Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten zitten verstopt in veel verschillende voedingsmiddelen. Zelfs in voeding die door de voedselindustrie als 'gezonde keuze' wordt bestempeld. En dat terwijl transvetten bij veelvuldig gebruik ernstige schade aan de gezondheid kunnen toebrengen.

In dit artikel leggen we je uit wat transvetten zijn en welke gezondheidsnadelen eraan kleven.

Transvetten zijn dus industrieel bewerkte vetten

Wat zijn transvetten?

Transvetten zijn onverzadigde vetten die bewerkt zijn en zich daardoor gedragen als verzadigde vetten.

Transvetten zijn dus industrieel bewerkte vetten. Ze komen in de natuur alleen in geringe mate voor in dierlijke producten zoals melk, roomboter, kaas en vlees.

Koeien en schapen zetten de olie in veevoer en gras in hun maag om naar transvet. Dit soort vetten zouden volgens wetenschappers veel minder ongezond zijn vanwege het ontbreken van het fabrieks-proces en de uiterst kleine hoeveelheden.

Het harden van vloeibare olie heeft meerdere redenen: ten eerste blijft het vet hard bij kamertemperatuur en heeft dus pas bij meer hitte een smeltpunt. 'Ideaal' voor de smeerbaarheid. Daarom wordt er bijvoorbeeld margarine van gemaakt.

Een andere reden dat plantaardige vetten worden omgezet in transvetten is dat producten met transvetten simpelweg makkelijker verder te bewerken zijn, zoals bijvoorbeeld in de banketindustrie. En de belangrijkste reden: de houdbaarheid wordt gegarandeerd zelfs verlengd.

Verder werkt transvet op de smaakpapillen net als het gebruik van veel zout of veel suiker. Mensen raken gewend en zelfs verslaafd aan de smaak. Het maakt producten indien nodig ook lekker knapperig.

Waarom is transvet ongezond?

Aan het consumeren van voedsel dat rijk is aan transvetten, zit geen enkel voordeel verbonden. Transvetten bevatten totaal geen voedingsstoffen.

Het lichaam reageert heel anders op transvet dan op (gezonde) onverzadigde en verzadigde vetten. Dat zit zo: ongeharde vetzuurketens hebben een kromming in de structuur. Transvetzuurketens hebben deze kromming niet meer; zij hebben een rechte structuur. 

Dat is waar het misgaat: rechte vetzuurketens kunnen in je lichaam niet meer omgezet worden in stoffen die noodzakelijk zijn voor de strijd tegen ontstekingen binnen het immuunsysteem. Ook zullen je lichaamscellen minder goed functioneren onder invloed van transvet, doordat ze minder flexibel worden.

Kortom: onze cellen kunnen niet omgaan met transvetten. 

je lichaamscellen zullen minder goed functioneren onder invloed van transvet

Dat is waar het misgaat: rechte vetzuurketens kunnen in je lichaam niet meer omgezet worden in stoffen die noodzakelijk zijn voor de strijd tegen ontstekingen binnen het immuunsysteem. 

Ook zullen je lichaamscellen minder goed functioneren onder invloed van transvet, doordat ze minder flexibel worden. Kortom: onze cellen kunnen niet omgaan met transvetten. 

De gezondheidsnadelen van transvetten

Maar wat zijn dan precies de gevaren van transvet? Hieronder lees je de gevolgen van transvet op je gezondheid. 

  • Transvet verstoort de opname van gezonde voeding, zoals omega 3 vetzuren
  • Transvet zorgt voor een ophoping van gifstoffen in het lichaam
  • Transvet verhoogt het LDL (slechte) cholesterol en verlaagt het HDL (goede) cholesterol
  • Transvet verstoort de stofwisseling
  • Transvet is slecht voor gewrichten en bindweefsel.
  • Een teveel aan transvet vermindert de aanmaak van testosteron en verslecht de kwaliteit van het sperma
  • Door transvetten kunnen bepaalde allergieën de kop opsteken.

In welke voedingsmiddelen zitten transvetten?

In de Verenigde Staten is het al verplicht om transvet te vermelden op het etiket. In Nederland wordt hieraan gewerkt, maar het is nog onduidelijk wanneer het verplicht wordt gesteld.

Voor nu kun je op een etiket alleen uit de volgende tekst opmaken dat er transvetten in het product verwerkt zitten: "bevat (gedeeltelijk) gehard plantaardig vet/olie", of "bevat gehydrogeneerd(e) vet/olie".

Het voedingscentrum stelt dat je maximaal twee gram transvet mag binnenkrijgen per dag. Dat klinkt weinig, maar je komt hier heel snel aan als je verschillende producten eet die transvetten bevatten. Je kunt dan denken aan:

  • Margarine
  • Banketproducten zoals (supermarkt)taart
  • Toetjes
  • Sauzen en dressings
  • Soepen
  • Kant- en-klaar maaltijden
  • Producten zoals crackers en toastjes, die voorgebakken zijn
  • Zoutjes, popcorn
  • Koeken en snoep
  • Zo ongeveer alle snacks
Bericht bewaren
Beoordeel
Anniek Ebbers

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Wat zijn vetten? Vetten zijn belangrijke voedingsstoffen die je lichaam van energie voorzien. Net als koolhydraten en e...

Kan je plaatselijk vet verbranden op bv buik, benen of billen?

Kan je plaatselijk vet verbranden op bv buik, benen of billen?

Kan je plaatselijk vet verbranden? Bestaan er oefeningen die alleen dat onderste buikvet, die hardnekkige zwembandjes of...

Buikvet afvallen

Buikvet, wat is het en hoe raak je het kwijt?

Iedereen heeft vet rond de buik, maar de één wat meer dan de ander. Dit blijkt ongezonder dan vet rondom de heupen, maar...

Crème fraîche, 5 gezondere alternatieven die je moet kennen

Crème fraîche, 5 gezondere alternatieven die je moet kennen

Crème fraîche is een Franse zure room en een populair ingrediënt om te gebruiken in zowel zoete als ha...

Te hoge triglyceriden waarden verlagen met of zonder medicijnen

Te hoge triglyceriden waarden verlagen met of zonder medicijnen

Naast cholesterol is triglyceriden het soort vet dat we goed in de gaten moeten houden. Wellicht heb je nog nooit gehoor...

Toon meer (129)
Volg ons