De Belangrijkste Voordelen van Wandelen (inclusief calorieën bereken tool)

Wandelen = bewegen, dus dat is doorgaans een goed idee, toch? Hoe gezond is het eigenlijk om een stuk te gaan wandelen? En hoeveel calorieën verbrand je als je 10.000 stappen per dag zet? Dat zochten we voor je uit.

Diëtist Simone de Lange beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Simone de Lange, DiëtistBSc Voeding en diëtiek

Is wandelen gezond?

Wat doet wandelen met je lichaam?

Wandelen was nog nooit zo populair. Een wandeling door de natuur noemen we ‘hiken’ en als je door jouw eigen buurt lopen spreken we van een ‘ommetje’.

Hoe je het ook noemt, lopen doet iets met je lichaam. En dat wat het doet is eigenlijk heel positief.

Voordelen van wandelen

Lopen biedt een aantal fijne voordelen. Zo zorgt het voor:

 • Soepele spieren en gewrichten
 • Een verbeterde concentratie en stemming
 • Een verminderd risico op depressies
 • Een betere bloedsomloop
 • Een goede darmperistaltiek
 • Een sterkere weerstand
 • Het verbranden van calorieën

Door regelmatig te lopen loop je op de lange termijn minder risico op diabetes, hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, darmkanker en obesitas. Ten slotte zorgt het voor sterkere botten en een betere houding.

Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen?

Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen?

Om te kunnen berekenen hoeveel calorieën je verbruikt tijdens het wandelen wordt gebruik gemaakt van de MET-waarde.

MET staat voor Metabolic Equivalent of Task. Dit is de meeteenheid die aangeeft hoeveel energie een bepaalde fysieke inspanning kost.

De achterliggende formule

Het aantal kilocalorieën dat je tijdens een wandeling verbrandt verschilt per persoon. Het wordt met name bepaald door je gewicht, lengte, leeftijd, geslacht en tempo. De formule om het aantal verbrande kilocalorieën per minuut te berekenen is als volgt [4]:

(Gewicht in kg x 3,5 (vaste waarde) x MET-waarde) / 200 (vaste waarde)

Laten we de formule even invullen. Stel je weegt 80 kg en wandelt op een rustig tempo (3 tot 5 kilometer per uur), de MET-waarde hiervoor is 3,5. (80 x 3,5 x 3,5 = 980) / 200 = 4,9 kcal.

Dit betekent dat je bijna 5 kilocalorieën per minuut verbrandt. Zou je een uur gaan lopen? Dan is dat goed voor ongeveer 300 kilocalorieën.

Bereken hoeveel calorieën jij verbrandt met lopen

Geen zin om met ingewikkelde formules te werken? Wil je snel berekenen hoeveel calorieën je verbrandt met lopen? Dat doe je eenvoudig met de onderstaande tool!

Wandelen

Bereken hoeveel calorieën jij verbrand met;

Lopen of wandelen, 5 km/u, normaal tempo, lichte inspanning
2

We hebben een geslacht nodig

3

Wat is je leeftijd?

jaar
4

Hoe lang ben je?

centimeter
5

Duur activiteit

minuten
6

Hoeveel weeg je?

kilogram

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen

Waarschijnlijk heb je weleens gehoord dat je 10.000 stappen op een dag zou moeten zetten. Waar komt dat aantal eigenlijk vandaan?

Dit aantal is gebaseerd op de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Die norm stelt dat je iedere week 150 minuten matig intensief zou moeten bewegen.

Uit onderzoek blijkt dat het aantal stappen dat je dagelijks moet zetten afhangt van je leeftijd en leefstijl. Volwassenen met een gezond gewicht moeten 7.000 tot 8.000 stappen per dag zetten om te voldoen aan de norm. Zet je 10.000 stappen per dag? Dan neem je wat dat betreft wat marge en zit je sowieso goed.

10000 stappen kcal, hoe kom je aan 10000 stappen

Hoe zet je 10.000 stappen per dag?

