7 Voordelen van paranoten (+ 1 risico)

Noten zijn een heerlijke snack en zitten vol met goede voedingsstoffen. Dat geldt ook voor paranoten. Deze notensoort staat niet alleen bekend als een lekker tussendoortje. Maar ook als een ontzettend gezonde keuze.

Zo zouden brazielnoten bijdragen aan de optimale werking van je hart en schildklier. Ze zouden zelfs kunnen bijdragen aan de kwaliteit van het zaad bij mannen.

Ondanks de vele voordelen kun je beter niet te veel van deze noten eten. Dat heeft te maken met het stofje selenium. Ik vertel je er alles over in dit artikel.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Paranoten komen uit Brazilië

Wat zijn paranoten?

De paranoot groeit aan een boom die de bertholletia excelsa genoemd wordt.

Ze hebben hun naam te danken aan de Braziliaanse streek Para, waar veel van deze bomen groeien.

In het Braziliaans worden ze ook wel decastanha-do-pará genoemd.

Brazilië is niet het enige land waar de paranoot kan groeien. Je komt ze namelijk tegen langs grote rivieren als de Amazone, op plekken waar het gemiddeld minstens 28 graden is. Zo groeien deze bomen ook in delen van Suriname, Venezuela, Guyana, Colombia, Peru en Bolivia.

Het duurt minstens 15 jaar voordat een boom paranoten begint te groeien. De noten groeien in vruchten die kegelvormig zijn en een lengte hebben van 10 tot 15 centimeter lang. In een vrucht zitten maar liefst 10 tot 25 noten.

Om de noten te oogsten, moet eerst de vrucht worden opengebroken. Daarna moet ook nog iedere individuele noot uit een harde schil worden gehaald. Wat overblijft is de paranoot die je gewoon kunt eten.

Wist je dat...

...paranoten ook wel brazielnoten of amazonianoten genoemd worden? Deze namen verwijzen naar de plek waar de noten vandaan komen.

Voedingsstoffen 

Net als veel andere noten zijn brazielnoten rijk aan gezonde voedingsstoffen. Uit 100 gram haal je de volgende belangrijke bouwstenen voor je lichaam:

 • 601 kcal
 • 10,2 gram koolhydraten
 • 19,5 gram eiwitten
 • 51,5 gram vetten
 • 9,4 gram vezels

Schrik niet van deze hoge waardes. Je zult namelijk niet snel 100 gram noten eten. Het is aannemelijker dat je een handje nootjes eet. Dat weegt zo'n 20 tot 25 gram. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Vitamines & Mineralen

Naast deze voedingsstoffen zitten er ook gezonde vitaminen en mineralen in paranoten. Dit zijn de belangrijkste die je binnenkrijgt wanneer je 100 gram van deze noot eet:

 • Kalium: 600 mg
 • Fosfor: 500 mg
 • Magnesium: 410 mg 
 • Calcium: 135 mg
 • IJzer: 4 mg
 • Selenium: 1,92 mg*
 • Vitamine B2: 13,3 mg
 • Vitamine C: 7 mg
 • Vitamine B1: 0,7 mg
 • Vitamine B6: 0,2 mg
 • Foliumzuur: 60 ug

*Dat is zo'n 3000% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid!

Waar zijn paranoten goed voor? 

Amazonianoten zijn niet alleen erg lekker, maar ook goed voor je gezondheid. Er zijn maar liefst zeven bewezen gezondheidsvoordelen van paranoten.

Paranoten zijn gezond

Voordeel 1: Bron van gezonde voedingsstoffen

Zijn paranoten een gezonde snack? Jazeker!

Ze zitten vol met gezonde vetten en bevatten ook relatief veel eiwitten.

Verder zorgt de grote hoeveelheid vitaminen en mineralen ervoor dat je belangrijke bouwstoffen voor je lichaam binnenkrijgt.

Een handje van deze noten is daarom een ideaal tussendoortje. Het is vullend en geeft je lichaam een boost.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

Paranoten, en andere ongebrande notensoorten, zijn een ideale snack bij een wens voor gewichtstoename. Hoe kan je snel aankomen? Op een gezonde manier aankomen doe je met gezonde voeding.

Voordeel 2: Rijk aan selenium

Eet je veel producten die selenium bevatten? Dan kan dat op de lange termijn goed zijn voor je algemene gezondheid, hart, stemming en vruchtbaarheid. Het kan wellicht zelfs het risico op kanker verlagen. 

Paranoten zijn een goede bron van selenium. Ze bevatten meer van dit mineraal dan andere noten. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het eten van twee brazielnoten per dag net zo effectief is als het slikken van een seleniumsupplement.

