Sporten en bewegen

50+ artikelen

Een gezond lichaam krijg je niet alleen door gezond te eten, maar ook door te sporten en bewegen. Sporten is een van de beste manieren om jezelf fit te houden. Maar wat is de relatie tussen eten en sport?

Wil je het meeste uit je trainingen halen, dan is de juiste sportvoeding essentieel. Ontdek de relatie tussen eten en sporten en welke voedingsmiddelen je het meeste helpen tijdens jouw sportsessies.

De voordelen van sporten

Een van de belangrijkste voordelen van sport en bewegen is dat het je lichaam sterker maakt. Je krijgt meer kracht in je spieren, maar merkt ook dat je conditie verbetert. Dat biedt weer allerlei voordelen voor je algemene gezondheid. Zo zorgt regelmatig sporten ervoor dat je: minder snel overgewicht krijgt; een verbeterde weerstand hebt; minder kans hebt op hart- en vaatziekten; sterkere botten krijgt; makkelijker afvalstoffen afvoert, een betere nachtrust krijgt, meer energie hebt.

Wist je dat...

sporten ook goed is voor je geestelijke gezondheid? Mensen die sporten zijn minder vaak depressief, somber of angstig.

Gezondeten.nl Hoe vaak moet je sporten, buiten sporten

Hoe vaak moet je sporten?

Voor een gezonde leefstijl wordt aangeraden om iedere week minstens 2,5 uur aan sport en bewegen te spenderen. Binnen deze 2,5 uur moet je minstens twee keer oefeningen doen die je botten en spieren versterken. Er zit wel een verschil tussen beweging en sport.

Matig intensieve activiteiten zoals wandelen, fietsen of yoga vallen namelijk onder beweging. Wil je echt je hart goed laten werken en je spieren trainen, dan heb je het over sporten.

Wil je het meeste resultaat halen uit je sportsessies? Dan zijn drie sessies per week een goed startpunt. Zo houd je je conditie op peil, maar geef je jezelf ook de ruimte om de spiergroei te stimuleren.

Hoe je je sportsessies invult is helemaal aan jou. Misschien houd je van hardlopen en spinning of is echte krachttraining meer aan jou besteed. Het maakt niet uit hoe je sport, als je maar sport!

De relatie tussen voeding en sport

Goed eten voor het sporten is een van de beste manieren om optimaal te presteren. Voeding is namelijk brandstof voor je lichaam. Eet gezonde en voedzame producten. Dan heeft je lichaam de kracht om op topniveau te sporten, maar ook om goed te herstellen. Er zijn een aantal voedingsstoffen waar je als sporter op moet letten.

Koolhydraten en sporten, belangrijk voor energie, havermout

Koolhydraten en sporten

Je lichaam haalt de meeste energie uit koolhydraten. Voor de meeste sporters is een normale hoeveelheid koolhydraten per dag voldoende. Ben je een intensieve sporter die vooral lange cardiosessies doet, dan kan het zijn dat je normale energiereserves niet voldoende zijn.

Zo wordt aangeraden om wat extra koolhydraten te eten voor het hardlopen, vooral wanneer je lange afstanden aflegt.

Tip

ben je op zoek naar gezonde koolhydraten die je lange tijd energie bieden? Kies dan voor volkoren producten of peulvruchten.

Eiwitten uit eiren zijn verantwoordelijk voor het herstellen en aanmaken van nieuwe cellen.

Eiwitten en sporten

Eiwitten zijn verantwoordelijk voor het herstellen en aanmaken van nieuwe cellen. Het zijn belangrijke bouwstenen voor je lichaam. Dat maakt ze onmisbaar voor iedere sporter, maar vooral voor sporters die spieropbouw met voeding willen stimuleren.

Eiwitten helpen je spieren om te herstellen na een intensieve work-out, maar zijn ook belangrijk wanneer je je spieren wilt laten groeien. Meer eiwitten eten voor fitness is dus een goed idee.

Tip

Wanneer je aan intensieve krachttraining doet, is het verstandig om je eiwitinname te verhogen naar 1,2 tot 2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht per dag.

Mineralen

Verschillende mineralen spelen een belangrijke rol tijdens het sporten. Zo is magnesium een belangrijke stof voor het goed functioneren van je spieren. Mineralen zoals beta-alanine en natriumbicarbonaat helpen juist met het neutraliseren van zuren, waardoor je minder last hebt van verzuring tijdens krachttraining.

Drinken van water tijdens sporten

Vocht tijdens het sporten

Tijdens het sporten krijg je het warm. Je lichaam begint vervolgens te zweten om zo af te koelen. Hierdoor verlies je veel vocht tijdens een intensieve sportsessie. Heeft je lichaam een te laag vochtgehalte, dan kun je niet goed afkoelen en presteer je uiteindelijk minder goed. Blijf dus voldoende drinken tijdens een sportsessie.

Wist je dat...

intensieve sporters tot wel 2 liter vocht per uur kunnen verliezen? Houd je waterfles dus altijd bij de hand.

Wat eet je voor het sporten?

Wil je goed eten voor het sporten om zo optimaal te presteren? Dan is het vooral belangrijk om na te denken over wat je gaat doen. Zo heb je voor spieropbouw voeding nodig die rijk is aan eiwitten. Koolhydraten en vocht zijn dan minder belangrijk. Eet daarom wat extra vlees, ei, kwark of peulvruchten.

