Kun jij niet tegen pittig eten? Hierdoor wordt pittigheid veroorzaakt

Als je in aanraking komt met pittig eten kan dat soms best even pittig zijn. Het kan voelen alsof je mond brand staat. Ook kun je een loopneus krijgen, gaan zweten en het merken aan je stoelgang. Het klinkt allemaal niet zo gezond, maar schijn bedriegt.

Pikant eten heeft veel gezondheidsvoordelen. In dit artikel leg ik je haarfijn uit waarom pittig eten gezond is. Ook ontdek je wat te doen bij pittig eten.

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Geschreven door Julia Haarhuis, VoedingswetenschapperBSc Nutrition and health, WO minor Neurowetenschappen, PhD Plant, food and health, MSc Nutritional Epidemiology and Public Health

pittig eten gezond

Wat maakt pittig eten zo scherp?

De kick van pittig eten komt door het stofje capsaïcine.

Bijna alle soorten chilipeper bevatten dit stofje. De een meer dan de ander.

Ze maken het sterk smakende stofje aan om zich te verdedigen tegen dieren en schimmels.

Waarom doet pittig eten pijn? Dat komt dus door capsaïcine. Dit stofje zet je mond in brand. Ook zorgt het voor de kick die je kunt ervaren als je scherp eet.

Wist je dat...

...de receptoren in je mond je hersenen eigenlijk voor de gek houden wanneer je pittig eet? Ze geven dan een signaaltje aan je hersenen dat er sprake is van oververhitting. Maar je mond staat natuurlijk niet echt in brand.

Umami is de hartige smaakmaker

Welke verschillende smaken zijn er?

Je smaakpapillen maken onderscheid tussen vijf smaken: zoet, zout, zuur, bitter en umami.

Voeding met zoete en zoute smaken zijn je vast niet vreemd. 

Bitter en zuur ken je ook. Ook al zijn dit de minder populaire smaaksensaties.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Tip

Wat is het heetste eten op aarde? Veel mensen denken dat dit de Madamae Jeanet is. Maar het is de Caroline Reaper. Is de Caroline Reaper gevaarlijk? Ik zou zeggen van wel. Deze peper kan je slagaders doen vernauwen en leiden tot een beroerte.

Umani

Umami kun je het beste omschrijven als hartige smaakmaker. Het is net die smaak die je gerecht afmaakt.

Neem bijvoorbeeld knoflook, gedroogde tomaatjes of Parmezaanse kaas in je pasta. Of denk aan het limoenblad en de verse stengels citroengras in je curry.

Voeding met de smaak umami kun je de (hartige) kers op de taart noemen.

Welke verschillende soorten pittig bestaan er?

Er zijn verschillende soorten pittige smaken. Ik zet ze even onder elkaar.

1. Gember 

Dit is een wortelknol van de gemberplant.

Al in de Middeleeuwen werd gember gebruikt om gerechten op smaak te brengen.

Nog steeds is het erg populair. In een wokgerecht, soep of in je thee.

2. Diverse soorten pepers

Hoe pittig is een Jalapeño? Dat valt mee hoor. Net als chilipepers zijn Jalapeño's goed te doen als je ze verwerkt in een maaltijd. 

Wat is het pittigste eten? Een peper, namelijk de Caroline Reaper. Deze speciale peper is de meest pittige ter wereld. Dit pepertje is extreem scherp van smaak.

Madame Jeanet

Veel mensen denken dat Madame Jeanet de heetste peper ter wereld is. Dat is niet zo. Maar hoe gezond is Madame Jeanet? Deze peper is onwijs pittig. Daarom is het niet aan te raden om deze peper te eten. 

Wist je dat...

...de mate van pittigheid van pepers wordt uitgedrukt in een Scoville-waarde? Tabascosaus heeft een pittigheid van 2.500 tot 5.000, cayennepeper scoort 30.000 tot 60.000. De Carolina Reaper scoort minimaal 1.570.000 op de schaal van Scoville.

3. Alle soorten peperkorrels

De peperbolletjes zijn de besvormige zaadjes van de peperplant. Het zijn eigenlijk de onrijpe geoogste groene bessen. Ze kleuren bruin tot zwart tijdens het drogingsproces.

mierikswortel scherp

4. Mierikswortel

Dit is de witte wortel van de mierik.

Een plant met witte bloemen die in het wild groeit maar ook als tuinplant wordt gebruikt.

De smaak van mierikswortel lijkt op die van mosterd of radijs. 

Je kunt de wortel raspen en toevoegen aan diverse gerechten.

Wist je dat...

