aan diëten om gewicht mee te verliezen. Dat kan op een gezonde manier, maar wordt vaak op een ongezonde manier gedaan.

Zo krijgen mensen vaak veel te weinig voedingsstoffen binnen door te weinig en eenzijdig te eten. Dat zorgt in eerste instantie misschien wel voor gewichtsverlies, maar is niet de beste keuze voor je lichaam.

Dat wil niet zeggen dat diëten per definitie ongezond is. Wanneer je een eetpatroon aanhoudt dat alle belangrijke voedingsstoffen bevat, komt je lichaam niets tekort. Dat wil zeggen dat je voldoende koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Diëten kan dus wel op een gezonde manier, zolang je het maar bewust doet.

Tip

wil je zeker weten dat je lichaam genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt? Houd je maaltijden bij in een dieetapp. Deze apps geven precies weer of je de dagelijks aanbevolen hoeveelheden haalt.

Het doel van je dieet, diëten om doel te behalen

Het doel van je dieet

Diëtetiek is er voor iedereen, wat je doelen ook zijn. Je denkt misschien dat deze voedingsschema's vooral bedoeld zijn voor mensen die willen afvallen, maar je kunt voor de meest uiteenlopende doelen diëten. Zo zijn er ook mensen die bewust willen aankomen of een speciaal voedingspatroon aanhouden om meer spiermassa te kweken.

Anderen moeten juist uit medische noodzaak hun eetpatroon aanpassen. Zij zijn bijvoorbeeld allergisch voor bepaalde producten of hebben een intolerantie. Om lichamelijke klachten te voorkomen, moeten ze sommige producten laten staan of juist tekorten aanvullen met andere voedingsmiddelen. Zij worden meestal wel begeleid door een arts of diëtist. Zo weten ze zeker dat ze hun lichaam geven wat het nodig heeft.

Wist je dat...

vegetariërs en veganisten eigenlijk ook diëten, doordat ze bepaalde eetregels volgen? Je kunt dus ook uit ethische overwegingen diëten.

Soorten diëten

Wanneer je onderzoek doet naar diëten, kom je de meest uiteenlopende soorten tegen. Al deze eetpatronen zitten net wat anders in elkaar en bieden ook weer andere voor- en nadelen. Wij zetten de bekendste diëten voor je op een rijtje.

Keto dieet

Het keto dieet staat in het teken van zo min mogelijk koolhydraten eten. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in ketose komt, waardoor je lichaam geen koolhydraten maar vet verbrandt. Bij dit voedingspatroon mag je maximaal 20 tot 50 gram koolhydraten per dag eten. Dat is een flinke omschakeling, want normaal haal je de meeste energie uit koolhydraten. Dit tekort wordt opgevangen door meer onverzadigde vetten te eten. Dit zijn gezonde vetten die je bijvoorbeeld in plantaardige olie, noten, vis en avocado vindt.

Wist je dat...

mensen met diabetes type 2 ook gebaat kunnen zijn bij het keto dieet? Dit moet wel in overleg met een diëtist.

Glutenvrij dieet

Gluten is een eiwit dat je terugvindt in producten gemaakt van tarwe, rogge, gerst of gort. Het overgrote deel van de mensen kan deze producten gewoon eten, maar sommigen hebben last van een intolerantie of de auto-immuunziekte coeliakie. Zij krijgen last van ernstige lichamelijke klachten wanneer ze producten met gluten eten.

Daarom volgen ze een glutenvrij dieet en vermijden ze producten met bepaalde granen. Er zijn gelukkig veel alternatieven, van rijst tot boekweit en haver.

Tip

ervaar je regelmatig buikpijn en maagklachten? Ga dan na of je misschien niet intolerant bent voor gluten, eventueel in overleg met een diëtist.

Eiwitrijk voedingspatroon

Voor verschillende mensen zijn eiwitrijke eetpatronen interessant. Eiwitten zijn namelijk enorm vullend en verminderen zo het hongergevoel. Dat maakt het makkelijker om gezonde te keuzes te maken en niet onnodig te snacken.

Mensen die willen aankomen zijn ook gebaat bij dit voedingspatroon. Eiwitten zijn namelijk belangrijke bouwstoffen voor al je cellen. Zo stimuleren ze de spiergroei en houden ze je lichaam sterk. Wil je dit voedingspatroon gezond toepassen? Vul je maaltijden dan wel aan met veel groenten, gezonde vetten en fruit.

Tip

vlees, tofu, peulvruchten, eieren en zuivel zijn allemaal goede bronnen van eiwitten.

Caloriearm voedingspatroon

Denk je aan diëten, dan is dit misschien wel waar je aan denkt. Sommige mensen willen afvallen door vooral zo min mogelijk te eten. Ze beperken hun calorie-inname enorm, soms tot maximaal 1.000 calorieën per dag. Hierdoor verbrandt je lichaam meer energie dan het binnenkrijgt, waardoor je afvalt.