Je hebt dus geen pillen nodig wanneer je een tekort aan dit mineraal hebt. Je kunt gewoon wat meer van deze lekkere noot eten.

Voordeel 3: Goed voor je schildklier

Je schildklier is een klier in de vorm van een vlinder die in je keel te vinden is. Hij heeft een belangrijke functie. Het geeft namelijk hormonen af die belangrijk zijn voor je groei. Ook helpt het je om jezelf op temperatuur te houden en om eten te verbranden.

Zijn paranoten goed voor je schildklier? Ja! Je schildklier profiteert ervan als je deze noten eet. Dit komt omdat het selenium nodig heeft om goed te functioneren.

Als je te weinig van dit mineraal binnenkrijgt, kan dit ervoor zorgen dat de klier minder goed werkt. Uiteindelijk zou dit zelfs kunnen leiden tot schildklierkanker. 

Heb je al te maken met een schildklierprobleem? Dan kunnen paranoten misschien een oplossing zijn.

Bijvoorbeeld als je de ziekte van Hashimoto hebt. Je immuunsysteem valt dan je schildklier aan, waardoor deze steeds slechter functioneert. Dat kan zorgen voor extreme vermoeidheid, gewichtstoename en/of een constant koud gevoel. 

Uit onderzoek is gebleken dat het innemen van extra selenium al deze klachten kan verminderen of zelfs kan verhelpen.

Dan is er ook nog de ziekte van Graves. Je schildklier is dan veel te actief. Dit kan leiden tot gewichtsverlies, een slap gevoel, slecht slapen en/of uitpuilende ogen. Als je deze ziekte hebt kan selenium ook een uitkomst zijn. Je schildklier gaat dan rustiger werken, wat de klachten vermindert.

Paranoten zijn goed voor je hart

Voordeel 4: Goed voor je hart

Noten worden gezien als superfood voor je hart. Dat geldt dus ook voor paranoten. Dat heeft alles te maken met de gezonde vetten in deze noten.

Als je deze vetten regelmatig binnenkrijgt kan je cholesterol dalen. Dat kan het risico op bepaalde hartaandoeningen kleiner maken.

Ook de antioxidanten, mineralen en vezels in deze noot lijken goed te zijn voor je hart. 

Voordeel 5: Selenium kan ontstekingen verminderen

De noten zitten boordevol antioxidanten. Deze stoffen heeft je lichaam nodig om je cellen gezond te houden. Ze ruimen ongezonde cellen op.

Selenium is ook een antioxidant. Het zorgt ervoor dat je lichaam een bepaald enzym aanmaakt dat ontstekingen tegengaat. Dit enzym zorgt er ook voor dat je cellen minder snel beschadigd raken. 

Deze positieve effecten van paranoten kun je al merken na één portie. Uit onderzoek blijkt dat mensen die 50 gram amazonianoten aten al meteen lagere ontstekingswaardes kregen.

Het is ook goed ze langere tijd regelmatig te eten. Dit zorgt ervoor dat je ontstekingswaardes laag blijven. Dit kan uiteindelijk ook het risico op bepaalde ziektes kleiner kan maken.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van paranoten op je hart. Zo is onderzocht hoe mensen met overgewicht reageren op deze noten.

Wanneer ze lange tijd dagelijks een aantal van deze noten eten, daalt hun cholesterol aanzienlijk. Tegelijkertijd functioneren hun bloedvaten beter.

Brazielnoten zijn dus veelbelovend voor de gezondheid van je hart, maar er moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.

Tip

Wil je brazielnoten eten omdat ze goed zijn voor je hart? Kies dan voor de ongezouten variant. Zout verhoogt juist je bloeddruk en is daardoor niet goed voor je hart.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Voordeel 6: Goed voor je hersenen

Niet alleen je hart, maar ook je hersenen worden blij van deze noten. Ze bevatten ellagic zuur en selenium. Dit zijn twee stoffen die allebei goed zijn voor je hersenen.

Zo zorgt ellagic zuur ervoor dat je hersenen beschermd worden tegen ontstekingen. En selenium houdt je hersenen gezond doordat het een antioxidant is.

Onderzoekers hebben gekeken naar het effect van de Braziliaanse noot op mensen met mentale achterstanden. Zij aten zes maanden lang dagelijks een paranoot. Aan het eind van het experiment konden ze beter praten en hun hersenen konden meer informatie verwerken.

Daarnaast wordt een tekort aan selenium in verband gebracht met ziektes als alzheimer. Het kan dus op de lange termijn lonen om genoeg selenium binnen te krijgen door amazonianoten te eten.

