Zoveel eetmomenten heb je per dag nodig (en zo plan je ze in)

Weet je eigenlijk hoe vaak per dag je iets eet? Even een snelle boterham, een koekje bij je koffie, een banaan tussendoor en dan is het tijd voor het diner. Je raakt de tel al snel kwijt. Dat is verleden tijd wanneer je je aan een vast aantal eetmomenten per dag houdt.

Maar hoeveel eetmomenten heb je per dag nodig? Ik vertel je wat het beste aantal is. Ontdek ook hoe een voedingsschema op maat je helpt om die eetmomenten gezond in te vullen. Zo krijg je grip op wat je eet.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

eetmomenten per dag

Hoeveel eetmomenten heb je per dag nodig?

Een eetpatroon met drie maaltijden per dag is een gezonde keuze.

Dit kun je aanvullen met twee tussendoortjes. Bij voorkeur in de ochtend en de middag.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat je makkelijker een gezond gewicht bereikt als je na het diner niet meer eet. 

Waar bestaat je eetpatroon dan uit? Ontbijt, lunch en avondeten. Gedurende de dag eet je eventueel nog twee tussendoortjes en je eetpatroon is compleet.

Tip

Wil je je eetmomenten goed verspreiden over de dag? Wacht dan twee tot drie uur na een maaltijd of tussendoortje.

Hoe plan je die maaltijden in?

Hoe zorg je dat je tijdens een drukke dag genoeg eetmomenten hebt? Een voedingsschema op maat helpt daarbij. Het voordeel van zo’n eetschema’s is dat het je precies vertelt wat je wanneer kunt eten. Van je ontbijt tot je laatste snack: je weet exact wat er op het menu staat.

Laat je dit schema samenstellen? Dan wordt er rekening gehouden met jouw allergieën, voorkeuren, leefstijl en doel. Wil je afvallen, op gewicht blijven of juist meer spiermassa kweken? Het voedingsschema kan daar perfect op afgestemd worden.

Met een voedingsschema op maat hoef je zelf geen keuzes te maken. Je eet gezond én regelmatig. Het enige wat je hoeft te regelen, zijn de boodschappen. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Tip van Gezondeten.nl

Wil je meer weten over een professioneel voedingsschema? Hier vind je meer informatie. 

regelmatig en gevarieerd eten gezond

De voordelen van regelmatig eten

Met drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes eet je vrij regelmatig. Dat is alleen maar goed, mits je voldoende varieert.

Waarom is dat belangrijk? Ontdek het hier.

Houd je een voedingsschema aan met deze regelmaat? Dan geniet je van een paar voordelen. Ik leg ze aan je uit.

Voordeel 1: Je ondersteunt je spijsvertering

Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel, buikpijn of misselijkheid? En eet je vrij onregelmatig? Dan is de kans groot dat die twee dingen met elkaar te maken hebben. Uit onderzoek blijkt dat maagklachten verergeren bij een onregelmatig eetpatroon.

Bij een regelmatig eetpatroon zit er voldoende rust tussen je maaltijden. Dat is belangrijk. Want tijdens deze rust kan je voedsel goed verteerd worden. Zonder deze rust kan je maag van streek raken of kunnen je darmen overactief worden.

Daarom is een voedingsschema met drie hoofdmaaltijden per dag zo belangrijk. Je geeft je spijsvertering zo voldoende rust tussen de maaltijden. 

Wist je dat...

...sommige mensen hun spijsvertering extra rust geven door aan intermittent fasting te doen? Lees hier meer over deze manier van eten.

Voordeel 2: Je krijgt voldoende voedingsstoffen binnen

Je eet natuurlijk om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Verschillende stoffen zijn onmisbaar voor je lijf. Dagelijks wil je genoeg eiwitten, gezonde vetten, koolhydraten en natuurlijk vitaminen en mineralen eten. Dat kan onmogelijk in één maaltijd.

Verspreid je je maaltijden over meerdere eetmomenten op een dag? Dan is de kans veel groter dat je jouw lichaam geeft wat het nodig heeft. Een duidelijk eetschema met drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes is dus essentieel voor je gezondheid.

