Selenium: Functie, Voeding en een Tekort herkennen

Heb je weleens van selenium of seleen gehoord? Best kans dat er geen belletje gaat rinkelen, want dit stofje is niet zo bekend. Toch speelt het een belangrijke rol bij je gezondheid. 

Om de essentiële functies in je lichaam goed uit te kunnen voeren, heb je er maar weinig van nodig. Maak snel kennis met selenium: een kleine maar onontbeerlijke krachtpatser voor je lichaam!

In dit artikel vertellen we je over de werking van selenium en welke gezondheidsvoordelen het voor je lichaam heeft.

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, MSc Exercise Science and Health Promotion, Initiatiefnemer van gezondeten.nl

Selenium is een spoorelement met antioxidatieve werking

Wat is selenium?

Selenium is een spoorelement. Dat betekent dat het een mineraal is waar je lichaam weinig van nodig heeft. Behalve selenium zijn zink, ijzer en fluor bijvoorbeeld ook spoorelementen.

Naast een spoorelement is selenium een antioxidant. Dat houdt in dat het eigenschappen heeft om je lichaamscellen te beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf. 

Roken, het drinken van alcohol, het eten van vet en suikerrijk voedsel, luchtvervuiling en stress zijn onder andere veroorzakers van de zogenaamde vrije radicalen. Dit zijn stoffen in je lichaam die schade kunnen toebrengen aan je lichaamscellen en zo veroudering en ziektes bevorderen.

Wist je dat...

...selenium ook ontgift? Het spoorelement zet namelijk zware metalen in je lichaam om tot eiwitcomplexen. Op deze manier kan je lichaam de zware metalen via de natuurlijke weg lozen.

Selenium en voeding: haal het spoorelement eenvoudig uit allerlei soorten etenswaren

Je lichaam kan selenium niet zelf aanmaken, maar kan het wel uit voedingsmiddelen halen. Om optimaal te profiteren van selenium heb je in principe aan een gevarieerd eetpatroon genoeg. Volwassenen hebben namelijk maar 55 microgram seleen per dag nodig.

Het minste selenium heeft een kindje tot 3 jaar nodig. Voor deze leeftijdsgroep is 20 microgram per dag genoeg. Moeders die borstvoeding geven, hebben het meeste behoefte aan selenium. Daarvoor geldt een norm van minimaal 70 microgram per dag.

Paranoten zijn de grootste leveranciers van selenium

Een van de grootste leveranciers van selenium is paranoten. Met één noot krijg je als volwassene al bijna 175% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen.

Ook liefhebbers van vis en schelpen komen makkelijk aan hun dagelijkse dosis. Zeevis bevat namelijk veel seleen. Vooral oesters, heilbot, tonijn en sardines zijn rijk aan dit spoorelement.

Vegetarische bron van seleen zijn shiitake paddenstoelen

Verder zit er selenium in vlees en kip. Eet je vegetarisch? Zorg dan dat er voldoende eieren, zonnebloempitten en shiitake paddenstoelen op je menu staan. Ook deze voedingsmiddelen hebben een rijk gehalte aan selenium. Verder zijn granen een bron van seleen.

Wist je dat...

...de hoeveelheid selenium in plantaardige producten afhankelijk is van de bodem waarop ze zijn geteeld? Zo is het mogelijk dat een paranoot minder selenium bevat omdat de paranotenboom op een seleniumarme grond staat. Of de noot bevat juist veel van dit spoorelement omdat het op een seleenrijke grond is gegroeid. Hetzelfde principe geldt voor granen, pitten en paddenstoelen.

Ontdek de gezondheidsvoordelen van selenium

Seleen helpt je lichaam op diverse fronten om gezond te blijven. Zo geeft het kanker en andere chronische ziektes minder kans door de krachtige antioxiderende werking. Ook remt selenium ontstekingen waardoor hartziektes minder gelegenheid hebben om zich te ontwikkelen. Door de ontstekingsremmende eigenschappen zou selenium ook astma klachten kunnen verminderen.

Al deze positieve eigenschappen zorgen ervoor dat selenium je immuunsysteem een boost geeft. Daarnaast heeft de werking van je schildklier baat bij dit spoorelement. Seleen is namelijk nodig voor hormoonproductie van je schildklier.

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken wijzen bovendien uit dat selenium een positief effect heeft op je mentale gezondheid. Zo zou het geestelijke achteruitgang helpen voorkomen en het geheugenverlies bij patiënten met Alzheimer helpen te verminderen.

Een kinderwens is ook een goede reden om te zorgen voor genoeg selenium in je voeding. Het draagt namelijk bij aan de ontwikkeling van je zaadcellen. Mooi meegenomen is dat selenium mogelijk beschermt tegen het ontstaan van prostaatkanker.

Selenium kan bijdragen aan de ontwikkeling van zaadcellen

Een kinderwens is ook een goede reden om te zorgen voor genoeg selenium in je voeding. Het draagt namelijk bij aan de ontwikkeling van je zaadcellen. Mooi meegenomen is dat selenium mogelijk beschermt tegen het ontstaan van prostaatkanker.

