Ananas gezond? De 7 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

Eet jij vaak ananas en is dat eigenlijk gezond? Deze populaire, tropische vrucht bevat weinig calorieën, maar is rijk aan vitamines en mineralen. Dankzij de grote hoeveelheid vitamine C en het spijsverteringsenzym bromelaïne kan het eten van dit zoetzure fruit verschillende gezondheidsvoordelen opleveren. Denk aan het verbeteren van je immuunsysteem, verlagen van je bloeddruk, beschermen tegen verkoudheid en astma en het bevorderen van je spijsvertering. 

Ananas is een tropische vrucht

Wat is een ananas? 

Ananas is een tropische vrucht die wel 30 cm lang en 4 kg zwaar kan worden.

De vrucht heeft een geelgroene schil met schubben, lange grijsgroene bladeren en bevat binnenin geel vruchtvlees met een zoetzure smaak. 

Tip

Ananas betekent letterlijk ‘uitmuntende vrucht’, in de taal van de Braziliaanse Tupi-indianen.

Herkomst van ananas 

De ananas is een tropische plantensoort, die tot de bromeliafamilie van eenzaadlobbige planten behoort. De ananasplant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika: Brazilië, Bolivia en Paraguay. Nadat Columbus de vruchten mee naar huis nam, worden deze sindsdien ook gekweekt in andere delen van de wereld. 

De ananasplant is meerjarig. De grijsgroene, stekelige bladeren kunnen wel 80 cm hoog groeien. In het midden van de plant ontstaat eerst een bloem, die zich vervolgens tot een vrucht ontwikkelt. De ananasvrucht groeit dus in het hart van de plant. 

Wist je dat...

...een ananas is opgebouwd uit honderd of meer vruchtjes? De schubben die je ziet zijn eigenlijk aan elkaar gegroeide bessen, die zo samen het fruit vormen. Daarmee lijkt de ananasvrucht wel een beetje op een dennenappel. En hoe heet een ananas in het Engels? Precies: pineapple!

Ananas wordt gegeten als de vrucht goed rijp is

Ananas eten

Ananas wordt gegeten als de vrucht goed rijp is. De smaak is heerlijk fris zoetzuur. Van de vrucht wordt alleen het gele, sappige vruchtvlees gegeten.

Ananas is het hele jaar verkrijgbaar in de supermarkt, bij de groenteboer en op de markt. Je kunt dit fruit vers eten, maar ook ingeblikt kopen. Kies je voor ananas in blik? Dan koop je alleen het vruchtvlees, dat al is voorgesneden in plakken of stukjes. 

Wist je dat...

...ananas in de top 10 staat van meest gegeten fruitsoorten in Nederland?

Voedingsstoffen in een ananas

Doordat een ananas weinig calorieën maar veel voedingsstoffen bevat, past deze vrucht heel goed binnen een gezond dieet wanneer je wilt afvallen. 

Tip

Ananas is een heerlijke toevoeging aan de meest uiteenlopende gerechten. Probeer het eens in de yoghurt, in een salade, op een tosti of pizza, in een rijstgerecht of Aziatische curry, bij het dessert met ijs, in een smoothie of gewoon als lekker tussendoortje. 

Macronutriënten in ananas

Voeding bevat macronutriënten, zoals koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels. Hiervan heb je dagelijks veel nodig. Ananas bestaat voor zo’n 85% uit water. Verder bevat een schijf van 100 gram ananas: 

  • kilocalorieën: 61
  • koolhydraten: 13,5 gram
  • eiwitten: 0,5 gram
  • vetten: 0,2 gram 
  • vezels: 1,4 gram 

Koop je ananas in blik? Houd er dan rekening mee dat er vaak veel glucosesiroop is toegevoegd, dat sterk bloedsuikerverhogend werkt. 

Een ananas is ontzettend rijk aan vitamines en mineralen

Micronutriënten in ananas

Een ananas is ontzettend rijk aan vitamines en mineralen, kortom: de micronutriënten die we nodig hebben. Zo bevat dit fruit mineralen als calcium, fosfor, magnesium, foliumzuur, ijzer, koper, mangaan en flink wat kalium.

Een ananas bevat A, B en K vitaminen, maar is vooral een vitamine C-bom met 47,8 mg per 100 gram. Vitamine C bevordert je immuunsysteem en zorgt voor een verbeterde weerstand. 

