Vitamine E: de functie, gezondheidsvoordelen en een tekort herkennen

Van alle vitaminen die er zijn, weet je misschien niet zoveel over vitamine E. Waarschijnlijk heb je weleens gehoord dat vitamine B12 te vinden is in dierlijke producten, dat je lichaam in de zon vitamine D aanmaakt en dat je vitamine C nodig hebt voor een goede weerstand. 

Maar wat is precies de functie van vitamine E en bij welke processen in je lichaam is deze stof betrokken? Deze vitamine speelt een rol bij verschillende processen, zoals de aanmaak van rode bloedcellen en de stofwisseling in je cellen. 

In dit artikel vertellen we je in welke voeding je deze vitamine kunt vinden en hoeveel je er dagelijks van nodig hebt om een tekort te voorkomen.

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige

vitamine e

Wat is vitamine E?

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine. Dit betekent dat je darmen de vitaminen opnemen, waarna ze worden opgeslagen in je lever en weefsels.

Zo kan je lichaam de stof gebruiken wanneer dat nodig is. Je lichaam kan zelf geen vitamine E aanmaken, daarom moet je deze vitamine uit voeding halen.  

Wist je dat...

...vitamine E eigenlijk de verzamelnaam is voor een aantal stoffen die van nature in voeding voorkomen, genaamd tocoferolen? Er bestaan verschillende soorten tocoferol, zoals alfa-, bèta, gamma- of delta-tocoferol. De belangrijkste vorm is alfa-tocoferol, omdat deze het beste door je lichaam kan worden opgenomen.

vitamine e olie

Functies van vitamine E

Vitamine E is belangrijk voor je lichaam, omdat het betrokken is bij verschillende lichaamsfuncties. Het is een belangrijk antioxidant, dat je lichaamscellen beschermt tegen vrije radicalen. 

Vitamine E speelt een rol in de aanmaak van rode bloedcellen en zorgt voor het gezond houden van je spieren, zenuwen en andere weefsels. Daarnaast helpt de vitamine bij je stofwisseling en bij het versterken van je afweersysteem, hart en huid. 

In welke voeding vind je vitamine E?

Waar zit vitamine E eigenlijk allemaal in? Je vindt deze vitamine nauwelijks in dierlijke producten, maar voornamelijk in plantaardige producten, zoals: 

  • Zonnebloemolie en andere plantaardige olie
  • Margarine
  • Granen
  • Noten
  • Zaden en pitten
  • Groenten, voornamelijk groene bladgroenten als spinazie, postelein en slasoorten 
  • Fruit

Gezondheidsvoordelen van vitamine E

Je ziet dat vitamine E betrokken is bij verschillende lichaamsprocessen. We zetten de mogelijke gezondheidsvoordelen die deze stof biedt op een rij.

1. Vitamine E kan beschermen tegen vrije radicalen

Vitamine E is een antioxidant, die bescherming kan bieden tegen vrije radicalen. Dat zijn agressieven stoffen die je cellen en weefsels kunnen beschadigen.

De vitamine kan bijdragen aan het tegenhouden en vernietigen van deze vrije radicalen. Daarmee verklein je op lange termijn het risico op hart- en vaatziekten.

vitamine e supplement

2. Zou kunnen bijdragen aan je gezondheid bij NAFLD

Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD), oftewel niet-alcoholische leververvetting is een verzamelnaam van leveraandoeningen. Door een verstoorde balans in je vetstofwisseling en suikerstofwisseling hoopt vet zich hierbij op in je levercellen.

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat vitamine E supplementen zouden kunnen bijdragen aan een verbeterde gezondheid van NAFLD-patiënten. 

vitamine e gezond

Zou kunnen helpen bij dysmenorroe

Dysmenorroe is een aandoening waarbij vrouwen regelmatig ernstige menstruatiepijn ervaren. Onderzoek toont aan dat vitamine E-supplementen zouden kunnen helpen om deze pijn te verminderen.

Er wordt nog steeds onderzoek verricht naar mogelijke effecten van vitamine E bij dysmenorroe, ook in combinatie met vitamine C en omega-3-supplementen. 

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E   

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine E is 13 mg voor mannen en 11 mg voor vrouwen. Als je zwanger bent wordt 9,9 mg aanbevolen, bij het geven van borstvoeding 12 mg.

Wist je dat...

