Ananas gezond? De 7 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

Eet jij vaak ananas en vraag je je af of ananas gezond is? Deze populaire, tropische vrucht bevat weinig calorieën, maar is rijk aan vitamines en mineralen.

Dankzij de grote hoeveelheid vitamine C en het spijsverteringsenzym bromelaïne kan het eten van dit zoetzure fruit verschillende gezondheidsvoordelen opleveren. Denk aan het verbeteren van je immuunsysteem, verlagen van je bloeddruk, beschermen tegen verkoudheid en astma en het bevorderen van je spijsvertering. 

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

Ananas tropische vrucht

Wat is een ananas? 

Ananas is een tropische vrucht die wel 30 cm lang en 4 kg zwaar kan worden. Het grootste deel van het ananas gewicht bestaat uit water. 

De vrucht heeft een geelgroene schil met schubben, lange grijsgroene bladeren en bevat binnenin geel vruchtvlees met een zoetzure smaak

Tip

Ananas betekent letterlijk ‘uitmuntende vrucht’, in de taal van de Braziliaanse Tupi-indianen.

Herkomst van ananas 

De ananas is een tropische plantensoort, die tot de bromeliafamilie van eenzaadlobbige planten behoort. De ananasplant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika: Brazilië, Bolivia en Paraguay. Nadat Columbus de vruchten mee naar huis nam, worden deze sindsdien ook gekweekt in andere delen van de wereld. 

De ananasplant is meerjarig. De grijsgroene, stekelige bladeren kunnen wel 80 cm hoog groeien. In het midden van de plant ontstaat eerst een bloem, die zich vervolgens tot een vrucht ontwikkelt. De ananasvrucht groeit dus in het hart van de plant. 

Wist je dat...

...een ananas is opgebouwd uit honderd of meer vruchtjes? De schubben die je ziet zijn eigenlijk aan elkaar gegroeide bessen, die zo samen het fruit vormen. Daarmee lijkt de ananasvrucht wel een beetje op een dennenappel. En hoe heet een ananas in het Engels? Precies: pineapple!

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Ananas gezond

Ananas eten

Ananas wordt gegeten als de vrucht goed rijp is. De smaak is heerlijk fris zoetzuur. Van de vrucht wordt alleen het gele, sappige vruchtvlees gegeten.

Ananas is het hele jaar verkrijgbaar in de supermarkt, bij de groenteboer en op de markt. Je kunt dit fruit vers eten, maar ook ingeblikt kopen. Kies je voor ananas in blik? Dan koop je alleen het vruchtvlees, dat al is voorgesneden in plakken of stukjes. Doordat hier siroop aan toegevoegd kan zijn, is in de regel verse ananas gezonder.

Wist je dat...

...ananas in de top 10 staat van meest gegeten fruitsoorten in Nederland?

Voedingsstoffen in een ananas

Doordat een ananas weinig calorieën maar veel voedingsstoffen bevat, past deze vrucht heel goed binnen een gezond dieet wanneer je wilt afvallen

Tip

Ananas is een heerlijke toevoeging aan de meest uiteenlopende gerechten. Probeer het eens in de yoghurt, in een salade, op een tosti of pizza, in een rijstgerecht of Aziatische curry, bij het dessert met ijs, in een smoothie of gewoon als lekker tussendoortje. 

Macronutriënten in ananas

Voeding bevat macronutriënten, zoals koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels. Hiervan heb je dagelijks veel nodig. Ananas bestaat voor zo’n 85% uit water. Verder bevat een schijf van 100 gram ananas: 

 • kilocalorieën: 61
 • koolhydraten: 13,5 gram
 • eiwitten: 0,5 gram
 • vetten: 0,2 gram 
 • vezels: 1,4 gram 

Koop je ananas in blik? Houd er dan rekening mee dat er vaak veel glucosesiroop is toegevoegd, dat sterk bloedsuikerverhogend werkt. 

ananas voedingsstoffen

Micronutriënten in ananas

Een ananas is ontzettend rijk aan vitamines en mineralen, kortom: de micronutriënten die we nodig hebben. Zo bevat dit fruit mineralen als calcium, fosfor, magnesium, foliumzuur, ijzer, koper, mangaan en flink wat kalium.

Een ananas bevat A, B en K vitaminen, maar is vooral een vitamine C-bom met 47,8 mg per 100 gram. Vitamine C bevordert je immuunsysteem en zorgt voor een verbeterde weerstand. 

Wist je dat...

...het Voedingscentrum een dagelijkse inname (ADH) van 70 mg vitamine C aanbeveelt? Daar kom je dus gemakkelijk aan door 200 gram ananas te eten!

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
ananas afvallen

Is ananas gezond om af te vallen?

