Banaan: de 9 wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen

Bananen worden veel gegeten in Nederland, ze staan zelfs op de tweede plaats van meest gegeten vruchten. In tegendeel tot andere fruitsoorten bevat banaan minder vitamine C, maar wel een hoop andere goede voedingsstoffen. Welke dit zijn, daar lees je hier meer over.

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Aisha Kaars, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist i.o

De banaan groeit in tropische landen

Waar komt de banaan vandaan?

Bananen zijn fruitsoorten en groeien voornamelijk in tropische landen. De bananen verkrijgbaar in Nederland komen voornamelijk uit Latijns-Amerika.

Bananen groeien aan planten en het duurt ongeveer zeven maanden voordat bananen geoogst kunnen worden.

Tijdens het rijpen verandert het zetmeel in de bananen in suiker. Groene bananen zijn daarom ook vaak minder zoet dan gele bananen. Op het moment dat bananen geel zijn met wat vlekjes, zijn ze rijp. 

Tip

Een banaan is in alle stadia gezond. Wil je echter minder suikers binnen krijgen, dan kun je het beste kiezen voor de groene variant. De groene banaan vult daarbij ook meer dan een rijpe.

Bananen zijn heel divers in gebruik

Hoe eet je bananen?

Vaak wordt banaan gegeten als tussendoortje, zo uit de schil. Maar het kan ook toegevoegd worden aan de maaltijd, zoals aan de havermout, kwark of in baksels. Daarnaast kun je banaan ook eten in een gedroogde vorm, die vaak in muesli zit of als bananenchips. 

Er ook banaansoorten die worden gebruikt om te bakken. Dit zijn speciale bakbananen die met een laagje beslag worden gefrituurd.

Wist je dat...

...we in Nederland per persoon gemiddeld 20 gram banaan per dag eten? Dit komt neer op ongeveer 73 bananen per jaar. 

Banaan is het hele jaar door verkrijgbaar en is daarnaast ook relatief goedkoop. Hierdoor is het makkelijk om ze in huis te hebben en aan maaltijden toe te voegen. Voorbeelden van maaltijden met banaan zijn:

  • Havermoutpap met banaan
  • Magere kwark met cruesli en banaan
  • Banaan gedipt in pure chocolade
  • Pannenkoekjes van banaan en ei

Je kan dus op veel verschillende manieren variëren met banaan waardoor het een makkelijk product is.

Wist je dat...

...je overrijpe bruine bananen niet meteen weg hoeft te gooien maar bijvoorbeeld kan verwerken in muffins, bananenbrood of andere baksels?

Voedingsstoffen in bananen

Omdat bananen in vele maten voorkomen kan de voedingswaarde van soort tot soort redelijk verschillen. Per 100 gram bevat een “normale” banaan 92 kcal, waarvan het grootste gedeelte koolhydraten zijn. Daarnaast leveren ze ook 2 gram vezels. 

Banaan bevat voor een fruitsoort relatief weinig vitamine C, maar wel andere vitamines waaronder voornamelijk B-vitamines. Deze spelen een belangrijke rol bij de energiestofwisseling in het lichaam. Ook staat banaan bekend om het kalium. Dit mineraal zorgt voor een goede vochtbalans en reguleert de bloeddruk.

9 bewezen gezondheidsvoordelen van een bananen

Dat bananen gezond zijn, is voor veel mensen wel bekend. Echter zijn er ook mensen die bananen als minder gezond zien vanwege het aantal calorieën. Onterecht, aangezien banaan veel gezondheidsvoordelen heeft. Wij zetten ze voor je op een rij!

1. Rijk aan diverse nutriënten

Banaan bevat het meeste aan koolhydraten, maar daarnaast ook diverse vitamines en mineralen. Deze zijn allen gunstig voor de gezondheid. Daarom is banaan als tussendoortje of als onderdeel van de maaltijd een goede keuze.

