Kaneel: maak écht kennis met deze oude en vertrouwde specerij

Iedereen heeft vast wel goede herinneringen aan kaneel. Zo heb je als kind misschien gesabbeld op heerlijke kaneelsnoepjes. Of denk je nog weleens aan die warme glühwein die je dronk na een winterse wandeling.

Behalve dat het een lekkere smaak heeft, worden er ook geneeskrachtige eigenschappen aan dit specerij toegekend. Maar is kaneel echt zo gezond? Of ontbreekt daarvoor nog het wetenschappelijke bewijs?

Wij nemen je graag mee op reis naar het verleden en heden van deze specerij. In dit artikel ontdek je de voor- en nadelen. 

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige

Kaneel is een specerij

Wat is kaneel en waar komt dit specerij vandaan?

Kaneel is een specerij dat al eeuwen in vele keukens wordt gebruikt. De smaak is zoet en houtachtig. Daarnaast beweren sommigen dat je er een beetje citroen in kunt proeven.

...kaneel ooit meer waard was dan goud? In het oude Egypte werd het gebruikt voor het balsemen van de doden en voor religieuze gebeurtenissen. Ook was het een van de winstgevendste specerijen voor Nederland in de VOC-periode.

Kaneelstokjes worden gemaakt van de binnenbast van kaneelbomen

Kaneelstokjes worden gemaakt van de binnenbast van kaneelbomen. Deze bomen blijven altijd groen en behoren tot de laurierfamilie. Om de stokjes te oogsten, wordt de bast van de boom verticaal ingesneden en daarna afgepeld. Wanneer de stukjes binnenbast zijn gedroogd, krijg je de bekende gekrulde kaneelstokjes.

Kaneelbomen voelen zich thuis in warme streken. Ze komen oorspronkelijk uit Sri Lanka, India, China en Myanmar. Je kunt ze ook in andere gebieden tegenkomen, zoals in andere delen van Azië en in Zuid-Amerika, waar ze worden gekweekt.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...kaneel ook in parfums wordt gebruikt? Voor parfum is niet alleen de geurige bast interessant, maar ook de bladeren. Die hebben een kruidige en houtachtige geur.

Ontdek de diverse soorten

Er zijn vier verschillende soorten kaneelbomen, waarvan twee de kaneelsoorten produceren die wij hier het beste kennen. De Cinnamomum verum komt van Sri Lanka (het vroegere Ceylon) en is de bron voor het Ceylon-kaneel. Dit wordt ook wel 'het echte kaneel' genoemd, vanwege de hogere kwaliteit.

Daarnaast heb je de Cinnamomum cassia. Deze boom is verantwoordelijk voor het Chinese kaneel of cassia. Dit is het soort dat je waarschijnlijk in je keukenkastje hebt staan. Cassia is namelijk goedkoper dan Ceylon en vult voor het overgrote deel het kaneelaanbod in de supermarkt.

De verschillen tussen cassia en Ceylon

Wanneer je een rolletje cassia naast een rolletje Ceylon-kaneel legt, zie je direct verschil. Zo is de kleur van de Chinese variant donkerder. Daarbij heeft cassia een lossere en dikkere rol dan het strakke pijpje van Ceylon-kaneel.

Naast een divers uiterlijk hebben de soorten ook een andere smaak. Cassia is sterker en kruidiger. Ceylon-kaneel is milder en zoeter.

De geur en smaak hebben een warm en gezellig effect

Hoe gebruik je kaneel?

De geur en smaak hebben een warm en gezellig effect. Kaneel kom je daarom in heel veel gerechten en lekkernijen tegen. Het wordt vooral gebruikt in zoete desserts of baksels, maar ook kun je er heerlijke stoofpotten of curry's mee maken.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Als je kaneel gaat kopen kun je uit twee verschillende vormen kiezen: kaneelstokjes en kaneelpoeder. De stokjes kun je meekoken in bijvoorbeeld een stoofpot (haal het stokje er wel weer even uit voor je aan tafel gaat!). De poeder is onder andere geschikt om door deeg te mengen of over een toetje te strooien.

De voedingswaarden

In een theelepel (2 gram) kaneel zit:

  • 6,5 kcal
  • 0 gram eiwitten
  • 1 gram koolhydraten
  • 0 gram vetten
  • 0.5 gram vezels

Ook bevat kaneel verschillende mineralen, zoals natrium, kalium, calcium, fosfor en magnesium. Doordat je meestal slechts een paar gram van dit specerij gebruikt, krijg je hier erg weinig van binnen. Hetzelfde geldt voor de aanwezige vitaminen, zoals vitamine K en C.

Tip

Maak je thee extra lekker met kaneel. Dit doe je heel eenvoudig door een paar kaneelstokjes in een theepot te leggen. Giet er kokend water overheen, wacht tien minuten en voeg dan je theezakje naar keuze toe. Nog even laten trekken en klaar is je zelfgemaakte thee!

Is kaneel gezond?

Al eeuwenlang wordt kaneel in verschillende werelddelen gebruikt als traditioneel geneesmiddel. Aan dit specerij worden de volgende geneeskrachtige eigenschappen toegekend:

Het is een antioxidant

Antioxidanten beschermen je lichaam tegen de ziekmakende effecten van de vrije radicalen. Dit zijn stoffen die ontstaan door de lichamelijke reactie op ongezonde situaties. 