De resultaten van deze diëten zijn meestal niet blijvend. Het is namelijk niet vol te houden omdat je lichaam constant voedingsstoffen tekortkomt. Dat maakt caloriearm diëten een van de meest ongezonde manieren om gewicht te verliezen.

Wist je dat...

je stofwisseling vertraagt wanneer je langere tijd te weinig eet? Hierdoor wordt afvallen alleen maar moeilijker.

Keuzen maken over diëten en eetpatronen

Welk dieet past bij mij?

Er zijn duidelijk genoeg diëten om uit te kiezen, maar welke past bij jou? Dat is helemaal afhankelijk van wat je wilt bereiken, maar ook wat je voorkeuren zijn. Ben je gek op koolhydraten en kun je ze nauwelijks laten staan? Dan is keto niks voor jou.

Wil je gezond diëten, dan is het vooral belangrijk om je leefstijl duurzaam te veranderen en om je lichaam genoeg voedingsstoffen te geven. Het is daarom altijd goed om in gesprek te gaan met iemand die gespecialiseerd is in diëtetiek, of jezelf goed te informeren met de juiste kennis, zodat je zeker weet dat je je lichaam geeft wat het nodig heeft.

lees verder
overgewicht-door-ongezond-eten

Overgewicht komt niet door hoeveel je eet, maar wat je eet

Te veel eten is niet de hoofdoorzaak van overgewicht. Het ligt meer aan wát je eet. De ene calorie is d...

7000 stappen per dag genoeg

Zijn 7.000 stappen per dag genoeg?

Iedereen kent het advies om 10.000 stappen per dag te lopen. Wetenschappelijk gezien is dit getal echter uit d...

Afvallen door sporten moeilijker voor mensen met obesitas

Afvallen door te sporten moeilijker voor mensen met obesitas

Mensen met obesitas die gaan sporten, vallen daardoor lang niet altijd af. Hoewel ze meer calorieën verbr...

Iemand zonder overgewicht op de weegschaal

Mensen met ernstig overgewicht zijn vaker tevreden met hun gewicht

Ruim 1 op de 4 mensen met ernstig overgewicht (obesitas) is tevreden met zijn of haar gewicht. Dat meldt het C...

Operatie Obesitas: nieuwe tv-serie met willie wartaal

“Operatie Obesitas”: nieuwe tv-serie

Op 8 september start de 4-delige tv-serie “Operatie Obesitas”. Hierin worden  verschillende m...

Meer diëten nieuws (10)
koolhydraatarm-dieet

Koolhydraatarm dieet, alle voor- en nadelen op een rij!

Een koolhydraatarm dieet is een veelgehoord dieet, maar wat is dit eigenlijk en is het gezond? In dit artikel kun je de voor- en nadelen terugvinden e...

Buikvet afvallen

Buikvet, wat is het en hoe raak je het kwijt?

Iedereen heeft vet rond de buik, maar de één wat meer dan de ander. Dit blijkt ongezonder dan vet rondom de heupen, maar hoe komt dat? E...

Licht verteerbaar eten, alle voor- en nadelen op een rij!

Licht verteerbaar eten, alle voor- en nadelen op een rij!

Steeds meer mensen eten licht verteer eten, omdat dit gezonder zou zijn voor je darmen en je lichaam. Maar is dit ook zo? Daar kom je in dit artikel a...

Wat doet een voedingscoach?

Voedingscoach, dit is wat je er van mag verwachten!

Een voedingscoach is specialist op het gebied van voeding en leefstijl. Deze hulpverlener helpt je daarom met afvallen, aankomen, gezond eten en omgaa...

Koolhydraatarme lunch ideeën

5x Koolhydraatarme lunch ideeën waar je blij van wordt!

Een koolhydraatarme lunch is gevuld met eiwitten, gezonde vetten en groenten. Deze past perfect binnen het ketodieet, maar wat houdt dit dieet precies...

Meer diëten artikelen (21)
Algemeen Algemeen

Is gepureerd voedsel makkelijker verteerbaar en daarmee gezonder?

Wanneer je voedsel eet en goed kauwt pureer je eigenlijk zelf je eten. Is voedsel makkelijker verteerbaar als je het pureren ...

Medisch Medisch

Hoe ziet een dieet eruit wanneer je ADHD hebt?

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de relatie tussen voeding en ADHD. Het RED dieet  Van het RED dieet weten we dat...

Diëten Diëten

Kom je aan van één dag ongezond eten?

Door te eten en te drinken gaat er energie je lichaam in, en er gaat energie uit door allerlei lichamelijke functies en beweg...

Diëten Diëten

Is weinig eten gezond?

Veel mensen die starten met gezond leven of afvallen hebben de neiging om te weinig te gaan eten. Ze gaan producten en voedin...

Medisch Medisch

Is vegetarisch eten tijdens de zwangerschap verstandig?

Er zijn veel meningen over vegetarisch eten tijdens een zwangerschap. Hoe gezond is dit? Wordt dit aangeraden? Kun je vegeta...

Meer diëten antwoorden (284)
Volg ons