Gezonde voeding als natuurlijke ontstekingsremmer

Pijnstillers en ontstekingsremmers zijn vaak te vinden in de vorm van een farmaceutische pil. Maar er zijn meer middelen om je immuunsysteem op peil te houden. Met natuurlijke ontstekingsremmers kun je jezelf preventief tegen ontstekingen beschermen.

Sterke pijnstillers zijn vanaf 1990 zonder recept verkrijgbaar bij de drogist en apotheek. Dat lijkt een prettig gegeven, maar kan ook voor veel problemen zorgen. Met name omdat veel mensen de bijsluiter vantevoren niet of onvoldoende lezen. 

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, BSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl en vitaliteit, Gezondheidswetenschapper

Pijnstillers brengen risico's met zich mee

Pijnstillers zoals ibuprofen kunnen - zeker bij veelvuldig gebruik - het lichaam beschadigen. Bovendien kun je er vervelende bijwerkingen van hebben, bijvoorbeeld last van je maag.

Daarnaast kan er gewenning optreden, waardoor je steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect. Dit kan vervolgens weer leiden tot verslaving. 

Wat zijn farmaceutische ontstekingsremmers?

Ontstekingsremmers zijn middelen die ontstekingen en diens effecten helpen verminderen. Reguliere ontstekingsremmers worden ook wel anti-inflammatoire preparaten of antiflogistica genoemd.

Er wordt daarbij een onderscheid gemaakt tussen:

 • Niet-steroïde ontstekingsremmers Niet-steroïde ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, aspirine en diclofenac. Deze groep wordt ook wel NSAID's genoemd. Dat staat voor 'Non-Steroïdal Anti-Inflammatory Drug'.

  Deze ontstekingsremmers hebben vaak een koortsverlagend effect en remmen bepaalde eiwitten die pijnsensaties geven in ons lichaam.
 • Steroïde ontstekingsremmers Steroïde ontstekingsremmers, zoals prednison, hebben een zelfde soort werking als bepaalde lichaamseigen hormonen.

  Ze onderdrukken eveneens ontstekingsreacties doordat ze het immuunsysteem ondrukken. Deze ontstekingsremmers worden bijvoorbeeld gebruikt door mensen met auto-immuunziekten zoals astma of reuma.
Tip

Ontstekingen ontstaan vaak bij infecties die worden veroorzaakt door virussen, parasieten, schadelijke bacteriën en schimmels. Maar ze kunnen ook ontstaan door het overmatig consumeren van suikerrijke, bewerkte en/of bespoten voeding .

Gevaarlijke bijwerkingen van reguliere ontstekingsremmers

Ontstekingsremmers kunnen erg gevaarlijk zijn bij overmatig of verkeerd gebruik. Ze verdunnen het maag- en darmslijmvlies waardoor je een vergroot risico krijgt op bloedingen in het maagdarmkanaal.

De ontstekingsremmers bevatten vaak wel een maagbeschermer, maar toch sterven er jaarlijks veel mensen aan bloedingen veroorzaakt door overmatig gebruik van zware pijnstillers, vaak in combinatie met andere medicijnen.

Ook kan langdurig en intensief gebruik je nieren aantasten. De bloedaanvoer in je nieren wordt verminderd waardoor ze vocht en zout gaan vasthouden. Dit kan weer leiden tot een verhoogde bloeddruk.

Deze groep ontstekingsremmers kan naast bovenstaande bijwerkingen ook bijdragen aan het ontstaan van botontkalking, afzwakking van de spieren en huidaandoeningen.

Tip

Ontstekingen spelen een rol bij celveroudering en het verouderingsproces. Door ontstekingen beschadigen je cellen (en je DNA). Daarnaast kunnen cellen gaan muteren (veranderen), waardoor bijvoorbeeld tumoren kunnen ontstaan.

Antioxidanten als effectieve natuurlijke ontstekingsremmers

Met name producten die rijk zijn aan antioxidanten werken als ontstekingsremmers. Doordat antioxidanten de ontsteking verminderen remmen ze de beschadiging van je cellen. Zo dragen ze bij aan een verminderd risico op hart- en vaatziekten en kanker. Ook zijn ze goed voor je hersenfuncties, gemoedstoestand, slaapritme en stofwisseling.

Antioxidanten worden deels door je lichaam aangemaakt in de vorm van bepaalde enzymen. De overige antioxidanten moet je halen uit voeding en eventueel uit voedingssupplementen.

Belangrijke antioxidanten (of stoffen met een krachtige antioxidant-werking) zijn:

 • Vitamine A,  vitamine B complex, vitamine C en vitamine D
 • Magnesium, zink, selenium, chroom, koper en mangaan
 • Essentiële omega 3 & 6 vetzuren
 • Aminozuren
Wist je dat...

