Bulletproof koffie maken: ingrediënten, recept en gezondheidsvoordelen

Bulletproof koffie maken: ingrediënten, recept en gezondheidsvoordelen

Heb je al gehoord van bulletproof koffie?

Het is een enorme hype in de Verenigde Staten. Het brouwsel is geliefd bij grote film- en popsterren, atleten en succesvolle ondernemers.

In Nederland raken steeds meer mensen bekend met deze energie booster.

Volgens velen voel je je er heerlijk helder en gefocused door en blijft dit aanhouden gedurende de dag.

Wat voor een superdrank dit precies is en hoe je het maakt vertellen we je in dit artikel.

Lees verder als je de voordelen wilt ervaren van bulletproof koffie.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Wat is bulletproof koffie?

Bulletproof koffie wordt ook wel boterkoffie genoemd maar dat is eigenlijk een incomplete beschrijving.

Het is een mengsel van koffie, grasboter en brain octane olie, een zeer geconcentreerde vorm van kokosolie.

Je drinkt alleen dit koffiemengsel; het staat voor een volledig ontbijt en bevat veel voedingsstoffen waaronder gezonde vetten.

Benodigde ingrediënten bulletproof koffie

Je kunt een bulletproof pakket kopen waarbij de koffie inbegrepen zit. Je kunt ook los de koffie kopen.

De ingrediënten die je nodig hebt:

Hoge kwaliteit koffie - Kies voor goede kwaliteit Arabica koffie(bonen). Zorg ervoor dat de koffie zuiver is en geen mycotoxinen (schimmel gifstoffen) bevat.

In Europa is er voldoende toezicht maar buiten Europa kan dit tegenvallen. Veel lage kwaliteit groene koffiebonen zijn niet goed verwerkt en besmet met deze ongezonde schimmels. Kies het liefst voor biologische en fairtrade koffie.

Grasboter - Boter van grasgevoerde koeien. Het is belangrijk dat je kiest voor grasboter en niet voor andere soorten boter. Want dan mis je de gezondheidsvoordelen en de lekkere smaak. Bovendien mengt andere boter minder goed.

Kies het liefst voor biologische boter. Het mag in plaats van roomboter ook geklaarde boter of ghee zijn. Wanneer je een lactose intolerantie of koemelkallergie hebt is dit een uitstekend alternatief! Zorg ervoor dat het ongezouten boter is anders is de koffie niet te drinken!

Je kunt grasboter vinden in de supermarkt. Deze is echter niet altijd biologisch. Ghee uit de supermarkt is niet per definitie afkomstig van grasgevoerde koeien. De beste kans van slagen heb je wanneer je even een biologische supermarkt bezoekt.

Brain octane olie - een zeer geconcentreerd kokosolie extract. Het is een zuivere vorm van MCT (medium-chain tryglyceride of middellange keten vetzuren) olie. Dit is een belangrijk basisingrediënt voor de bulletproof koffie.

Je kunt ook kokosolie gebruiken maar dat heeft niet hetzelfde effect als brain octane olie. De geur en smaak van de MCT olie is heel neutraal.

Je kunt online het gehele pakket (koffie en olie) of alleen de olie kopen. Wanneer je de koffie apart koopt ben je vaak goedkoper uit. Nogmaals: houd wel de kwaliteit in de gaten.

Drink de bulletproof koffie op een lege maag. Het is verder niet nodig en ook niet de bedoeling dat je verder nog gaat ontbijten.

Als het goed is heb je op z'n minst tot de lunch geen trek. Dit is iets waar je even mee kunt experimenteren.

Basis recept bulletproof koffie

Het is heel gemakkelijk om bulletproof koffie te maken en het kost in totaal maar zo'n 7 minuten van je tijd. Voor het beste resultaat is het aan te raden om een blender te gebruiken. Zet de hierboven genoemde ingrediënten klaar.

Volg de volgende stappen om je ultieme bakkie te bereiden:

  • Zet een kopje goede kwaliteit arabica koffie met gefilterd water en schenk het in een blender.
  • Voeg 1-2 eetlepels brain octane olie toe aan de gebrouwen koffie. Begin met 1 eetlepel en bouw het zo in een paar dagen op.
  • Voeg vervolgens 1-2 eetlepels ongezouten grasboter of gras ghee toe.
  • Mix het mengsel in de blender tot er een romige substantie ontstaat, zoals bij een café latte. De koffie is direct drinkbaar.

Gezondheidsvoordelen van bulletproof koffie

Bulletproof koffie geeft langdurige en stabiele energie.

Het werkt erg goed als je, zoals veel mensen, 's ochtends niet goed op gang komt.

Je voelt je verzadigd en krijgt daardoor geen of minder energie dips.

