Intuïtief eten: Wat is het? De Voordelen en Nadelen

Eten wanneer je honger hebt, stoppen wanneer je verzadigd bent en je behoeftes respecteren: dat is in een notendop intuïtief eten

Deze anti-dieet methode leert je aan de hand van tien principes om weer te luisteren naar de signalen van je lichaam. Wat zijn deze tien principes en hoe begin je met intuïtief eten? Lees er hier alles over.

Diëtist Femke Boekhorst

Geschreven door Femke Boekhorst, Diëtist, Communicatieadviseur & eigenaar van Feel free with foodBSc Voeding en diëtiek, MA Communicatie- en informatiewetenschappen

intuïtief eten

Wat is intuïtief eten?

Intuïtief eten is in 1995 ontwikkeld door twee Amerikaanse diëtisten, Evelyn Tribole en Elyse Resch. De methode is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. De tien principes van het model helpen je om weer in contact te komen met de signalen van je lichaam, zoals honger- en verzadigingssignalen. 

Als je intuïtief eet, reageer je op de signalen van je lichaam en niet op externe signalen, zoals een dieet of aangeleerde gedachten en overtuigingen. Ook geef je jezelf onvoorwaardelijk toestemming om te eten wat en wanneer je wilt. Dat betekent dat je jezelf niets ontzegt en ook iets lekkers eet als je daar behoefte aan hebt.

Focus op je algehele gezondheid

Bij deze vorm van eten ligt de focus op het contact met je lichaam en op respect voor je gezondheid. Je kunt intuïtief eten dan ook zien als een manier van leven. Belangrijke aspecten zijn: 

 • Leren luisteren naar je behoeftes
 • Leren omgaan met stress en emoties
 • Onderzoeken welke soort beweging bij je past
 • Zorgen voor een goede nachtrust
 • Zorgen voor een goede balans tussen werk en privé
intuïtief eten meer waardering voor je lichaam

Wat levert intuïtief eten je op?

Onderzoek toont aan dat intuïtief eten zorgt voor meer waardering voor je lichaam en meer genot van eten. Ook vermindert het verstoord eetgedrag, zoals maaltijden overslaan en het hanteren van eetregels. Het verbetert de kwaliteit van je leven. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

…iedereen als intuïtieve eter geboren wordt? In onze baby- en peuterjaren werden we nog niet beïnvloed door maatschappelijke boodschappen die aanzetten tot diëten. We aten als we honger hadden en stopten als we verzadigd waren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

De 10 principes van intuïtief eten

In het boek Intuïtief eten, een vertaling van Intuitive eating van grondleggers Tribole en Resch, worden de tien principes van deze eetstijl uitgelegd. Deze principes zijn geen regels, maar handvatten om op jouw eigen manier een intuïtieve eter te worden. 

Dit zijn de 10 principes van intuïtief eten:

 1. Zet de dieetbril af: laat het laat het diëten voor eens en voor altijd achter je. voor eens en voor altijd achter je.
 2. Respecteer je hongergevoel: geef je lichaam wat het nodig heeft als je honger hebt.
 3. Sluit vriendschap met eten: label eten niet als goed of fout, dat triggert namelijk eetbuien.
 4. Stuur de eetpolitie weg: laat alle eetregels die je hebt los.
 5. Ontdek voldoening: geniet van eten en de voldoening die het in een stimulerende omgeving kan geven.
 6. Voel je verzadiging: volg de signalen van je lijf die je vertellen dat je geen honger meer hebt en verzadigd raakt.
 7. Wees lief voor je emoties: leer jezelf aan om niet meer te eten vanuit emoties.
 8. Respecteer je lichaam: verbeter je zelfbeeld en accepteer je lichaam zoals het is.
 9. Beweging – voel het verschil: laat je overtuigingen rondom beweging los (zoals: “ik móet 3x per week sporten”). Beweeg gewoon en ervaar de positieve effecten op je energieniveau en slaapkwaliteit.
 10. Eer je gezondheid met goede voeding: kies goede voeding omdat je goed voor jezelf wilt zorgen en niet vanuit de behoefte aan controle. Kies wat goed is voor je gezondheid, wat lekker is en wat je een goed gevoel geeft.
Wist je dat...

…je ook intuïtief kunt eten als je een aandoening hebt, zoals diabetes type 2 of een voedselallergie? Begeleiding van een diëtist kan hierbij prettig zijn.

Hoe begin je met intuïtief eten?

Hoe begin je met intuïtief eten?

Een goede eerste stap is luisteren naar je lijf en proberen om weer in contact te komen met je honger- en verzadigingssignalen. 

