Paranoten: 7 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen

Noten zijn een heerlijke snack en zitten vol met gezonde voedingsstoffen. Dat geldt ook voor paranoten. Deze notensoort staat niet alleen bekend als een lekker tussendoortje, maar ook als een ontzettend gezonde keuze. Zo zouden deze noten goed zijn voor je hart, je schildklier en de aanmaak van testosteron.

Wij vertellen je alles wat je moet weten over paranoten, van de afkomst van deze noot tot de belangrijkste gezondheidsvoordelen en een aantal nadelen.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, BSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl en vitaliteit, Gezondheidswetenschapper

Paranoten komen uit Brazilië

Wat zijn paranoten?

Paranoten groeien aan een boom die de bertholletia excelsa genoemd wordt. Ze hebben hun naam te danken aan de Braziliaanse streek Para, waar veel van deze bomen groeien. In het Braziliaans worden ze ook wel decastanha-do-pará genoemd.

Brazilië is niet het enige land waar de paranoot kan groeien. Je komt ze namelijk tegen langs grote rivieren als de Amazone, op plekken waar het gemiddeld minstens 28 graden is. Zo groeien deze bomen ook in delen van Suriname, Venezuela, Guyana, Colombia, Peru en Bolivia.

Het duurt minstens vijftien jaar voordat een boom paranoten begint te groeien. De noten groeien in vruchten die kegelvormig zijn en een lengte hebben van 10 tot 15 centimeter lang. In een vrucht zitten maar liefst 10 tot 25 paranoten.

Om de noten te oogsten, moet eerst de vrucht worden opengebroken. Daarna moet ook nog iedere individuele noot uit een harde schil worden gehaald. Wat overblijft is de paranoot die je gewoon kan eten.

Wist je dat...

...paranoten ook wel brazielnoten of amazonianoten genoemd worden? Deze namen verwijzen naar de plek waar de noten vandaan komen.

Voedingsstoffen in paranoten

Net als veel andere noten zijn paranoten rijk aan gezonde voedingsstoffen. Uit 100 gram paranoten haal je de volgende belangrijke bouwstenen voor je lichaam:

 • Calorieën: 601
 • Koolhydraten: 10,2 gram
 • Eiwitten: 19,5 gram
 • Vetten: 51,5 gram 
 • Vezels: 9,4 gram

Naast deze voedingsstoffen zitten er ook gezonde vitaminen en mineralen in paranoten. Dit zijn de belangrijkste die je binnenkrijgt wanneer je 100 gram paranoten eet:

 • Vitamine B1: 0,7 mg
 • Vitamine B2: 13,3 mg
 • Vitamine B6: 0,2 mg
 • Foliumzuur: 60 ug
 • Vitamine C: 7 mg
 • Kalium: 600 mg
 • Calcium: 135 mg
 • Fosfor: 500 mg
 • IJzer: 4 mg
 • Magnesium: 410 mg 

7 gezondheidsvoordelen van paranoten

Paranoten zijn niet alleen erg lekker, maar ook goed voor je gezondheid. Er zijn maar liefst zeven bewezen gezondheidseffecten van deze noot.

Paranoten zijn gezond

1. Ze zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen

Ben je op zoek naar een gezonde snack? Dan zijn paranoten een goede keuze. Deze noten zitten vol met gezonde vetten en bevatten ook relatief veel eiwitten. Verder zorgt de grote hoeveelheid vitaminen en mineralen ervoor dat je belangrijke bouwstoffen voor je lichaam binnenkrijgt.

Een handje paranoten is daarom een ideaal tussendoortje. Het is vullend en geeft je lichaam een boost.

2. Ze bevatten veel selenium

Selenium wordt ook wel seleen genoemd en is een stof die belangrijk is voor je schildklier en immuunsysteem. Eet je veel producten die selenium bevatten? Dan kan dat op de lange termijn goed zijn voor je algemene gezondheid, maar ook voor je hart, stemming en vruchtbaarheid. Het verlaagt ook het risico om kanker te krijgen en zorgt ervoor dat je minder vatbaar bent voor infecties. 

