Selenium: Functie, Voeding en een Tekort herkennen

Heb je weleens van selenium of seleen gehoord? Best kans dat er geen belletje gaat rinkelen, want dit stofje is niet zo bekend. Toch speelt het een belangrijke rol bij je gezondheid. 

Om de essentiële functies in je lichaam goed uit te kunnen voeren, heb je er maar weinig van nodig. Maak snel kennis met selenium: een kleine maar onontbeerlijke krachtpatser voor je lichaam!

In dit artikel vertellen we je over de werking van selenium en welke gezondheidsvoordelen het voor je lichaam heeft.

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, Initiatiefnemer van gezondeten.nlMSc Exercise Science and Health Promotion

Selenium is een spoorelement met antioxidatieve werking

Wat is selenium?

Selenium is een spoorelement. Dat betekent dat het een mineraal is waar je lichaam weinig van nodig heeft. Behalve selenium zijn zink, ijzer en fluor bijvoorbeeld ook spoorelementen.

Naast een spoorelement is selenium een antioxidant. Dat houdt in dat het eigenschappen heeft om je lichaamscellen te beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf. 

Roken, het drinken van alcohol, het eten van vet en suikerrijk voedsel, luchtvervuiling en stress zijn onder andere veroorzakers van de zogenaamde vrije radicalen. Dit zijn stoffen in je lichaam die schade kunnen toebrengen aan je lichaamscellen en zo veroudering en ziektes bevorderen.

Wist je dat...

...selenium ook ontgift? Het spoorelement zet namelijk zware metalen in je lichaam om tot eiwitcomplexen. Op deze manier kan je lichaam de zware metalen via de natuurlijke weg lozen.

Selenium en voeding: haal het spoorelement eenvoudig uit allerlei soorten etenswaren

Je lichaam kan selenium niet zelf aanmaken, maar kan het wel uit voedingsmiddelen halen. Om optimaal te profiteren van selenium heb je in principe aan een gevarieerd eetpatroon genoeg. Volwassenen hebben namelijk maar 55 microgram seleen per dag nodig.

Het minste selenium heeft een kindje tot 3 jaar nodig. Voor deze leeftijdsgroep is 20 microgram per dag genoeg. Moeders die borstvoeding geven, hebben het meeste behoefte aan selenium. Daarvoor geldt een norm van minimaal 70 microgram per dag.

Paranoten zijn de grootste leveranciers van selenium

Een van de grootste leveranciers van selenium is paranoten. Met één noot krijg je als volwassene al bijna 175% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen.

Ook liefhebbers van vis en schelpen komen makkelijk aan hun dagelijkse dosis. Zeevis bevat namelijk veel seleen. Vooral oesters, heilbot, tonijn en sardines zijn rijk aan dit spoorelement.

Vegetarische bron van seleen zijn shiitake paddenstoelen

Verder zit er selenium in vlees en kip. Eet je vegetarisch? Zorg dan dat er voldoende eieren, zonnebloempitten en shiitake paddenstoelen op je menu staan. Ook deze voedingsmiddelen hebben een rijk gehalte aan selenium. Verder zijn granen een bron van seleen.

Wist je dat...

...de hoeveelheid selenium in plantaardige producten afhankelijk is van de bodem waarop ze zijn geteeld? Zo is het mogelijk dat een paranoot minder selenium bevat omdat de paranotenboom op een seleniumarme grond staat. Of de noot bevat juist veel van dit spoorelement omdat het op een seleenrijke grond is gegroeid. Hetzelfde principe geldt voor granen, pitten en paddenstoelen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Ontdek de gezondheidsvoordelen van selenium

Seleen helpt je lichaam op diverse fronten om gezond te blijven. Zo geeft het kanker en andere chronische ziektes minder kans door de krachtige antioxiderende werking. Ook remt selenium ontstekingen waardoor hartziektes minder gelegenheid hebben om zich te ontwikkelen. Door de ontstekingsremmende eigenschappen zou selenium ook astma klachten kunnen verminderen.

Al deze positieve eigenschappen zorgen ervoor dat selenium je immuunsysteem een boost geeft. Daarnaast heeft de werking van je schildklier baat bij dit spoorelement. Seleen is namelijk nodig voor hormoonproductie van je schildklier.

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken wijzen bovendien uit dat selenium een positief effect heeft op je mentale gezondheid. Zo zou het geestelijke achteruitgang helpen voorkomen en het geheugenverlies bij patiënten met Alzheimer helpen te verminderen.

Een kinderwens is ook een goede reden om te zorgen voor genoeg selenium in je voeding. Het draagt namelijk bij aan de ontwikkeling van je zaadcellen. Mooi meegenomen is dat selenium mogelijk beschermt tegen het ontstaan van prostaatkanker.

Selenium kan bijdragen aan de ontwikkeling van zaadcellen

Een kinderwens is ook een goede reden om te zorgen voor genoeg selenium in je voeding. Het draagt namelijk bij aan de ontwikkeling van je zaadcellen. Mooi meegenomen is dat selenium mogelijk beschermt tegen het ontstaan van prostaatkanker.

Wist je dat...

...veevoer ook selenium bevat? Daardoor is vlees een bron van dit spoorelement.

