Abrikozen gezond? 7 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen

Zijn abrikozen gezond? En wat is het verschil tussen verse en gedroogde abrikozen? Abrikozen bieden tal van voordelen voor je gezondheid. Zo dragen de vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen in de abrikoos onder meer bij aan:

 • bescherming tegen ziektes dankzij antioxidanten 
 • ondersteuning van je gezichtsvermogen
 • gezonde huid
 • goede spijsvertering
 • regulering van bloeddruk en vochtbalans
 • hydratatie van je lichaam 
 • bescherming van je lever

We vertellen je in dit artikel over de 7 wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van deze vruchten. 

Abrikoos is een steenvrucht

Wat zijn abrikozen?

Abrikozen zijn ronde, oranjegele vruchten met zachte schil van de Prunus armeniaca, die als struik of boom groeit. Abrikoos is een steenvrucht: het fruit bevat een harde pit in het hart. De smaak is heerlijk zoet.  

Herkomst abrikozen

De Prunus armeniaca stamt uit noordoost China, dicht tegen de Russische grens en kwam pas vele eeuwen later in Armenië terecht. De Romeinen verspreidden de plant over heel Europa. Tegenwoordig worden abrikozen voornamelijk in Italië en Spanje gekweekt. 

Wist je dat...

...turkije 85% van de wereldproductie aan gedroogde abrikozen en abrikozenpitten produceert?

Abrikozen kweken in Nederland

In Nederland worden abrikozen niet op grote schaal gekweekt, omdat de boom al in maart bloeit. De kans op het bevriezen van bloemknoppen en vruchten is dan ook groot. Deze koude weersomstandigheden maken Nederland geen geschikte locatie voor grootschalige teelt van abrikozen. 

Hoe rijper een abrikoos is, hoe zoeter de smaak

Abrikozen eten

Hoe rijper een abrikoos is, hoe zoeter de smaak. Op de harde pit na, kan dit fruit in zijn geheel met schil gegeten worden. Verse abrikozen zijn een heerlijk stukje fruit om als tussendoortje te eten, maar zijn ook een lekkere toevoeging aan diverse gerechten. 

Abrikozen zijn het hele jaar verkrijgbaar in de meeste supermarkten, bij de groenteboer en op de markt. De vrucht wordt vers gegeten, maar ook gedroogd, in blik of glas. 

Wist je dat...

...abrikozenpitten gevaarlijke plantengifstoffen bevatten, die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide? Vermijd daarom het eten van (vermalen) abrikozenpitten, om te voorkomen dat je ziek wordt van dit blauwzuur.

Voedingsstoffen in abrikozen

Abrikozen bevatten weinig calorieën en vetten, maar zijn een goede bron van vitamine A en C. Welke voedingsstoffen vind je precies in een abrikoos?

Macronutriënten in abrikozen

In je dagelijkse voeding heb je macronutriënten nodig, zoals koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels. Twee verse abrikozen van in totaal ongeveer 70 gram, bevatten:

 • kilocalorieën: 34
 • koolhydraten: 8 gram 
 • eiwitten: 1 gram
 • vetten: 0,27 gram
 • vezels: 1,5 gram 
Abrikozen bevatten veel micronutriënten,

Vitamines en mineralen in abrikozen

Abrikozen bevatten veel micronutriënten, zoals vitamines en mineralen. Zo zitten er mineralen als kalium, magnesium, ijzer, fosfaat, zink en calcium in het fruit. Naast vitamine A en B, bevatten abrikozen voornamelijk vitamine C en vitamine E. 

Tip

Voeg abrikoos ook eens toe aan je kom yoghurt, smoothie, (fruit)salade, stoofschotel met vlees of couscous-gerecht. Verwijder de pit en vul de vrucht met roomkaas als lekker hapje. Vul bladerdeeg met abrikozen en rozijnen of verwerk abrikozen tot een heerlijke jam, smullen maar!

7 gezondheidsvoordelen van abrikozen

De vitamines en mineralen in abrikozen bieden verschillende voordelen voor je gezondheid. We zetten ze voor je op een rij.

1. Abrikozen bevatten veel antioxidanten

Een groot voordeel van abrikozen is dat het fruit veel antioxidanten bevat, zoals bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine, vitamine A, C en E. Bovendien bevat een abrikoos een bepaalde soort antioxidanten: flavonoïden. Er is wetenschappelijk aangetoond dat flavonoïden beschermen tegen ziektes, zoals diabetes en hartziekten. 

