Ben je chronisch ziek? Deze 6 tips kunnen klachten verminderen

Je wilt natuurlijk zo gezond en fit mogelijk door het leven gaan. Helaas kan een chronische ziekte voor veel klachten zorgen. Het is dan belangrijk om zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen. 

Of je nu diabetes, longkanker of een hart- of vaatziekte hebt, je wilt goed op je voeding letten. Zo zijn er bepaalde producten die je klachten kunnen verergeren. Ook is er voeding die klachten kan verminderen.

Ik leg je precies uit hoe dat zit. Ook ontdek je welke voeding bij welke ziekte het beste is. 

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

chronisch ziek

Wat zijn chronische ziektes?

Chronische ziektes zijn aandoeningen die minstens drie maanden duren en ook kunnen terugkomen. 

Is een chronische ziekte te genezen? In de meeste gevallen niet. Het is wel mogelijk om deze ziektes te behandelen. 

Wat valt onder chronische aandoeningen? Aandoeningen waar je erg lang last van hebt. Zo zijn reuma, dementie, diabetes en astma bekende voorbeelden.

Bepaalde ziektes kunnen chronisch zijn. Zo is kanker in sommige gevallen niet meer te genezen en dus chronisch. Bij sommige patiënten kan de kanker wel helemaal verwijderd worden. Dan is het juist geen chronische aandoening.

Er zijn dus verschillende soorten chronische ziektes. Maar wat is de meest voorkomende chronische ziekte? 

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn longkanker, diabetes, hart- en vaatziekten en COPD de meest voorkomende chronische ziektes.

Wist je dat...

...ongeveer 90% van de mensen ouder dan 75 jaar een chronische ziekte heeft? Chronische aandoeningen zijn een echte ouderdomskwaal.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

3 Oorzaken van chronische ziektes

De oorzaak van een chronische ziekte kan sterk verschillen. Helaas kun je soms gewoon pech hebben. De chronische aandoening heeft dan geen duidelijke oorzaak.

Er zijn ook een paar bekende oorzaken. Hoe ontstaan chronische ziektes? 

erfelijke chronische ziekte

Oorzaak 1: Erfelijkheid

Heb je een familielid met een chronische ziekte?

Bij sommige ziektes loop je dan ook meer kans om deze ziekte te krijgen.

Soms zit er een foutje in de genen van je familieleden. 

Wanneer dit foutje ook in jouw genen zit, loop je meer risico op bepaalde aandoeningen. Zo kunnen bepaalde soorten kanker erfelijk zijn, zoals borstkanker. Ook diabetes en astma kunnen ontstaan door foutjes in je genen.

Oorzaak 2: Ongezonde leefstijl

Veel chronische aandoeningen zijn te koppelen aan een ongezonde leefstijl. Door te roken, weinig te bewegen en ongezond te eten, kun je je lichaam ziek maken. 

Het kan tientallen jaren duren voordat er een chronische ziekte ontstaat of tot uiting komt door een ongezonde leefstijl. 

Longkanker is een bekend voorbeeld van een chronische ziekte die kan ontstaan door een ongezonde leefstijl. Een ander voorbeeld is overgewicht door een ongezonde leefstijl. Dat maakt het risico op diabetes weer groter.

chronische ziekte ouderdom

Oorzaak 3: Ouderdom

Des te ouder je wordt, des te groter de kans dat je een chronische ziekte ontwikkelt.

Je lichaam veroudert en begint daarom minder goed te functioneren.

Dit kan voor problemen met je hart, hersenen of gewrichten zorgen.

Tip

Wil je zo gezond mogelijk ouder worden? Probeer dan actief te blijven. Actieve ouderen hebben sterkere botten, spieren en gewrichten. Een wandeling per dag is al voldoende. Lees hier hoe gezond wandelen voor je is.

6 Tips voor gezonde voeding bij chronische ziektes

Ben je ziek? Dan wil je je lichaam zo goed mogelijk ondersteunen. Een gezonde leefstijl is dan extra belangrijk. Ik geef je zes tips voor gezonde voeding bij chronische ziekte

voedsel verzadigde vetten

Tip 1: Eet minder verzadigde vetten

Er zijn twee soorten vetten. Verzadigde vetten en onverzadigde vetten.

Klik hier om te ontdekken wat het verschil is tussen deze twee soorten vetten.

Waarom kan ongezonde voeding leiden tot hart- en vaatziekten?

Dat heeft te maken met verzadigde vetten. Deze vetten zorgen voor een hoger cholesterol. Dat vernauwt uiteindelijk weer je bloedvaten. Hierdoor kun je hart- en vaatproblemen krijgen.

