Kaki fruit, hoe gezond is deze oranje vrucht eigenlijk?

Kaki fruit, ken jij deze vrucht al? Een kaki wordt ook wel sharonfruit genoemd, is diep oranje van kleur en doet qua vorm denken aan een flinke tomaat. De kakivrucht heeft een iets harde, maar eetbare schil die mooi hoort te glanzen.

Vanbinnen vind je stevig vruchtvlees dat een romige en zoete smaak heeft. Kaki fruit komt van origine uit China en is verkrijgbaar in de wintermaanden. 

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, GezondheidswetenschapperBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Kaki fruit

Wat is kaki fruit?

Kaki fruit is een oranjekleurige vrucht die het meest lijkt op een kruising tussen een kleine pompoen en een vleestomaat.

De vrucht is oranje van kleur, heeft een groene kroon en kent verschillende namen, zoals kaki fruit, kakivrucht, kaki, persimmon en sharonfruit.

Tip

Ondanks dat de namen vaak door elkaar heen gebruikt worden zijn kaki fruit en sharonfruit eigenlijk verschillende vruchten. 

Herkomst van kaki fruit

De kaki vindt zijn oorsprong in China, maar wordt vandaag de dag op meerdere plekken ter wereld geteeld waar een gematigd tot warm klimaat heerst. Waar komt kaki fruit vandaan?  Denk hierbij aan Myanmar, Israël, Thailand, Nieuw-Zeeland, maar ook Zuid-Europa.

In China wordt deze oranje vrucht van oudsher ook gegeten voor zijn geneeskrachtige werking. Hij zou verlichting bieden bij verschillende pijnklachten, problemen aan de voeten en hij zou de weerstand verbeteren. 

Kaki fruit is dus oorspronkelijk afkomstig uit (sub)tropische regio’s in Azië. Daar worden kakibomen al duizenden jaren gekweekt vanwege de heerlijke vruchten, maar ook voor het prachtige hout. 

Wist je dat...

...het hout van de boom waar de kakivrucht aan groeit ook veel gebruikt wordt? Deze boom heet in het Latijns Diospyros kaki, ofwel kakiboom. Je kan hem kopen bij de betere tuincentra.

Kaki eten

Kaki eten

Kakivruchten zijn diep oranje tot lichtrood van kleur en kunnen rijp tot overrijp gegeten worden. Waar smaakt een kaki fruit naar? De kaki fruit smaak wordt omschreven als zoet, romig en honingachtig. De vrucht kan in zijn geheel gegeten worden, ook de schil.

In de supermarkt kun je kaki het hele jaar tegenkomen, maar het officiële kaki fruit seizoen is van december tot en met februari.

Tip

Van kaki fruit kun je ook heerlijke smoothies maken, denk bijvoorbeeld aan een smoothie met Kaki fruit, sinaasappel banaan en yoghurt. 

Wat is het verschil tussen kaki fruit en sharonfruit?

Sharonfruit, kortweg sharon genoemd, is een merknaam van de kakivrucht en vernoemd naar de Israëlische rivier Sharon of Sjaron en bevat in tegenstelling tot een kaki geen pitten.

Daarnaast is het vruchtvlees iets lichter van kleur dan dat van kaki fruit. Het grote voordeel van sharonfruit is dat je deze vrucht ook onrijp kunt eten. Van oudsher zit in onrijpe kaki’s veel looizuur (tannines), wat de smaak wrang maakt. Dit zorgt voor een vreemd, stroef mondgevoel.

Tegenwoordig zijn er veel nieuwe varianten van de kakivrucht op de markt die sneller rijp zijn en minder of geen looizuur bevatten. Voorbeelden hiervan zijn de Rojo Brillante uit Spanje en de Fuyu uit Brazilië. 

Wist je dat...

...In het algemeen geldt; hoe rijper de vrucht, des te zoeter de smaak. Een rijpe kaki heeft zacht vruchtvlees dat een zoet en honingachtig smaakt. Veel mensen houden ervan om kakifruit zo rijp mogelijk te eten.

Is kaki fruit gezond?

We krijgen regelmatig de vraag of kaki fruit gezond is. Fruit staat in de Schijf van Vijf en ook de kakivrucht hoort dus in een gezond voedingspatroon thuis.

Geadviseerd wordt om twee stuks fruit per dag te eten. Een gemiddelde kakivrucht weegt zo’n 170 gram en is daarmee een perfecte snack. Wat krijg je eigenlijk aan voedingsstoffen binnen door deze vrucht te eten?

Macronutriënten

Een ander woord voor de voedingsstoffen waar je dagelijks veel van nodig hebt zijn macronutriënten. Hieronder vallen koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels. Kaki fruit bestaat voor ruim 80% uit water. Verder krijgt je per 100 gram de volgende macro’s binnen:

  • Koolhydraten: 18,6 gram
  • Eiwitten: 0,5 gram
  • Vetten: 0 gram
  • Vezels: 0,5 gram

De koolhydraten in de vrucht bestaan in zijn geheel uit suikers, fruitsuikers welteverstaan. Fruitsuikers zijn monosachariden, oftewel snelle suikers. Je krijgt hiermee een boost aan energie, omdat je bloedsuiker snel stijgt. Deze daalt ook weer rap, waardoor je een kleine suikerdip kunt krijgen.

Kaki fruit gezond

Vitamines

Kaki’s zijn ware vitaminebommetjes. Dit is een reden waarom kaki fruit gezond is, ondanks het hoge suikergehalte. De voornaamste vitamine in kaki fruit is vitamine C, de vrucht bevat zo’n 16mg per 100 gram. Eet je de vrucht in z’n geheel?

