De 5 belangrijkste voordelen van kaki fruit (Sharonfruit)

Kakis' zijn relatief onbekende vruchten, afkomstig uit China. Je kunt ze herkennen aan een felle, oranje kleur. Als je ze voor het eerst ziet, zou je kunnen denken dat je een oranje tomaat in handen hebt. 

Toch is een kaki geen groente, maar een fruitsoort. Eentje die bomvol zit met vitamines en mineralen. Je kunt de vruchten dus met een gerust hart toevoegen aan je eetpatroon. Sterker nog, het eten van kaki's zou zelfs kunnen bijdragen aan een gezond hart!

Dat en meer gezondheidsvoordelen lees je in dit artikel.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Kaki fruit

Wat is kaki fruit?

Een kakivrucht is een oranjekleurige fruitsoort met een groene kroon.

De vrucht lijkt het meest op een kruising tussen een kleine pompoen en een vleestomaat.

Het fruit luistert naar verschillende namen, zoals kaki fruit, kakivrucht, kaki en persimmon.

Ook de naam Sharon fruit heb je misschien wel eens voorbij zien komen. Dit is een merknaam voor kaki's. Net als Fuji voor appels.

Tip

Ondanks dat de namen vaak door elkaar heen gebruikt worden zijn kaki fruit en Sharonfruit eigenlijk verschillende vruchten. De verzamelnaam is kakifruit en Sharon is een merknaam van een specifieke soort.

Waar smaakt een kaki naar?

De smaak van het vruchtvlees wordt omschreven als zoet, romig en honingachtig. De structuur kun je het beste vergelijken met die van een mango; zacht en vol.

De schil kan soms wat taai en bitter zijn. Je kunt deze dan het beste verwijderen.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...in het algemeen geldt; hoe rijper de vrucht, des te zoeter de smaak. 

kaki boom

Waar komt de vrucht vandaan?

De kaki komt oorspronkelijk uit China. Maar wordt vandaag de dag op meerdere plekken ter wereld geteeld. Zo lang het er maar niet te koud is.

In China wordt deze oranje vrucht van oudsher ook gegeten, omdat deze geneeskrachtige werking zou hebben.

Het fruit zou verlichting bieden bij verschillende pijnklachten en zou je weerstand verbeteren. 

Kaki's zijn oorspronkelijk afkomstig uit (sub)tropische regio’s in Azië. Daar worden kakibomen al duizenden jaren gekweekt vanwege de heerlijke vruchten, maar ook voor het prachtige hout. 

Waar komt kaki fruit vandaan dat je in de supermarkt koopt? Dat verschilt. De ene keer zullen de vruchten uit Myanmar, Israël of Thailand komen. Maar ook in Nieuw-Zeeland en Zuid-Europa worden ze volop geteeld.

Wist je dat...

... je kaki's het hele jaar door kunt tegenkomen in de supermarkt? Het officiële kaki-seizoen loopt van december tot en met februari.

Wat is het verschil tussen kakifruit en Sharonfruit?

Sharonfruit (ofwel Sharon) is een merknaam. Het is dus eigenlijk een soort kakifruit. De naam is vernoemd naar de Israëlische rivier Sharon of Sjaron.

Sharons bevatten geen pitten. Daarnaast is het vruchtvlees iets lichter van kleur. Het grote voordeel van Sharonfruit is dat je deze soort ook onrijp kunt eten.

Andere kakisoorten kun je beter niet onrijp eten. Van oudsher zit er namelijk veel looizuur (tannines) in dit onrijpe fruit. Dat maakt de smaak erg wrang en zorgt voor een vreemd, stroef mondgevoel.

Tegenwoordig zijn er veel nieuwe varianten van de kakivrucht op de markt die sneller rijp zijn en minder of geen looizuur bevatten. Voorbeelden hiervan zijn de Rojo Brillante uit Spanje en de Fuyu uit Brazilië. 

