Brain fog (hersenmist) oorzaken en verhelpen

Heb jij last van brain fog of vermoed je dat je hiermee te maken hebt? Voor veel mensen verzieken de klachten die bij dit syndroom horen hun sociale en professionele leven.

Daarnaast brengt het onzekerheid en schaamte met zich mee. In dit artikel leggen wij je uit wat brain fog, ook wel hersenmist genoemd, precies inhoudt.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, GezondheidswetenschapperBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Brain fog veroorzaakt een verminderde cognititie

Wat is brain fog?

Brain fog zelf is geen aandoening, maar een syndroom, waarbij je last hebt van een verzameling aan klachten. De klachten komen zowel fysiek als mentaal tot uiting en kunnen elkaar beïnvloeden.

Wanneer je last hebt van dit syndroom zit je in een continue waas; een soort slaapmodus. Je kunt niet helder denken en hebt het gevoel dat er watten in je hoofd zitten.

Sommige mensen beschrijven het als een vissenkomgevoel, alsof je onderwater leeft. Het zorgt voor extreme vermoeidheid en er is sprake van verminderde cognititie.

Wist je dat...

...het begrip 'cognitie' is een term uit de psychologie en een verzamelnaam die betrekking heeft op verschillende vaardigheden, zoals taal, geheugen, aanpassingsvermogen met betrekking tot gedrag, impulscontrole, planning, aandacht, patronen herkennen en rekenen.

Symptomen hersenmist

Bij brain fog, ook wel hersenmist, zul je moeite hebben met veel cognitieve vaardigheden, zoals:

 • Je kunt moeilijk op woorden komen
 • Je hebt moeite met concentratie
 • Je hebt last van verwardheid
 • Je hebt moeite met het korte termijn geheugen
 • Je bent snel afgeleid
 • Je bent humeurig en prikkelbaar
 • Je bent schrikachtig of angstig
 • Je ervaart een verhoogde pijnsensatie

Daarnaast kun je last hebben van hoofdpijn, maag- en darmklachten, allergieën, een slap en zwak gevoel, slapeloosheid, duizelig en desoriëntatie. Je hebt geen zin in seks, bent gedemotiveerd, pessimistisch en somber.

Je kunt door al deze klachten vaak niet of moeilijk meekomen op school of op je werk en daarnaast kun je last krijgen van gevoelens van minderwaardigheid.

Wist je dat...

...het risico op gewichtstoename, verslavingen, angststoornissen en depressie toeneemt als je langer en vaker last hebt van hersenmist.

Waardoor wordt brain fog veroorzaakt?

Brain fog is in veel gevallen een 'ongewenst' bijkomend effect van de snelle, moderne wereld waarin we leven. De Westerse bewerkte en suikerrijke voeding, een tekort aan beweging, een te korte of kwalitatief slechte nachtrust, een te grote prestatiedruk en teveel stress kunnen bijdragen aan het ontstaan van hersenmist.

Al deze factoren zorgen voor een verhooge kans op ontstekingen, een hormonale disbalans en een verstoord immuunsysteem

Daarnaast komt brain fog vaker voor bij mensen die die last hebben van bepaalde chronische aandoeningen, zoals:

 • Kanker en chemotherapie
 • Reumatische aandoeningen
 • Coeliakie (gluten intolerantie) of voedselallergieën
 • Mastocytose (huid-ontstekingsziekte)
 • De ziekte van Lyme 
 • Fibromyalgie
 • Chronische zenuwpijn
 • Myalgische Encefalomyelitis (ME) / Chronisch Vermoeidheidssyndroom
 • Multiple Sclerose (MS)
 • Alzeimer

Hormonale disbalans

Brain fog veroorzaakt ook een hormonale disbalans. De hormonen serotonine, dopamine en cortisol spelen hierbij een rol. Cortisol zorgt voor alertheid, maar een teveel ervan kan stress veroorzaken. Een tekort aan serotonine en dopamine maken je somber en onrustig.

Een hormonale disbalans met mogelijk hersenmist tot gevolg komt vaker voor bij mensen die te maken hebben met:

 • Zwangerschap, borstvoeding geven, de overgang
 • Problemen met de schildklier
 • Bijnieruitputting
 • Diabetes
 • Slapeloosheid (insomnia)
 • Obesitas
 • Autisme spectrum stoornis
 • Neuro-psychiatrische stoornissen

Veel van bovenstaande factoren hangen met elkaar samen en kunnen elkaar versterken.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

Bepaalde medicatie kan brain fog eveneens triggeren. Denk aan antidepressiva, antibiotica, slaapmiddelen en medicatie tegen hoge bloeddruk. Een ijzertekort (bloedarmoede) en / of een tekort aan vitamine B12, vitamine D of magnesium kan ook brain fog opleveren, evenals uitdroging en langdurig moeten staan.

Hersenmist verhelpen

Natuurlijk kun je niet altijd de oorzaak van de brain fog wegnemen, en al zeker niet op korte termijn. Maar brain fog is in veel gevallen wel te voorkomen of in frequentie en / of hevigheid te verlagen, bijvoorbeeld met een gezonde leefstijl.

Het is belangrijk dat je met je huisarts praat over je symptomen en aangeeft dat je aan hersenmist denkt. Er zijn helaas geen specifieke tests om brain fog te helpen diagnosticeren. Je arts zal het op basis van jouw klachten en met jouw medische achtergrond moeten constateren.