Vraag je je af of ananas gezond is als je wil afslanken? Doordat ananas voor zo’n 85% uit water bestaat, is het al heel gezond. Het ananas gewicht bestaat dus met name uit water. Maar hoe zit het met suikers? Want ananas heeft een heerlijk zoete smaak.

De hoeveelheid suiker in een ananas is ongeveer 10 gram per 100 gram. Dit is vergelijkbaar aan een appel. Ananas bevat mangaan, een mineraal dat betrokken is bij de energielevering aan verschillende processen in je lichaam. Ook draagt het bij aan het behoud van sterke botten.

7 gezondheidsvoordelen van ananas

Wil jij gezonder leven? Ananas biedt verschillende gezondheidsvoordelen, we zetten ze voor je op een rij.

1. Ananas bevat antioxidanten

Ananas is niet alleen rijk aan vitaminen en mineralen, maar bevat ook antioxidanten. Onder meer door stress, ongezonde voeding of ontstekingen kunnen vrije radicalen in het lichaam ontstaan, met ziektes tot gevolg. Antioxidanten helpen om het ontstaan van te veel vrije radicalen te verhinderen of beperken en beschermen je lichaam daarmee tegen ziektes. 

ananas onstekingsremmend

2. Bromelaïne in ananas kan ontstekingen voorkomen

De ananasplant bevat het enzym bromelaïne, een spijsverteringsenzym dat je maag en darmen helpt om voeding te verteren.

Bromelaïne heeft een ontstekingsremmend effect. Zo kan het eten van ananas helpen om ontstekingen in je lichaam te voorkomen. 

Wist je dat...

...bromelaïne regelmatig wordt ingezet bij pijn, ontsteking en trauma’s van spieren, gewrichten en pezen? 

3. Ananas geeft het immuunsysteem een boost

Wil je het immuunsysteem een boost geven? Eet dan regelmatig ananas. Onder meer de bromelaïne en vitamine C in ananas bevorderen de activatie van je immuunsysteem. Een verbeterde weerstand vermindert de kans op verkoudheid

ananas spijsvertering

4. Ananas helpt bij de spijsvertering

Ananas bevat stoffen zoals bromelaïne, die de eiwitsplitsing tijdens de vertering bevorderen.

Dankzij deze spijsverteringsenzymen kan je lichaam beter voedingsstoffen opnemen uit het voedsel.

Het resultaat hiervan is ook dat eten minder zwaar op je maag ligt. Ananas kan de vertering vooral een handje helpen wanneer je alvleesklier zelf onvoldoende spijsverteringsenzymen aanmaakt of bij darmziektes, zoals Crohn.

Wist je dat...

...bromelaïne voornamelijk in het hart van de ananas zit?

Ananas kan helpen om je hoge bloeddruk en bloedproppen te voorkomen

5. Een gezond hart met ananas

De bromelaïne uit ananas biedt nog een voordeel: de stof kan helpen om je hoge bloeddruk en bloedproppen te voorkomen. Daarmee lijkt ananas dus ook bij te dragen aan een gezond hart. 

6. Ananas kan ziektes helpen bestrijden

Een aantal onderzoeken toont aan dat bromelaïne uit ananas kan bijdragen aan de bestrijding van bepaalde kwaadaardige cellen. Zo kan bromelaïne een rol spelen in het voorkomen van het ontstaan van tumoren of zelfs het afbreken van kankercellen. Er is echter meer onderzoek nodig om de invloed van bromelaïne op kanker verder vast te stellen. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

7. Astmatische klachten voorkomen met ananas

Je weet inmiddels dat de vitamine C en bromelaïne uit ananas veel positieve gezondheidseffecten kunnen hebben. We delen er graag nog eentje: ananas kan verlichting bieden bij je astmatische klachten. Dat komt door de ontstekingsremmende werking van bromelaïne. De vitamine C kan bijdragen aan het verminderen van je astma-aanval. 

De symptomen en risico’s van ananas-allergie

Ananas kan bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken bij het eten, drinken of aanraken van de vrucht. Veel voorkomende symptomen van ananas-allergie zijn: 

 • intense jeuk 
 • netelroos
 • opgezwollen tong, lippen, keel of gezicht
 • moeite met ademhalen
 • constipatie
 • buikpijn, overgeven of diarree
 • verkoudheidsklachten
 • metaalsmaak in de mond
 • duizeligheid
 • flauwvallen
 • anafylactische shock

Het grootste risico voor mensen met ananas-allergie is anafylaxie, waarbij de ernstige allergische reactie binnen enkele seconden kan uitmonden in een levensbedreigende situatie. 

Tip

Twijfel je of je allergisch bent voor ananas? Bespreek dit met de huisarts om vast te stellen of er sprake is van een voedselallergie. 

ananas snijden

Ananas snijden: hoe doe je dat?

