3 Redenen waarom kiwi's niet mogen ontbreken op je boodschappenlijstje

Kiwi's verliezen het van sinaasappels en aardbeien als het om schoonheid gaat. Maar dit kleine, meestal harige, vruchtje wint de strijd om de meeste vitamine C. Bovendien bevat de kiwi nog meer goede stoffen voor je lichaam.

Wat een deze vrucht nog meer gezond maakt, welke verschillende kiwisoorten er zijn en wat de herkomst is van dit fruit? Dat lees je in dit artikel.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

kiwi

Wat is een kiwi?

Kiwifruit, of kortweg kiwi, is een ovale vrucht met de grootte van een ei. De schil is behaard en heeft een bruine kleur. Maar open je het vruchtje? Dan zie je een verrassend mooie groene kleur.

Dit is de kiwi die je het meeste tegenkomt in Nederland. In het Latijn heet de vrucht Actinidia deliciosa

Vanwege de kleur van het vruchtvlees wordt de vrucht in onze eigen taal ook de groene kiwi genoemd.

In het midden van het groene vruchtvlees zit een wit gedeelte, met daaromheen kleine zwarte pitjes die eetbaar zijn. De groene variant smaken fris, zoetig en een beetje zuur.

Tip

Rijpe kiwi's ontdek je door lichtjes op de schil te drukken rondom de plek waar de steel heeft gezeten. Geeft de vrucht dan een beetje mee? Dan kun je ze eten. Bewaar rijpe kiwi's in de koelkast en de exemplaren die nog verder moeten rijpen in de fruitschaal.

kiwi gold

Ontdek andere kiwisoorten

Behalve de bekende kiwi met zijn bruine en behaarde schil bestaan er ook andere soorten. Zo heb je de  gele kiwi ook wel de kiwi gold.

Deze heeft een gladdere schil en smaakt zoeter dan de gewone variant. Het vruchtvlees is geel, vandaar de naam 'gold'.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Klein maar fijn is de minikiwi of kiwibes. Deze heeft het formaat van een royale druif en een gladde schil die groen, groen met rood of helemaal rood kan zijn.

Het vruchtvlees kan variëren van groen, rood of een tint daartussenin. Kiwibessen smaken net als kiwi gold lekker zoet.

kiwi plant

Van Chinese kruisbes naar Nieuw-Zeelandse kiwi

Kiwi's komen net als kaki fruit oorspronkelijk uit China, maar zijn succesvol gemaakt door Nieuw-Zeeland.

Dit succes is te danken aan de Nieuw-Zeelandse schooldirecteur Mary Isabel Fraser. Aan het begin van de 20e eeuw bracht zij kiwizaadjes mee van een bezoek aan een missieschool in China.

De Nieuw-Zeelanders noemden de kiwi's toen Chinese kruisbessen. Maar toen ze in de jaren 50 de vruchten wilden exporteren naar de Verenigde Staten was de link met China vanwege de Koude Oorlog commercieel gezien niet zo gunstig. Ze wilden een naam die direct liet zien dat het fruit een Nieuw-Zeelands product was. Het resultaat werd 'kiwi'.

gele kiwi

Inmiddels zijn de Nieuw-Zeelanders niet meer de grootste producenten van kiwi's. China en Italië hebben het land ingehaald.

Om zich toch te onderscheiden is er een coöperatie van kiwitelers in het leven geroepen. Onder de merknaam Zespri brengt deze coöperatie de Nieuw-Zeelandse kiwi's op de internationale markt.

Wist je dat...

...kiwi's niet alleen staan voor de bekende vruchten, maar de naam ook op andere manieren is verbonden met Nieuw-Zeeland? Deze vrucht is namelijk ook een loopvogel die alleen in Nieuw-Zeeland voorkomt. Bovendien noemen Nieuw-Zeelanders zichzelf en hun dollars kiwi's.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
kiwi gezond

Is een kiwi gezond?

Kiwi fruit is rijk aan vitaminen en mineralen. Bovendien bevatten de vruchten veel vezels en weinig calorieën.

Ook zijn ze sterk in het leveren van antioxidanten. Je kunt dus gerust concluderen dat kiwi's gezond zijn.

Hoeveel calorieën zitten er in een kiwi?

