Het Immuunsysteem; wat is dat precies?
Het immuunsysteem is een functie die ons lichaam beschermt tegen indringers. Het is je bescherming tegen slechte cellen van buitenaf of lichaamseigen cellen die andere vormen aannemen.
Zo verdedigen we onszelf tegen virussen, parasieten, schadelijke schimmels en -bacteriën. Onze eigen cellen (bijvoorbeeld de witte bloedcellen en T-cellen) en moleculen werken daarbij samen.
Ook zet het immuunsysteem zich in om afvalstoffen en bijvoorbeeld kankercellen (schadelijke cellen) op te ruimen. Dit vindt onder andere in het bloed en in de lymfevloeistof plaats.
Bovendien heeft je lichaam diverse slijmlagen die je beschermen. Dit uit zich in hoesten, niezen en braken. Tranen en urine zijn tevens middelen om afvalstoffen uit het lichaam weg te voeren.
Een deel van het systeem is aangeboren, en een deel zal zich tijdens je leven ontwikkelen. Zo word je bijvoorbeeld snel ziek in een land als India, maar kun je hiertegen weerstand opbouwen als je er zou gaan wonen.
Het kan zijn dat het immuunsysteem verstoord is en niet goed meer werkt, zoals bij een ziekte als A.I.D.S.
Het kan ook zijn dat het immuunsysteem overactief wordt en lichaamseigen cellen aanvalt. Bijvoorbeeld bij een auto-immuunziekte als Diabetes type 1, Reuma of M.S. Maar ook na transplantatie-operaties. Dit kan verwoestend werken op het lichaam.
Ben je er nog?
Het is een ingewikkeld verhaal, dat immuunsysteem. Maar juist omdat we gezegend zijn met zo'n geniaal systeem, is het belangrijk dat we dit ondersteunen. Hoe jij hier in je dagelijks leven aan kunt bijdragen, lees je hieronder.
Maar eerst dit: