Immuunsysteem versterken: boost je afweersysteem

Immuunsysteem versterken: boost je afweersysteem

Wil je je immuunsysteem versterken zodat je lichaam beter weerstand kan bieden tegen ongewenste virussen en bacteriën?

Welk seizoen het ook is, of je je nu kiplekker voelt of een griepje voelt aankomen:

je kunt ten alle tijden je immuunsysteem verbeteren!

In dit artikel kun je lezen hoe je hiermee aan de slag kunt gaan.

Sommige tips lijken heel vanzelfsprekend, maar als je erop gaat letten zijn er maar wat vaak momenten waarop we ons lichaam en onze geest tekort doen.

Elke dag is een nieuwe kans om hier weer bewuster mee om te gaan.

Alsof je je lijf voor het eerst ontdekt. Veel leesplezier gewenst!

Het Immuunsysteem; wat is dat precies?

Het immuunsysteem is een functie die ons lichaam beschermt tegen indringers. Het is je bescherming tegen slechte cellen van buitenaf of lichaamseigen cellen die andere vormen aannemen.

Zo verdedigen we onszelf tegen virussen, parasieten, schadelijke schimmels en -bacteriën. Onze eigen cellen (bijvoorbeeld de witte bloedcellen en T-cellen) en moleculen werken daarbij samen.

Ook zet het immuunsysteem zich in om afvalstoffen en bijvoorbeeld kankercellen (schadelijke cellen) op te ruimen. Dit vindt onder andere in het bloed en in de lymfevloeistof plaats.

Bovendien heeft je lichaam diverse slijmlagen die je beschermen. Dit uit zich in hoesten, niezen en braken. Tranen en urine zijn tevens middelen om afvalstoffen uit het lichaam weg te voeren.

Een deel van het systeem is aangeboren, en een deel zal zich tijdens je leven ontwikkelen. Zo word je bijvoorbeeld snel ziek in een land als India, maar kun je hiertegen weerstand opbouwen als je er zou gaan wonen.

Het kan zijn dat het immuunsysteem verstoord is en niet goed meer werkt, zoals bij een ziekte als A.I.D.S.

Het kan ook zijn dat het immuunsysteem overactief wordt en lichaamseigen cellen aanvalt. Bijvoorbeeld bij een auto-immuunziekte als Diabetes type 1, Reuma of M.S. Maar ook na transplantatie-operaties. Dit kan verwoestend werken op het lichaam.

Ben je er nog?

Het is een ingewikkeld verhaal, dat immuunsysteem. Maar juist omdat we gezegend zijn met zo'n geniaal systeem, is het belangrijk dat we dit ondersteunen. Hoe jij hier in je dagelijks leven aan kunt bijdragen, lees je hieronder.

Maar eerst dit:

Hoe merk je dat je immuunsysteem een boost kan gebruiken?

Je merkt dit bijvoorbeeld aan je darmen, als je spijsvertering niet goed verloopt of je last hebt van voedselintolerantie.

Verder kun je last hebben van vermoeidheid, pijnlijke gewrichten, spierzwakte, een slechte huid, schimmelinfecties zoals Candida, en allergieën.

Ook zie je vaak dat het tandvlees ontstoken raakt en je snel aften krijgt in je mond.

Darmflora laten floreren voor een sterk immuunsysteem

De darmen zijn de basis voor je immuunsysteem. 80% wordt hier geregeld. Een verstoorde darmflora verzwakt het afweersysteem. Welke voeding heeft invloed op je immuunsysteem?

Probeer allereerst zoveel mogelijk biologisch te eten. Bestrijdingsmiddelen bijvoorbeeld hebben een negatieve werking op het immuunsysteem.

Vermijd witte suiker! Suiker vernietigt het immuunsysteem en kan het maar liefst 5 uur buiten werking zetten. Het put je mineralen- en vitaminenvoorraad uit. Een minder ongezonde keuze is bijvoorbeeld palmsuiker.

Eet gefermenteerde producten. Gefermenteerd voedsel wordt makkelijker opgenomen in ons lichaam.

Ook is het aan te raden om zo mogelijk glutenvrij te eten en melkproducten te vermijden. Het slijmvlies van de darmwand wordt hier namelijk door aangetast.

Groenten en fruit daar mag je je buik wel vol aan eten. Liefst rauw in plaats van gekookt. Salades en groene smoothies zijn hier heel geschikt voor. Nog een aantal producten zijn weerstands-bevorderend.

Hieronder een must-eat lijstje:

 1. Fruit, zoals kokos(sap), bosvruchten (bijvoorbeeld blauwe bessen en frambozen), gojibessen, pompoenpitten en avocado
 2. Groenten zoals boerenkool, uien en gember
 3. Shiitake (paddenstoel)
 4. Vis (bijvoorbeeld wilde zalm en oesters)
 5. Eieren
 6. Rauwe noten zoals pecannoten
 7. Haver (havermout bijvoorbeeld)

Kruiden kunnen eveneens bijdragen om de weerstand te ondersteunen. Denk dan aan de volgende kruiden:

 1. Echinaforce (bijvoorbeeld hotdrink)
 2. Cat´s claw
 3. Propolis (bijenbalsem)
 4. Astragalus (een soort peul)
 5. Tijm
 6. Kaneel
 7. Kurkuma
 8. Kruidnagel
 9. Chilipepers
 10. Italiaanse kruiden
 11. Knoflook

Voedingssupplementen en probiotica zijn er om de darmen te ondersteunen en zo je weerstand te versterken. Onderstaande soorten zijn in het bijzonder goed voor het afweersysteem:

