Abrikozen gezond? 7 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen

Zijn abrikozen gezond? En wat is het verschil tussen verse en gedroogde abrikozen? Abrikozen bieden tal van voordelen voor je gezondheid. Zo dragen de vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen in de abrikoos onder meer bij aan:

 • bescherming tegen ziektes dankzij antioxidanten 
 • ondersteuning van je gezichtsvermogen
 • gezonde huid
 • goede spijsvertering
 • regulering van bloeddruk en vochtbalans
 • hydratatie van je lichaam 
 • bescherming van je lever

We vertellen je in dit artikel over de 7 wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van deze vruchten. 

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige

Abrikoos steenvrucht

Wat zijn abrikozen?

Voor we vertellen waarom abrikozen gezond zijn, eerst het antwoord op een misschien onnodige vraag. Wat zijn abrikozen?

Abrikozen zijn ronde, oranjegele vruchten met zachte schil van de Prunus armeniaca, die als struik of boom groeit. Abrikoos is een steenvrucht: het fruit bevat een harde pit in het hart. Voor wie nooit abrikozen eet; de smaak is heerlijk zoet.   

Herkomst abrikozen

De Prunus armeniaca stamt uit noordoost China, dicht tegen de Russische grens en kwam pas vele eeuwen later in Armenië terecht. De Romeinen verspreidden de plant over heel Europa. Tegenwoordig worden abrikozen voornamelijk in Italië en Spanje gekweekt. 

Wist je dat...

...turkije 85% van de wereldproductie aan gedroogde abrikozen en abrikozenpitten produceert?

Abrikozen kweken in Nederland

In Nederland worden abrikozen niet op grote schaal gekweekt, omdat de boom al in maart bloeit. De kans op het bevriezen van bloemknoppen en vruchten is dan ook groot. Deze koude weersomstandigheden maken Nederland geen geschikte locatie voor grootschalige teelt van abrikozen. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
abrikoos smaak

Abrikozen eten

Hoe rijper een abrikoos is, hoe zoeter de smaak. Op de harde pit na, kan dit fruit in zijn geheel met schil gegeten worden. Verse abrikozen zijn een heerlijk stukje fruit om als tussendoortje te eten, maar zijn ook een lekkere toevoeging aan diverse gerechten. 

Abrikozen zijn het hele jaar verkrijgbaar in de meeste supermarkten, bij de groenteboer en op de markt. De vrucht wordt vers gegeten, maar ook gedroogd, in blik of glas. 

Wist je dat...

...abrikozenpitten gevaarlijke plantengifstoffen bevatten, die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide? Vermijd daarom het eten van (vermalen) abrikozenpitten, om te voorkomen dat je ziek wordt van dit blauwzuur.

Voedingsstoffen in abrikozen

Abrikozen bevatten weinig calorieën en vetten, maar zijn een goede bron van vitamine A en C. Welke voedingsstoffen vind je precies in een abrikoos?

Macronutriënten in abrikozen

In je dagelijkse voeding heb je macronutriënten nodig, zoals koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels. Twee verse abrikozen van in totaal ongeveer 70 gram, bevatten:

 • kilocalorieën: 34
 • koolhydraten: 8 gram 
 • eiwitten: 1 gram
 • vetten: 0,27 gram
 • vezels: 1,5 gram 
Abrikozen micronutriënten

Vitamines en mineralen in abrikozen

Abrikozen bevatten veel micronutriënten, zoals vitamines en mineralen. Zo zitten er mineralen als kalium, magnesium, ijzer, fosfaat, zink en calcium in het fruit. Naast vitamine A en B, bevatten abrikozen voornamelijk vitamine C en vitamine E. 

Tip

Voeg abrikoos ook eens toe aan je kom yoghurt, smoothie, (fruit)salade, stoofschotel met vlees of couscous-gerecht. Verwijder de pit en vul de vrucht met roomkaas als lekker hapje. Vul bladerdeeg met abrikozen en rozijnen of verwerk abrikozen tot een heerlijke jam, smullen maar!

