We willen graag het maximale uit de dag halen. Het is dan frustrerend als dat niet lukt omdat je de energie niet meer hebt. In dit artikel zullen we een aantal tips delen waarmee je meer energie krijgt zodat je meer uit je dag kunt halen.
Wil je meer energie? Wij zetten de 5 beste tips op een rij!
Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding
Wat is vermoeidheid
Vaak is vermoeidheid het gevolg van je leefstijl. Je eet bijvoorbeeld teveel ongezonde dingen of je gaat te laat naar bed. De vermoeidheid is dan relatief eenvoudig op te lossen door wat aanpassingen in je leefstijl te maken.
Maar het kan ook zijn dat de vermoeidheid het gevolg is van een onderliggend medisch probleem. Hierbij hoef je niet direct van het ergste uit te gaan.
Het kan zijn dat je bijvoorbeeld tekorten hebt aan bepaalde voedingsstoffen zoals ijzer, vitamine B12 of magnesium. Of dat je hormoonhuishouding uit balans is, waardoor je schildklier bijvoorbeeld niet meer optimaal werkt.
Indien dit het geval is dan je je vermoeidheidsklachten het beste met je huisarts bespreken. Hangen je klachten samen met je leefstijl dan gaan onderstaande tips je zeker helpen om meer energie te krijgen.
Tip 1: eet gezond
Een gezond voedingspatroon vermindert de kans op vermoeidheid. Je krijgt de juiste voedingsstoffen binnen en je bloedsuikerspiegel blijft stabiel. Ongezonde voeding, zoals het overmatig consumeren van suikerrijke producten, draagt dus bij aan vermoeidheid.
Suikkerrijke voeding
Gezonde voeding geeft je energie. Voor veel mensen klinkt dit logisch, desondanks grijpen ze naar zoetigheid als ze zich moe voelen. Ze nemen bijvoorbeeld een koek of ze drinken een blikje cola. Suikerrijke voedingsmiddelen geven je dan ook snel weer energie.
Het probleem is echter dat ze je op de lange termijn alleen maar meer energie kosten. Dit komt door het effect wat suikers op de bloedsuikerspiegel hebben. Eet je zoetigheid dan stijgt de bloedsuikerspiegel. Glucose komt in de bloedbaan en vindt haar weg naar de cellen. In de cellen aangekomen geeft de glucose energie.
Om de glucose in de cellen op te kunnen nemen is het hormoon insuline nodig. Hoe meer glucose er in het bloed zit hoe meer insuline nodig is. Eet of drink je snelle suikers dan is er veel insuline nodig omdat de bloedsuikerspiegel snel stijgt. Door de grote hoeveelheid insuline zal de bloedsuikerspiegel weer snel dalen. Zo snel dat deze eigenlijk te ver daalt.
De bloedsuikerspiegel wordt te laag wat zorgt voor een vermoeid gevoel. Vervolgens hunker je weer naar producten die snelle suikers bevatten. Hierdoor blijf je in een cyclus zitten van het eten van snelle suikers die gevolgd worden door energiedipjes.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolTip 2: ga (meer) sporten
Als je moe bent dan heb je waarschijnlijk het gevoel dat je juist wil luieren op de bank. Toch is het beter om te gaan bewegen. Dit heeft een aantal positieve effecten op je lichaam die uiteindelijk voor meer energie zorgen.
Door te gaan sporten train je het hart en de longen. Het hart wordt groter en sterker. Hierdoor kan het hart meer zuurstof rondpompen en kan meer zuurstof de cellen bereiken. Hierdoor kan je meer energie vrij maken.
De longcapaciteit neemt toe door te trainen. Hierdoor kan het bloed meer zuurstof opnemen. Door te sporten worden ook de spieren sterker en groter. Grotere spieren betekent meer spiercellen. Iedere spiercel is een kleine energiefabriek die glucose kan omzetten in energie.
Tip 3: verminder stress
Stress door een plotselinge gebeurtenis is goed. Stel je schrikt ergens van dan is het juist goed dat je door de stressreactie snel kunt reageren. In onze moderne samenleving staan we echter vaak constant onder druk. Deze chronische stress is slopend voor je energiereserves. Stress vreet energie.
Dit komt doordat stress je hormoonhuishouding overhoop gooit. De grote boosdoener is het hormoon cortisol wat aangemaakt wordt bij stress. Het is daarom goed om dingen te doen die zorgen voor een afname van dit hormoon.
Probeer yoga-oefeningen en het beoefenen van mindfulness of meditatie.
Tip 4: Slaap voldoende
Met de komst van videostreamingdiensten hebben we 24 uur per dag vermaak. We kunnen op ieder moment van de dag naar onze favoriete serie of film kijken waardoor het vaak later wordt dan eigenlijk goed voor ons is. Hierdoor slapen veel mensen te weinig.
Onvoldoende slaap is een vorm van stress. Slaap daarom minimaal 7 uur per nacht. Je hebt je nachtrust nodig om te herstellen. Te veel slapen is ook weer niet goed; slaap daarom maximaal 9 uur per nacht.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Onvoldoende slaap is een vorm van stress. Slaap daarom minimaal 7 uur per nacht. Je hebt je nachtrust nodig om te herstellen. Te veel slapen is ook weer niet goed; slaap daarom maximaal 9 uur per nacht.
Tip 5: voldoende zonlicht
Als we onvoldoende aan zonlicht worden blootgesteld dan is dat slecht voor onze gezondheid en ons energieniveau. Werk je binnen zorg er dan voor dat er voldoende daglicht binnen kan komen. Door bij het opkomen van de zon een wandeling te maken stel je je zelf bloot aan het licht van de opkomende zon.