Wist je dat...

...veevoer ook selenium bevat? Daardoor is vlees een bron van dit spoorelement.

De gezondheidsnadelen van te veel selenium

Selenium is essentieel voor je gezondheid. Maar krijg je er te veel van binnen, dan kan het juist schade berokkenen. Voor volwassenen is de veiligheidslimiet 400 microgram selenium per dag. Overschrijd je deze hoeveelheid regelmatig, dan kan het aandeel van dit spoorelement te groot zijn voor je lichaam.

Eet minder selenium wanneer je adem gek ruikt

Wanneer er te veel selenium in je voeding zit, dan herken je dat aan diverse symptomen. Het eerste waaraan je merkt dat je minder selenium moet eten, is als je adem naar knoflook ruikt. Ook een metaalachtige smaak in je mond is een teken om op te passen met seleen.

Krijg je langdurig een teveel aan selenium binnen, dan kunnen je haar en nagels broos worden. Ook kan er haar- en nagelverlies optreden. Uiteindelijk kun je je echt rot voelen doordat je onder andere diarree krijgt, vermoeid wordt en last hebt van huiduitslag.

Doordat selenium in allerlei voedingsmiddelen voorkomt, is het vaak niet nodig om supplementen met dit spoorelement te slikken. In verband met de gezondheidsnadelen bij een teveel aan selenium, is het aan te raden om alleen op medisch advies extra seleen te slikken.

Tip

Ben je gek op paranoten, maar bang dat je daardoor teveel selenium eet? Wissel deze noten dan af met walnoten of amandelen. Die bevatten minder seleen.

De gevolgen van een tekort aan selenium

Hoewel je al je selenium uit je voeding kunt halen, kan het zijn dat je een tekort oploopt. Misschien komt dat door een medische oorzaak of misschien eet je te eenzijdig? 

Een tekort aan selenium kan onder andere leiden tot vermindering van je weerstand, hartproblemen en een lagere vruchtbaarheid. De symptomen die je ervaart bij een seleniumtekort zijn onder andere vermoeidheid, spierzwakte en haarverlies. 

Verder gaat helder denken moeilijker. Ook kan er onvruchtbaarheid optreden. Nog meer tekenen van een tekort aan seleen zijn diverse kwaaltjes of je vaker ziek voelen. Dit komt omdat je immuunsysteem bij een seleniumtekort niet optimaal functioneert.

Geef selenium een mooie rol in je eetpatroon

Wil je zorgen dat je genoeg selenium in je voeding hebt? Dan is dat heel eenvoudig. Een of twee paranoten per dag zouden al genoeg moeten zijn, mits deze afkomstig zijn van een seleniumrijke bodem. De beste en veiligste methode om aan voldoende selenium te komen is gevarieerd eten

Kies bijvoorbeeld voor een kipfilet met een salade met zonnebloempitten. Of eet een paar keer per week vis. En wil je jezelf op iets gezonds én luxueus trakteren? Ga dan voor oesters; die zijn zowel goed voor een flinke dosis selenium én zink.

Tip

Eet het liefste onbewerkte producten om selenium uit je voeding te halen. Wanneer voedsel wordt bewerkt, raken er tijdens het bewerkingsproces namelijk veel vitaminen en mineralen verloren.

Gelukkig is het vrij eenvoudig om voldoende selenium via je voeding op te nemen. Zo kun je makkelijk profiteren van de vele gezondheidsvoordelen van dit spoorelement. Van vis- tot vleesliefhebbers, van notenfanaten tot melkdrinkers: voor ieder type eter zijn er dus genoeg opties om je lichaam te ondersteunen met selenium!

Bericht bewaren
Beoordeel
Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Orthomoleculaire voeding

Orthomoleculaire voeding, wat is het precies?

Orthomoleculaire voeding wordt door veel mensen als een wondermiddel beschouwd. Er wordt gedacht dat het je algemene gez...

Wat is een diëtist

Een diëtist helpt bij het behalen van je gezondheidsdoelen

Een diëtist is een bekend begrip, maar weet je waar deze professional je bij kan helpen? Kom er in dit artikel achter wa...

Orthomoleculaire voedingsleer & geneeskunde

Orthomoleculaire voedingsleer & geneeskunde

Orthomoleculaire voedingsleer en de daaraan gekoppelde orthomoleculaire geneeskunde beleven een opmars. Het wordt bijvoo...

10x cholesterolverlagende voeding

10x cholesterolverlag­e­n­d­e voeding

Wij hebben in dit artikel de belangrijkste cholesterolverlagers op een rij gezet. Gelukkig is het ook nog eens heel smak...

Ontzuren: de sleutel tot fysieke en mentale gezondheid

Ontzuren: de sleutel tot fysieke en mentale gezondheid

Ontzuren: het wordt wel de sleutel tot fysieke en mentale gezondheid genoemd. In één van de eerste onderzoeksresultaten ...

Toon meer (320)