7 redenen waarom fietsen gezond voor je is

7 redenen waarom fietsen gezond voor je is

De meeste mensen weten dat sporten gezond is. Je hoeft niet direct een topsporter te worden, met een paar keer per week een rondje op de fiets kom je al een heel eind.

Dit zijn de 7 voordelen van fietsen voor je gezondheid...

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

1. Fietsen zet de vetverbranding in werking

Je vetverbranding komt vaak pas na een half uur bewegen op gang en werkt optimaal na een uur. Het eerste half uur verbrandt je lichaam suikers, de vetreserves zijn pas later aan de beurt. Fietsen blijkt de perfecte sport te zijn om wel vet te verbranden.

Fietsen is vaak minder intensief dan andere sporten waardoor je het makkelijker langer dan een uur volhoudt. De intensiteit waarop je fietst is wel belangrijk, deze moet ongeveer 60% van je maximale hartslag zijn. Dit houdt in dat je in een vrij stevig tempo moet fietsen.

2. Fietsen is goed voor de conditie

Als je regelmatig beweegt (fietst), worden je conditie en uithoudingsvermogen beter.

Je hart, longen en de spieren in je lichaam worden sterker. Je bent minder snel moe als je een trap op loopt, een sprintje trekt om de bus te halen of met je kinderen aan het spelen bent. Je lichaam wordt gezonder.

3. Je traint meer dan alleen de beenspieren

Door te fietsen bouw je rustig conditie en spiermassa op. Je begint met korte stukken en bouwt dit steeds verder uit. Om sterkere beenspieren te krijgen moet je minimaal twee keer per week fietsen.

Spieren verbruiken energie, ook in ruststand (als je niet sport). Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer energie je, in ruststand, verbrandt.

Met fietsen train je allerlei verschillende spieren

  • Voornamelijk de kuiten en bovenbenen.
  • Daarnaast train je ook de billen, armen, buik- en rugspieren.

Deze spieren zorgen ervoor dat je in evenwicht blijft. Fietsen is dus een goede workout voor een groot aantal spieren!

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

4. Zorgt voor minder blessures

Veel fietsers kiezen voor deze sport omdat ze geblesseerd raakte tijdens een andere sport (zoals hockey of hardlopen, waarbij je spieren en gewrichten tot wel 7 keer jouw gewicht moeten dragen). Door fietsen train je jouw spieren zonder de gewrichten te (over)belasten, omdat je jouw eigen gewicht niet hoeft te dragen tijdens het fietsen.

Tijdens wandelen of hardlopen is de kans op een blessure, zoals het verzwikken van een enkel, veel groter dan met fietsen. De weg zit vaak vol heuvels en kuilen. Als fietser heb je hier een stuk minder last van. Zorg er wel voor dat je een goede houding aanneemt op de fiets, en dat de maat van je fiets past bij jouw lengte en gewicht.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

5. Bloedsomloop

Het hart gaat sneller kloppen tijdens het fietsen. Daardoor zal het bloed ook sneller door je aderen stromen.

Hierdoor worden de voedingsstoffen aangevoerd en de afvalstoffen afgevoerd.

Als je vaker fietst zal je hart in rust ook gezonder zijn. Het risico op hart- en vaatziekten daalt als je regelmatig beweegt, minimaal 2,5 uur per week. Als je dagelijks 20 minuten fietst, dan haal je dit al bijna.

6. Buiten zijn is gezond

De luchtkwaliteit is in veel gebouwen niet in orde. De aanwezigheid van mensen, douchen en koken maken het klimaat binnen niet beter.

De luchtkwaliteit gaat snel achteruit als de luchtkwaliteit niet voldoende is. Om dit te voorkomen kun je 24 uur per dag ventileren, de lucht zuiveren en het huis schoon houden.

Lucht is buiter schoner

Ook is het gezonder om vaak naar buiten te gaan, zelfs als je in een vervuilde omgeving woont. De luchtkwaliteit is buiten beter dan binnen, zeker als je minimaal 300 meter afstand houdt van drukke wegen en vervuilende bedrijven.

Vitamine D

Ons lichaam heeft ook vitamine D nodig, onder andere om sterke botten en tanden te behouden. Uit voedingsstoffen halen we te weinig vitamine D, maar door zonlicht maakt ons lichaam het ook aan. Door dagelijks 15 tot 30 minuten buiten te zijn maak je meer vitamine D aan. Dit kun je mooi combineren met je dagelijkse rondje op de fiets.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

7. Fietsen zorgt voor een betere nachtrust

Als je dagelijks een half uurtje fietst duurt het ‘s avonds al minder lang om in slaap te vallen. Daarnaast slaap je langer.

  • De frisse buitenlucht voorziet de hersenen van zuurstof.
  • Daarnaast werkt het buitenzijn in de natuur vaak stressverlagend.
  • Je ziet veel daglicht omdat je meer tijd buiten doorbrengt. Daardoor ontwikkelt het lichaam een beter bioritme waardoor het ‘s avonds (als het donker wordt) sneller moe is. Hierdoor val je beter in slaap en slaap je rustiger. De volgende dag sta je veel energieker op.

Ook gezond voor het milieu

Naast dat fietsen goed voor je is, is fietsen ook beter voor het milieu. Er komt bij het fietsen geen CO2 vrij zoals bij de auto. Ook ben je lekker in beweging in plaats van stil te zitten achter het stuur.

Nu je al deze gezondheidsvoordelen weet, dan haal je toch vandaag nog je ijzeren ros van stal? Zorg wél dat je een goede fiets hebt met een comfortabel zadel, zodat je prettig fietst. Stippel wat leuke routes uit en hup met de beentjes!

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Bekkenbodemoefeningen: train je bekkenbodemspieren

Bekkenbodemoefeningen: train je bekkenbodemspieren

Bekkenbodemoefeningen kunnen bijdragen aan versteviging van je bekkenbodem. Door je bekkenbodemspieren en de sluitspiere...

Concentratieproblemen: 13 tips voor een betere concentratie

Concentratieproblemen: 13 tips voor een betere concentratie

Heb je last van concentratieproblemen? Kun je moeilijk of te kort concentreren op taken die aandacht en focus van je vr...

Gezonde tips voor meer energie

Wil je meer energie? Wij zetten de 5 beste tips op een rij!

We willen graag het maximale uit de dag halen. Het is dan frustrerend als dat niet lukt omdat je de energie niet meer he...

gezond aankomen in gewicht

Hoe kun je gezond aankomen? ( + 5 tips)

Denk jij weleens: 'Ik wil aankomen maar het lukt niet?' En vraag jij je af: 'Hoe kan ik snel en gezond aankomen?'. 5 kil...

metabolisme

Je metabolisme verhogen met 8 tips

Je metabolisme, je hebt er vast weleens iets gehoord. Maar wat is het precies? Je basaal metabolisme of stofwisseling he...

vermoeidheid

Moe, vermoeid of energieloos? Deze tips gaan je helpen

Ken je dat? Je wordt wakker en voelt je allesbehalve uitgerust. Dan ben je niet de enige. Bijna 5 miljoen Nederlanders h...

spieropbouw

Meer spiermassa? Dit wil je eten (+ eiwitrijk menu)

Wil jij een gespierd lichaam? Dan ben je niet de enige. Veel mannen en vrouwen dromen ervan. Spieren worden vaak gezien ...

Lees wat je gemist hebt

14113 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'