Chinese kool: een rijke bron van eiwitten en vitamine C

Chinese kool is een koolsoort die net als boerenkool, spruitjes en broccoli tot de kruisbloemenfamilie behoort. Chinese kool komt oorspronkelijk, zoals de naam al doet vermoeden, uit China. In dat land is het zelfs de meest gegeten koolsoort. Inmiddels heeft de groente zich over de hele wereld verspreid en wordt deze overal gegeten.

Chinese kool is een goede aanvulling op een gezond eetpatroon. De kool zit vol vezels, vitaminen, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen. Ook de grote hoeveelheid antioxidanten maakt dat deze groente erg goed voor je is.

In dit artikel lees je alles over de gezondheidsvoordelen van Chinese kool en vind je tips om meer van deze koolsoort aan je voedingspatroon toe te voegen.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, BSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding, Diëtist & Content Creator

chinese kool

De oorsprong van de Chinese kool-plant

Chinese kool komt net als kiwi's en kakifruit uit China, waar de groente al meer dan 1500 jaar op het menu staat.

Het is vrij eenvoudig te bereiden en een veelgebruikt ingrediënt in Aziatische soepen, roerbakschotels en loempia’s.

Voedingswaarden van Chinese kool

100 gram Chinese kool bevat de volgende voedingswaarden:

 • 13 kcal
 • 1,4 gram eiwitten
 • 2,1 gram koolhydraten, waarvan 1,4 gram suiker
 • 0 gram vetten
 • 1,4 gram vezels
Wist je dat...

...Chinese kool relatief veel vezels bevat? Vezels zijn een belangrijke voedingsstof, die alleen in plantaardige voedingsmiddelen voorkomt. Ze ondersteunen je spijsvertering en helpen het risico op veel chronische ziekten te verminderen.

Vitaminen in Chinese kool

Wanneer je 100 gram Chinese kool aan je gerecht toevoegt, krijg je de volgende vitaminen binnen:

 • Vitamine C: 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
 • Vitamine K: 39% van de ADH
 • Vitamine A: 24% van de ADH
Tip

Chinese kool is een hele goede bron van met name de vitaminen C en K. Wil je hier meer van binnenkrijgen? Zet deze koolsoort dan regelmatig op het menu!

Mineralen in Chinese kool

In 100 gram Chinese kool zitten de volgende belangrijke mineralen:

 • Foliumzuur: 17% van de ADH
 • Calcium: 8,5% van de ADH
 • Mangaan: 7% van de ADH
 • Kalium: 6% van de ADH
 • IJzer: 4% van de ADH
 • Magnesium: 4% van de ADH

Is Chinese kool gezond?

Chinese kool is erg gezond! Het bevat veel vitaminen en mineralen. Welke gezondheidsvoordelen biedt het eten van Chinese kool je in de praktijk?

chinese kool rauw eten

Het kan je schildklierfunctie ondersteunen

Selenium in Chinese kool draagt bij aan een goed functionerende schildklier.

Deze klier zit vooraan in je hals, onder je adamsappel, en speelt een belangrijke rol bij onder andere je stofwisseling.

Het helpt het risico op hartaandoeningen te verlagen

Het eten van Chinese kool kan op meerdere manieren bijdragen aan een gezond hart. Zo bevat het foliumzuur en vitamine B6, die helpen om homocysteïne (een type aminozuur) uit je bloed te halen. Te veel homocysteïne kan je bloedvaten beschadigen, waardoor je een groter risico hebt op hartproblemen.

De koolsoort bevat ook hoge gehaltes kalium, magnesium en calcium. Allemaal voedingsstoffen die je bloeddruk op een natuurlijke manier helpen te verlagen. 

Wist je dat...

..het verlagen van een hoge bloeddruk kan helpen om het risico op hartproblemen te verkleinen? Een onbehandelde hoge bloeddruk is namelijk een risicofactor voor hartaandoeningen.

chinese kool eten

Het kan je botgezondheid verbeteren

Chinese kool is rijk aan calcium, fosfor, ijzer, magnesium en vitamine K. Deze voedingsstoffen zijn allemaal heel belangrijk voor sterke en gezonde botten.

De micronutriënten zink en ijzer in de kool zorgen voor sterk collageen. Dit helpt bij het behouden van een goede botstructuur en -sterkte. 

chinese kool gezond

Het draagt bij aan je ooggezondheid

Vitamine A en bètacaroteen zijn voedingsstoffen die bijdragen aan een goede ooggezondheid. Wortelen bevatten hier veel van en staan er daarom ook om bekend goed voor je ogen te zijn.

Chinese kool bevat ook een flinke hoeveelheid van deze nutriënten. 

Wist je dat...

...een portie van 200 gram Chinese kool de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A bevat? Dit zorgt ervoor dat het risico op het ontwikkelen van leeftijdsgerelateerde oogziekten verkleint.