Kiwi's staan bekend als gezonde vruchten. Er zitten 61 kilocalorieën in een kiwi van 100 gram. Benieuwd wat er nog meer in deze vrucht zit? Naast de 61 kcal, de energie die de vrucht levert, bevat deze vrucht ook de volgende voedingswaarden:

  • 61 kcal
  • 1,1 gram eiwitten
  • 14,7 gram koolhydraten, waarvan 9 gram suiker
  • 0,5 gram vetten
  • 3 gram vezels

Deze vrucht bevat dus vrij weinig calorieën. De meeste calorieën uit de kiwi komen van de suikers.

Tip

Heb je moeite met de ontlasting? Start de dag eens met een kiwi. De vele vezels zorgen namelijk voor een goede darmwerking.

Vitaminen

Kiwi's worden ook wel vitaminebommetjes genoemd. De vruchten zijn namelijk fantastische leveranciers van vitamine C en overtreffen daarmee zelfs sinaasappels.

Bovendien bevat kiwifruit veel vitamine K. In het volgende rijtje staat hoeveel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitaminen je binnenkrijgt. Wanneer je 100 gram verse kiwi eet, is dat:

Vitamine C: 155% van de ADH
Vitamine K: 50% van de ADH
Vitamine E: 7% van de ADH
Vitamine B11 (foliumzuur): 6% van de ADH
Vitamine B6: 3% van de ADH

Mineralen

In deze vrucht zit ook een gevarieerd mineraalpakketje. Eet je 100 gram verse kiwivruchten, dan levert dit je lichaam de volgende mineralen:

  • Kalium: 9% van de ADH
  • Koper: 6% van de ADH
  • Mangaan: 5% van de ADH
  • Magnesium: 4% van de ADH
  • Calcium: 3% van de ADH
Wist je dat...

...je de vrucht met schil kunt eten en dat deze ook heel gezond is vanwege de vezels en vitaminen? Spoel  de vrucht wel grondig af onder stromend water. Als je de harige structuur niet aantrekkelijk vindt, kun je de haartjes afvegen met een handdoek of afschrapen met een lepel. Of eet een kiwi gold die van nature een gladde schil heeft.

kiwi gezondheid

Belangrijkste gezondheidsvoordelen

De vrucht is rijk aan vitaminen en mineralen, maar heeft ook nog meer nuttige bestanddelen voor je lichaam.

Dit zijn onder andere vezels, antioxidanten en carotenoïden. Door deze combinatie bieden kiwi's de volgende voordelen voor je gezondheid:

Voordeel 1 - Hoge dosis vitamine C

Vitamine C is goed in het verhogen van je weerstand, maar doet nog veel meer. Zo bevordert het de opname van ijzer in je bloed en ondersteunt het je huid, tanden en bloedvaten. Verder draagt vitamine C bij aan een goed werkend zenuwstelsel.

Uit verschillende studies blijkt dat een of twee kiwi's per dag kan zorgen voor genoeg vitamine C in je lichaam. Er is zelfs een onderzoek dat concludeert dat kiwi's even effectief als vitamine C-pillen zijn.

kiwi fruit

Voordeel 2 - Goed voor je stoelgang

In kiwi's zitten veel vezels. Deze stoffen zorgen voor meer volume van de ontlasting en sporen je darmen aan om aan het werk te gaan. Deze vrucht kan daarom helpen bij obstipatie.

Daarnaast zorgen vezels voor een verzadigd gevoel. Hierdoor heb je minder de neiging om te veel te eten, wat ook een voordeel is voor je spijsvertering.

Voordeel 3 - Sterk in antioxidanten

Kiwi's dragen op verschillende manieren bij aan het leveren van antioxidanten aan je lichaam. Zo hebben de vitaminen C en E een antioxiderende werking. Daarnaast bevat de vrucht carotenoïden. Dit zijn plantaardige kleurstoffen die ook bij de antioxidanten horen.

Door het grote aandeel antioxidanten kunnen kiwi's helpen om ontstekingen en chronische ziektes te voorkomen. Antioxidanten bestrijden namelijk vrije radicalen. Deze laatste stofjes ontstaan bij bijvoorbeeld te veel stress, roken of als je in aanraking komt met giftige stoffen.

