Gember, hoe gezond is deze smaakvolle wortel?

Gember is de laatste jaren steeds populairder geworden. Gemberthee is een vast onderdeel op de menukaart van vele cafés en ook gembershots duiken steeds vaker op.

Maar hoe gezond is gember eigenlijk? Er wordt zelfs beweerd dat gember een superfood zou zijn en veelbelovende geneeskrachtige eigenschappen zou hebben. Wat is hiervan waar?

Samantha Annaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Samantha Annaars, Diëtist & Eigenaresse Online-afslanken.nlBSc Voeding en diëtiek, Post HBO Nutrition & Diabetes

Gember gezond of een hype, gemberwortel

Wat is gember?

Gember komt van de gemberwortel en heeft een scherpe, pittige smaak. Het is een specerij dat al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege haar heilzame werkingen. Zo zouden de antioxidanten in gember ontstekingen remmen.

Maar dat is niet alles, er worden nog veel meer gezondheidsvoordelen aan gember toegeschreven.

Zo gaan er verhalen rond dat het kan helpen bij de behandeling van allerlei lichamelijke klachten en ziekten, zoals (zwangerschaps)misselijkheid, verschillende soorten pijn, diabetes en kanker.

Maar let op, er is nog maar weinig wetenschappelijke onderzoeken dat deze heilzame effecten heeft aangetoond. Ook is er (beperkt) bewijs dat gember kan helpen bij misselijkheid tijdens de zwangerschap en bij chemotherapie.

Is gember een superfood?

Gember zou een superfood zijn, maar is dat eigenlijk wel zo? Voordat ik antwoord geef op die vraag wil ik eerst graag even uitleggen wat de term eigenlijk inhoudt.

Een superfood is een voedingsmiddel dat heel veel gezonde voedingsstoffen bevat. Er zijn ontzettend veel producten die deze titel dragen, bijvoorbeeld: lijnzaad, gojibessen, granaatappelpitjes, avocado, hennepzaad, spirulina… En nog veel meer.

Het ‘probleem’ met superfoods is dat iedereen deze naam aan zijn producten mag geven, de titel is namelijk niet beschermd. Dit kan de consument enorm misleiden, want lang niet altijd zijn deze superfoods superieur aan ‘gewone’ huis, tuin en keukenproducten.

Zo bevatten blauwe bessen veel meer gezonde voedingsstoffen dan gojibessen en dat terwijl deze blauwe vitaminebommetjes veel beter verkrijgbaar en betaalbaarder zijn. Laat je dus niet al te snel misleiden!

Gember een superfood?

Ook gember wordt een superfood genoemd, maar is de specerij eigenlijk zo super als wordt beweerd? Gemberwortel zou gunstige effecten hebben op je immuunsysteem, spijsvertering en stofwisseling. Echter is daar (nog) onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor gevonden.

In Aziatische landen wordt gember al duizenden jaren gebruikt in de keuken, niet enkel als smaakmaker maar ook vanwege haar mogelijke antibacteriële werking. Ook hiervoor is het bewijs dun of nog niet geleverd.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Let op: Het is niet verstandig om te veel gember te eten. Het kan je bloeddruk verlagen en leiden tot een onregelmatige hartslag. Daarnaast kun je last krijgt van maagklachten, zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming en diarree.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

Eet maximaal 4 gram gember per dag. Voor zwangere vrouwen geldt een maximale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 1,5 gram. 

Gezonde smaakmaker: thee en meer

Gember is een populaire smaakmaker en wordt met name veel gebruikt in de thee. Het recept voor gemberthee is heel eenvoudig.

Kook wat water en voeg er schijfjes gemberwortel aan toe. Je kunt er eventueel wat citroen, sinaasappel of een kaneelstokje aan toevoegen. Wil je het er extra feestelijk uit laten zien, rijg deze ingrediënten dan aan een (metalen) satéprikker.

Gember heeft een vrij scherpe smaak. Als je hier niet van houdt kun je wat honing toevoegen. Je drankje wordt dan wel wat calorierijker en ongezonder.

Wist je dat...

Vind je het lastig om dagelijks voldoende water te drinken? Voeg dan eens wat gemberschijfjes toe aan je water. Zo ziet waterdrinken er opeens een stuk gezelliger uit.