Tip

Zijn je kaki’s nog erg hard? Leg ze op de fruitschaal naast een appel of banaan. Dat versnelt het rijpingsproces.

Is kaki fruit gezond?

We krijgen regelmatig de vraag of kakifruit gezond is. Die vraag kan ik beantwoorden met een volmondige ja! Kaki's behoren tot het fruit en passen dus zeker in een gezond voedingspatroon.

Geadviseerd wordt om twee stuks fruit per dag te eten. Je kunt deze tropische verschijning toevoegen aan je yoghurt, kwark of salade. Maar voor je dat doet, wil je natuurlijk weten. Is kaki gezond? Ik heb het voor je uitgezocht.

De voedingswaarden

Kakifruit bestaat voor ruim 80% uit water. Verder krijg je per 100 gram de volgende voedingsstoffen binnen:

  • 77 kcal
  • 0,5 gram eiwitten
  • 18,6 gram koolhydraten, waarvan 18,6 gram suikers
  • 0 gram vetten
  • 0,5 gram vezels

De koolhydraten in de vrucht bestaan in zijn geheel uit suikers. Uit fruitsuikers welteverstaan.

Fruitsuikers zijn monosachariden, oftewel snelle suikers. Je krijgt hiermee een boost aan energie, omdat je bloedsuiker snel stijgt. Deze daalt ook weer rap, waardoor je een kleine suikerdip kunt krijgen.

Tip

Geniet je graag van een kakivrucht als tussendoortje? Eet er dan wat vetten of iets eiwitrijks bij. Zo zorg je dat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Denk aan een klein handje pitten of ongezouten noten. Of snijd het fruit in stukken en dip deze in de cottage cheese.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Kaki fruit gezond

Vitamines

Kaki’s zijn ware vitaminebommetjes. Dit is een reden waarom kaki fruit gezond is. De vruchten zitten bomvol vitamine C: 16 gram per 100 gram!

Eet je de vrucht in z’n geheel? Dan krijg je een derde van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamine binnen. 

Daarnaast leveren kaki's vitamine A, B1, B2, B3, B6 én B11.

Wist je dat...

...vitamine C je weerstand ondersteunt en essentieel is voor behoud van gezonde botten? Ook je kraakbeen, huid en bloedvaten zijn gebaat bij deze vitamine. Maar dat is niet alles. Ook de opname van ijzer in je bloed verbetert door deze voedingsstof.

Mineralen

Kaki's zijn niet alleen vitaminebommetjes, maar zijn ook goede bronnen van mineralen. Wanneer je een hele kakivrucht eet (170 gram) krijg je de volgende mineralen binnen:

  • Kalium: 300 mg, 8% van de ADH
  • Koper: 1,7 mg, 19% van de ADH
  • Fosfor: 32 mg, 6% van de ADH
  • Magnesium: 19 mg, % van de ADH
  • Mangaan: 1,2 mg, 40% van de ADH
Tip

De kakivrucht is een verantwoord tussendoortje. Het aantal calorieën dat je binnenkrijgt bij het eten van een hele vrucht (170 gram) is 130 kcal. Dit staat gelijk aan een banaan of twee kleine appels. 

De 5 gezondheidsvoordelen van kaki

De oranje vruchten staan gezellig op je fruitschaal en zijn goed verkrijgbaar. Maar nog belangrijker; als je regelmatig kaki's eet kun je genieten van verschillende gezondheidsvoordelen.

kaki gezond

Voordeel 1 - Boordevol gezonde voedingsstoffen

Kaki's kunnen veel smaak geven aan verschillende gerechten.

Daarbij zitten ze ook nog eens bomvol vitamines en mineralen, zoals vitamine A, B, C en mangaan.

Wil je je gezondheid een boost geven? Haal deze oranje vruchten dan eens in huis!

Voordeel 2 - Rijk aan antioxidanten

Kakivruchten zijn rijk aan verschillende antioxidanten. Deze stofjes beschermen je tegen schadelijke, vrije radicalen en voorkomen zo celschade. 