...pittig helemaal geen smaak is? Als je pittige of scherpe gerechten eet heeft dat niets met je smaakpapillen te maken, maar met andere receptoren die pijn registreren. Pittig eten is dus eigenlijk pijn lijden!

Pepers niet ongezond

Is pittig eten gezond?

Voorheen had pikant eten een slechte reputatie.

Er werd beweerd dat pittig eten ongezond zou zijn.

Het zou de kans op een maagzweer en zelfs maag- of darmkanker vergroten.

Hier zijn wetenschappers gelukkig op teruggekomen. Sterker nog: er blijken zelfs veel gezondheidsvoordelen aan pittig eten te kleven.

Tip

Wil je pittig leren eten? Naarmate je vaker pittig eet, worden er steeds minder pijnprikkels naar je hersenen gestuurd. Je hersenen zullen hierdoor 'moe' worden en de pijn minder registreren.

De voordelen van scherp eten

Scherp eten levert je meer voordelen op dan je misschien denkt. Mits je er niet gevoelig voor bent natuurlijk.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Voordeel 1: Goed voor je metabolisme

Is peper goed om af te vallen? Ja, het stofje capsaïcine in de peper helpt je stofwisseling een handje. Dat is goed nieuws; je kunt met pittig eten afvallen.

Heb je plannen om wat kilo's kwijt te raken? Haal dan om te beginnen eens een potje sambal in huis.

Tip

Hoe gezond is sambal oelek? Helaas zitten in veel soorten toegevoegde suikers. Gelukkig bestaat er ook suikervrije sambal. Kun je die niet vinden? Dan kun je er ook nog voor kiezen om zelf sambal te maken

effect pikant eten op cholesterol

Voordeel 2: Positief effect op cholesterol

Ook heeft pikant eten een positieve invloed op je cholesterol.

Het kan het slechte LDL-cholesterol verminderen en het goede cholesterol HDL-cholesterol laten stijgen.

Het reguleert ook je insuline-niveau.

Voordeel 3: Goed voor je hart- en bloedvaten

Tevens is pittig eten goed voor een stabiele bloeddruk en voor gezonde hart- en bloedvaten. Het maakt je bloed dunner, voorkomt aderverkalking en gaat zo de vorming van bloedpropjes tegen.

Tip

Om weer terug te komen op eerdere waarschuwingen over ernstige maagklachten: capsaïcine speelt zelfs een belangrijke rol in het verdedigen van het maagslijmvlies.

vitamines en mineralen in rode pepers

Voordeel 4: Bron van vitamines en mineralen

Pepers zitten vol vitamines zoals vitamine A, B en C. Er zit relatief meer vitamine C in een peper dan in een sinaasappel!

Verder bevatten verse rode pepers mineralen als calcium, kalium, mangaan, magnesium, ijzer en antioxidanten.

Wist je dat...

...uit onderzoek blijkt dat mensen met veel testosteron graag pittig eten lusten. Ze zijn erg avontuurlijk en hebben een verhoogd libido.

Nadelen van pittig eten

Scherp eten is niet voor iedereen. Zo kan het zijn dat je het helemaal niet lekker vindt. Of dat je er niet tegen kunt. 

is pittig eten goed voor je? Wanneer je een aandoening aan bijvoorbeeld je maag, slokdarm of darmen hebt, kun je pepers beter vermijden om klachten te voorkomen.

Nadeel 1: Kan zorgen voor gasvorming

Als je last hebt van het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) is de kans groter dat je klachten ervaart wanneer je pittig eet.

Dit komt doordat je darmen bij deze aandoening gevoeliger zijn voor capsaïcine. Pittig eten kan gasvorming veroorzaken of je PDS symptomen verergeren.

Tip

In zwarte peper zit niet het stofje capsaïcine, maar piperine. Ben je gevoelig voor capsaïcine en wil je toch pittig eten? Gebruik dan gewone peper.

Nadeel 2: Kan leiden tot huidklachten

Ook wanneer je last hebt van Inflammatoire Darmziekten (IBS) kan pittig eten je symptomen verergeren. En heb je kleine wondjes in je maag of slokdarm (zoals een maagzweer)?

Dan is het eten van pikant eten niet verstandig. Je kunt dan te maken krijgen met huidklachten zoals acne en rosacea.

Pittig eten tijdens zwangerschap is geen probleem

Pittig eten tijdens je zwangerschap

Je mag in principe gewoon pittig eten tijdens je zwangerschap.

Pikant voedsel heeft geen effect op je kindje.

Al kan het zijn dat je er minder goed tegen kunt en last krijgt van brandend maagzuur.