Verzadigde vetzuren en transvetten zitten vooral in ongezonde producten. Bijvoorbeeld in chips, kaas en koekjes. Laat deze producten dus bij voorkeur staan of eet ze alleen als uitzondering. 

Tip

Wil je weten waarom deze transvetten ongezond zijn? In dit artikel ontdek je er meer over.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
voldoende groenten en fruit

Tip 2: Eet voldoende groenten en fruit

Volgens de Gezondheidsraad is 200 gram groenten en 200 gram fruit per dag het beste.

Uit deze producten haal je heel veel vitamines, mineralen en andere stoffen.

Die zijn belangrijk voor je lichaam.

Je organen hebben namelijk onder andere vitamines nodig om goed te functioneren.

Eet je altijd te weinig groenten en fruit? Dan kunnen er chronische problemen ontstaan met je organen. Het vergroot ook je kans op een beroerte.

Tip 3: Kies voor volkoren producten

Volkoren producten bevatten veel meer vezels dan niet-volkoren producten. Vezels zijn een onmisbaar onderdeel van je voedingspatroon. Waarom? Dat lees je in dit artikel over vezels.

Er zitten bovendien meer vitamines in volkoren producten. Door vooral deze producten te eten, is de kans op hart- en vaatziekten kleiner. Volkoren producten verkleinen ook de kans op diabetes

zilvervliesrijst volkoren product

Kies dus altijd voor volkoren pastasoorten en volkorenbrood. 

Eet je graag rijst? Dan is zilvervliesrijst de beste keuze voor jou. Je krijgt dan namelijk meer vezels binnen.

In dit artikel ontdek je alle voordelen van verschillende soorten rijst.

Wist je dat...

...bruin brood niet altijd volkoren is? Brood is pas echt volkoren wanneer het ook zo op de verpakking genoemd wordt. Laat je dus niet misleiden door de kleur.

minder suiker eten

Tip 4: Eet minder suiker

Veel producten bevatten toegevoegde suikers.

Je vindt ze terug in koekjes en snoep, maar ook in sommige dranken. Probeer deze suikerrijke producten te vermijden.

Ze bieden namelijk geen gezonde voedingsstoffen. 

Veel suiker eten vergroot de kans op diabetes. Je lichaam moet namelijk insuline aanmaken om suiker te verwerken. Gebeurt dat te vaak? Dan kan je lichaam minder gevoelig worden voor insuline. Dit zorgt uiteindelijk voor diabetes.

In dit artikel lees je wat suiker precies is en wat het met je lichaam doet. Lees over de feiten en fabels over suiker. Je ontdekt er ook wat het verband tussen suiker en diabetes precies is.

Tip 5: Eet niet te veel

Eet je bijna iedere dag te veel? Dan zorgt dat uiteindelijk voor overgewicht. Dit is weer een belangrijke veroorzaker van verschillende chronische ziektes. 

Hoe weet je zeker of je niet te veel eet? Met onze caloriebehoefte rekentool bereken je hoeveel calorieën je per dag nodig hebt. 

Tip

Wil je bijhouden hoeveel calorieën je dagelijks binnenkrijgt? Dat doe je bijvoorbeeld met de handige app Eetmeter.

eet minder zout

Tip 6: Eet minder zout

Een beetje zout geeft je eten natuurlijk veel smaak.

Toch is het beter om niet meer dan 5 gram zout per dag te eten.

Dit zorgt namelijk voor een hoge bloeddruk. Dat kan weer hart- en vaatziekten veroorzaken.

Wist je dat...

...maar liefst 80% van het zout dat je binnenkrijgt al in je etenswaren zit? Zo zit er zout in brood, kaas en vleeswaren. Slechts 20% van je zoutinname krijg je binnen door zelf zout door een gerecht te doen.

Voedingstips voor de 4 meest voorkomende chronische ziektes

Het RIVM heeft de vier belangrijkste chronische ziektes op een rij gezet. Dat betekent dat deze ziektes een grote impact hebben op de gezondheidszorg. Ze komen dus veel voor. 

Welke voeding helpt bij deze ziektes? Ik heb voor je uitgezocht welke producten klachten kunnen verminderen. 

Tip

Gezonde voeding is ontzettend belangrijk. Ook als je chronisch ziek bent. Het kan je klachten verminderen. Let op: er bestaat helaas geen wondervoedsel dat je op magische wijze geneest.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Voeding bij longkanker

Word je behandeld voor longkanker? Dan is het belangrijk om veel eiwitten te eten. Eiwitten zijn namelijk de bouwstenen voor je lichaam.