Natuurlijk krijg je enkel genoeg voedingsstoffen binnen wanneer je gezonde keuzes maakt. Vind je dat lastig? Kies dan voor onze kant-en-klare voedingsschema’s. Zo hoef je zelf niet te puzzelen of je wel genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Wist je dat...

...uit onderzoek blijkt dat je gezonder eet met drie maaltijden per dag. Wetenschappers ontdekten dat je dan over het algemeen meer groente en fruit binnenkrijgt.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
honger tussen je maaltijden

Voordeel 3: Je hebt geen honger tussen je maaltijden

Probeer je af te vallen maar lukt het niet omdat je steeds trek hebt?

Of kom je ongemerkt aan doordat je regelmatig ongezond snackt?

Dan is het belangrijk om je eetpatroon in kaart te brengen. 

Hoe vaak eet je eigenlijk op een dag en wat eet je dan? Met ieder eetmoment krijg je namelijk extra calorieën binnen.

Heb je regelmatig trek tussen de eetmomenten door? Dan kan dat komen doordat je maaltijden niet voedzaam genoeg zijn. Met een duidelijk eetschema met drie voedzame hoofdmaaltijden (en eventueel twee snacks), voorkom je dit.

Tip

Heb je regelmatig trek? Drink dan eens een groot glas water, wacht een kwartiertje en kijk of je nog steeds trek hebt. Soms verwar je trek namelijk met dorst. Hier vind je tips om meer te drinken.

Voordeel 4: Je blijft makkelijker op een gezond gewicht

Met een vast eetschema is het makkelijker om op gewicht te blijven. Je lichaam hunkert minder naar eten als je het geeft wat het nodig heeft. 

Met een gezond eetpatroon ben je gedurende de dag verzadigd. Hierdoor voorkom je eetbuien en ongezonde snackmomenten. Zo krijg je geen onnodige of ‘lege’ calorieën binnen. In dit artikel vind je meer tips om een gezond gewicht te behouden.

Tip

Met onze gezonde eetschema’s eet je gezond zonder dat je daarover na hoeft te denken. Alle gezonde maaltijden zijn namelijk al voor je uitgestippeld. Zo blijf je makkelijk op een gezond gewicht. 

nadelen veel eetmomenten

De nadelen van te veel eetmomenten

Je wordt de hele dag blootgesteld aan lekker eten. Van een collega die trakteert tot een drive-in langs de snelweg.

Het wordt je niet makkelijk gemaakt om gezond te eten. 

Toch doe je er verstandig aan om niet te vaak te eten. Ik vertel je waarom.

Nadeel 1: Je eet snel te veel

Nog even een dropje of een lekker koekje bij de koffie. Het zijn kleine snacks, maar ze kunnen veel impact hebben. Heb je geen vaste eetmomenten? Dan is de kans groot dat je vaak van dit soort kleine snacks geniet.

Op de lange termijn vergroot dat je risico op overgewicht. Je wilt daarom inzicht krijgen in hoeveel eetmomenten je per dag hebt. Houd je je aan een eetschema? Dan zit dat wel goed.

Tip

Natuurlijk mag zo’n ongezonde traktatie best eens. Maar plan ze in. Zo geniet je ook nog eens extra van dat stukje taart op een verjaardag.

Nadeel 2: Een laag energieniveau

Van veel eten krijg je veel energie, toch? Niets is minder waar. Te veel eetmomenten kunnen juist voor minder energie zorgen. 

Als je vermoeid bent, heb je vaak zin in iets suikerrijks. Even een reep, een glaasje cola of een energiedrankje en je kunt weer door!

Deze producten zorgen misschien tijdelijk voor een opkikker. Maar uiteindelijk zul je je er juist extra moe door voelen. 

Nadeel 3: Het verstoort je bloedsuikerspiegel

Daarnaast zorgt suikerrijke voeding voor een sterk fluctuerende bloedsuikerspiegel. Hierdoor heb je een hoger risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Een eetschema op maat bevat gezonde en voedzame recepten. Zo ben je gedurende de dag verzadigd, barst je van energie en voorkom je dat je naar bewerkte en suikerrijke voeding grijpt.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Wist je dat...