 1. Acerola (Indische kers)
 2. Reishi (paddenstoel)
 3. Mineralen zoals Selenium, Mangaan, Koper en Zink
 4. Spirulina en Chinese chlorella (micro-algen)
 5. Vlierbessen
 6. Vitamine C, D, A, B6, B11 (foliumzuur), B12 en B17 (abrikozenpit) complex
 7. Omega-3 vetzuren (meervoudig onverzadigde vetzuren)
 8. Occiococium (homeopatisch middel)
 9. Q10 (enzym)
 10. Probiotica zoals Acidophilus en Kefir. Kefir kun je zelf gemakkelijk thuis maken. Het werkt beter dan bijvoorbeeld Yakult. Probiotica zijn erg goed om de weerstand weer op te bouwen tijdens en na een antibiotica-kuur.
 11. EBT-complex

Voldoende drinken is misschien wel net zo belangrijk. Je immuunsysteem heeft water nodig om te functioneren.

Drink daarom dagelijks (mineraal)water. Zet ook een glas water naast je bed, zodat je 's nachts ook van vocht kan worden voorzien.

Meng voor een optimaal resultaat citroensap door het water. Of drink het bij de thee. Groene thee of rozenbottelthee is eveneens goed voor de PH-waarde in je lichaam.

Wat kun je nog meer doen om je immuunsysteem te ondersteunen?

 • Voldoende bewegen! Probeer niet langer dan 2 uur stil te zitten. Wandelen in een zuurstofrijke omgeving (bijvoorbeeld in het bos) doet ook wonderen. Cellen hebben zuurstof nodig om hun werk te doen. Let wel op teken! De ziekte van Lyme is een immuunsysteem-verzwakkende ziekte, en die wil je zeker niet opdoen tijdens een wandeling...
 • Vermijd roken, alcohol, drugs en cafeïne.
 • Was regelmatig en grondig je handen. Minimaal 15 seconden, met zeep, ook onder je nagels.
 • Probeer je emoties zoveel mogelijk te uiten. Zoek contact met anderen. Knuffel, huil en lach samen. Het hormoon 'serotonine' wat je dan aanmaakt werkt weer voor een hogere weerstand. Ook zingen schijnt volgens onderzoek een scala aan goede stofjes te ontketenen. Vals of zuiver, daarin kan het immuunsysteem toch geen onderscheid maken!
 • Neem je rust. Een teveel aan stress is één van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van ziektes en veroudering. Op het moment dat je stress hebt gaat alle energie verloren aan het verhogen van de alertheid in de hersenen en spieren. Er is dan geen plek meer om andere lichaamsfuncties te onderhouden.
 • Voldoende slapen. Liefst rond de 8 uur. Infecties krijgen hierdoor minder kans.

En wist je al dat dit ook werkt..?

 • Ga lekker naar de sauna. Zweten werkt doeltreffend voor je afweersysteem. Je kunt ook thuis stomen met dampo of kruiden als pepermunt, eucalyptus, citroen, kamille en den. Zeker in de wintermaanden is dit lekker verkwikkend voor je luchtwegen en huid.
 • Vermijd antibiotica. Antibiotica kan de cytokines (boodschappers van het immuunsysteem) behoorlijk onderdrukken. Bovendien doodt antibiotica de darmflora.
 • Koud douchen. Koud? Euhh...hoe koud dan? Zo koud als mogelijk! Het is even doorzetten, maar het is een enorm effectief middel om je immuunsysteem te versterken.
 • Vermijd teflon-pannen. Deze bevatten fluoride-houdende stoffen. Dit zou slecht zijn voor het immuunsysteem. Kies liever voor keramische pannen. Vermijd ook de zogenaamde 'weekmakers'. Er zou volgens onderzoekers een desinfectiemiddel zitten in bijvoorbeeld plastic drinkflesjes en ingeblikt voedsel wat een negatief effect zou hebben op ons afweersysteem. Je kan kiezen voor de veilige 'RVS-drinkflessen'.

Tot slot

Je kunt uit bovenstaande informatie zelf halen wat voor jou belangrijk en haalbaar is.

Een mooie bijkomstigheid is wel dat alle bovenstaande tips ook bijdragen aan het vertragen van het verouderingsproces. En wie wil er nu niet tot op z'n oude dag stralend en gezond uitzien?!

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Je weerstand verhogen op natuurlijke wijze

Je weerstand verhogen op natuurlijke wijze

Je weerstand verhogen kan veel bijdragen aan een goede gezondheid. Je wordt sterker, fitter en beter bestand tegen aller...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieë­n­, voedselovergevoel­i­g­h­e­d­e­n en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Alternatieve behandeling bij astma

Alternatieve behandeling bij astma, effectief en gezond

Een alternatieve behandeling bij astma; wat zijn de mogelijkheden? In Nederland zijn er zo'n half miljoen mensen met as...

Ananas gezond? De belangrijke gezondheidsvoordelen

Ananas gezond? De 7 belangrijkste gezondheidsvoorde­l­e­n op een rij

Eet jij vaak ananas en is dat eigenlijk gezond? Deze populaire, tropische vrucht bevat weinig calorieën, maar is ri...

Artritis oorzaken en symptomen

Artritis oorzaken en symptomen

Wat zijn duidelijke artritis symptomen? Herken de symptomen en wees er op tijd bij als het om jouw gezondheid gaat. In ...

Toon meer (131)
Volg ons