7 gezondheidsvoordelen van abrikozen

De vitamines en mineralen in abrikozen bieden verschillende voordelen voor je gezondheid. We zetten ze voor je op een rij.

Voordeel 1: Abrikozen bevatten veel antioxidanten

Een groot voordeel van abrikozen is dat het fruit veel antioxidanten bevat, zoals bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine, vitamine A, C en E. Bovendien bevat een abrikoos een bepaalde soort antioxidanten: flavonoïden. Er is wetenschappelijk aangetoond dat flavonoïden beschermen tegen ziektes, zoals diabetes en hartziekten. 

In je lichaam kunnen schadelijke verbindingen ontstaan, die cellen beschadigen en oxidatieve stress veroorzaken: vrije radicalen. Oxidatieve stress is gekoppeld aan obesitas en chronische ziekten, zoals hartaandoeningen. Antioxidanten helpen om het ontstaan van deze vrije radicalen tegen te gaan of beperken. Daarmee kunnen de antioxidanten uit abrikozen dus bijdragen aan het beschermen van je lichaam tegen ziektes. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Abrikozen dragen bij aan een gezond zicht

Voordeel 2: Abrikozen zijn goed voor de ogen

Abrikozen bevatten voedingsstoffen die je gezichtsvermogen ondersteunen en het oog beschermen, zoals bètacaroteen, luteïne, zeaxanthine, vitamine A, vitamine C en vitamine E.

Bètacaroteen geeft de vruchten hun oranjegele kleur en wordt door het lichaam omgezet naar vitamine A.

Vitamine A speelt een belangrijke rol in het voorkomen van nachtblindheid. Daarnaast is dit ook een krachtige antioxidant, die vrije radicalen in het netvlies kan vernietigen. De luteïne en zeaxanthine uit abrikozen helpen ook om het netvlies van je ogen te beschermen. 

Tip

Eet regelmatig abrikozen om het risico op staar te verlagen!

Voordeel 3: Goed voor de huid 

Abrikozen kunnen bijdragen aan een gezonde huid. Rimpels en beschadigingen ontstaan vaak door factoren zoals de zon, vervuiling en sigarettenrook. Een gezond dieet met voldoende antioxidanten kan bijdragen aan de bescherming van je huid. 

Bètacaroteen uit abrikozen kan je lichaam helpen beschermen tegen verbranding door de zon. Vitamine C uit abrikozen beschermt je tegen ultraviolette straling door vrije radicalen aan te vallen. Ook kan vitamine C helpen om rimpels en het verouderingsproces van je huid te voorkomen. Daarnaast helpt vitamine C bij de opbouw van collageen, wat benodigd is voor soepel, elastisch vel. 

darmflora abrikozen

Voordeel 4: Goede spijsvertering door vezels in abrikozen

Het eten van abrikozen kan bijdragen aan een gezondere darmflora.

Hoewel een enkele abrikoos slechts 0,7 gram vezels bevat, zijn deze vruchten een goede bron van vezels.

De oplosbare vezels zijn van belang voor je darmen, maar ook voor een gezonde bloedsuikerspiegel en cholesterol. 

Dankzij vezels beweegt voeding langzamer door je spijsverteringskanaal. Daarmee worden nuttige darmbacteriën gevoed en verbetert de gezondheid van je darmen. 

Volg je een dieet, zoals intermittent fasting of een glutenvrij dieet, dan zijn snacks met veel vezels ideaal. Ze houden je langer vol en zo voorkom je te veel ongezond snacken.

Wist je dat...

...een gezonde darmflora het risico op obesitas kan verlagen?

Voordeel 5: Abrikozen zijn rijk aan kalium

Abrikozen zijn rijk aan kalium, een mineraal dat betrokken is bij de vochtbalans en bloeddruk van je lichaam. Met het eten van twee abrikozen krijg je ongeveer 4% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADV) kalium binnen. Kalium gaat het bloeddrukverhogende effect van natrium tegen. Daarnaast draagt kalium bij aan het reguleren van spiersamentrekking en zenuwprikkels. 