Paranoten zijn een ontzettend goede bron van selenium. Ze bevatten meer van dit mineraal dan iedere andere noot. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het eten van twee paranoten per dag net zo effectief is als het slikken van een seleniumsupplement. Je hebt dus geen pillen nodig wanneer je een tekort aan dit mineraal hebt, maar kan gewoon wat meer van deze lekkere noot eten.

3. Ze zijn goed voor je schildklier

Je schildklier is een klier in de vorm van een vlinder die in je keel te vinden is. Hij heeft een belangrijke functie, want hij geeft allerlei hormonen af die belangrijk zijn voor de groei, maar ook om jezelf op temperatuur te houden en om eten te verbranden.

Je schildklier heeft selenium nodig om goed te functioneren. Krijg je te weinig van dit mineraal binnen? Dan kan dit ervoor zorgen dat de klier minder goed werkt of uiteindelijk kanker ontwikkelt. 

4. Het kan schildklierstoornissen verhelpen

Heb je al te maken met een schildklierprobleem? Dan kunnen paranoten misschien een oplossing zijn.

Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met de ziekte van Hashimoto. Hun immuunsysteem valt hun schildklier aan, waardoor deze steeds slechter functioneert. Dat kan zorgen voor:

 • extreme vermoeidheid
 • gewichtstoename
 • een constant koud gevoel. 

Uit onderzoek is gebleken dat het innemen van extra selenium al deze klachten kan verminderen of zelfs kan verhelpen.

Dan is er ook nog de ziekte van Graves. Mensen met deze ziekte hebben een veel te actieve schildklier. Dit kan leiden tot:

 • gewichtsverlies
 • Slap gevoel
 • Slecht slapen
 • Uitpuilende ogen

Voor mensen met deze ziekte is selenium ook een uitkomst. De schildklier gaat dan rustiger werken, wat de klachten vermindert. Voor beide problemen kan het eten van paranoten dus een oplossing zijn.

5. Ze kunnen ontstekingen verminderen

Paranoten zitten boordevol antioxidanten. Deze stoffen heeft je lichaam nodig om je cellen gezond te houden en ongezonde cellen op te ruimen. Selenium is ook een antioxidant en zorgt ervoor dat je lichaam een bepaald enzym aanmaakt dat ontstekingen tegengaat. Dit enzym zorgt er ook voor dat je cellen minder snel beschadigd raken. 

Deze positieve effecten van paranoten kan je al merken na een portie. Uit onderzoek blijkt dat mensen die 50 gram paranoten aten al meteen lagere ontstekingswaardes kregen. Het is ook goed om langere tijd regelmatig paranoten te eten. Dit zorgt ervoor dat je ontstekingswaardes laag blijven, wat uiteindelijk ook het risico op bepaalde ziektes kleiner maakt.

Paranoten zijn goed voor je hart

6. Ze zijn goed voor je hart

Noten worden gezien als superfood voor je hart, dus dat geldt ook voor paranoten. Dat heeft alles te maken met de gezonde vetten in deze noten.

Door regelmatig deze vetten binnen te krijgen, kan je cholesterol dalen. Dat maakt het risico op bepaalde hartaandoeningen weer kleiner. Ook de antioxidanten, mineralen en vezels in paranoten lijken goed te zijn voor je hart. 

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van paranoten op je hart. Zo is onderzocht hoe mensen met overgewicht reageren op deze noten. Wanneer ze lange tijd dagelijks wat paranoten eten, daalt hun cholesterol aanzienlijk. Tegelijkertijd functioneren hun bloedvaten beter. Paranoten zijn dus veelbelovend voor de gezondheid van je hart, maar er moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.

Tip

Wil je paranoten eten omdat ze goed zijn voor je hart? Kies dan voor ongezouten noten. Zout verhoogt juist je bloeddruk en is daardoor niet goed voor je hart.

7. Ze zijn goed voor je hersenen

Niet alleen je hart, maar ook je hersenen worden blij van paranoten. De noten bevatten ellagic zuur en selenium, twee stoffen die allebei goed zijn voor je hersenen. Zo zorgt ellagic zuur ervoor dat je hersenen beschermd worden tegen ontstekingen, wat uiteindelijk als een soort antidepressivum werkt. Selenium houdt je hersenen gezond doordat het een antioxidant is.