Wist je dat...

...het Voedingscentrum een dagelijkse inname (ADH) van 70 mg vitamine C aanbeveelt? Daar kom je dus gemakkelijk aan door 200 gram ananas te eten!

7 gezondheidsvoordelen van ananas

Ananas biedt verschillende gezondheidsvoordelen, we zetten ze voor je op een rij.

1. Ananas bevat antioxidanten

Ananas is niet alleen rijk aan vitaminen en mineralen, maar bevat ook antioxidanten. Onder meer door stress, ongezonde voeding of ontstekingen kunnen vrije radicalen in het lichaam ontstaan, met ziektes tot gevolg. Antioxidanten helpen om het ontstaan van te veel vrije radicalen te verhinderen of beperken en beschermen je lichaam daarmee tegen ziektes. 

De ananasplant bevat het enzym bromelaïne

2. Bromelaïne in ananas kan ontstekingen voorkomen

De ananasplant bevat het enzym bromelaïne, een spijsverteringsenzym dat je maag en darmen helpt om voeding te verteren. Bromelaïne heeft een ontstekingsremmend effect. Zo kan het eten van ananas helpen om ontstekingen in je lichaam te voorkomen. 

Wist je dat...

...bromelaïne regelmatig wordt ingezet bij pijn, ontsteking en trauma’s van spieren, gewrichten en pezen? 

3. Ananas geeft het immuunsysteem een boost

Wil je het immuunsysteem een boost geven? Eet dan regelmatig ananas. Onder meer de bromelaïne en vitamine C in ananas bevorderen de activatie van je immuunsysteem. Een verbeterde weerstand vermindert de kans op verkoudheid. 

4. Ananas helpt bij de spijsvertering

Ananas bevat stoffen zoals bromelaïne, die de eiwitsplitsing tijdens de vertering bevorderen. Dankzij deze spijsverteringsenzymen kan je lichaam beter voedingsstoffen opnemen uit het voedsel. Het resultaat hiervan is ook dat eten minder zwaar op je maag ligt. Ananas kan de vertering vooral een handje helpen wanneer je alvleesklier zelf onvoldoende spijsverteringsenzymen aanmaakt of bij darmziektes, zoals Crohn. 

Wist je dat...

...bromelaïne voornamelijk in het hart van de ananas zit?

Ananas kan helpen om je hoge bloeddruk en bloedproppen te voorkomen

5. Een gezond hart met ananas

De bromelaïne uit ananas biedt nog een voordeel: de stof kan helpen om je hoge bloeddruk en bloedproppen te voorkomen. Daarmee lijkt ananas dus ook bij te dragen aan een gezond hart. 

6. Ananas kan ziektes helpen bestrijden

Een aantal onderzoeken toont aan dat bromelaïne uit ananas kan bijdragen aan de bestrijding van bepaalde kwaadaardige cellen. Zo kan bromelaïne een rol spelen in het voorkomen van het ontstaan van tumoren of zelfs het afbreken van kankercellen. Er is echter meer onderzoek nodig om de invloed van bromelaïne op kanker verder vast te stellen. 

7. Astmatische klachten voorkomen met ananas

Je weet inmiddels dat de vitamine C en bromelaïne uit ananas veel positieve gezondheidseffecten kunnen hebben. We delen er graag nog eentje: ananas kan verlichting bieden bij je astmatische klachten. Dat komt door de ontstekingsremmende werking van bromelaïne. De vitamine C kan bijdragen aan het verminderen van je astma-aanval. 

De symptomen en risico’s van ananas-allergie

Ananas kan bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken bij het eten, drinken of aanraken van de vrucht. Veel voorkomende symptomen van ananas-allergie zijn: 

  • intense jeuk 
  • netelroos
  • opgezwollen tong, lippen, keel of gezicht
  • moeite met ademhalen
  • constipatie
  • buikpijn, overgeven of diarree
  • verkoudheidsklachten
  • metaalsmaak in de mond
  • duizeligheid
  • flauwvallen
  • anafylactische shock

Het grootste risico voor mensen met ananas-allergie is anafylaxie, waarbij de ernstige allergische reactie binnen enkele seconden kan uitmonden in een levensbedreigende situatie. 