Tip

Bekijk met je arts eens kritisch je medicijngebruik wanneer je last hebt van hersenmist.

Begin bij een gezond voedingspatroon

Bij het voorspoedig verhelpen van brain fog is het belangrijk dat je een gezonde basis legt voor je lichaam. Zorg voor een gezond, gebalanceerd en natuurlijk voedingspatroon en drink dagelijks voldoende water. 

Vermijd bewerkte en suikerrijke voedingsmiddelen en producten met kunstmatige zoetstoffen. Consumeer in plaats daarvan voeding die voldoende antioxidanten, essentiële vetzuren en aminozuren bevat. 

Hersenmist voorkomen door complexe koolhydraten

Gezonde vetten (een goede balans tussen omega 3, 6 en 9 vetzuren) gaan ontstekingen tegen en laten gelukshormonen vrijkomen.

Eiwitten, zowel dierlijk als plantaardig, zorgen voor het geleidelijk vrijkomen van energie. Kies daarnaast voor complexe koolhydraten in plaats van snelle koolhydraten. Complexe koolhydraten, zoals bonen en havervlokken, voorzien je van langdurige energie. 

Brain fog kan ontstaan door overgevoeligheid of intolerantie voor bijvoorbeeld gluten of lactose. Zitten deze stofjes toch in je voeding, dan kun je last krijgen van een allergische reactie.

Allergische reacties zorgen voor onstekingen in je lijf, kunnen schade aanbrengen aan je maag en darmen en hebben effect op je hersenfuncties. Ook kunnen ze gepaard gaan met huideczeem en gevoelige slijmvliezen.

Deze reacties kunnen hersenmist veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je de stofjes die deze ontstekingsreacties triggeren zoveel mogelijk vermijd en kies voor gezonde alternatieven. Je kunt eens kijken naar een hormoondieet waar heel specifiek bepaald is wat bepaalde voeding met je hormonen doet.

Voedingssupplementen bij brain fog

Je kunt met je huisarts of met een orthomoleculair therapeut eens kijken naar wat voedingssupplementen voor jou kunnen betekenen. Denk dan aan ijzer, vitamine B12, B3, magnesium, vitamine D en / of capsules met essentiële vetten zoals omega 3.

Adaptogenen zijn planten met een geneeskrachtige werking. Adaptogenen die bekend staan om hun heilzame werking bij brain fog zijn bijvoorbeeld Thaise heilige basilicum, maca (Peruaanse ginseng) en ashwagandha.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Wist je dat...

...adapatogenen ondersteunen het centrale zenuwstelsel en werken kalmerend doordat ze het cortisolgehalte in je bloed naar beneden brengen.

Beweeg regelmatig buitenshuis

Overige manieren om hersenmist te verhelpen

Vermijd alcohol en drugs, omdat ze je cognitieve functies onderdrukken, stop met roken, zorg voor een schoon, licht, goed geventileerd huis en (indien mogelijk) werkplek.

Zorg dat je dagelijks voldoende frisse lucht binnenkrijgt en beweeg of sport regelmatig. Bewegen in de natuur telt dubbel! Overigens kan te intensief sporten (zonder voldoende herstelmogelijkheid) zorgen voor hormonale disbalans.

Het is daarnaast erg belangrijk dat je voldoende rust neemt, hierbij kan het helpen om je telefoon af en toe uit te zetten of om wat ontspanningsoefeningen te doen. Bijvoorbeeld door een autogene training (een ontspanningsmethode) te volgen.

Zorg voor ritme in je dag en nacht, zorg voor voldoende nachtrust en verban elektronische apparaten uit je slaapkamer. En tenslotte: onderneem leuke activiteiten en breng tijd door met de mensen die je dierbaar zijn.

Tip

Heb je moeite met het creëren van rust, regelmaat en overzicht in je leven? Een coach kan je handvatten aanreiken en je hierbij helpen. 

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Wat doet de maag en waarom knort onze maag

De Maag: Anatomie, Functie en meest voorkomende Aandoeningen

Je maag is een belangrijk orgaan dat een essentiële rol speelt bij de vertering van je voedsel. Voedselvertering start i...

Stress verminderen door voeding

Stress verminderen met gezond eten? Dat kan!

Wanneer je stress hebt, ervaar je spanning of druk. Vroeger moest je lichaam snel kunnen reageren op een levensbedreigen...

Lactose intolerantie: symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling

Lactose intolerantie, de symptomen, oorzaken en behandeling

Lactose intolerantie: het lijkt steeds vaker voor te komen. Eigenlijk is het menselijk lichaam na het derde levensjaar n...

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress is dé 'ziekte' van de 21e eeuw. Iedereen schijnt er last van te hebben. Maar ergens lijken we het ook zelf in sta...

Dopamine, wat is het en hoe merk je een tekort?

Dopamine, wat is het en hoe merk je een tekort?

De kans is groot dat je hebt gehoord van de neurotransmitter dopamine, die net zoveel media-aandacht lijkt te krijgen al...

Serotonine, het feelgood-hormoon

Serotonine, het feelgood-hormoon

Serotonine is een neurotransmitter en hormoon. Het wordt ook wel 5-hydroxytryptamine (5-HT) genoemd en is een chemische ...

Lees wat je gemist hebt

9997 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'