Onrijpe groene bananen zitten vol vezels

2. Mogelijk goed voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel

Vooral bananen die nog niet helemaal rijp zijn bevatten meerdere gunstige vezels. De eerste betreft oplosbare vezels, die in de darm veranderen in een soort van gel-achtige substantie. Dit zorgt voor een goede doorstroom in de darmen.

Daarnaast bevatten onrijpe bananen resistent zetmeel, dit type zetmeel wordt niet in de darmen opgenomen. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet te snel omhooggaat.

3. Goed voor de spijsvertering

De vezels die bananen bevatten kunnen gunstig zijn voor de spijsvertering. Het resistente zetmeel in bananen is een soort prebiotica en deze komen vrij tijdens de vertering. Deze prebiotica hebben gunstige effecten voor de darmflora.

Bananen kunnen bijdragen leveren bij afvallen

4. Bijdrage aan afvallen

Hoewel alles met mate genuttigd moet worden, waaronder ook bananen, kunnen bananen wel helpen bij het afvallen. Gemiddeld bevat een banaan bijna 100 kcal, dus het is niet handig om er tien per dag te eten.

Maar ze kunnen wel zorgen voor een verzadigd gevoel en veel gunstige voedingsstoffen. Het blijkt ook dat mensen die meer groente en fruit eten een gezonder gewicht kunnen behouden. 

Tip

Vooral de onrijpe banaan geeft een verzadigend gevoel doordat ze meer resistent zetmeel bevatten dan hele rijpe bananen.

5. Rijk aan antioxidanten

Antioxidanten zorgen ervoor dat onze weefsels en het DNA in cellen worden beschermd tegen vrije radicalen. Banaan bevat onder andere antioxidanten genaamd flavonoïden en amines. Dit zijn geen essentiële voedingsstoffen, maar ze zijn wel gunstig voor de gezondheid. 

6. Goed voor het hart

Bananen zijn rijk aan kalium, een belangrijk mineraal om de bloeddruk te reguleren. Het zorgt er namelijk voor dat de bloeddruk omlaaggaat. Daardoor verminderen bananen ook het risico op hart- en vaatziektes.

Ook bevatten bananen magnesium. Een tekort aan magnesium kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziektes, daarom is het van belang om hier voldoende van binnen te krijgen. 

Sporten met een banaan is een slim idee

7. Goede sportvoeding

Banaan geeft energie door het zetmeel, een koolhydraat, dat het bevat en levert tegelijkertijd ook vitamines en mineralen. Dit maakt het eten van banaan ideaal voor vooraf, tijdens en na een training.

Voor en tijdens een training zorgt banaan dat het lichaam genoeg energie bevat om door te kunnen gaan. En na het trainen vullen bananen ook de mineralen kalium en magnesium aan. Deze worden tijdens via elektrolyten in het zweet verloren tijden een training.

8. Gunstig voor de nieren

Het kalium in bananen is gunstig voor de gezondheid van de nieren. Deze spelen namelijk een belangrijke rol bij het reguleren van het vocht en de bloeddruk in het lichaam. 

Ook blijkt het zo dat chronische nierpatiënten in een vroeg stadium baat kunnen hebben bij een voedingspatroon met voldoende kalium en dat dit zelfs de ontwikkeling van de ziekte kan remmen.

9. Gunstig effect op insuline gevoeligheid

Resistent zetmeel in de banaan zou gunstig kunnen zijn om het lichaam gevoeliger te maken voor insuline. Dit kan vooral gunstig zijn bij mensen met bepaalde ziektes zoals diabetes type 2. Wel moet er nog meer onderzoek gedaan worden naar welk effect banaan hierop precies heeft.

Allergie voor bananen

Net als voor veel andere voedingsmiddelen kunnen mensen ook allergisch zijn voor bananen. Hoewel deze allergie relatief gezien minder vaak voor komt dan veel andere allergieën is het altijd belangrijk om op de hoogte te zijn van bepaalde symptomen.