In je lichaam kunnen schadelijke verbindingen ontstaan, die cellen beschadigen en oxidatieve stress veroorzaken: vrije radicalen. Oxidatieve stress is gekoppeld aan obesitas en chronische ziekten, zoals hartaandoeningen. Antioxidanten helpen om het ontstaan van deze vrije radicalen tegen te gaan of beperken. Daarmee kunnen de antioxidanten uit abrikozen dus bijdragen aan het beschermen van je lichaam tegen ziektes. 

Abrikozen dragen bij aan een gezond zicht

2. Abrikozen zijn goed voor de ogen

Abrikozen bevatten voedingsstoffen die je gezichtsvermogen ondersteunen en het oog beschermen, zoals bètacaroteen, luteïne, zeaxanthine, vitamine A, vitamine C en vitamine E.

Bètacaroteen geeft de vruchten hun oranjegele kleur en wordt door het lichaam omgezet naar vitamine A.

Vitamine A speelt een belangrijke rol in het voorkomen van nachtblindheid. Daarnaast is dit ook een krachtige antioxidant, die vrije radicalen in het netvlies kan vernietigen. De luteïne en zeaxanthine uit abrikozen helpen ook om het netvlies van je ogen te beschermen. 

Tip

Eet regelmatig abrikozen om het risico op staar te verlagen!

3. Goed voor de huid 

Abrikozen kunnen bijdragen aan een gezonde huid. Rimpels en beschadigingen ontstaan vaak door factoren zoals de zon, vervuiling en sigarettenrook. Een gezond dieet met voldoende antioxidanten kan bijdragen aan de bescherming van je huid. 

Bètacaroteen uit abrikozen kan je lichaam helpen beschermen tegen verbranding door de zon. Vitamine C uit abrikozen beschermt je tegen ultraviolette straling door vrije radicalen aan te vallen. Ook kan vitamine C helpen om rimpels en het verouderingsproces van je huid te voorkomen. Daarnaast helpt vitamine C bij de opbouw van collageen, wat benodigd is voor soepel, elastisch vel. 

Gezonde darmflora door abrikozen

4. Goede spijsvertering door vezels in abrikozen

Het eten van abrikozen kan bijdragen aan een gezondere darmflora. Hoewel een enkele abrikoos slechts 0,7 gram vezels bevat, zijn deze vruchten een goede bron van vezels. De oplosbare vezels zijn van belang voor je darmen, maar ook voor een gezonde bloedsuikerspiegel en cholesterol. 

Dankzij vezels beweegt voeding langzamer door je spijsverteringskanaal. Daarmee worden nuttige darmbacteriën gevoed en verbetert de gezondheid van je darmen. 

Wist je dat...

...een gezonde darmflora het risico op obesitas kan verlagen?

5. Abrikozen zijn rijk aan kalium

Abrikozen zijn rijk aan kalium, een mineraal dat betrokken is bij de vochtbalans en bloeddruk van je lichaam. Met het eten van twee abrikozen krijg je ongeveer 4% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADV) kalium binnen. Kalium gaat het bloeddrukverhogende effect van natrium tegen. Daarnaast draagt kalium bij aan het reguleren van spiersamentrekking en zenuwprikkels. 

Kalium en natrium houden samen je vochtbalans in stand. Voldoende inname van kalium kan daarom een opgeblazen gevoel helpen voorkomen. Ook wees wetenschappelijk onderzoek uit dat kalium je bloeddruk aanzienlijk kan verlagen, waarmee het risico op een beroerte vermindert. 

6. Abrikozen werken hydraterend

Abrikozen bestaan voor tweederde uit water en dragen zo bij aan de hydratatie van je lichaam. Een goede hydratatie kan helpen bij het reguleren van je bloeddruk, lichaamstemperatuur, hartslag en de gezondheid van je gewrichten. 

Veel mensen drinken niet genoeg water op een dag. Wanneer het lichaam uitgedroogd is, daalt het bloedvolume. Daardoor moet je hart harder werken om bloed rond te pompen. Ook worden afval- en voedingsstoffen in je lichaam dan minder goed gecirculeerd door het lichaam. 

7. Bescherming van de lever

Twee onderzoeken op ratten wijzen uit dat abrikozen vanwege het hoge gehalte antioxidanten kunnen helpen om leverschade te voorkomen. Bij deze studies werd gekeken naar de bescherming tegen oxidatieve stress door de inname van alcohol. Om te weten of abrikozen ook helpen bij de bescherming van de lever van mensen is aanvullend onderzoek nodig. 