Onderzoekers hebben gekeken naar het effect van paranoten op mensen met mentale achterstanden. Zij aten zes maanden lang dagelijks een paranoot. Aan het eind van het experiment was hun hersenfunctie verbeterd. Ze konden beter praten en hun hersenen konden meer informatie verwerken.

Daarnaast wordt een tekort aan selenium in verband gebracht met ziektes als alzheimer. Het kan dus op de lange termijn lonen om genoeg selenium binnen te krijgen door paranoten te eten.

Eet niet te veel paranoten

Mogelijke nadelen van paranoten

De gezondheidsvoordelen van paranoten zijn indrukwekkend. Toch is het belangrijk om ook goed op de hoogte te zijn van eventuele nadelen.

Zo kan het schadelijk zijn om te veel paranoten te eten. Dat heeft alles te maken met het stofje selenium. Dit kan giftig zijn wanneer je er veel te veel van binnenkrijgt.

Eet je ongeveer vijftig paranoten, dan kan dat zorgen voor kortademigheid, een hartaanval of problemen met je nieren. Dat zijn alleen de meest ernstige klachten. Je herkent seleniumvergiftiging aan de volgende symptomen:

 • Maag- en darmproblemen
 • Duizeligheid
 • Haar en nagels die snel afbreken
 • Gewrichtspijn
 • Geïrriteerd gevoel
 • Vermoeidheid

Daarnaast zorgt een langdurig teveel aan selenium voor een groter risico op ziektes als diabetes en prostaatkanker. Het is dus goed om dagelijks een paar paranoten te eten, maar houd het beperkt.

Tip

Een tot drie paranoten per dag is een goede richtlijn wanneer je van de gezondheidsvoordelen wil genieten, zonder de nadelen.

Paranoot: een natuurlijke testosteronbooster?

Testosteron is een belangrijk geslachtshormoon voor mannen. Maakt je lichaam te weinig van dit hormoon aan? Dan kan dat voor problemen zorgen op het gebied van je stemming, seksualiteit, haarverlies en je energieniveau.

Mannen maken van nature minder testosteron aan wanneer ze ouder worden, maar soms kunnen de problemen al op jonge leeftijd ontstaan. Er wordt dan meestal hormoontherapie geadviseerd, maar misschien kunnen paranoten een oplossing zijn.

Paranoten kunnen mogelijk de aanmaak van testosteron versterken door de grote hoeveelheid selenium in de noten. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat selenium goed is voor de aanmaak van testosteron, maar ook de zaadkwaliteit van mannen verbetert.

Helaas zijn de effecten niet in ieder onderzoek goed zichtbaar. Daarom durven wetenschappers niet met zekerheid te zeggen dat selenium een goede oplossing is voor mannen met te weinig testosteron. Het is dan ook nog de vraag of paranoten genoeg van deze stof bevatten om je lichaam echt de juiste boost te geven. Mogelijk helpen alleen supplementen.

Bericht bewaren
Beoordeel
Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Cranberries gezond

Cranberries gezond? De wetenschappelijke voor- en nadelen

Zijn cranberries gezond? Cranberries worden vooral veel in de winter gegeten en zijn een bijzonder populair ingrediënt v...

Appelazijn: feiten of fabels?

Appelazijn: gezondheidsvoorde­l­e­n­, voedingswaarde en bijwerkingen

Over appelazijn gaan de meest fantastische verhalen rond. Zo zou je ervan afvallen, zou je er bestrijdingsmiddelen op vo...

3 gezondheidsvoordelen van kurkuma

Kurkuma: de 3 belangrijkste wetenschappelijke voordelen

Kurkuma is een specerij dat in delen van Azië al lang gebruikt wordt, maar nu eindelijk populair lijkt te worden in Nede...

tonijn

Tonijn: de gezondheidsvoorde­l­e­n en mogelijke nadelen op een rij

Tonijn is een van de meest populaire vissoorten ter wereld. En niet zonder reden: tonijn heeft een romige smaak en vlezi...

De blauwe bes: de medicijn in het fruitschap

Blauwe bessen: De 6 Belangrijkste Wetenschappelijk Gezondheidsvoorde­l­e­n

Blauwe bessen zijn een gezonde en zoete fruitsoort. De blauwe bes wordt vaak een superfood genoemd om de vele gezondheid...

Toon meer (169)