Mensen met een noten- of een latexallergie kunnen soms allergisch zijn voor bananen. De symptomen die kunnen optreden in zo’n geval zijn:

  • Jeukende mond en tong
  • Opgezwollen rode ogen
  • Buikpijn en misselijkheid
  • Kortademigheid
Tip

Een allergie kan variëren van mild tot ernstig. Mocht iemand ernstige klachten krijgen, dan is het altijd raadzaam om een (huis)arts te raadplegen.

De bananenschil kan gegeten worden mits biologisch verbouwd

Kun je bananenschil eten?

Sommige fruitsoorten worden met schil gegeten, maar ook veel zonder. De meeste mensen eten banaan dan ook zonder schil. Toch zijn er mensen die wel de schil eten, dit kan zowel voordelen als nadelen met zich meebrengen.

Voordelen van banaan met schil

De schil bevat veel vezels en daarnaast krijg je ook meer voedingsstoffen binnen. Ook wordt er minder weggegooid en is het daardoor duurzamer.

Nadelen van banaan met schil

Toch is het misschien niet heel verstandig om de banaan met schil te eten. Dit komt omdat groente en fruit vaak pesticiden bevat. Dit zijn chemische bestrijdingsmiddelen.

Deze pesticiden zitten voornamelijk aan de buitenkant van het fruit, daarom kan het beter zijn om de schil niet te eten. Ze kunnen namelijk nadelig zijn voor de gezondheid zijn en spelen een rol bij het ontwikkelen van dementie, diabetes en bepaalde kankersoorten. 

Bananenchips zijn niet zo gezond als bananen

Bananen chips, zijn die wel gezond? 

Hoewel verse bananen meerdere gezondheidseffecten hebben geldt dit niet per se voor bananenchips. De voordelen van bananenchips zijn wel dat je ze lang kan bewaren en de kans op weggooien kleiner is.

Daarnaast is het een makkelijk tussendoortje om mee te nemen en is het niet meteen slecht om af en toe te eten. 

Wel is het zo dat bananenchips worden gefrituurd in olie, waarbij er ook vaak nog extra suiker wordt toegevoegd. Hierdoor bevatten ze meer dan drie keer zoveel calorieën als verse bananen, en bevatten ze ook minder vitamines en mineralen.

Conclusie: Hoe gezond zijn bananen? 

Bananen bevatten veel goede voedingsstoffen en zijn onder andere goed voor een gezond lichaam, een goede verzadiging en zijn ideaal rondom trainingen. De beste manier om bananen te eten is door ze te combineren met andere goede voedingsstoffen.

Omdat banaan voornamelijk koolhydraten bevatten kan je ze het beste combineren met eiwitten en gezonde vetten. Denk hierbij aan magere kwark met banaan en noten, met pindakaas of op volkoren toast met hüttenkäse.

Bericht bewaren
Beoordeel
Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

De blauwe bes: de medicijn in het fruitschap

Blauwe bessen: De 6 Belangrijkste Wetenschappelijk Gezondheidsvoorde­l­e­n

Blauwe bessen zijn een gezonde en zoete fruitsoort. De blauwe bes wordt vaak een superfood genoemd om de vele gezondheid...

Wetenschappelijk bewezen: hoe meer koffie je drinkt, des te langer je leeft

Koffie drinken verlengt je leven, wetenschappelijk bewezen!

Koffie is één van de meest gezonde dranken ter wereld. Het is meer dan alleen een donkerbruine, cafeïne-houdende vloeis...

Cranberries gezond

Cranberries gezond? De wetenschappelijke voor- en nadelen

Zijn cranberries gezond? Cranberries worden vooral veel in de winter gegeten en zijn een bijzonder populair ingredi...

Appelazijn: feiten of fabels?

Appelazijn: gezondheidsvoorde­l­e­n­, voedingswaarde en bijwerkingen

Over appelazijn gaan de meest fantastische verhalen rond. Zo zou je ervan afvallen, zou je er bestrijdingsmiddelen op vo...

3 gezondheidsvoordelen van kurkuma

3 gezondheidsvoorde­l­e­n van kurkuma

Kurkuma is een specerij dat in delen van Azië al lang gebruikt wordt, maar nu eindelijk populair lijkt te worden in...

Toon meer (211)