Terwijl je aan het herstellen bent, heeft je lichaam er dus veel van nodig. Eet dus veel mager vlees, zuivel, peulvruchten en noten.

Kanker kan voor een verminderde eetlust zorgen. Je hebt toch genoeg energie nodig om te herstellen. Kies daarom voor energierijke producten. Dat zijn bijvoorbeeld noten of avocado’s.

medicijnen en grapefruit

Sommige medicijnen gaan niet goed samen met bepaalde voeding. De werking van het medicijn kan verminderen of het is gevaarlijk.

Zo kan grapefruit de werking van chemotherapie verstoren. In dit artikel over grapefruit lees je er meer over.

Vraag daarom altijd bij je arts na wat je wel of beter niet kunt eten. 

Voeding bij diabetes

Bij diabetes is het belangrijk om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Deze spiegel geeft aan hoeveel suiker er in je bloed zit. 

Eet je suikerrijke producten, dan stijgt je bloedsuikerspiegel sterk. Dat kan voor misselijkheid en vermoeidheid zorgen. Met een te lage bloedsuikerspiegel kun je zelfs flauwvallen. 

Eet daarom zo min mogelijk suikerrijke producten. Dat geldt vooral voor toegevoegde suikers in gebak, snoep en andere ongezonde producten. 

Bij deze chronische ziekte is het ook belangrijk om volkoren producten te eten. Deze laten je bloedsuikerspiegel veel langzamer stijgen. Zo krijg je geen hoge pieken of diepe dalen.

Voeding bij hart- en vaatziektes

Voeding bij hart- en vaatziektes

Hartziekten en vaatziekten zijn twee verschillende dingen.

Maar ze hebben wel veel met elkaar te maken, ook wat betreft voeding.

Daarom wil je bij hart- en vaatziekten dezelfde voeding vermijden.

Eet zo min mogelijk verzadigd vet. Dit vet kan je cholesterol verhogen. Heb je te veel cholesterol? Dan kunnen je bloedvaten vernauwen. Dat vergroot de kans op een hartaanval.

Het is ook belangrijk om minder zout te eten. Zout verhoogt namelijk je bloeddruk. Dit maakt de kans op een hartinfarct of een beroerte weer groter. 

Tip

Er zijn verschillende producten met minder zout, zoals bijvoorbeeld zoutarme bouillon. Gebruik geen kant-en-klare kruidenmixen. Hier is namelijk veel zout aan toegevoegd. Breng eten op smaak met je eigen kruiden.

voeding bij COPD

Voeding bij COPD

COPD is een aandoening aan de luchtwegen. De ziekte zorgt voor veel benauwdheid.

Je hoeft je bij deze chronische ziekte niet aan speciale dieetadviezen te houden.

Het is wel belangrijk dat je een gezond eetpatroon hebt.

Door de benauwdheid is het soms moeilijk om te eten. In dat geval kun je voor vloeibaar eten kiezen. Een schaaltje kwark met gepureerd fruit is een goed voorbeeld. 

Heb je erg veel last van benauwdheid? Dan is vloeibare medische voeding een oplossing. Deze voeding bevat alle voedingsstoffen die je nodig hebt.

Tip

Heb je een chronische aandoening? Dan kan het ook helpen om een voedingsexpert met je mee te laten kijken. Met onze gratis Matching tool kom je in contact met professionals in jouw omgeving.

Conclusie

Chronische ziektes zijn aandoeningen die meer dan drie maanden spelen. Ze zijn niet meer te genezen. Met de juiste behandeling kun je wel je klachten verminderen.

Voeding heeft een grote invloed op het ontstaan of verloop van deze aandoeningen. Daarom is het niet alleen belangrijk om altijd een gezond eetpatroon te volgen. Bij bepaalde ziektes wil je extra goed letten op wat je eet. 

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

5 Kilo afvallen in 3 weken. Klinkt dat te mooi om waard te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Gezond afvallen is n...

Wat doet een voedingscoach?

Dit kun je verwachten van een voedingscoach

Het is soms lastig om door de bomen het bos te zien wanneer je gezond wilt eten. Want wat is goede voeding? En met welke...

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Gezond aan je gewicht werken? Gebruik een voedingsschema

Afvallen, spiermassa opbouwen, op gewicht blijven of het nastreven van een bepaalde sportieve challenge. Wat je doel ook...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Gezondeten.nl, Alles wat je moet weten over Macronutriënten

Alles wat je moet weten over macronutriënten

In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de volgende vragen. Waarom heb je dagelijks macronutriënten nodig? Hoeveel ...

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Lees wat je gemist hebt

14137 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'