Kalium en natrium houden samen je vochtbalans in stand. Voldoende inname van kalium kan daarom een opgeblazen gevoel helpen voorkomen. Ook wees wetenschappelijk onderzoek uit dat kalium je bloeddruk aanzienlijk kan verlagen, waarmee het risico op een beroerte vermindert. 

gedroogde abrikozen

Je kunt dus voor een lagere bloeddruk abrikozen kopen. Afhankelijk van het seizoen kun je kiezen voor verse of gedroogde. Zijn gedroogde abrikozen bloeddruk verlagend? Ja, want ook gedroogde abrikozen bevatten kalium.

In Nederland zijn verse abrikozen van juni tot september goed verkrijgbaar. Gedroogde abrikozen zijn het hele jaar goed verkrijgbaar.

Tip

Wil je aankomen in gewicht? Overweeg dan eens om gedroogde vruchten, zoals gedroogde abrikozen, toe te voegen aan gerechten. Dit kan perfect in salades, op een broodje of in tajines. Zo voeg je smaak en extra, gezonde, calorieën toe.

6. Abrikozen werken hydraterend

Abrikozen bestaan voor tweederde uit water en dragen zo bij aan de hydratatie van je lichaam. Een goede hydratatie kan helpen bij het reguleren van je bloeddruk, lichaamstemperatuur, hartslag en de gezondheid van je gewrichten. 

Veel mensen drinken niet genoeg water op een dag. Wanneer het lichaam uitgedroogd is, daalt het bloedvolume. Daardoor moet je hart harder werken om bloed rond te pompen. Ook worden afval- en voedingsstoffen in je lichaam dan minder goed gecirculeerd door het lichaam. 

abrikozen water

Veel mensen drinken niet genoeg water op een dag. Wanneer het lichaam uitgedroogd is, daalt het bloedvolume.

Daardoor moet je hart harder werken om bloed rond te pompen. Ook worden afval- en voedingsstoffen in je lichaam dan minder goed gecirculeerd door het lichaam. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

7. Bescherming van de lever

Twee onderzoeken op ratten wijzen uit dat abrikozen vanwege het hoge gehalte antioxidanten kunnen helpen om leverschade te voorkomen. Bij deze studies werd gekeken naar de bescherming tegen oxidatieve stress door de inname van alcohol. Om te weten of abrikozen ook helpen bij de bescherming van de lever van mensen is aanvullend onderzoek nodig. 

Gedroogde abrikozen zijn onttrokken van vocht

Zijn gedroogde abrikozen net zo gezond als verse abrikozen?

Misschien ben je nieuwsgierig naar de vraag of gedroogde abrikozen net zo gezond zijn als verse abrikozen. Het verschil is dat het watergehalte van de vrucht verdampt bij het drogen van de abrikozen.

Hoewel gedroogde abrikozen dus niet langer hydraterend werken, blijven de andere voedingsstoffen van de vrucht behouden. Doordat er vocht onttrokken is, levert een gedroogde abrikoos 57 kcal per 20 gram, ten opzichte van 9 kcal per 20 gram verse abrikoos.

Je kunt gedroogde abrikozen zeker als gezonde snack eten. Er zit 0 gram vet in een gedroogde abrikoos. Zoals je hierboven kunt lezen, bevatten ze niet veel calorieën waardoor je ze goed als tussendoortje kunt eten. 

Een abrikoos is zowel vers als gedroogd gezond en je kunt deze als alternatief voor bijvoorbeeld snoep of chips eten. Ben je aan het diëten en wil je afvallen door gedroogde abrikozen te eten? Zorg er dan wel voor dat je er niet te veel van eet.

Hoeveel gedroogde abrikozen per dag?

Hoewel gedroogde abrikozen gezond zijn, wordt als je wil afvallen, alsnog aangeraden er niet meer dan drie per dag te eten. Ook in een abrikozen recept is het goed om deze hoeveelheid als maximum per persoon aan te houden.

Tip

Wil je gedroogde abrikozen weer hydrateren? Bedek ze dan 2 tot 4 uur met vruchtensap.

