Intermittent fasting, is het gezond?

Intermittent fasting is hot. Het is een manier om af te vallen die de aandacht trekt. Maar is het gezond?

Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe ziet je eetschema eruit als je aan intermitted fasting doet? En hoe zit het eigenlijk met vasten en het drinken van alcohol?

intermitterend vasten

Wat is intermitterend vasten?

Intermittent fasting of periodiek vasten staat voor onderbroken vasten. Een groot deel van de dag eet je niets en in slechts een paar uur (dit wordt ook wel een eetwindow genoemd) eet je je maaltijden.

Tijdens het vasten drink je enkel koffie, thee of water. Wanneer je niet vast volg je gewoon je normale eetpatroon.

Naast het 16/8-patroon bestaat er ook 24-uur vasten. Dit houdt in dat je wekelijks één of twee dagen 24 uur lang vast.

Een ander veelgebruikt patroon is het 5:2 dieet. Hierbij eet je vijf dagen van de week ‘normaal’ en gedurende twee dagen vast je. Op de dagen dat je vast eet je wel, maar erg weinig; zo’n 500-600 kcal.

Omdat het 16/8-patroon het meest gebruikt wordt zullen we deze variant bespreken in dit artikel.

Wist je dat...

...wanneer je aan het vasten bent drink je enkel thee, koffie of water, maar tijdens je eet-window mag je ook andere dranken drinken. 

Hoe ziet intermittent fasting schema eruit?

De meeste mensen volgen een 16/8-patroon. Dit houdt in dat je gedurende 16 uur per dag niet eet en in slechts 8 uur wel eet. Je kunt je dag dan als volgt indelen:

  • 10:00 uur: ontbijt
  • 13:00 uur: lunch
  • 17:30 uur: diner

Het bovenstaande is een voorbeeld. Je kunt ook eerder of later beginnen met eten. Daarnaast zijn er ook variaties op het aantal uur dat je vast. Zo zijn er ook mensen die 20 uur lang vasten en 4 uur per dag eten.

Wanneer je een intermitterend vasten schema volgt, volgen je drie maaltijden kort op elkaar. Hierdoor is de kans kleiner dat je tussendoor de behoefte voelt om te snacken.

Na het diner zul je zo’n 16 uur vasten, totdat je de volgende dag het ontbijt neemt. Tijdens het vasten zal je lichaam meer menselijk groeihormoon aanmaken. Dit stimuleert de vetverbranding

Wist je dat...

...door vasten met tussenpozen je maagdarmstelsel meer rust krijgt? Door 16 uur per dag niet te eten krijgt je maag in die periode geen voeding te verwerken met als resultaat dat je minder insuline aanmaakt.

Is intermittent fasting gezond?

Als je eens rondvraagt bij je vrienden is de kans groot dat er iemand bij zit die zegt te zijn afgevallen met vasten. Veel mensen zijn namelijk een groot voorstander van dit eetpatroon. Toch zijn er nog weinig wetenschappelijke studies gepubliceerd die aantonen dat deze methode gezondheidsvoordelen biedt.

Wat dat betreft kunnen we stellen dat intermittent fasting niet ‘gezonder’ is dan een normaal voedingspatroon. Het belangrijkste is natuurlijk dat je gezond en gevarieerd eet en dat je je comfortabel voelt bij jouw eetpatroon. Dit betekend echter niet dat het niet kan helpen bij bijvoorbeeld afvallen.

Door de vaste eetmomenten en de periodieke vast momenten krijg je meer grip op het beheersen en voorkomen van 'onnodig' snacken.

Nadelen van intermitterend vasten

Nadelen van periodiek vasten

Met interrmittent fasting eet je in een relatief korte periode al je maaltijden. Daarom zul je tussendoor minder trek hebben in (ongezonde) snacks.

Dat maakt dit eetpatroon een veelgebruikte manier om gewicht te verliezen. Vasten kent echter naast voordelen ook een aantal nadelen:

1. Lastig volg te houden

Je hebt veel doorzettingsvermogen nodig om intermittent vasten vol te houden. Dat geldt natuurlijk vooral tijdens de periode waarin je niet eet en alleen koffie, thee of water drinkt.

Met name bij sociale momenten is het lastig om dit dieet vol te houden. Sla dat biertje en die zak chips ’s avonds op de bank met vrienden maar eens af.

2. Lastig te combineren met sporten

Ben je een sporter? Ook dan kan vasten een uitdaging zijn. Bijvoorbeeld als je ’s morgens vroeg of ’s avonds laat wilt sporten en je in die periode niet mag eten.

3. Hongergevoel tijdens vasten

Tijdens het vasten kun je een sterker hongergevoel ervaren dan je misschien gewend bent. Hierdoor kan het lastiger wordt om nee te zeggen tegen snacks.

4. Vervelende bijverschijnselen

Vasten kan tot vervelende bijwerkingen leiden als je dit eetpatroon niet gewend bent. Denk hierbij aan een slechte adem en constipatie (verstopping).

Tip

Wil je zeker weten dat je tijdens het vasten niet per ongeluk de fout in gaat? Het kan helpen om je voeding uit het zicht te bewaren of om te zorgen dat je er lastig bij komt. Het is natuurlijk nog beter om geen ongezonde producten in huis te halen. Zo voorkom je dat je verleid wordt. 

intermitterend vasten en alcohol

Als je vasten gebruikt om af te vallen, dan kun je beter geen alcohol drinken. Alcoholische drankjes bevatten namelijk geen voedingsstoffen, maar wel een hoop calorieën. Daarnaast verhoogt alcohol de behoefte aan vet of zoet eten.

Daarnaast moet je rekening houden met je eetmomenten, ben je dus voor plan om in de avond alcohol te drinken dan zou je volgens de regels dit in jouw eet-window moeten verwerken.

Concreet betekend dit dat als je bijvoorbeeld tot 22:00 voorplan bent om alcohol te drinken, dat je eerste eetmoment die dag pas om 14:00 is. Niet erg praktisch dus. 

Tip

Doe je aan intermittent fasting en wil je toch genieten van een alcoholisch drankje? Zorg dan dat je wegblijft van bier, dat zit namelijk vol met calorieën. Een 0.0%-biertje is al iets beter, maar wanneer je echt aan je gezondheid wilt denken kun je beter gewoon een Spa Rood nemen op het terras.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

NCBI (link)

Heilbronn, L. K., et al. (2005)

Pubmed (link)

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Noten gezond

Noten gezond? Wij zetten alle voordelen op een rij!

Noten zijn droge vruchten en groeien aan bomen. Noten zijn omhuld met een harde vruchtwand, namelijk vaak een harde hout...

Hoe belangrijk is gezond ontbijten

Hoe belangrijk is (gezond) ontbijten?

Veel mensen slaan het ontbijt over, maar kan dit kwaad? Je hoort vaak dat ontbijten erg belangrijk is. Waarom eigenlijk?...

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

Een gezond gewicht is belangrijk voor je gezondheid. Bij overgewicht is het daarom belangrijk om af te vallen. Afvallen ...

Een gezond begin van je dag met muesli als ontbijt

Muesli: Voedingswaarde, Voordelen en Mogelijke Nadelen

Een makkelijk en gezond ontbijtje waarmee je de rest van de ochtend vol zit. Dat is toch de droom van iedereen? Je kunt ...

Is roomboter gezond of ongezond?

Is roomboter gezond of ongezond?

Roomboter was voor een hele lange tijd een tafelfavoriet totdat de gevaren van cholesterol meer in beeld kwam. Hierdoor ...

Toon meer (321)
Volg ons