Gember is de laatste jaren steeds populairder geworden. Gemberthee is een vast onderdeel op de menukaart van vele cafés en ook gembershots duiken steeds vaker op.
Maar hoe gezond is gember eigenlijk? Er wordt zelfs beweerd dat gember een superfood zou zijn en veelbelovende geneeskrachtige eigenschappen zou hebben. Wat is hiervan waar?
Zo gaan er verhalen rond dat het kan helpen bij de behandeling van allerlei lichamelijke klachten en ziekten, zoals (zwangerschaps)misselijkheid, verschillende soorten pijn, diabetes en kanker.
Maar let op, er is nog maar weinig wetenschappelijke onderzoeken dat deze heilzame effecten heeft aangetoond. Ook is er (beperkt) bewijs dat gember kan helpen bij misselijkheid tijdens de zwangerschap en bij chemotherapie.
Is gember een superfood?
Gember zou een superfood zijn, maar is dat eigenlijk wel zo? Voordat ik antwoord geef op die vraag wil ik eerst graag even uitleggen wat de term eigenlijk inhoudt.
Een superfood is een voedingsmiddel dat heel veel gezonde voedingsstoffen bevat. Er zijn ontzettend veel producten die deze titel dragen, bijvoorbeeld: lijnzaad, gojibessen, granaatappelpitjes, avocado, hennepzaad, spirulina… En nog veel meer.
Het ‘probleem’ met superfoods is dat iedereen deze naam aan zijn producten mag geven, de titel is namelijk niet beschermd. Dit kan de consument enorm misleiden, want lang niet altijd zijn deze superfoods superieur aan ‘gewone’ huis, tuin en keukenproducten.
Zo bevatten blauwe bessen veel meer gezonde voedingsstoffen dan gojibessen en dat terwijl deze blauwe vitaminebommetjes veel beter verkrijgbaar en betaalbaarder zijn. Laat je dus niet al te snel misleiden!
Let op: Het is niet verstandig om te veel gember te eten. Het kan je bloeddruk verlagen en leiden tot een onregelmatige hartslag. Daarnaast kun je last krijgt van maagklachten, zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming en diarree.
Gezonde smaakmaker: thee en meer
Gember is een populaire smaakmaker en wordt met name veel gebruikt in de thee. Het recept voor gemberthee is heel eenvoudig.
Kook wat water en voeg er schijfjes gemberwortel aan toe. Je kunt er eventueel wat citroen, sinaasappel of een kaneelstokje aan toevoegen. Wil je het er extra feestelijk uit laten zien, rijg deze ingrediënten dan aan een (metalen) satéprikker.
Gember heeft een vrij scherpe smaak. Als je hier niet van houdt kun je wat honing toevoegen. Je drankje wordt dan wel wat calorierijker en ongezonder.
Een andere trend die je misschien bent tegengekomen is gemberwater. Veel mensen verwachten grote gezondheidsvoordelen van dit drankje, maar helaas zijn deze (nog) niet bewezen. Natuurlijk is dit gemberwater een gezonde keuze – mits er geen suikers zijn toegevoegd - om de dorst te lessen.
Ook dit drankje kun je gemakkelijk zelf maken. Vul een glas of karaf met water en voeg hier wat schijfjes gember aan toe. Op deze manier maak je je water smakelijker en daarnaast ziet een glas er zo een stuk feestelijker uit.
De grootste gemberfans nemen deze shots graag voor een maaltijd of ’s ochtends vroeg, op een lege maag.
Dit idee is niet nieuw, duizenden jaren geleden werden er al gemberelixers gebruikt. Het idee erachter? Gember zou je immuunsysteem een boost geven en helpen bij spijsverteringsproblemen.
Er is geen wetenschappelijk onderbouwd bewijs dat een gembershot op lege maag gezondheidsvoordelen geeft.
Hoe gezond is gember?
Gember zit boordevol gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen en levert daarnaast relatief weinig calorieën.
Zo bevat deze wortel onder andere Vitamine B1, 2 en 6, Vitamine C, Calcium, Fosfor ,Natrium, Kalium, Koper, IJzer, Magnesium, Zink. Naast deze vitamines en mineralen bevat gemberwortel ook zo’n 100 bioactieve stoffen, de meest bekende zijn gingerol en shogaol.
Als laatste, In een stukje van 15 gram zitten maar 12 kcal; 0,3 gram eiwitten; 2,4 gram koolhydraten; 0,1 gram vetten en 0,3 gram vezels.
Alles bij elkaar genomen kunnen we dus concluderen dat gember ongeacht de niet bewezen gezondheidsclaims sowieso een gezonde toevoeging is aan je eetpatroon!