Voordeel 7: Meer testosteron en een betere zaadkwaliteit

Testosteron is een belangrijk geslachtshormoon voor mannen. Maakt je lichaam te weinig van dit hormoon aan? Dan kan dat voor problemen zorgen op het gebied van je stemming, seksualiteit, haarverlies en energieniveau.

Mannen maken van nature minder testosteron aan wanneer ze ouder worden. Maar soms gebeurt dit al op jongere leeftijd. Om dit probleem op te lossen wordt deze mannen meestal hormoontherapie aangeraden. 

Misschien wist je nog niet paranoten wellicht ook een oplossing zijn. Ze kunnen mogelijk de aanmaak van testosteron versterken doordat ze een grote hoeveelheid selenium bevatten.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat selenium goed is voor de aanmaak van testosteron. Bovendien zou ook de zaadkwaliteit van mannen verbeteren.

Helaas zijn de effecten niet in ieder onderzoek goed zichtbaar. Daarom kunnen we niet met zekerheid te zeggen dat selenium een goede oplossing is voor mannen met te weinig testosteron.

Daarnaast is het de vraag of deze notensoort genoeg van deze stof bevat om je lichaam een boost te geven. Mogelijk helpt alleen een selenium supplement. Er is meer onderzoek nodig om hier een sluitende conclusie uit te kunnen trekken.

Eet niet te veel paranoten

Waarom mag je niet teveel paranoten eten?

De gezondheidsvoordelen zijn indrukwekkend. Toch zijn er ook wat bijwerkingen van paranoten.

Zo kunnen paranoten giftig zijn als je er te veel van eet. Dat heeft alles te maken met het stofje selenium.

Seleen kan schadelijk zijn wanneer je er veel te veel van binnenkrijgt.

Waneer je veel paranoten eet (zo'n 50) kan dat zorgen voor kortademigheid, een hartaanval of problemen met je nieren. Dat zijn alleen de meest ernstige klachten. Je herkent seleniumvergiftiging aan de volgende symptomen:

 • Maag- en darmproblemen
 • Duizeligheid
 • Haar en nagels die snel afbreken
 • Gewrichtspijn
 • Geïrriteerd gevoel
 • Vermoeidheid

Daarnaast zorgt een langdurig teveel aan selenium voor een groter risico op ziektes als diabetes en prostaatkanker. Het is dus goed om dagelijks een paar brazielnoten te eten, maar houd het beperkt.

Tip

Misschien vraag je je af: "Hoeveel paranoten mag je per dag eten?" Een tot drie per dag is een goede richtlijn wanneer je van de gezondheidsvoordelen wil genieten, zonder de nadelen.

Conclusie

Het eten van brazielnoten is hartstikke goed voor je. Ze ondersteunen namelijk je hersenen, schildklier en hart. Daarnaast zou het eten van paranoten mannen kunnen helpen die te weinig testosteron aanmaken.

Het is wel belangrijk dat je let op je portie. Als je te veel van deze noten eet, kun je namelijk een seleniumvergiftiging krijgen. Ook kan een overschot aan selenium de kans op bepaalde ziekten vergroten.

Maar wees gerustgesteld. Wanneer je dagelijks maximaal drie nootjes eet, is er niets aan de hand!

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over vezels

7 tips om meer vezels te eten (+ vezelrijk voorbeeldmenu)

Je leert van jongs af aan dat voedingsvezels goed zijn voor je stoelgang. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advi...

Noten gezond

Wat zijn de gezondste noten? ( + zo rooster je ze zelf)

Over noten hoor je tegenstrijdige verhalen. De één waarschuwt je voor deze caloriebommen. Terwijl de ander je juist vert...

Magnesium

De 10 superkrachten van magnesium

Voel je je de laatste tijd moe en futloos? Dat is een van de vele symptomen van een tekort aan magnesium. Het binnenkrij...

Traag werkende schildklier

Traag werkende schildklier

Ben je vaak moe? Is je gewicht toegenomen, terwijl je toch gezond leeft? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een t...

Ananas gezond? De belangrijke gezondheidsvoordelen

Ananas gezond? De 7 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

Eet jij vaak ananas en vraag je je af of ananas gezond is? Deze populaire, tropische vrucht bevat weinig calorieën, maar...

De 5 gezondheidsvoordelen van de avocado

Avocado, de 5 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen van de avocado

Er zijn weinig vruchten die in zo’n korte tijd zo’n grote sprong in populariteit hebben gemaakt. Dat is niet voor niets:...

Selenium: een krachtige gezondheidsbooster van microformaat

Selenium: Functie, Voeding en een Tekort herkennen

Heb je weleens van selenium of seleen gehoord? Best kans dat er geen belletje gaat rinkelen, want dit stofje is niet zo ...

Lees wat je gemist hebt

13659 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'