Er zijn oranje en bruine gedroogde abrikozen

Het verschil tussen oranje en bruine abrikozen

Veel abrikozen worden voorafgaand aan het drogen behandeld met zwaveldampen, waardoor de vruchten oranje verkleuren en langer houdbaar zijn. Ongezwavelde, bruine abrikozen zijn minder lang houdbaar, maar wel voller van smaak en vrij van kunstmatige toevoegingen

Als je de keus hebt, kun je voor ongezwavelde abrikozen kiezen, of zelf verse abrikozen drogen.

Zelf gedroogde abrikozen maken

Wil je zelf gedroogde abrikozen maken? Ga dan als volgt te werk. 

 1. Verpak verse, rijpe abrikozen in een papieren zak en bewaar ze op een droge, warme plaats. 
 2. Zijn de abrikozen volledig rijp? Spoel het fruit dan af onder stromend water. Droog de vruchten met een theedoek. 
 3. Snijd de abrikozen open langs de groef en verwijder de pit en zaden. Draai de abrikoos vervolgens binnenstebuiten, door het midden naar buiten te duwen. Zo wordt het vruchtvlees beter blootgesteld aan de lucht. 
 4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de abrikozen hierop. 
 5. Verwarm de oven voor op de laagste stand. Abrikozen drogen het beste bij een temperatuur onder 90 graden Celsius. Kies het liefst voor 80 graden. 
 6. Laat de abrikozen tussen de 10 en 12 uur drogen in de oven. Keer het fruit na zo’n 5 uur om. 
 7. Voelen de vruchten zacht en leerachtig aan? Dan zijn je gedroogde abrikozen klaar. Bewaar het gedroogde fruit in een luchtdichte glazen pot op een koele, donkere plaats. Bij kamertemperatuur zijn gedroogde abrikozen ongeveer 6 tot 8 maanden houdbaar. 
Tip

Wil je nog zoeter fruit? Laat de abrikozen dan enkele minuten weken in een mengsel van 250 ml water, 60 ml citroensap en honing naar smaak, voordat je ze op de bakplaat legt.

Zijn abrikozen gezond?

Verse en gedroogde abrikozen zijn lekker en gezond: het fruit bevat weinig calorieën, maar veel vitamines en mineralen. Zo dragen de vitamine A, vitamine C, vitamine E, bètacaroteen en de vezels in abrikozen onder meer bij aan bescherming tegen ziektes, ondersteuning van je gezichtsvermogen, hydratatie van je lichaam, een gezonde huid en goede spijsvertering.

Beoordeel dit artikel

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress is dé 'ziekte' van de 21e eeuw. Iedereen schijnt er last van te hebben. Maar ergens lijken we het ook zelf in sta...

Kaki fruit gezond

De 5 belangrijkste voordelen van kaki fruit (Sharonfruit)

Kakis' zijn relatief onbekende vruchten, afkomstig uit China. Je kunt ze herkennen aan een felle, oranje kleur. Als je z...

De 5 gezondheidsvoordelen van de avocado

Avocado, de 5 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen van de avocado

Er zijn weinig vruchten die in zo’n korte tijd zo’n grote sprong in populariteit hebben gemaakt. Dat is niet voor niets:...

kalium

Een kalium tekort herken je aan deze 7 klachten

Kalium speelt een belangrijke rol bij het functioneren van je spieren en zenuwen. Ook draagt het bij aan een gezond hart...

mango

Mango: de 4 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

De combinatie van het heerlijk sappige en zoete vruchtvlees en de mooie kleur maakt de mango een ware eyecatcher in hart...

dragon fruit

Dragon fruit: een exotische vrucht met bijzondere voedingswaarden

Dragon fruit, ook wel -hou je vast- drakenfruit, drakenvrucht, pitaja, pitahaya of pitaya genoemd, is een tropische vruc...

kiwi

3 Redenen waarom kiwi's niet mogen ontbreken op je boodschappenlijstje

Kiwi's verliezen het van sinaasappels en aardbeien als het om schoonheid gaat. Maar dit kleine, meestal harige, vruchtje...

Lees wat je gemist hebt

13803 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'