Tip

Ben je benieuwd wat je nog meer beter niet én wel kunt eten tijdens je zwangerschap? Je ontdekt het in dit artikel.

Is pittig eten verslavend?

Is te veel peper eten slecht? Pittig eten is niet verslavend in de zin dat je er afhankelijk van wordt. Het is wel zo dat je lichaam went aan pittig eten. Hierdoor heb je er steeds meer van nodig om dezelfde sensatie te voelen.

Waar je begint met een theelepeltje sambal bij je stamppot, verlang je na een half jaar misschien al naar een eetlepel.

Tip

Ben je verslavingsgevoelig? Kijk dan uit met pikant eten. Zowel pikant eten als alcohol stimuleren het beloningssysteem in je hersenen. Dit triggert wellicht de drang naar alcohol. 

Waarom is pittig eten lekker?

Als pittig niet eens een smaak is en je eigenlijk alleen maar pijn ervaart... Waarom vinden we pittig eten dan lekker?

Op deze vraag bestaat helaas geen eenduidig antwoord. Psycholoog Paul Bloom heeft het boek ‘How Pleasure Works: Why We Like What We Like’ geschreven. Hij stelt dat het te maken heeft met een menselijke voorliefde voor pijn- en angstgevoelens.

Ironisch genoeg, werkt rode peper pijnstillend en kan het een gevoel van euforie geven. Hij vergelijkt het met het kijken van horrorfilms en bungeejumpen. Je lichaam maakt bij pijn en angst natuurlijke pijnstillers aan en dat geeft je een fijn gevoel.

Voorliefde voor pittig eten

Er is ook een andere verklaring voor jouw voorliefde voor pikant voedsel.

Sommige wetenschappers stellen dat scherp eten geliefd is, omdat het een antibacteriële werking heeft.

En het leuke is, je lichaam zou dat van nature aanvoelen.

Wist je dat...

...de meest pikante gerechten vaak uit de warmste landen ter wereld komen? Bij warmte bederft het eten sneller. En als gerechten dan antibacteriële eigenschappen hebben, is dat mooi meegenomen! 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wat te doen bij pittig eten?

Misschien heb jij direct het idee dat je mond in vuur en vlam staat. Terwijl je partner nergens last van heeft. Het is van veel factoren afhankelijk hoe je lijf reageert op pikant eten.

Pittig eten prikkelt je slijmvliezen, zenuwuiteinden en spiercellen van je keel, maag en darmen. Het maakt veel slijm los. Je kunt hierdoor last krijgen van irritatie van je maag of darmen.

In je mond en maag zitten receptoren. Dit zijn cellen die gevoelig zijn voor prikkels. Eet je pikant voedsel? Dan geven deze receptoren aan je hersenen door dat er sprake is van (over)verhitting.

Wist je dat...

...je tijdens het toiletbezoek een branderig gevoel aan je kringspier (anus) kunt krijgen na pittig eten.

Diarree door pittig eten

Wat doet peper met je darmen? Je maag scheidt extra vocht af tijdens het consumeren van pikant eten. Dit is niet schadelijk. 

Je kunt diarree door pittig eten krijgen. Maar als je vaker pikant eet wennen je maag en darmen aan deze veranderingen. Het is tdus niet standaard dat je door pittig eten darm problemen krijgt.

Van pittig eten kun je zweten en rood aanlopen

Ga je zweten van scherp eten? 

Wanneer je pittige maaltijden consumeert worden je huidreceptoren gestimuleerd.

Er wordt dan een signaal naar je hersenen gestuurd dat je lichaam oververhit is.

Het gevolg: je gaat zweten als je pittig eet om af te koelen. .

Dit gebeurt door de activatie van miljoenen klieren die zweet uitscheiden. Het verschilt echter per persoon hoe heftig je op capsaïcine reageert. De een zweet zich een ongeluk. Terwijl de ander beter bestand lijkt te zijn tegen al die pittigheid.

Naast zweten, kun je van pittig eten ook een rood hoofd krijgen. Dit is ook een natuurlijke reactie van je lichaam op oververhitting.

Wist je dat...

...pittig eten werkt gek genoeg verkoelend. Het zorgt ervoor dat je gaat zweten. Zonder dat je lichaamstemperatuur omhoog gaat.

Pittig eten minder pittig maken met 5 tips

Er zijn verschillende manieren om pikant eten milder te maken en te neutraliseren. Ik geef je wat tips die echt helpen.

