7 redenen waarom fietsen gezond voor je is

7 redenen waarom fietsen gezond voor je is

De meeste mensen weten dat sporten gezond is. Je hoeft niet direct een topsporter te worden, met een paar keer per week een rondje op de fiets kom je al een heel eind.

Dit zijn de 7 voordelen van fietsen voor je gezondheid...

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

1. Fietsen zet de vetverbranding in werking

Je vetverbranding komt vaak pas na een half uur bewegen op gang en werkt optimaal na een uur. Het eerste half uur verbrandt je lichaam suikers, de vetreserves zijn pas later aan de beurt. Fietsen blijkt de perfecte sport te zijn om wel vet te verbranden.

Fietsen is vaak minder intensief dan andere sporten waardoor je het makkelijker langer dan een uur volhoudt. De intensiteit waarop je fietst is wel belangrijk, deze moet ongeveer 60% van je maximale hartslag zijn. Dit houdt in dat je in een vrij stevig tempo moet fietsen.

2. Fietsen is goed voor de conditie

Als je regelmatig beweegt (fietst), worden je conditie en uithoudingsvermogen beter.

Je hart, longen en de spieren in je lichaam worden sterker. Je bent minder snel moe als je een trap op loopt, een sprintje trekt om de bus te halen of met je kinderen aan het spelen bent. Je lichaam wordt gezonder.

3. Je traint meer dan alleen de beenspieren

Door te fietsen bouw je rustig conditie en spiermassa op. Je begint met korte stukken en bouwt dit steeds verder uit. Om sterkere beenspieren te krijgen moet je minimaal twee keer per week fietsen.

Spieren verbruiken energie, ook in ruststand (als je niet sport). Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer energie je, in ruststand, verbrandt.

Met fietsen train je allerlei verschillende spieren

  • Voornamelijk de kuiten en bovenbenen.
  • Daarnaast train je ook de billen, armen, buik- en rugspieren.

Deze spieren zorgen ervoor dat je in evenwicht blijft. Fietsen is dus een goede workout voor een groot aantal spieren!

4. Zorgt voor minder blessures

Veel fietsers kiezen voor deze sport omdat ze geblesseerd raakte tijdens een andere sport (zoals hockey of hardlopen, waarbij je spieren en gewrichten tot wel 7 keer jouw gewicht moeten dragen). Door fietsen train je jouw spieren zonder de gewrichten te (over)belasten, omdat je jouw eigen gewicht niet hoeft te dragen tijdens het fietsen.

Tijdens wandelen of hardlopen is de kans op een blessure, zoals het verzwikken van een enkel, veel groter dan met fietsen. De weg zit vaak vol heuvels en kuilen. Als fietser heb je hier een stuk minder last van. Zorg er wel voor dat je een goede houding aanneemt op de fiets, en dat de maat van je fiets past bij jouw lengte en gewicht.

5. Bloedsomloop

Het hart gaat sneller kloppen tijdens het fietsen. Daardoor zal het bloed ook sneller door je aderen stromen.

Hierdoor worden de voedingsstoffen aangevoerd en de afvalstoffen afgevoerd.

Als je vaker fietst zal je hart in rust ook gezonder zijn. Het risico op hart- en vaatziekten daalt als je regelmatig beweegt, minimaal 2,5 uur per week. Als je dagelijks 20 minuten fietst, dan haal je dit al bijna.

6. Buiten zijn is gezond

De luchtkwaliteit is in veel gebouwen niet in orde. De aanwezigheid van mensen, douchen en koken maken het klimaat binnen niet beter.

De luchtkwaliteit gaat snel achteruit als de luchtkwaliteit niet voldoende is. Om dit te voorkomen kun je 24 uur per dag ventileren, de lucht zuiveren en het huis schoon houden.

Lucht is buiter schoner

Ook is het gezonder om vaak naar buiten te gaan, zelfs als je in een vervuilde omgeving woont. De luchtkwaliteit is buiten beter dan binnen, zeker als je minimaal 300 meter afstand houdt van drukke wegen en vervuilende bedrijven.

Vitamine D

Ons lichaam heeft ook vitamine D nodig, onder andere om sterke botten en tanden te behouden. Uit voedingsstoffen halen we te weinig vitamine D, maar door zonlicht maakt ons lichaam het ook aan. Door dagelijks 15 tot 30 minuten buiten te zijn maak je meer vitamine D aan. Dit kun je mooi combineren met je dagelijkse rondje op de fiets.

7. Fietsen zorgt voor een betere nachtrust

Als je dagelijks een half uurtje fietst duurt het ‘s avonds al minder lang om in slaap te vallen. Daarnaast slaap je langer.

  • De frisse buitenlucht voorziet de hersenen van zuurstof.
  • Daarnaast werkt het buitenzijn in de natuur vaak stressverlagend.
  • Je ziet veel daglicht omdat je meer tijd buiten doorbrengt. Daardoor ontwikkelt het lichaam een beter bioritme waardoor het ‘s avonds (als het donker wordt) sneller moe is. Hierdoor val je beter in slaap en slaap je rustiger. De volgende dag sta je veel energieker op.

Ook gezond voor het milieu

Naast dat fietsen goed voor je is, is fietsen ook beter voor het milieu. Er komt bij het fietsen geen CO2 vrij zoals bij de auto. Ook ben je lekker in beweging in plaats van stil te zitten achter het stuur.

Nu je al deze gezondheidsvoordelen weet, dan haal je toch vandaag nog je ijzeren ros van stal? Zorg wél dat je een goede fiets hebt met een comfortabel zadel, zodat je prettig fietst. Stippel wat leuke routes uit en hup met de beentjes!

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

Een gezond gewicht is belangrijk voor je gezondheid. Bij overgewicht is het daarom belangrijk om af te vallen. Afvallen ...

Is roomboter gezond of ongezond?

Is roomboter gezond of ongezond?

Roomboter was voor een hele lange tijd een tafelfavoriet totdat de gevaren van cholesterol meer in beeld kwam. Hierdoor ...

Hoe belangrijk is gezond ontbijten

Hoe belangrijk is (gezond) ontbijten?

Veel mensen slaan het ontbijt over, maar kan dit kwaad? Je hoort vaak dat ontbijten erg belangrijk is. Waarom eigenlijk?...

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Je wilt gezonder eten, afvallen, aankomen of op gewicht blijven. Een voedingsschema geeft je meer houvast bij het behale...

Ananas gezond? De belangrijke gezondheidsvoordelen

Ananas gezond? De 7 belangrijkste gezondheidsvoorde­l­e­n op een rij

Eet jij vaak ananas en vraag je je af of ananas gezond is? Deze populaire, tropische vrucht bevat weinig calorieën, maar...

Toon meer (316)