Oké, je bent overtuigd van de gezondheidsvoordelen van ananas. Maar hoe kun je de vrucht nu het beste snijden? 

Zo snijd je eenvoudig een ananas!

 1. Leg de ananas op de zijkant en snijd de onderkant en bovenkant eraf. 
 2. Zet de ananas weer rechtop en snijd de schil van boven naar onderen rondom weg. 
 3. Verwijder de ‘oogjes’ die zichtbaar blijven met een mes, deze zijn niet eetbaar.
 4. Kies vervolgens hoe je de ananas wilt eten: in plakken, ringen, spiezen of brokjes? 
  1. Plakken of ringen: leg de ananas op de zijkant en snijd plakken in de gewenste dikte. Voor ringen verwijder je het hart van de ananas uit iedere plak. 
  2. Spiezen of stukjes: laat de ananas rechtop staan en snijd deze verticaal in vier kwarten. Snijd vervolgens het hart eruit. De overgebleven stukken ananas snijd je in lange spiezen van de door jou gewenste dikte of vervolgens ook nog in brokstukjes. 
Tip

Gebruik een speciale ananassnijder, daarmee verwijder je de kern, schil en snijd je in één beweging de verse ananas binnen 30 seconden!

Hoe kies je de perfecte ananas uit?

Na het lezen van dit artikel heb je vast en zeker trek gekregen in een lekkere, sappige ananas. Maar hoe kies je de perfecte ananas uit? 

 • Bekijk de kleurAnanassen verkleuren van groen naar geel. Toch zegt de kleur niet altijd iets over de rijpheid van de vrucht, ook een groenige ananas kan rijp zijn. Let daarom vooral op de kleur van de bladeren aan de bovenzijde. Een verse ananas heeft sterke, gezond uitziende groene bladeren.
 • Ruik de geurRuik aan de ananas, dat is één van de beste manieren om te bepalen of het fruit rijp is. Rijpe ananassen verspreiden vaak een zoete geur. Een wat meer scherpe, bittere geur kan betekenen dat de vrucht overrijp is
 • Voel het gewichtVoelt de ananas zwaar aan ten opzichte van het formaat? Dan is de kans groot dat de vrucht veel sap bevat en rijp is. 
 • Trek aan het bladProbeer eens om een blaadje aan de bovenzijde van de ananas los te trekken. Lukt dat met moeite? Dan moet de vrucht nog even rijpen. Gaat dit gemakkelijk? Dan is de ananas vaak lekker rijp. 

Is ananas gezond? Ja!

Is ananas gezond? Jazeker! Deze heerlijke, zoetzure tropische vrucht bevat weinig calorieën, maar veel vitamines en mineralen. De vitamine C en bromelaïne in het fruit bieden veel gezondheidsvoordelen, zoals: 

 • bescherming tegen ziektes dankzij antioxidanten
 • bescherming tegen ontstekingen
 • boost geven aan je immuunsysteem en weerstand
 • verbeteren van je spijsvertering
 • voorkomen van astmatische klachten 

Heb je een vraag over welk eten gezond is en hoe jij gezonder kunt leven? Stel deze dan via de button bovenin het scherm. 

Beoordeel dit artikel

Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Astma symptomen

Astma, de oorzaken en symptomen op een rij

Wil je astma symptomen leren herkennen? Lees dan verder... Heb je een vermoeden dat je klachten gerelateerd zijn aan as...

Behandeling van astma

Behandeling van astma, de belangrijkste punten op een rij

Hoe gaat de behandeling van astma in z'n werk? Hoe komt een arts tot een diagnose? En wat zijn, naast medicatie, manie...

Alternatieve behandeling bij astma

Alternatieve behandeling bij astma, effectief en gezond

Een alternatieve behandeling bij astma; wat zijn de mogelijkheden? In Nederland zijn er zo'n half miljoen mensen met as...

Kaki fruit gezond

De 5 belangrijkste voordelen van kaki fruit (Sharonfruit)

Kakis' zijn relatief onbekende vruchten, afkomstig uit China. Je kunt ze herkennen aan een felle, oranje kleur. Als je z...

De 5 gezondheidsvoordelen van de avocado

Avocado, de 5 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen van de avocado

Er zijn weinig vruchten die in zo’n korte tijd zo’n grote sprong in populariteit hebben gemaakt. Dat is niet voor niets:...

mango

Mango: de 4 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

De combinatie van het heerlijk sappige en zoete vruchtvlees en de mooie kleur maakt de mango een ware eyecatcher in hart...

dragon fruit

Dragon fruit: een exotische vrucht met bijzondere voedingswaarden

Dragon fruit, ook wel -hou je vast- drakenfruit, drakenvrucht, pitaja, pitahaya of pitaya genoemd, is een tropische vruc...

Lees wat je gemist hebt

13837 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'