Dit kun je doen door vlak voor een eetmoment je hongergevoel een cijfer te geven tussen 1 (geen honger) en 10 (uitgehongerd).  Ga vervolgens eten en laat je niet afleiden door je mobiele telefoon of de tv. 

Gebruik tijdens het eten je zintuigen. Hoe ziet het eten eruit? Hoe smaakt het? Hoe ruikt het? Neem halverwege de maaltijd een moment om weer in contact te komen met je lichaam. Hoeveel honger heb je nog? Voel je al wat verzadiging? Zo leer je weer in contact te komen met je lijf.

Intuïtief eten is een gewichtsneutraal model.

Kun je afvallen met intuïtief eten?

Intuïtief eten is een gewichtsneutraal model. Gewichtsverlies is dan ook niet het doel. Voor mensen die beginnen met intuïtief eten, kan het echter wel een ‘bijwerking’ zijn. Bijvoorbeeld doordat ze beter luisteren naar hun hongergevoel, ervaren dat ze eigenlijk minder honger hebben. Waardoor ze minder gaan eten dan voorheen. 

Als je focust op gewichtsverlies laat je externe factoren (zoals de regels van een dieet) jouw gedrag bepalen. Je gaat dan voorbij aan je eigen behoeftes, wat juist de basis is van intuïtief eten. Het belangrijkste doel van deze leefwijze is het ontwikkelen van een gezonde relatie tussen voeding, lichaam en geest

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wat zegt de wetenschap over intuïtief eten en lichaamsgewicht?

Er komen steeds meer studies naar de relatie tussen intuïtief eten en lichaamsgewicht. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat mannen en vrouwen die geregeld intuïtief eten een lagere kans hebben op overgewicht en obesitas. Ze hebben een lagere Body Mass Index (BMI), stabieler gewicht en vertonen minder vaak dieetgedrag. 

Benieuwd naar jouw BMI? Klik dan op BMI berekenen

De wens om af te vallen komt door de dieetcultuur

Wat als gewichtsverlies jouw doel is?

De wens om af te vallen speelt bij veel mensen. Volgens diëtisten Tribole en Resch is de westerse dieetcultuur hier de oorzaak van. In onze maatschappij is slank zijn de norm. Lichamen die niet aan die norm voldoen, worden bekritiseerd. Dat maakt dat veel mensen willen afvallen.

Deze diëtisten vinden dat we op een andere manier naar gezondheid moeten kijken. Zij benadrukken dat je gezondheid niet alleen door je gewicht of lichaamsvorm wordt bepaald. Andere factoren, zoals goede zelfzorg en respect voor de behoeftes van je lijf, zijn hierbij ook van belang. 

Tips die zij geven om op een andere manier met je lichaamsgewicht om te gaan zijn bijvoorbeeld: 

 • Weeg jezelf niet en doe de weegschaal weg
 • Bedenk voor elke negatieve gedachte over je lichaam iets positiefs
 • Koop kleding die fijn zit en niet te strak aanvoelt

Deze en andere adviezen die horen bij intuïtief eten, kunnen helpen om gedachten over je lichaamsgewicht te relativeren. Ook helpen ze om je zelfbeeld te verbeteren.

Beoordeel dit artikel

Diëtist Femke Boekhorst

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

5 Kilo afvallen in 3 weken. Klinkt dat te mooi om waard te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Gezond afvallen is n...

Alizonne dieet therapeut

Alizonne dieet: de voor- en nadelen van Alizonne therapie

Het Alizonne dieet is uitgegroeid tot een grote trend in Nederland. Met dit dieet hebben verschillende bekende Nederland...

De Wim Hof methode

De Wim Hof Methode, meer energie en sneller afvallen?

Ooit werd hij uitgemaakt voor gekkie. Uiteindelijk blijkt hij de grondlegger te zijn van een methode die nu wereldwijd w...

hormonen honger

Ghreline: daar krijg je honger van!

Een rommelende maag of een vervelend gevoel wanneer je te lang niet hebt gegeten, klinkt voor de meeste mensen niet onbe...

Leptine

Leptine: De Werking en een Leptine-resistentie Voorkomen

In dit artikel lees je over het verzadigingshormoon leptine. We behandelen wat dit hormoon is en wat het doet voor je li...

gezond aankomen in gewicht

Hoe kun je gezond aankomen? ( + 5 tips)

Denk jij weleens: 'Ik wil aankomen maar het lukt niet?' En vraag jij je af: 'Hoe kan ik snel en gezond aankomen?'. 5 kil...

emotie eten

Emotie eten: eerste hulp bij emotioneel eetgedrag

Heb je ooit zin gehad om een stuk chocolade of een zak chips te eten na een stressvolle werkdag? Dan ben je niet de enig...

Lees wat je gemist hebt

13746 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'