Het versterkt je immuunsysteem

Het selenium in de kool kan bijdragen aan een gezond immuunsysteem. Wanneer je een sterke weerstand hebt, is je lichaam beter in staat om schadelijke bacteriën en virussen te bestrijden. 

chinese kool koken

Het helpt bij een gezonde zwangerschap

Als je zwanger bent, heb je twee keer zoveel foliumzuur nodig als normaal. Wanneer je niet genoeg van dit nutriënt binnenkrijgt, kan dat bij de baby leiden tot verschillende aandoeningen.

Zwangere vrouwen worden aangeraden om voedingssupplementen te slikken, zodat ze voldoende foliumzuur binnenkrijgen. 

Daarnaast kun je er als je zwanger bent voor kiezen om extra donkere bladgroenten in je eetpatroon op te nemen. Zo verhoog je het foliumzuurgehalte op een natuurlijke manier.

Tip

Als je optimaal wilt profiteren van het foliumzuur in Chinese kool, eet je het bij voorkeur rauw of kort gestoomd. Warmte zorgt namelijk voor een afname van deze voedingsstof. 

Gezondheidsnadelen van Chinese kool

Het eten van Chinese kool biedt natuurlijk allerlei voordelen voor je gezondheid. Toch zijn er een paar situaties waarin je voorzichtig moet zijn met het toevoegen van dit ingrediënt aan je maaltijden:

 • Chinese kool is rijk aan vitamine K Dat helpt bij een goede bloedstolling. Wanneer je bloedverdunners gebruikt, kan dit complicaties veroorzaken. In dat geval is het dan ook verstandig om met je arts te overleggen voor je besluit er veel van te gaan eten.
 • De groente bevat verbindingen die verwant zijn aan aspirine Als je gevoelig bent voor aspirine is het dus ook slim om niet te veel Chinese kool te eten zonder overleg met je arts.
chinese kool bereiden

Chinese kool bereiden

In de Aziatische keuken wordt Chinese kool vaak toegevoegd aan roerbakgerechten en soepen.

Maar je kunt nog veel meer met deze koolsoort, het is namelijk een erg veelzijdige groente.

Wist je dat...

...je alle delen van de Chinese kool kunt eten? Wel is het slim om de buitenste bladeren en het onderste stukje van de stronk te verwijderen voordat je de groente klaarmaakt. 

Chinese kool snijden

Chinese kool snijden

Als je Chinese kool gaat bereiden, snijd je de groente eerst over de lengte doormidden. Vervolgens snijd je de kool over de breedte in repen. Deze gebruik je in roerbakgerechten of rauw in een salade.

Wanneer je de bladeren wilt koken, kun je ze het beste grof snijden. Ze slinken namelijk tijdens het koken.

chinese kool stomen

Chinese kool koken of stomen

Wil je de kool graag koken of stomen? Doe dit dan maar een paar minuten, anders wordt de groente te slap.

Stomen geniet de voorkeur boven koken, omdat je zo de meeste voedingsstoffen behoudt. 

Meer Chinese kool eten

Wil je vaker Chinese kool eten en ben je op zoek naar inspiratie? Bekijk dan eens de onderstaande verschillende bereidingen:

 1. Hak de kool fijn en sauteer (op hoge temperatuur kort bakken met weinig olijfolie) knoflook en gember. Dit eet je als bijgerecht of je voegt het toe aan bijvoorbeeld rijst of quinoa.
 2. Versnipper de kool en meng deze met andere groenten tot een rauwe salade.
 3. Snijd de groente in de lengte doormidden, besprenkel de helften met olijfolie en zout en rooster ze in de oven.
 4. Voeg de blaadjes (in plaats van sla) toe aan je broodje.
Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

vitamine c

Vitamine C: de 5 belangrijkste gezondheidsvoorde­l­e­n van ascorbinezuur

Denk je aan je weerstand, dan denk je misschien wel aan vitamine C. Maar wist je dat deze bekende vitamine een rol speel...

vitamine b

Vitamine B: functie, soorten en tekorten herkennen

Vitamine B is een wateroplosbare vitamine. In tegenstelling tot de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K, kan je lichaam w...

vitamine B12 tekort

Vitamine B12: de werking en symptomen bij een tekort

Een vitamine B12 tekort komt veel voor. Vooral ouderen, veganisten en mensen met een (chronische) darmaandoening lopen h...

vitamine a

Vitamine A: de functie, gezondheidsvoorde­l­e­n en de risico's van een tekort of overschot

Je lichaam heeft dagelijks vitaminen uit voeding nodig, omdat je lijf niet of onvoldoende in staat is om ze zelf aan te ...

Vitamine D: Gezondheidsvoordelen en Tekorten

Vitamine D: Gezondheidsvoorde­l­e­n en Tekorten

Vitamine D is een belangrijke vitamine voor je lichaam. De vitamine helpt bij het opnemen van calcium, maar ook bij het ...

Toon meer (314)