Gedroogde abrikozen zijn onttrokken van vocht

Zijn gedroogde abrikozen net zo gezond?

Misschien ben je nieuwsgierig naar de vraag of gedroogde abrikozen net zo gezond zijn als verse abrikozen. Het verschil is dat het watergehalte van de vrucht verdampt bij het drogen van de abrikozen.

Hoewel gedroogde abrikozen dus niet langer hydraterend werken, blijven de andere voedingsstoffen van de vrucht behouden. Doordat er vocht onttrokken is, levert een gedroogde abrikoos 57 kcal per 20 gram, ten opzichte van 9 kcal per 20 gram verse abrikoos.

Tip

Wil je gedroogde abrikozen weer hydrateren? Bedek ze dan 2 tot 4 uur met vruchtensap.

Er zijn oranje en bruine gedroogde abrikozen

Het verschil tussen oranje en bruine abrikozen

Veel abrikozen worden voorafgaand aan het drogen behandeld met zwaveldampen, waardoor de vruchten oranje verkleuren en langer houdbaar zijn. Ongezwavelde, bruine abrikozen zijn minder lang houdbaar, maar wel voller van smaak en vrij van kunstmatige toevoegingen. 

Zelf gedroogde abrikozen maken

Wil je zelf gedroogde abrikozen maken? Ga dan als volgt te werk. 

 1. Verpak verse, rijpe abrikozen in een papieren zak en bewaar ze op een droge, warme plaats. 
 2. Zijn de abrikozen volledig rijp? Spoel het fruit dan af onder stromend water. Droog de vruchten met een theedoek. 
 3. Snijd de abrikozen open langs de groef en verwijder de pit en zaden. Draai de abrikoos vervolgens binnenstebuiten, door het midden naar buiten te duwen. Zo wordt het vruchtvlees beter blootgesteld aan de lucht. 
 4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de abrikozen hierop. 
 5. Verwarm de oven voor op de laagste stand. Abrikozen drogen het beste bij een temperatuur onder 90 graden Celsius. Kies het liefst voor 80 graden. 
 6. Laat de abrikozen tussen de 10 en 12 uur drogen in de oven. Keer het fruit na zo’n 5 uur om. 
 7. Voelen de vruchten zacht en leerachtig aan? Dan zijn je gedroogde abrikozen klaar. Bewaar het gedroogde fruit in een luchtdichte glazen pot op een koele, donkere plaats. Bij kamertemperatuur zijn gedroogde abrikozen ongeveer 6 tot 8 maanden houdbaar. 
Tip

Wil je nog zoeter fruit? Laat de abrikozen dan enkele minuten weken in een mengsel van 250 ml water, 60 ml citroensap en honing naar smaak, voordat je ze op de bakplaat legt.

Zijn abrikozen gezond?

Verse en gedroogde abrikozen zijn lekker en gezond: het fruit bevat weinig calorieën, maar veel vitamines en mineralen. Zo dragen de vitamine A, vitamine C, vitamine E, bètacaroteen en de vezels in abrikozen onder meer bij aan bescherming tegen ziektes, ondersteuning van je gezichtsvermogen, hydratatie van je lichaam, een gezonde huid en goede spijsvertering.

Bericht bewaren
Beoordeel
Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Noten gezond

Noten gezond? Wij zetten alle voordelen op een rij!

Noten zijn droge vruchten en groeien aan bomen. Noten zijn omhuld met een harde vruchtwand, namelijk vaak een harde hout...

Hoe belangrijk is gezond ontbijten

Hoe belangrijk is (gezond) ontbijten?

Veel mensen slaan het ontbijt over, maar kan dit kwaad? Je hoort vaak dat ontbijten erg belangrijk is. Waarom eigenlijk?...

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

Een gezond gewicht is belangrijk voor je gezondheid. Bij overgewicht is het daarom belangrijk om af te vallen. Afvallen ...

Is roomboter gezond of ongezond?

Is roomboter gezond of ongezond?

Roomboter was voor een hele lange tijd een tafelfavoriet totdat de gevaren van cholesterol meer in beeld kwam. Hierdoor ...

Waarom tomaten gezond zijn

Tomaten: de gezondheidsvoorde­l­e­n op een rij

De tomaat is heerlijk en ook nog eens super gezond. Wist je ook dat een bewerkte vorm van de tomaten zoals tomatensoep e...

Toon meer (277)
Volg ons