Op zoek naar het beste eten voor het hardlopen? Zorg ervoor dat je wat extra koolhydraten binnenkrijgt, van volkorenpasta tot een stuk fruit. Tijdens het hardlopen verlies je ook veel vocht. Daarom kan sportdrank helpend zijn. Deze dranken voorzien niet alleen in vocht, maar ook aan koolhydraten. Zo geven ze je een goede energie boost.

Wat eet je na het sporten?

Je weet nu wat je kunt eten voor het sporten, maar wat moet je eten na het sporten? Het is dan vooral belangrijk om te focussen op herstel. Voor krachttrainers betekent dit opnieuw eten met extra eiwitten, maar vergeet ook niet je mineralen aan te vullen. Kies voor producten met meer magnesium en natriumbicarbonaat of neem supplementen in. Sommige sportdranken zijn ook voorzien van deze mineralen.

Voor sporters die vooral met cardio bezig zijn is het aanvullen van het vochtgehalte een van de belangrijkste aandachtspunten. Vul dit aan met een maaltijd die uit een goede balans van koolhydraten, vetten en eiwitten bestaat. Speciale sportvoeding is meestal niet nodig. Dit komt slechts van pas wanneer je op zoek bent naar geschikt eten voor fitness met intensieve krachttraining.

lees verder
7000 stappen per dag genoeg

Zijn 7.000 stappen per dag genoeg?

Iedereen kent het advies om 10.000 stappen per dag te lopen. Wetenschappelijk gezien is dit getal echter uit d...

Afvallen door sporten moeilijker voor mensen met obesitas

Afvallen door te sporten moeilijker voor mensen met obesitas

Mensen met obesitas die gaan sporten, vallen daardoor lang niet altijd af. Hoewel ze meer calorieën verbranden...

Nederlanders bewegen voldoende, thuis sporten

Meer Nederlanders bewegen voldoende

Goed nieuws: iets meer dan de helft van de Nederlanders – 53 procent – bewoog in 2020 voldoende. In 2019 ging ...

Eiwitten uit meelwormen zijn even goed voor de spieropbouw

Eiwitten uit insecten ook effectief voor spieropbouw

Eiwitten uit meelwormen zijn even goed voor de spieropbouw als andere bronnen van dierlijk eiwit, zoals zuivel...

Gezondeten.nl Hoe de natuur de gezondheid van stadsbewoners een boost geeft

Hoe de natuur de gezondheid van stadsbewoners een boost geeft

Van stadspark tot bomen op de stoep: toegang tot alles wat groen is in de stad heeft een gunstig effect op je ...

Meer sporten nieuws (5)
Eiwitten voor spieropbouw, handige tips en suggesties!

Eiwitten voor spieropbouw? Dit wil je weten!

Eiwitten zijn voedingsstoffen, net als vetten en koolhydraten. Een ander veel gebruikte benaming voor eiwitten is proteïne. Ze leveren energie in...

Calorieën verbranden met wandelen

Calorieën verbranden met wandelen, hoe gezond is wandelen eigenlijk?

Wandelen = bewegen, dus dat is doorgaans een goed idee, toch? Hoe gezond is het eigenlijk om een stuk te gaan wandelen? En hoeveel calorieën verbrand ...

Sportmaatje - samen sporten is veel leuker

Sportmaatje - samen sporten is veel leuker

Behoor jij tot de (grote) groep mensen die graag naar de sportschool zou willen gaan, wel de resultaten wilt, maar dat liever niet alleen doet? Missch...

Biceps thuis trainen met of zonder gewichten

Biceps thuis trainen met of zonder gewichten

Thuis je biceps trainen is niet zo moeilijk. Als je zelf dumbells in huis hebt kun je de training van je biceps met gewicht doen. De barbell curls en ...

Thuis triceps trainen

Thuis triceps trainen

Thuis je triceps trainen doe je zo! De meeste mannen willen meestal thuis de biceps trainen en de meeste vrouwen doen graag oefeningen voor de triceps...

Meer sporten artikelen (17)
Sporten Sporten

Hoeveel calorieën verbrand je met voetballen?

Voetbal is een sport waarbij je veel moet samenwerken met je teamgenoten en het belangrijk is dat spelers zich sportief gedra...

Sporten Sporten

Hoeveel calorieën verbrand je met roeien?

Roeien is een hele goede work-out. Het is een sport waarbij je namelijk alle spiergroepen aanspreekt. Je traint vanzelfspreke...

Sporten Sporten

Hoeveel calorieën verbrand je met een avondje dansen?

Alle vormen van beweging zijn goed voor ons. Van een goede sportsessie, je huis stofzuigen, maar ook leukere bezigheden zoals...

Sporten Sporten

Hoeveel calorieën verbrand je met touwtje springen?

Touwtje springen is een leuke, maar een intensieve bezigheid. Met een springsessie van 10 minuten verbrand je ongeveer 150 ca...

Sporten Sporten

Vallen videogames zoals op de Wii ook onder sport?

Of videospellen waarbij je moet bewegen onder sport vallen, daar zullen de meningen over verschillen. Volgens de Dikke van Da...

Meer sporten antwoorden (30)
Volg ons