Kiwi: de belangrijkste gezondheidsvoordelen van kiwi's op een rij

Kiwi's verliezen het van sinaasappels en aardbeien als het om schoonheid gaat. Maar dit kleine, meestal harige, vruchtje wint de strijd om de meeste vitamine C. Bovendien bevatten kiwi's nog meer goede stoffen voor je lichaam.

Wat een kiwi nog meer gezond maakt, welke verschillende kiwisoorten er zijn en wat de herkomst is van kiwifruit? Dat lees je in dit artikel.

Anniek Ebbers

Geschreven door Anniek Ebbers, Diëtist en PsycholoogBSc Gezondheidspsychologie, BSc Voeding en diëtiek

kiwi

Wat is een kiwi?

Kiwi fruit, of kortweg kiwi, is een ovale vrucht met de grootte van een ei. De schil is behaard en heeft een bruine kleur. Maar open je het vruchtje? Dan zie je een verrassend mooie groene kleur.

Dit is de kiwi die je het meeste tegenkomt in Nederland. In het Latijn heet de vrucht Actinidia deliciosa

Vanwege de kleur van het vruchtvlees wordt de vrucht in onze eigen taal ook de groene kiwi genoemd.

In het midden van het groene vruchtvlees zit een wit gedeelte, met daaromheen kleine zwarte pitjes die eetbaar zijn. Groene kiwi's smaken fris, zoetig en een beetje zuur.

Tip

Rijpe kiwi's ontdek je door lichtjes op de schil te drukken rondom de plek waar de steel heeft gezeten. Geeft de vrucht dan een beetje mee? Dan kun je ze eten. Bewaar rijpe kiwi's in de koelkast en de exemplaren die nog verder moeten rijpen in de fruitschaal.

kiwi gold

Ontdek andere kiwisoorten

Behalve de bekende kiwi met zijn bruine en behaarde schil bestaan er ook andere soorten. Zo heb je de  gele kiwi ook wel de kiwi gold.

Deze heeft een gladdere schil en smaakt zoeter dan de gewone variant. Het vruchtvlees is geel, vandaar de naam kiwi gold.

Klein maar fijn is de minikiwi of kiwibes. Deze heeft het formaat van een royale druif en een gladde schil die groen, groen met rood of helemaal rood kan zijn.

Het vruchtvlees kan variëren van groen, rood of een tint daartussenin. Kiwibessen smaken net als kiwi gold lekker zoet.

kiwi plant

Van Chinese kruisbes naar Nieuw-Zeelandse kiwi

Kiwi's komen net als kaki fruit oorspronkelijk uit China, maar zijn succesvol gemaakt door Nieuw-Zeeland.

Dit succes is te danken aan de Nieuw-Zeelandse schooldirecteur Mary Isabel Fraser. Aan het begin van de 20e eeuw bracht zij kiwizaadjes mee van een bezoek aan een missieschool in China.

De Nieuw-Zeelanders noemden de kiwi's toen Chinese kruisbessen. Maar toen ze in de jaren 50 de vruchten wilden exporteren naar de Verenigde Staten was de link met China vanwege de Koude Oorlog commercieel gezien niet zo gunstig. Ze wilden een naam die direct liet zien dat het fruit een Nieuw-Zeelands product was. Het resultaat werd 'kiwi'.

gele kiwi

Inmiddels zijn de Nieuw-Zeelanders niet meer de grootste producenten van kiwi's. China en Italië hebben het land ingehaald.

Om zich toch te onderscheiden is er een coöperatie van kiwitelers in het leven geroepen. Onder de merknaam Zespri brengt deze coöperatie de Nieuw-Zeelandse kiwi's op de internationale markt.

Wist je dat...

...kiwi's niet alleen staan voor de bekende vruchten, maar de naam ook op andere manieren is verbonden met Nieuw-Zeeland? Een kiwi is namelijk ook een loopvogel die alleen in Nieuw-Zeeland voorkomt. Bovendien noemen Nieuw-Zeelanders zichzelf en hun dollars kiwi's.

kiwi gezond

Is een kiwi gezond?

Kiwi fruit is rijk aan vitaminen en mineralen. Bovendien bevatten de vruchten veel vezels en weinig calorieën.

Ook zijn ze sterk in het leveren van antioxidanten. Je kunt dus gerust concluderen dat kiwi's gezond zijn.