Voordeel 3 - Minder ontstekingen

In kakifruit vind je naast antioxidanten ook veel tannines. Deze stofjes dragen bij aan het verminderen van ontstekingen. En dat is prettig. Want chornische ontstekingen kunnen leiden tot ziektes en aandoeningen.

Ben je benieuwd wat antioxidanten precies doen voor je lichaam? Je leest het in het artikel 'Natuurlijke ontstekingsremmers'.

kaki voor scherp zicht

Voordeel 4 - Scherp zicht

De gele vruchten zijn rijk aan vitamine A. Deze vitamine staat erom bekend bij te dragen aan een goed gezichtsvermogen en een goede gezondheid van je ogen.

Vitamine is een vetoplosbare vitamine en wordt daarom het beste opgenomen in combinatie met vet. Neem bijvoorbeeld ook wat ongezouten noten als je kakifruit eet.

Voordeel 5 - Een beter hartgezondheid

Kakivruchten bevatten flavonoïden. Dit zijn stofjes die van nature voorkomen in planten en een antioxiderende werking hebben. 

Volgens sommige studies zouden deze stofjes bijdragen aan een verminderd risico op hartaandoeningen. Er is echter meer onderzoek nodig om dit met zekerheid te kunnen stellen.

Het kaki-seizoen

Kaki’s zijn echt seizoensvruchten. Dat betekende vroeger dat ze niet het gehele jaar te verkrijgen waren. De vrucht is van origine goed verkrijgbaar vanaf de herfst tot het einde van de winter.

Tegenwoordig kun je kaki’s bijna het hele jaar rond kopen. Je kunt ze kopen in de supermarkt, op de markt of bij de groenteboer.

Kaki eten

Is de schil van een kaki eetbaar?

Kun je de schil van kakifruit eten? Ja! Kakivruchten kunnen met of zonder schil gegeten worden.

Kies je ervoor om de schil niet te verwijderen? Zorg er dan wel voor dat je het fruit eerst goed afspoelt onder stromend water.

Eigenlijk kun je de vrucht in z'n geheel eten. Het enige dat niet eetbaar is, is het groene kroontje. 

Wist je dat...

...je een vrucht beter eerst kunt wassen en dan kunt schillen, in plaats van andersom? Zo voorkom je dat er voedingsstoffen verloren gaan tijdens het wassen.

Hoe kun je kaki eten?

Heb je een onrijpe vrucht in handen? Dan kun je deze het beste in stukken snijden en eten als een appel.

Wil je gaan genieten van een (over)rijpe variant? Dan kun je deze het beste schillen of uitlepelen zoals een kiwi. Als het fruit overrijp is, is het namelijk vruchtvlees erg zacht. Hierdoor kan de schil wat taai kan lijken.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
recept met kaki

Recept met kaki

Behalve dat de gele vruchten heerlijk zijn om zo te eten, zijn ze ook goed te gebruiken in warme en koude gerechten.

Voeg bijvoorbeeld eens wat kakifruit toe aan je smoothie, groene salade of fruitsalade. Het is ook erg lekker om wat van deze vrucht te eten bij couscous of kip. 

Daarnaast kun je van (over)rijpe kaki’s een heerlijke compote of mousse maken. Onrijpe kakivruchten gebruiken om jam van te maken. Ben je avontuurlijk aangelegd? Probeer dan eens een muffins gemaakt van kaki fruit, kaki-chips of een gevulde kaki als dessert. 

Tip

Heb je wel eens van een kakifruit smoothie gehoord? Je kunt met de vruchten de heerlijkste smoothies maken. Bijvoorbeeld  een smoothie met kaki fruit, sinaasappel, banaan en yoghurt. 

Kaki bewaren

Hoe bewaar je kaki?

Kaki’s zijn als je ze in de winkel koopt vaak nog erg hard.

Om het rijpen te bevorderen kun je onrijp kaki fruit bewaren bij kamertemperatuur.