...bewerkte producten de grootste veroorzakers zijn van schommelingen in je bloedsuikerspiegel? Kies daarom voor onbewerkte producten. Een onbewerkt product heeft maar één ingrediënt op de ingrediëntenlijst staan.

Tips om voldoende eetmomenten per dag te halen

Nu je weet hoeveel eetmomenten per dag horen bij een gezond eetpatroon wil ik je wat praktische tips geven. Deze tips helpen je om je aan die vaste eetmomenten te houden.

voedingsschema gezond tussendoortje

Tip 1: Laat een voedingsschema maken

Drie keer per dag een gezonde maaltijd én nog twee gezonde tussendoortjes bedenken? Het is nogal een opgave.

Maak daarom gebruik van een persoonlijk voedingsschema.

Hierin is ieder eetmoment vooraf gepland.

Zo hoef je op drukke dagen niet na te denken over wat je eet. Bij een voedingsschema op maat is iedere maaltijd ook nog eens afgestemd op jouw leefstijl en voorkeuren. 

Een voedingsschema op maat bespaart je niet alleen veel nadenk- en rekenwerk, maar ook veel tijd. En wist je dat je de bijbehorende boodschappen heel eenvoudig kunt laten thuisbezorgen? Je leest hier meer over deze handige eetschema’s.

Tip 2: Heb altijd snacks bij de hand

Staan er twee tussendoortjes in jouw voedingsschema, maar heb je een drukke dag? Zorg dat je altijd voorbereid op pad gaat.

Verschillende gezonde snacks kun je makkelijk meenemen. Een bakje met snoeptomaatjes, een kiwi of een bakje hummus met wortels: het kan allemaal. Ook ongezouten noten of een gekookt eitje neem je gewoon mee.

Of wat dacht je van een plak van dit heerlijke, voedzame (en gezonde!) bananenbrood?

Overnight oats makkelijk ontbijt

Tip 3: Ga voor snel en makkelijk

Heb je hele drukke ochtenden? Zoek dan naar een gezond ontbijt dat je makkelijk kunt pakken.

Overnight oats of kwark met havermout en wat gesneden fruit zijn goede voorbeelden. 

Deze ontbijtjes met havermout kun je de avond vooraf klaarmaken.

Voor je avondeten geldt hetzelfde. Op drukke dagen is het slim om een makkelijk en snel recept klaar te hebben. 

Laat je een voedingsschema op maat maken en heb je ‘s avonds weinig tijd? Dan zal je eetschema daarop aangepast worden! 

Conclusie

Met regelmatige eetmomenten ondersteun je je spijsvertering en voorkom je dat je te veel eet.

Hoeveel eetmomenten heb je per dag nodig? Drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes zijn precies genoeg. Vul ze met gezonde en voedzame producten en je bent super goed bezig.

Een voedingsschema op maat kan je helpen om je eetmomenten goed in te vullen. Het schema geeft je structuur en je hoeft niet na te denken over gezonde keuzes. Volg gewoon het schema en je zit helemaal gebakken.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

5 Kilo afvallen in 3 weken. Klinkt dat te mooi om waard te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Gezond afvallen is n...

Wat doet een voedingscoach?

Dit kun je verwachten van een voedingscoach

Het is soms lastig om door de bomen het bos te zien wanneer je gezond wilt eten. Want wat is goede voeding? En met welke...

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Gezond aan je gewicht werken? Gebruik een voedingsschema

Afvallen, spiermassa opbouwen, op gewicht blijven of het nastreven van een bepaalde sportieve challenge. Wat je doel ook...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Gezondeten.nl, Alles wat je moet weten over Macronutriënten

Alles wat je moet weten over macronutriënten

In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de volgende vragen. Waarom heb je dagelijks macronutriënten nodig? Hoeveel ...

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Lees wat je gemist hebt

13557 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'