Hoeveel calorieën zitten er in een kiwi?

Kiwi's staan bekend als gezonde vruchten. Er zitten 61 kilocalorieën in een kiwi van 100 gram. Benieuwd wat er nog meer in een kiwi zit? Naast de 61 kcal in een kiwi, de energie die een kiwi levert, bevat deze vrucht ook de volgende voedingswaarden:

  • 61 kcal
  • 1,1 gram eiwitten
  • 14,7 gram koolhydraten, waarvan 9 gram suiker
  • 0,5 gram vetten
  • 3 gram vezels

Een kiwi bevat dus vrij weinig calorieën. De meeste calorieën uit de kiwi komen van de suikers.

Tip

Heb je moeite met de ontlasting? Start de dag eens met een kiwi. De vele vezels zorgen namelijk voor een goede darmwerking.

Kiwi's en vitaminen

Kiwi's worden ook wel vitaminebommetjes genoemd. De vruchten zijn namelijk fantastische leveranciers van vitamine C en overtreffen daarmee zelfs sinaasappels.

Bovendien bevat kiwifruit veel vitamine K. In het volgende rijtje staat hoeveel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitaminen je binnenkrijgt. Wanneer je 100 gram verse kiwi eet, is dat:

Vitamine C: 155% van de ADH
Vitamine K: 50% van de ADH
Vitamine E: 7% van de ADH
Vitamine B11 (foliumzuur): 6% van de ADH
Vitamine B6: 3% van de ADH

Kiwi's en mineralen

In kiwi's zit ook een gevarieerd mineraalpakketje. Eet je 100 gram verse kiwivruchten, dan levert dit je lichaam de volgende mineralen:

  • Kalium: 9% van de ADH
  • Koper: 6% van de ADH
  • Mangaan: 5% van de ADH
  • Magnesium: 4% van de ADH
  • Calcium: 3% van de ADH
Wist je dat...

...je de vrucht met schil kunt eten en dat deze ook heel gezond is vanwege de vezels en vitaminen? Spoel  de vrucht wel grondig af onder stromend water. Als je de harige structuur niet aantrekkelijk vindt, kun je de haartjes afvegen met een handdoek of afschrapen met een lepel. Of eet een kiwi gold die van nature een gladde schil heeft.

kiwi gezondheid

Belangrijkste gezondheidsvoordelen

Kiwi fruit is rijk aan vitaminen en mineralen, maar heeft ook nog meer nuttige bestanddelen voor je lichaam.

Dit zijn onder andere vezels, antioxidanten en carotenoïden. Door deze combinatie bieden kiwi's de volgende voordelen voor je gezondheid:

1. Kiwi's bieden een hoge dosis vitamine C

Vitamine C is goed in het verhogen van je weerstand, maar doet nog veel meer. Zo bevordert het de opname van ijzer in je bloed en ondersteunt het je huid, tanden en bloedvaten. Verder draagt vitamine C bij aan een goed werkend zenuwstelsel.

Uit verschillende studies blijkt dat een of twee kiwi's per dag kan zorgen voor genoeg vitamine C in je lichaam. Er is zelfs een onderzoek dat concludeert dat kiwi's even effectief als vitamine C-pillen zijn.

kiwi fruit

2. Kiwi's zijn goed voor je stoelgang

In kiwi fruit zitten veel vezels. Deze stoffen zorgen voor meer volume van de ontlasting en sporen je darmen aan om aan het werk te gaan. Kiwi's kunnen daarom helpen bij obstipatie.

Daarnaast zorgen vezels voor een verzadigd gevoel. Hierdoor heb je minder de neiging om te veel te eten, wat ook een voordeel is voor je spijsvertering.

3. Kiwi fruit is sterk in antioxidanten

Kiwi's dragen op verschillende manieren bij aan het leveren van antioxidanten aan je lichaam. Zo hebben de vitaminen C en E een antioxiderende werking. Daarnaast bevatten kiwi's carotenoïden. Dit zijn plantaardige kleurstoffen die ook bij de antioxidanten horen.

Door het grote aandeel antioxidanten kunnen kiwi's helpen om ontstekingen en chronische ziektes te voorkomen. Antioxidanten bestrijden namelijk vrije radicalen. Deze laatste stofjes ontstaan bij bijvoorbeeld te veel stress, roken of als je in aanraking komt met giftige stoffen.