Een andere trend die je misschien bent tegengekomen is gemberwater. Veel mensen verwachten grote gezondheidsvoordelen van dit drankje, maar helaas zijn deze (nog) niet bewezen. Natuurlijk is dit gemberwater een gezonde keuze – mits er geen suikers zijn toegevoegd - om de dorst te lessen.

Ook dit drankje kun je gemakkelijk zelf maken. Vul een glas of karaf met water en voeg hier wat schijfjes gember aan toe. Op deze manier maak je je water smakelijker en daarnaast ziet een glas er zo een stuk feestelijker uit.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Gembershot op lege maag

Gembershot op een lege maag: is dat gezond?

Je ziet het steeds vaker voorbij komen… gembershots. Maar hoe gezond is deze hype eigenlijk?

Een gembershot bestaat uit twee of drie slokken geperste of geraspte gember. Het recept is niet altijd hetzelfde, soms wordt er ook wat citroensap of sinaasappelsap toegevoegd.

De grootste gemberfans nemen deze shots graag voor een maaltijd of ’s ochtends vroeg, op een lege maag.

Dit idee is niet nieuw, duizenden jaren geleden werden er al gemberelixers gebruikt. Het idee erachter? Gember zou je immuunsysteem een boost geven en helpen bij spijsverteringsproblemen.

Er is geen wetenschappelijk onderbouwd bewijs dat een gembershot op lege maag gezondheidsvoordelen geeft. 

Hoe gezond is gember?

Gember zit boordevol gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen en levert daarnaast relatief weinig calorieën. 

Zo bevat deze wortel onder andere Vitamine B1, 2 en 6, Vitamine C, Calcium, Fosfor ,Natrium, Kalium, Koper, IJzer, Magnesium, Zink. Naast deze vitamines en mineralen bevat gemberwortel ook zo’n 100 bioactieve stoffen, de meest bekende zijn gingerol en shogaol.

Als laatste, In een stukje van 15 gram zitten maar 12 kcal; 0,3 gram eiwitten; 2,4 gram koolhydraten; 0,1 gram vetten en 0,3 gram vezels.

Alles bij elkaar genomen kunnen we dus concluderen dat gember ongeacht de niet bewezen gezondheidsclaims sowieso een gezonde toevoeging is aan je eetpatroon!

Beoordeel dit artikel

Samantha Annaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Immuunsysteem versterken: boost je afweersysteem

Immuunsysteem versterken: boost je afweersysteem

Wil je je immuunsysteem versterken zodat je lichaam beter weerstand kan bieden tegen ongewenste virussen en bacteriën? W...

Misselijkheid tijdens de zwangerschap

Misselijkheid tijdens de zwangerschap

Misselijkheid tijdens de zwangerschap: maar liefst 80% van de zwangere vrouwen heeft er regelmatig last van. Het is een ...

Misselijkheid verhelpen: wat helpt tegen misselijkheid?

Misselijkheid verhelpen: wat helpt tegen misselijkheid?

Misselijkheid is een oncomfortabel gevoel in je maag dat vaak gepaard gaat met (het gevoel te moeten) overgeven. Maar di...

Lijnzaad boost je Spijsvertering en Hartgezondheid

6 Voordelen van lijnzaad (is het een superfood of toch niet?)

Als ik je zou vragen om vijf superfoods op te noemen, is de kans groot dat je lijnzaad opnoemt.  De bruine zaden zijn r...

Kaneel: gezond of gewoon lekker?

Kaneel: maak écht kennis met deze oude en vertrouwde specerij

Iedereen heeft vast wel goede herinneringen aan kaneel. Zo heb je als kind misschien gesabbeld op heerlijke kaneelsnoepj...

superfood

Superfoods, supergezond of een dure grap?

Superfoods, je hebt er vast wel eens iets over gehoord of ze in de supermarkt zien staan. Er wordt beweerd dat deze voed...

onvoldoende water drinken

Gevaren van te weinig water drinken ( +tips om meer te drinken)

Heb je regelmatig last hebt van hoofdpijn of spierpijn? Of voel je je soms slapjes of heb je moeite met afvallen? Grote ...

Lees wat je gemist hebt

14333 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'