Het zetten van 10.000 stappen is dus niet perse nodig, voor de meeste mensen is 8.000 stappen per dag is een mooie richtlijn. Maar deze is niet voor iedereen haalbaar, zeker niet als je een zittend beroep hebt.

Daarom adviseert de Gezondheidsraad om 5.000 stappen te zetten tijdens je normale bezigheden en daarnaast 30 minuten matig intensief te bewegen.

Door een halfuur matig actief te zijn kun je volgens het adviesorgaan 3.000 stappen bij de 5.000 optellen. Welke activiteit je kiest om een halfuur lang matig intensief te bewegen maakt niet veel uit.

Je kunt ervoor kiezen om een rondje te lopen, een stukje te fietsen of een paar banen te zwemmen. Daarbij raad de Gezondheidsraad aan om dagelijks niet te lang achter elkaar stil te zitten.

Tip

Heb je een zittend beroep of vind je het lastig om dagelijks 8.000 stappen te zetten? Probeer dan om 5.000 stappen te halen en daarbij 30 minuten matig intensief te bewegen, bijvoorbeeld door een halfuur  te fietsen of te zwemmen.

Vind je het lastig om dagelijks voldoende te bewegen? De volgende tips kunnen je helpen:

 • Gebruik een goede stappenteller op je smartphone of smartwatch
 • Ga tijdens je (lunch)pauze even een halfuurtje wandelen
 • Neem de trap in plaats van de lift
 • Loop naar het koffiezetapparaat op een andere verdieping
 • Wandel naar de supermarkt, de winkels of je werk
 • Maak regelmatig een avondwandeling
Wist je dat...

...wandelen als ‘matig intensief bewegen’ geldt? De Gezondheidsraad adviseert je om daarnaast twee keer per week bot- en spierversterkende oefeningen te doen. 

Afvallen met wandelen

Wandelen kan je helpen om gewicht te verliezen. Als je loopt ben je in beweging, dus verbrand je calorieën.

Regelmatig een ommetje of een wandeling maken is dus een goed idee als je je gezondheid wilt verbeteren. Zorg daarnaast voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Afvallen met wandelen

Afvallen doe je door ervoor te zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Dit kun je op twee manieren bereiken, door je calorie inname te verlagen of door je calorieverbruik te verhogen.

Je calorie inname verlagen doe je door minder en/of gezonder te gaan eten. Je calorieverbruik verhogen doe je door meer te bewegen, zoals bijvoorbeeld wandelen. 

Tip

Om op een gezonde manier af te vallen, is het aan te raden om zowel je calorie inname te verlagen als je calorieverbruik te verhogen. Weet jij niet hoeveel calorieën je moet eten? Bereken dan hier jou caloriebehoefte.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Simone de Lange beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Gezondeten.nl, Alles wat je moet weten over Macronutriënten

Alles wat je moet weten over macronutriënten

In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de volgende vragen. Waarom heb je dagelijks macronutriënten nodig? Hoeveel ...

Hoeveel calorieën per dag eten?

Hoeveel calorieën per dag eten?

We zullen in dit artikel uitleggen wat een goede manier is om je dieet samen te stellen. Niet qua soort voedsel, maar wa...

Crackers

Crackers ook wel knäckebröd: een gezonde keuze bij afvallen?

Probeer je af te vallen of ben je op zoek naar een gezonde snack? Dan ligt het eten van crackers misschien voor de hand....

stroopwafel

De stroopwafel: alles wat je wilt weten over deze populaire Nederlandse lekkernij

De stroopwafel is met een lichtbruine knapperige buitenkant, gouden en stroperige binnenkant en heerlijke geur een ware ...

Rode wijn gezond

De Belangrijkste Voordelen en Nadelen van Rode wijn

De afgelopen jaren zijn er veel positieve berichten naar buiten gebracht over de mogelijke gezondheidsvoordelen van rode...

Toon meer (275)