Te veel vrije radicalen in je lichaam kan je gezondheid schaden. Antioxidanten verminderen het aantal vrije radicalen waardoor je lichaam weer in balans komt.

kiwi allergie

Kiwi fruit: bijwerkingen en allergieën

Kiwi's zijn veilig om te eten, maar kunnen licht allergische reacties veroorzaken als je hier gevoelig voor bent. Kiwi's bevatten namelijk actinidine. Dat is een enzym dat eiwitten afbreekt.

Wanneer je overgevoelig bent voor actinidine, kun je een prikkeling in je mond voelen. Dit heet het oraal allergiesyndroom en is een milde voedselallergie die vrij veel voorkomt.

Verder kan je huid geïrriteerd raken van het zuur van het sap en de behaarde schil. Doe dus eventueel handschoentjes aan als je kiwi's gaat schillen of snijden.

Als je een fruitallergie hebt, dan kunnen er bij het eten van kiwi's zelfs ernstige klachten ontstaan. Galbulten, ademhalingsklachten, zwellingen of een levensbedreigende overgevoeligheidsreactie van je lichaam, zijn dan mogelijk.

Tip

Wil je zelf kiwi's kweken? Hou er dan rekening mee dat een kiwiplant eenslachtig is. Je hebt dus een mannelijk en vrouwelijk exemplaar nodig om vruchten te krijgen. Of neem een zelfbestuivende variant, dus een tweeslachtige plant, die wel zonder partner vruchten geeft.

kiwi smoothie

Geniet in alle seizoenen van kiwi fruit

Kiwi's kun je heel het jaar eten, omdat ze worden geïmporteerd uit Nieuw-Zeeland, Zuid-Europa en Zuid-Amerika. Ieder seizoen worden er dus verse kiwi's geleverd.

Kiwi fruit is op allerlei manieren te eten of te drinken. Het is fantastisch in een fruitsalade of een kiwi smoothie. Je kunt er ook een hartige salade mee opfrissen.

Tip

Wil je de kiwi gewoon als tussendoortje eten? Snij de vrucht dan door de helft en lepel iedere helft eenvoudig leeg.

Conclusie

Kiwi's zijn, tenzij je er allergisch voor bent, een gezonde aanvulling op je eetpatroon. De vruchten zitten vol met vitaminen en vezels. Daarbij bevatten ze weinig calorieën.

Het is alleen jammer dat kiwi niet goed combineert met zuivel, waardoor de culinaire mogelijkheden beperkt zijn. Gelukkig kun je er wel lekkere fruitsalades of hartige salades mee maken. Of geniet van een gezonde kiwismoothie!

Wist je dat...

...je met kiwisap prima vlees kunt marineren? Dit komt door actinidine. Dit enzym breekt eiwitten af, waardoor het vlees zacht wordt. Hetzelfde stofje maakt zuivelproducten juist weer minder lekker, want deze worden door actinidine wateriger en bitterder.

Bericht bewaren
Beoordeel
Anniek Ebbers

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Cranberries gezond

Cranberries gezond? De wetenschappelijke voor- en nadelen

Zijn cranberries gezond? Cranberries worden vooral veel in de winter gegeten en zijn een bijzonder populair ingrediënt v...

Appelazijn: feiten of fabels?

Appelazijn: gezondheidsvoorde­l­e­n­, voedingswaarde en bijwerkingen

Over appelazijn gaan de meest fantastische verhalen rond. Zo zou je ervan afvallen, zou je er bestrijdingsmiddelen op vo...

3 gezondheidsvoordelen van kurkuma

Kurkuma: de 3 belangrijkste wetenschappelijke voordelen

Kurkuma is een specerij dat in delen van Azië al lang gebruikt wordt, maar nu eindelijk populair lijkt te worden in Nede...

tonijn

Tonijn: de gezondheidsvoorde­l­e­n en mogelijke nadelen op een rij

Tonijn is een van de meest populaire vissoorten ter wereld. En niet zonder reden: tonijn heeft een romige smaak en vlezi...

De blauwe bes: de medicijn in het fruitschap

Blauwe bessen: De 6 Belangrijkste Wetenschappelijk Gezondheidsvoorde­l­e­n

Blauwe bessen zijn een gezonde en zoete fruitsoort. De blauwe bes wordt vaak een superfood genoemd om de vele gezondheid...

Toon meer (237)