De gezondheidsnadelen van te veel selenium

Selenium is essentieel voor je gezondheid. Maar krijg je er te veel van binnen, dan kan het juist schade berokkenen. Voor volwassenen is de veiligheidslimiet 400 microgram selenium per dag. Overschrijd je deze hoeveelheid regelmatig, dan kan het aandeel van dit spoorelement te groot zijn voor je lichaam.

Eet minder selenium wanneer je adem gek ruikt

Wanneer er te veel selenium in je voeding zit, dan herken je dat aan diverse symptomen. Het eerste waaraan je merkt dat je minder selenium moet eten, is als je adem naar knoflook ruikt. Ook een metaalachtige smaak in je mond is een teken om op te passen met seleen.

Krijg je langdurig een teveel aan selenium binnen, dan kunnen je haar en nagels broos worden. Ook kan er haar- en nagelverlies optreden. Uiteindelijk kun je je echt rot voelen doordat je onder andere diarree krijgt, vermoeid wordt en last hebt van huiduitslag.

Doordat selenium in allerlei voedingsmiddelen voorkomt, is het vaak niet nodig om supplementen met dit spoorelement te slikken. In verband met de gezondheidsnadelen bij een teveel aan selenium, is het aan te raden om alleen op medisch advies extra seleen te slikken.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

Ben je gek op paranoten, maar bang dat je daardoor teveel selenium eet? Wissel deze noten dan af met walnoten of amandelen. Die bevatten minder seleen.

De gevolgen van een tekort aan selenium

Hoewel je al je selenium uit je voeding kunt halen, kan het zijn dat je een tekort oploopt. Misschien komt dat door een medische oorzaak of misschien eet je te eenzijdig? 

Een tekort aan selenium kan onder andere leiden tot vermindering van je weerstand, hartproblemen en een lagere vruchtbaarheid. De symptomen die je ervaart bij een seleniumtekort zijn onder andere vermoeidheid, spierzwakte en haarverlies. 

Verder gaat helder denken moeilijker. Ook kan er onvruchtbaarheid optreden. Nog meer tekenen van een tekort aan seleen zijn diverse kwaaltjes of je vaker ziek voelen. Dit komt omdat je immuunsysteem bij een seleniumtekort niet optimaal functioneert.

Geef selenium een mooie rol in je eetpatroon

Wil je zorgen dat je genoeg selenium in je voeding hebt? Dan is dat heel eenvoudig. Een of twee paranoten per dag zouden al genoeg moeten zijn, mits deze afkomstig zijn van een seleniumrijke bodem. De beste en veiligste methode om aan voldoende selenium te komen is gevarieerd eten

Kies bijvoorbeeld voor een kipfilet met een salade met zonnebloempitten. Of eet een paar keer per week vis. En wil je jezelf op iets gezonds én luxueus trakteren? Ga dan voor oesters; die zijn zowel goed voor een flinke dosis selenium én zink.

Tip

Eet het liefste onbewerkte producten om selenium uit je voeding te halen. Wanneer voedsel wordt bewerkt, raken er tijdens het bewerkingsproces namelijk veel vitaminen en mineralen verloren.

Gelukkig is het vrij eenvoudig om voldoende selenium via je voeding op te nemen. Zo kun je makkelijk profiteren van de vele gezondheidsvoordelen van dit spoorelement. Van vis- tot vleesliefhebbers, van notenfanaten tot melkdrinkers: voor ieder type eter zijn er dus genoeg opties om je lichaam te ondersteunen met selenium!

Beoordeel dit artikel

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Traag werkende schildklier

Traag werkende schildklier

Ben je vaak moe? Is je gewicht toegenomen, terwijl je toch gezond leeft? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een t...

Symptomen van een zinktekort herkennen en aanvullen

Zink: de Gezondheidsvoordelen, Tekorten en Lichaamsprocessen

Zinktekort symptomen geven aan dat je lichaam moeite krijgt met het uitvoeren van belangrijke processen. Zelfs als je ge...

Paranoten: 7 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen

7 Voordelen van paranoten (+ 1 risico)

Noten zijn een heerlijke snack en zitten vol met goede voedingsstoffen. Dat geldt ook voor paranoten. Deze notensoort st...

Zonnebloempitten: Gezondheidsvoordelen en -Risico's

3 Redenen om vaker zonnebloempitten te eten

Wist jij dat zonnebloempitten eigenlijk geen pitten, maar zaden zijn? En de kans dat je ze vaker eet dan je denkt is gro...

chroom

Chroom: Soorten, Voordelen en tekort Herkennen

Van sommige mineralen heeft je lichaam maar hele kleine hoeveelheden nodig om goed te kunnen functioneren. Een daarvan i...

jodium

Jodium: De Voordelen, Risico's en tekort Herkennen

Jodium kennen we allemaal als ontsmettingsmiddel voor wondjes. Maar dit mineraal heeft nog veel meer indrukwekkende eige...

zware metalen

Zware metalen: de risico's en zo reinig jij je lichaam van zware metalen

Zware metalen is een benaming voor een selectie metalen die overal om ons heen zijn, waaronder kwik, lood en tin. Ze zit...

Lees wat je gemist hebt

10012 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'