Denk bijvoorbeeld aan het inademen van vervuilde lucht, roken, stress of het eten van junkfood. De antioxidanten gaan de vrije radicalen tegen, waardoor je minder kans hebt op chronische aandoeningen.

Kaneel kan helpen tegen infecties

Kaneel heeft  ontstekingsremmende eigenschappen wat zou kunnen bijdragen aan het verminderen van chronische infecties.

Kaneel kan bijdragen aan een verlaagd risico op hartaandoeningen

Kaneel kan bijdragen aan een verlaagd risico op hartaandoeningen

Het specerij kan het cholesterolgehalte in je lichaam positief beïnvloeden. Zo heeft het een verlagende werking op het slechte LDL-cholesterol. De goede variant, het HDL-cholesterol, blijft daarbij stabiel of neemt toe.

Hoewel de samenstelling van kaneel is onderzocht en er verschillende studies naar de effecten zijn gedaan, is er nog niet voldoende wetenschappelijk bewijs van het effect van kaneel op je gezondheid.

Bovendien eet je er waarschijnlijk niet zóveel van dat het echt een groot verschil maakt voor je lichaam. Toch zijn de eigenschappen van de specerij erg interessant. Daarom is kaneel vandaag de dag nog steeds onderwerp van wetenschappelijke studies.

Tip

Wil je een gezond toetje of zoetig ontbijt maken, maar geen suiker gebruiken? Strooi dan wat kaneel over je gerecht.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Coumarine: een gezondheidsnadeel van kaneel

Kaneel bevat coumarine. Vooral cassia, het Chinese kaneel, bevat een hoog gehalte aan coumarine. Deze stof kan schadelijk zijn voor je lever. Gelukkig loopt het niet zo’n vaart. Je moet namelijk wel uitzonderlijk veel kaneel eten om te veel coumarine binnen te krijgen.

Een volwassene kan zonder problemen dagelijks 2 tot 3 gram kaneel verdragen. Je hoeft je dagelijkse cappuccino met kaneel er dus niet voor te laten staan. 

Tip

Ben je echt een fan van kaneel en voeg je dit specerij het liefst aan zoveel mogelijk gerechten toe? Kies dan voor de Ceylon variant, die bevat namelijk veel minder coumarine.

Kaneel kan een allergische reactie veroorzaken

Kaneel en allergieën

Voor kaneel kun je mogelijk allergisch zijn. De symptomen die je dan krijgt, variëren van een tintelend gevoel in je gezicht of tong, tot diarree. Ook duizeligheid, verkoudheid en moeite met ademhalen kunnen voorkomen. Dus als je een lichamelijke reactie ervaart na het eten van kaneel, laat dan medisch onderzoek doen.

Als je een kaneelallergie hebt, is het belangrijk om kaneel te vermijden. Dat kan vrij lastig zijn, doordat het in veel producten voorkomt. Zo kan kaneel verwerkt zijn in koekjes, snoepjes of een pak koffie met een speciaal smaakje. Maar ook wordt kaneel als smaakmaker gebruikt in sommige tandpasta's en mondwaters.

Wist je dat...

...mieren niet van kaneel houden? Als je last hebt van deze insecten, strooi dan een beetje kaneel bij de opening van het nest. De mieren vertrekken dan ergens anders naartoe.

Kaneel kun je zowel voor hartige als zoete gerechten gebruiken. De voedingsstoffen in deze specerij kunnen ook je gezondheid bevorderen. Maar omdat je slechts kleine hoeveelheden kaneel binnenkrijgt, zet dit niet heel veel zoden aan de dijk.

Kaneel is door het zoetige aroma wel een goede manier om minder of geen suiker in een gerecht te gebruiken.

Beoordeel dit artikel

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

3 gezondheidsvoordelen van kurkuma

Kurkuma: de 3 belangrijkste wetenschappelijke voordelen

Kurkuma is een specerij dat in delen van Azië al lang gebruikt wordt, maar nu eindelijk populair lijkt te worden in Nede...

5 Natuurlijke ontstekingsremmers (die echt werken)

5 Natuurlijke ontstekingsremmers (die echt werken)

Je grijpt vast wel eens naar een aspirine, ibuprofen, naproxen of diclofenac. Dit zijn ontstekingsremmers. Deze medicijn...

Abrikozen gezond? 7 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen

Abrikozen gezond? 7 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen

Zijn abrikozen gezond? En wat is het verschil tussen verse en gedroogde abrikozen? Abrikozen bieden tal van voordelen vo...

Verlaag je cholesterol

Cholesterol: oorzaken en gevolgen van een te hoog cholesterolgehalte

Aan cholesterol kleeft een negatieve klank, omdat een te hoge waarde in verband wordt gebracht met aderverkalking en een...

suiker

De ongezoete waarheid over suiker

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

chinese kool

Chinese kool: een rijke bron van eiwitten en vitamine C

Chinese kool is een koolsoort die net als boerenkool, spruitjes en broccoli tot de kruisbloemenfamilie behoort. Chinese ...

Lees wat je gemist hebt

13551 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'