Tip

Twijfel je of je allergisch bent voor ananas? Bespreek dit met de huisarts om vast te stellen of er sprake is van een voedselallergie. 

 hoe kun je de vrucht nu het beste snijden? 

Ananas snijden: hoe doe je dat?

Oké, je bent overtuigd van de gezondheidsvoordelen van ananas. Maar hoe kun je de vrucht nu het beste snijden? 

Zo snijd je eenvoudig een ananas!

  1. Leg de ananas op de zijkant en snijd de onderkant en bovenkant eraf. 
  2. Zet de ananas weer rechtop en snijd de schil van boven naar onderen rondom weg. 
  3. Verwijder de ‘oogjes’ die zichtbaar blijven met een mes, deze zijn niet eetbaar.
  4. Kies vervolgens hoe je de ananas wilt eten: in plakken, ringen, spiezen of brokjes? 
    1. Plakken of ringen: leg de ananas op de zijkant en snijd plakken in de gewenste dikte. Voor ringen verwijder je het hart van de ananas uit iedere plak. 
    2. Spiezen of stukjes: laat de ananas rechtop staan en snijd deze verticaal in vier kwarten. Snijd vervolgens het hart eruit. De overgebleven stukken ananas snijd je in lange spiezen van de door jou gewenste dikte of vervolgens ook nog in brokstukjes. 
Tip

Gebruik een speciale ananassnijder, daarmee verwijder je de kern, schil en snijd je in één beweging de verse ananas binnen 30 seconden!

Hoe kies je de perfecte ananas uit?

Na het lezen van dit artikel heb je vast en zeker trek gekregen in een lekkere, sappige ananas. Maar hoe kies je de perfecte ananas uit? 

  • Bekijk de kleurAnanassen verkleuren van groen naar geel. Toch zegt de kleur niet altijd iets over de rijpheid van de vrucht, ook een groenige ananas kan rijp zijn. Let daarom vooral op de kleur van de bladeren aan de bovenzijde. Een verse ananas heeft sterke, gezond uitziende groene bladeren.
  • Ruik de geurRuik aan de ananas, dat is één van de beste manieren om te bepalen of het fruit rijp is. Rijpe ananassen verspreiden vaak een zoete geur. Een wat meer scherpe, bittere geur kan betekenen dat de vrucht overrijp is
  • Voel het gewichtVoelt de ananas zwaar aan ten opzichte van het formaat? Dan is de kans groot dat de vrucht veel sap bevat en rijp is. 
  • Trek aan het bladProbeer eens om een blaadje aan de bovenzijde van de ananas los te trekken. Lukt dat met moeite? Dan moet de vrucht nog even rijpen. Gaat dit gemakkelijk? Dan is de ananas vaak lekker rijp. 

Is ananas gezond? Ja!

Is ananas gezond? Jazeker! Deze heerlijke, zoetzure tropische vrucht bevat weinig calorieën, maar veel vitamines en mineralen. De vitamine C en bromelaïne in het fruit bieden veel gezondheidsvoordelen, zoals: 

  • bescherming tegen ziektes dankzij antioxidanten
  • bescherming tegen ontstekingen
  • boost geven aan je immuunsysteem en weerstand
  • verbeteren van je spijsvertering
  • voorkomen van astmatische klachten 
Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Noten gezond

Noten gezond? Wij zetten alle voordelen op een rij!

Noten zijn droge vruchten en groeien aan bomen. Noten zijn omhuld met een harde vruchtwand, namelijk vaak een harde hout...

Hoe belangrijk is gezond ontbijten

Hoe belangrijk is (gezond) ontbijten?

Veel mensen slaan het ontbijt over, maar kan dit kwaad? Je hoort vaak dat ontbijten erg belangrijk is. Waarom eigenlijk?...

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

Een gezond gewicht is belangrijk voor je gezondheid. Bij overgewicht is het daarom belangrijk om af te vallen. Afvallen ...

Is roomboter gezond of ongezond?

Is roomboter gezond of ongezond?

Roomboter was voor een hele lange tijd een tafelfavoriet totdat de gevaren van cholesterol meer in beeld kwam. Hierdoor ...

Waarom tomaten gezond zijn

Tomaten: de gezondheidsvoorde­l­e­n op een rij

De tomaat is heerlijk en ook nog eens super gezond. Wist je ook dat een bewerkte vorm van de tomaten zoals tomatensoep e...

Toon meer (295)
Volg ons