Te veel vrije radicalen in je lichaam kan je gezondheid schaden. Antioxidanten verminderen het aantal vrije radicalen waardoor je lichaam weer in balans komt.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
kiwi allergie

Bijwerkingen en allergieën

Kiwi's zijn veilig om te eten, maar kunnen licht allergische reacties veroorzaken als je hier gevoelig voor bent. Deze vruchten bevatten namelijk actinidine. Dat is een enzym dat eiwitten afbreekt.

Wanneer je overgevoelig bent voor actinidine, kun je een prikkeling in je mond voelen. Dit heet het oraal allergiesyndroom en is een milde voedselallergie die vrij veel voorkomt.

Verder kan je huid geïrriteerd raken van het zuur van het sap en de behaarde schil. Doe dus eventueel handschoentjes aan als je kiwi's gaat schillen of snijden.

Als je een fruitallergie hebt, dan kunnen er bij het eten van kiwi's zelfs ernstige klachten ontstaan. Galbulten, ademhalingsklachten, zwellingen of een levensbedreigende overgevoeligheidsreactie van je lichaam, zijn dan mogelijk.

Tip

Wil je zelf kiwi's kweken? Hou er dan rekening mee dat een kiwiplant eenslachtig is. Je hebt dus een mannelijk en vrouwelijk exemplaar nodig om vruchten te krijgen. Of neem een zelfbestuivende variant, dus een tweeslachtige plant, die wel zonder partner vruchten geeft.

kiwi smoothie

Geniet in alle seizoenen

Kiwi's kun je heel het jaar eten, omdat ze worden geïmporteerd uit Nieuw-Zeeland, Zuid-Europa en Zuid-Amerika. Ieder seizoen worden er dus verse kiwi's geleverd.

De vrucht is op allerlei manieren te eten of te drinken. Het is fantastisch in een fruitsalade of een kiwi smoothie. Je kunt er ook een hartige salade mee opfrissen.

Tip

Wil je de kiwi gewoon als tussendoortje eten? Snij de vrucht dan door de helft en lepel iedere helft eenvoudig leeg.

Conclusie

Kiwi's zijn, tenzij je er allergisch voor bent, een gezonde aanvulling op je eetpatroon. De vruchten zitten vol met vitaminen en vezels. Daarbij bevatten ze weinig calorieën.

Het is alleen jammer dat kiwi niet goed combineert met zuivel, waardoor de culinaire mogelijkheden beperkt zijn. Gelukkig kun je er wel lekkere fruitsalades of hartige salades mee maken. Of geniet van een gezonde kiwismoothie!

Wist je dat...

...je met kiwisap prima vlees kunt marineren? Dit komt door actinidine. Dit enzym breekt eiwitten af, waardoor het vlees zacht wordt. Hetzelfde stofje maakt zuivelproducten juist weer minder lekker, want deze worden door actinidine wateriger en bitterder.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies! (recept)

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies!

Groene smoothies zijn voedingsrijke drankjes die lijken op fruit smoothies. Groene smoothie recepten bestaan daarbij voo...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Kaki fruit gezond

De 5 belangrijkste voordelen van kaki fruit (Sharonfruit)

Kakis' zijn relatief onbekende vruchten, afkomstig uit China. Je kunt ze herkennen aan een felle, oranje kleur. Als je z...

citrusvruchten

5 Redenen om vaker citrusvruchten te eten

Eet jij voldoende citrusvruchten? Er behoren verschillende soorten fruit tot de Citrusfamilie, zoals sinaasappels, manda...

mango

Mango: de 4 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

De combinatie van het heerlijk sappige en zoete vruchtvlees en de mooie kleur maakt de mango een ware eyecatcher in hart...

dragon fruit

Dragon fruit: een exotische vrucht met bijzondere voedingswaarden

Dragon fruit, ook wel -hou je vast- drakenfruit, drakenvrucht, pitaja, pitahaya of pitaya genoemd, is een tropische vruc...

pruimen

Pruimen: laxerend en rijk aan vitaminen

Pruimen, van groen tot paars: de verschillende pruimensoorten vormen een bont gezelschap met ook ieder hun eigen smaak. ...

Lees wat je gemist hebt

14256 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'