Dan krijg je een derde van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen. De ADH voor vitamine C voor volwassenen is 75mg, daarnaast levert de vrucht vitamine A, B1, B2, B3, B6 en B11.

Wist je dat...

...vitamine C je weerstand ondersteunt, het nodig is voor behoud van gezonde botten, kraakbeen, huid en bloedvaten en het de opname van ijzer in je bloed verbetert?

Mineralen

Vitamines en mineralen noemen we ook wel micronutriënten of ‘micro’. Dit komt omdat je er dagelijks, in verhouding tot de macronutriënten, weinig van nodig hebt. In kaki fruit zit met name kalium, koper, fosfor, magnesium en mangaan. Wanneer je een hele kaki eet van 170 gram krijg je de volgende hoeveelheden binnen (4,5):

  • Kalium: 300mg, 8% van de ADH
  • Koper: 1,7mg, 19% van de ADH
  • Fosfor: 32mg, 6% van de ADH
  • Magnesium: 19mg, % van de ADH
  • Mangaan: 1,2mg, 40% van de ADH
Tip

De kakivrucht is een verantwoord tussendoortje. Het aantal calorieën dat je binnenkrijgt bij het eten van een hele vrucht (170 gram) is 130 kcal. Dit staat gelijk aan een banaan of twee kleine appels. De energie uit de kaki komt bijna geheel uit de fruitsuikers.

Seizoensvruchten

Kaki’s zijn echt seizoensvruchten, wat vroeger betekende dat ze niet het gehele jaar te verkrijgen zijn. De vrucht is goed verkrijgbaar vanaf de herfst tot het einde van de winter, maar tegenwoordig kun je kaki’s bijna het hele jaar rond kopen. Je kunt kaki fruit kopen bij supermarkten en op de markt.

Kakivruchten zijn ook als gedroogde variant verkrijgbaar, hij heet dan hoshigaki op z’n Japans. 

Kaki fruit op fruitschaal

Koelkast of fruitschaal?

Kaki’s zijn als je ze in de winkel koopt vaak nog erg hard. Om het rijpen te bevorderen kun je onrijp kaki fruit bewaren bij kamertemperatuur. Je kunt ze dan het beste op de fruitschaal leggen zodat ze nog even kunnen rijpen. Ze rijpen met een hoge temperatuur sneller.

Kakivruchten zijn rijp wanneer ze zacht aanvoelen. Je kunt ze dan het beste in de koelkast bewaren en binnen drie dagen opeten.

Tip

Zijn je kaki’s nog erg hard? Leg ze op de fruitschaal naast een appel, dat versnelt het rijpingsproces.

Hoe eet je deze veelzijdige vrucht

Hoe eet je een kaki? Een onrijpe kakivrucht heeft de structuur van een appel en kun je het beste in stukken snijden en met schil en al opeten (voor het snijden even goed afspoelen onder stromend water).

Een (over)rijpe kaki heeft erg zacht vruchtvlees waardoor de schil wat taai kan lijken. Je kunt (over)rijp kaki fruit daarom het beste schillen of uitlepelen als een kiwi.

Wist je dat...

...je een vrucht beter eerst kunt wassen en dan kunt schillen, in plaats van andersom? Zo voorkom je dat er voedingsstoffen verloren gaan tijdens het wassen.

Behalve dat de vruchten heerlijk zijn om zo op te eten, zijn ze ook goed te gebruiken in warme en koude gerechten. Hoe moet je kaki fruit eten? Voeg bijvoorbeeld een kaki toe aan je smoothie, roer eens wat stukjes kaki door je groene salade, fruitsalade of couscous of serveer eens wat plakjes kaki fruit bij een kipgerecht.

Daarnaast kun je van (over)rijpe kaki’s een heerlijke compote of mousse maken en kun je onrijpe kakivruchten gebruiken om jam van te maken. Ben je avontuurlijk aangelegd? Probeer dan eens een muffins gemaakt van kaki fruit, kaki-chips of een gevulde kaki als dessert. 

Tip

Voeg jij graag wat fruit toe aan je maaltijdsalade, en zoek je een kaki fruit recept? Probeer dan eens plakken kaki fruit te grillen of roosteren in de oven. Door de vaste structuur, net als bijvoorbeeld nectarines en perziken, is deze vrucht hier prima geschikt voor. 

Bericht bewaren
Beoordeel
Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

Afvallen lijkt soms enkel een kwestie van diëten, maar vaak is het resultaat van streng diëten slechts tijdelijk. Op een...

dragon fruit

Dragon fruit: een exotische vrucht met bijzondere voedingswaarden

Dragon fruit, ook wel -hou je vast- drakenfruit, drakenvrucht, pitaja, pitahaya of pitaya genoemd, is een tropische vruc...

Jackfruit gezond

Jackfruit, een perfecte vleesvervanger?

Ga je op zoek naar vleesvervangers, dan is de kans groot dat je uiteindelijk bij jackfruit uitkomt. Jackfruit vleesverva...

Ananas gezond? De belangrijke gezondheidsvoordelen

Ananas gezond? De 7 belangrijkste gezondheidsvoorde­l­e­n op een rij

Eet jij vaak ananas en vraag je je af of ananas gezond is? Deze populaire, tropische vrucht bevat weinig calorieën, maar...

Hoe belangrijk is gezond ontbijten

Hoe belangrijk is (gezond) ontbijten?

Veel mensen slaan het ontbijt over, maar kan dit kwaad? Je hoort vaak dat ontbijten erg belangrijk is. Waarom eigenlijk?...

Toon meer (364)