Je kunt ze dan het beste op de fruitschaal leggen zodat ze nog even kunnen rijpen.

Bij een hogere temperatuur rijpen ze sneller. Let er dus op dat je ze niet te dicht bij de verwarming neerlegt.

Kakivruchten zijn rijp wanneer ze zacht aanvoelen. Je kunt ze dan het beste in de koelkast bewaren en binnen drie dagen opeten.

Wist je dat...

...kaki's invriezen ook goed mogelijk is? Een harde variant kun je het beste eerst in stukjes snijden. Is het fruit al erg zacht? Dan kun je deze ook in z'n geheel invriezen.

Gedroogde kaki

Gedroogde kaki

Misschien heb je wel eens gehoord van gedroogde kaki. Deze zoete lekkernij vind je in de supermarkt bij het gedroogde fruit.

Is gedroogde kaki gezond? Als je er niet te veel van eet, dan wel. Doordat het vocht uit de vruchten verwijderd is, is deze zoete snack erg voedzaam.

Gedroogd kakifruit is rijk aan vezels, maar bevat ook veel suikers en calorieën. Snoep er dus niet te veel van!

Tip

Zoek je een verrasend kaki recept? Voeg eens wat stukjes gegrilde kaki toe aan je salade. Als je het fruit grilt of bakt krijgt het een heerlijke zoete smaak. Door de vaste structuur (net als bijvoorbeeld nectarines en perziken) is deze vrucht hier prima geschikt voor.

Conclusie

Een kaki is een vrucht die het meest lijkt op een oranje uit de kluiten gewassen vleestomaat. De smaak is echter totaal anders. Rijp kakifruit smaakt zoet en zacht. Onrijpe kaki's kun je beter nog even laten liggen. Deze kunnen namelijk erg bitter zijn.

Kakivruchten zitten boordevol gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Hierdoor kan het eten van deze oranje vruchten je veel gezondheidsvoordelen bieden. 

Maar eet er niet té veel van. Ze zijn namelijk ook rijk aan suikers. Wil je verantwoord genieten van dit fruit? Voeg het dan toe aan een gerecht of eet er iets vets of eiwitrijks bij. Zo houd je je bloedsuikerspiegel stabiel.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Bakje met groene pesto gezond

Hoe gezond is pesto? (+ recept om het zelf gezonder te maken)

Pasta pesto is een erg populair gerecht en ook op de borrelplank zie je de Italiaanse delicatesse vaak voorbij komen. Ba...

Abrikozen gezond? 7 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen

Abrikozen gezond? 7 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen

Zijn abrikozen gezond? En wat is het verschil tussen verse en gedroogde abrikozen? Abrikozen bieden tal van voordelen vo...

Banaan, De 9 wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen

Is een banaan een dikmaker of aanrader?

“Ik eet geen bananen, want van bananen wordt je dik." Dit is iets wat ik regelmatig hoor. Denk jij er ook zo over? Dan ...

De 5 gezondheidsvoordelen van de avocado

Avocado, de 5 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen van de avocado

Er zijn weinig vruchten die in zo’n korte tijd zo’n grote sprong in populariteit hebben gemaakt. Dat is niet voor niets:...

dragon fruit

Dragon fruit: een exotische vrucht met bijzondere voedingswaarden

Dragon fruit, ook wel -hou je vast- drakenfruit, drakenvrucht, pitaja, pitahaya of pitaya genoemd, is een tropische vruc...

kiwi

3 Redenen waarom kiwi's niet mogen ontbreken op je boodschappenlijstje

Kiwi's verliezen het van sinaasappels en aardbeien als het om schoonheid gaat. Maar dit kleine, meestal harige, vruchtje...

pruimen

Pruimen: laxerend en rijk aan vitaminen

Pruimen, van groen tot paars: de verschillende pruimensoorten vormen een bont gezelschap met ook ieder hun eigen smaak. ...

Lees wat je gemist hebt

13837 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'