...vitamine E in voeding afbreekt wanneer het wordt verhit? Toch krijg je met een gezond, gevarieerd dieet met veel groenten, fruit, noten en zaden voldoende vitamine E binnen.

Symptomen tekort

Ben je bang voor een tekort aan vitamine E? Geen zorgen, gelukkig een tekort komt niet vaak voor.

Eigenlijk ontstaat het alleen bij onderliggende chronische aandoeningen, waarbij je lichaam onvoldoende vitamine E uit voeding kan opnemen. Denk aan darmziektes, cystische fibrose en chronische cholestase (galstuwing). 

Vaak treden er bij dergelijke chronische ziektes pas na een jarenlang tekort klachten op, zoals: 

  • Bloedarmoede
  • Spierzwakte
  • Beschadiging van je hersenen
Wist je dat...

...te vroeg geboren baby’s problemen kunnen hebben met de opname van vitamine E, doordat hun spijsverteringskanaal nog onvoldoende ontwikkeld is? Dit kan leiden tot bloedarmoede, een verhoogde kans op oedeem en een verhoging van het aantal bloedplaatjes. 

vitamine e teveel

Symptomen teveel 

Doordat vitamine E een vetoplosbare vitamine is, kan dit zich opeenhopen in je weefsels, waardoor klachten kunnen ontstaan.

Toch komt een teveel aan vitamine E vanuit je dagelijkse voeding eigenlijk niet voor. 

Wel kun je te veel vitamine E opbouwen door inname van supplementen. Dit kan negatieve bijwerkingen voor je lichaam hebben. Zo tonen enkele onderzoeken aan dat de kans op bloedingen kan toenemen. 

Tip

Vitamine E supplementen zouden op bepaalde medicijnen kunnen reageren. Start daarom nooit zonder overleg met je huisarts of een diëtist met suppletie. 

Vitamine E en je huid

Vitamine E draagt bij aan het gezond houden van je spieren, zenuwen en andere weefsels. Het stofje zou gunstig kunnen zijn voor het verminderen van schade aan je huid door uv-straling. Tegelijkertijd verlagen de zon en uv-straling het vitamine E-gehalte in je huid. 

vitamine e creme

Maar in hoeverre draagt vitamine e crème bij aan de gezondheid van je huid?

Je huid bestaat uit verschillende lagen, die zo zijn opgebouwd dat ze je kunnen beschermen tegen invloeden van buitenaf. Zo vormt de bovenste laag van dode cellen een barrière tegen stofjes van buiten. 

In veel crèmes, zalfjes, shampoos en oliën worden vitaminen toegevoegd om je huid en haar te versterken. De werking van deze middelen is echter niet met wetenschappelijk onderzoek aangetoond.

Hoewel vitamine e in crème en olie geen kwaad kunnen, heb je voor een optimale bescherming van je huid dus vitaminen nodig vanuit je voeding

Wist je dat...

...vitamine A, C en E een positieve invloed hebben op je huid en dat vitamine E zeker belangrijk voor je huid is wanneer je rookt?

Bericht bewaren
Beoordeel
Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

vitamine B12 tekort

Vitamine B12: de werking en symptomen bij een tekort

Een vitamine B12 tekort komt veel voor. Vooral ouderen, veganisten en mensen met een (chronische) darmaandoening lopen h...

vitamine a

Vitamine A: de functie, gezondheidsvoorde­l­e­n en de risico's van een tekort of overschot

Je lichaam heeft dagelijks vitaminen uit voeding nodig, omdat je lijf niet of onvoldoende in staat is om ze zelf aan te ...

vitamine b

Vitamine B: functie, soorten en tekorten herkennen

Vitamine B is een wateroplosbare vitamine. In tegenstelling tot de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K, kan je lichaam w...

vitamine c

Vitamine C: de 5 belangrijkste gezondheidsvoorde­l­e­n van ascorbinezuur

Denk je aan je weerstand, dan denk je misschien wel aan vitamine C. Maar wist je dat deze bekende vitamine een rol speel...

Vitamine D: Gezondheidsvoordelen en Tekorten

Vitamine D: Gezondheidsvoorde­l­e­n en Tekorten

Vitamine D is een belangrijke vitamine voor je lichaam. De vitamine helpt bij het opnemen van calcium, maar ook bij het ...

Toon meer (362)