Je krijgt er een vlijmscherpe concentratie van die gedurende de dag aan blijft houden.

Cafeïne werkt stimulerend voor het brein en de rest van het lichaam. Het is goed voor de vetverbranding en gaat ontstekingen in de hersenen tegen. Cafeïne verhoogt de aanmaak van gelukshormonen als serotonine en dopamine.

We weten inmiddels dat gezonde vetten je niet dik maken en ook het cholesterol niet doen laten stijgen maar juist ondersteunen. Gezonde vetten houden onder andere de celwanden sterk.

Roomboter bevat de gezondheidsvoordelen van koemelk maar dan zonder de schadelijke caseïne proteïnen in koemelk. Roomboter is een superfood; het bevat veel omega 3 vetten, butyraat vetten, bèta-caroteen (meer dan in wortels), vitaminen A, E, D en K en antioxidanten.

De vetten werken ontstekingsremmend en hebben een zeer positief effect op de cognitieve functies (denkprocessen zoals taal, geheugen, gedrag) en de darmen.

Vetverbranding met bulletproof koffie

De geconcentreerde kokosolie wordt zeer snel door het lichaam opgenomen en dus niet opgeslagen als vet, zoals glucose (tafelsuiker).

1 kop bulletproof koffie bevat ongeveer 300 calorieën.

Bulletproof koffie past in de Paleo voedingsleer en in de Atkins low carb voedingsleer.

Ook past het in een leefstijl van intermittent fasting oftewel periodiek vasten.

Je lichaam blijft, anders dan bij het eten van koolhydraten, in een staat van vasten (ondanks de boter en de brain octane olie).

Zo bevordert het drinken van bulletproof koffie de verbranding van vetten en de opbouw van spierkracht in combinatie met sporten.

De brain octane olie zorgt ervoor dat je lichaam sneller in ketose komt, net als bij een ketogeen dieet. Ketose is een staat waarin je lichaam bijna volledig op vetverbranding functioneert in plaats van de verbranding van koolhydraten en suiker.

Bulletproof koffie versnelt de stofwisseling en daarmee de vetverbranding. Het kan je zodoende ondersteunen bij het afvallen.

Kritiek bulletproof koffie

Bulletproof koffie is niet zomaar voor iedereen. Het is behoorlijk sterk en kan je, zeker in het begin, onrustig maken.

Voor veel mensen is het echt wennen. Wellicht zijn je darmen wat van slag. Je kunt niet altijd gelijk zeggen of het iets voor je is. Geef je lichaam een week of twee om om te schakelen naar deze vorm van vetverbranding.

Je kunt in het begin ook wat minder boter gebruiken.

Sommige voedingsdeskundigen geven aan dat een teveel aan roomboter niet goed is. Zij vinden dat je alles met mate moet eten.

Andere voedingsdeskundigen vrezen voor het risico dat je te weinig andere voedingsstoffen binnenkrijgt.

Het is dus sowieso belangrijk om naast het drinken van bulletproof koffie te letten op een gevarieerde en volledige voeding en daarnaast voldoende te bewegen.

Recepten variaties bulletproof koffie

Je kunt met bulletproof koffie veel kanten op. Het hoeft niet elke dag hetzelfde te smaken. Je kunt variëren met verschillende toegevoegde ingrediënten. Je kunt Ceylon kaneel toevoegen of vanille extract, rauwe cacao, gember en groene kardemon.

Houd je niet van koffie? Probeer dan eens de koffie te vervangen door groene thee of matcha (gezonde groene poederthee uit Japan).

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Bakje met groene pesto gezond

Groene pesto gezond, of kan je beter rode pesto kiezen?

Favoriet van velen onder ons… pesto; het groene of rode sausje uit Italië dat we naar lieve lust door onze pasta roeren ...

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies! (recept)

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies!

Groene smoothies zijn voedingsrijke drankjes die lijken op fruit smoothies. Groene smoothie recepten bestaan daarbij voo...

Zelf oogdruppels maken (steriel)

Zelf oogdruppels maken? Dat doe je eenvoudig thuis.

Zelf oogdruppels maken is makkelijk en snel gepiept. Een voordeel van zelf oogdruppels maken is dat je precies de hoevee...

Smoothies gezond? De voor- en nadelen op een rij

Smoothies gezond? De voor- en nadelen op een rij

Smoothies zijn kleurrijke frisse drankjes met een zoete en romige smaak. De basis wordt gemaakt van fruit en groenten, m...

Cranberries gezond

Cranberries gezond? De wetenschappelijke voor- en nadelen

Zijn cranberries gezond? Cranberries worden vooral veel in de winter gegeten en zijn een bijzonder populair ingrediënt v...

Toon meer (422)