Tip 1: Laat water staan om de scherpte te verminderen

Wat je vooral niet moet doen is veel water drinken tijdens een scherpe maaltijd! Dit maakt het gevoel van scherpte nog erger.

De olie van de pepers lost namelijk niet op in water. Maar verspreidt zich juist door het water. Je spoelt de brand dus niet... Eigenlijk verdeel je zo de scherpheid door je mond. 

thee bij pittig eten

Tip 2: Drink thee of melk bij oververhitting

Hoe kun je wennen aan pittig eten? Door melk!

Warme dranken zoals kamillethee of pepermuntthee werken verzachtend.

Melk (of Lassi, een Indiase melkdrank) blust de brand eveneens goed.

Tip 3: Blus de brand met yoghurt(saus) 

Wat ook goed helpt tegen een brand in je mond is yoghurt. Eet van tevoren of tijdens je maaltijd wat yoghurt of eet een saus op yoghurtbasis tijdens het eten. Veel Arabische en Indische bijgerechten of sauzen hebben yoghurt ook al als basis.

Tip 4: Neutraliseer de pittigheid met koolhydraten

Eet wat rijst of brood bij je pittige gerecht, want zo kun je de scherpe smaak neutraliseren. Zetmeel in koolhydraten zorgt namelijk voor een barrière tussen capsaïcine en je mond.

verwijder de pitjes

Tip 5: Verminder de pittigheid met minder pitjes 

Als je de zaadjes uit de peper haalt scheelt dat enorm.

Dit scheelt een hoop pittigheid. 

Let erop dat je niet met je handen aan je ogen zit nadat je dit hebt gedaan!

Tip

Kruiden zoals koriander, munt, tijm en bonenkruid, kunnen een pittig gerecht verzachten. Of eet bij je maaltijd witte kool, een klein scheutje zoete ketjap, ananas of kokosmelk.

Zelf sambal maken

Het maken van sambal is een makkelijke manier om chilipepers langer houdbaar te maken. Het is erg eenvoudig om je eigen sambal te maken. 

Benodigdheden:

  • 15 rode chilipepers
  • 1 el azijn of sap van een halve limoen
  • Snuf zout

Bereiding:

  1. Maal de pepers fijn. Dit kan met een keukenmachine of met een traditionele vijzel.
  2. Voeg de azijn of het limoensap toe.
  3. Voeg het zout toe en roer goed door.
  4. Optioneel: schep het geheel in een koekenpan en bak het enkele minuten. Hoe langer je het bakt, hoe milder de smaak. 

Tip. Wil je wat variatie aanbrengen? Bak dan een sjalotje of teentje knoflook mee. 

Conclusie

Dus, is pittig eten goed voor je? Ja! Als het niet te scherp is, is het goed voor je cholesterol, hart- en bloedvaten en bloeddruk. Ook helpt het je als je wilt afvallen. Bovendien vind je een scala aan vitamines en mineralen in rode pepers.

Capsaïcine is het werkzame stofje. Dit stofje kan ervoor zorgen dat je mond in brand staat. Ook kan het bijdragen aan een euforisch gevoel.

Als je een (darm-)aandoeningen hebt kun je pittige maaltijden beter overslaan.

Beoordeel dit artikel

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat doet de maag en waarom knort onze maag

De Maag: Anatomie, Functie en meest voorkomende Aandoeningen

Je maag is een belangrijk orgaan dat een essentiële rol speelt bij de vertering van je voedsel. Voedselvertering start i...

Hyperhidrosis: overmatig zweten

Hyperhidrosis: overmatig zweten

Overmatig zweten kan vervelend en gênant zijn. Zweten tijdens het sporten of in de sauna is prima. Maar bij inspanning, ...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

De 10 gezondste kruiden en specerijen

De 10 gezondste kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen geven je gerechten niet alleen meer smaak, maar bieden ook veel gezondheidsvoordelen.  Deze zijn ...

Droge mond en keel: 8 oorzaken

Droge mond en keel: 8 oorzaken

Iedereen heeft natuurlijk weleens last van een droge mond maar dat is meestal tijdelijk. Een op de vijf mensen heeft hie...

Plantaardige yoghurt

4 Alternatieven voor yoghurt, welke is het gezondst?

Als ontbijt met vers fruit, door je smoothie of als herstelmaaltijd na het sporten. Yoghurt is een fijn product om in hu...

Verlaag je cholesterol

Cholesterol: oorzaken en gevolgen van een te hoog cholesterolgehalte

Aan cholesterol kleeft een negatieve klank, omdat een te hoge waarde in verband wordt gebracht met aderverkalking en een...

Lees wat je gemist hebt

14121 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'