...bewerkte en suikerrijke producten, maar ook alcohol, de omzetting en opname van belangrijke antioxidanten belemmeren. Vermijd dit soort producten en houd het hooguit bij één glaasje rode wijn zo nu en dan. Kijk ook uit voor aangebrand eten en beperk het eten van (te veel) zuivel en rood vlees.

Omega-3 rijke producten zijn van belang

Omega 3

Omega 3 vetzuren (EPA en DHA) zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Om deze uit je voeding te halen is het goed om zeker twee keer in de week vette vis te eten, of bijvoorbeeld zeewier (algensoort). Ook groenten als zeekraal bevatten veel omega 3.

Verder kun je zaden eten zoals chiazaad, hennepzaad en lijnzaad, pitten zoals zonnebloempitten en pompoenpitten, en ongebrande noten zoals amandelen en walnoten.

Tip

Veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega 3 komen uit de zee, zoals vis, zeekraal en zeewier. Ben je niet zo dol op zeeproducten? Zorg dan dat je voldoende van de volgende plantaardige producten binnenkrijgt: walnoten, lijnzaad, chiazaad, koolzaad, hennepzaad of een olie van een van deze voedingsmiddelen.

Kleurige groenten en fruit bevatten anti-oxidanten

Kleurrijke fruit en groenten

De stofjes in groenten, fruit en vis die de kleur bepalen zijn meestal sterke antioxidanten. De namen van deze stoffen mag je snel weer vergeten, maar ik wil je wel aanraden om de voedingsmiddelen te onthouden (en te eten!):

 • Wortel en zoete aardappel (caroteen)
 • Erwten (alfa-liponzuur)
 • Watermeloen en tomaat (lycopeen)
 • Kurkuma (curcuminoïde)
 • Garnalen en zalm (astaxanthine)
 • Bosbessen, rode kool en aubergine (anthocyaniden)
 • Ananas (bromelaïne)
Specerijen en kruiden zijn goede ontstekingsremmers

Kruiden en specerijen

Ook kruiden en specerijen zijn onmisbaar als je natuurlijke ontstekingsremmers in huis wilt hebben. Denk aan gember, citroengras, cayennepeper en rode peper, brandnetel, rozemarijn, groene kardemom en Ceylon kaneel.

Tip

De absolute toppers op het gebied van natuurlijke ontstekingsremmers zijn duivelsklauw en kurkuma. Duivelsklauw is een door natuurartsen veelgebruikt kruid dat werkt tegen krampen. Kurkuma (geelwortel) is een specerij die wetenschappelijk bewezen positieve effecten heeft op je gezondheid, zo beschermt het je lever en helpt het je lichaam te ontgiften.

Voedingssupplementen en preparaten als natuurlijke ontstekingsremmers

Een goede verhouding tussen omega 3 en omega 6 is bovendien belangrijk. Van omega 6 krijg je meestal vanzelf voldoende binnen, maar veel mensen krijgen te weinig essentiële omega 3 vetzuren binnen.

Het is lastig om deze belangrijke vetten uit voeding te halen, met name als je geen vette vis eet. Daarom is het aan te raden om goede kwaliteit supplementen te slikken met visolie, krillolie of algen.

Daarbij is het aanbevolen om voedingssupplementen te slikken met vitamine B complex, vitamine D, magnesium en zink. Dit zijn net als omega 3 vetzuren stoffen die je lichaam onvoldoende aanmaakt en die je lastig of onvoldoende uit voeding kan halen.

Sinds 1993 is het baanbrekende PEA (palmitoylethanolamide) op de markt. PEA is een preparaat met een lichaamseigen stof en is een natuurlijke pijnstiller. Ouderen en mensen met chronische pijn maken minder PEA aan en hebben daarom veel baat bij deze natuurlijke ontstekingsremmer.

Beweging in de buitenlucht is essentieel

Overige natuurlijke ontstekingsremmers

De juiste voeding helpt je lichaam beschermen tegen ontstekingen, maar er is nog meer dat je kunt doen.

Stop met roken, beweeg voldoende (liefst in de buitenlucht), slaap voldoende, probeer een teveel aan stress te vermijden en bezoek regelmatig een bosrijke omgeving wanneer je op een plek woont met veel lucht- en bodemvervuiling.

Verder is één van de meest effectieve natuurlijke ontstekingsremmers ijskoud douchen of baden. De zogeheten Wim Hof-methode is dus niet alleen een hype, maar kan ook bijdragen aan het verminderen van onstekingsreacties.  

De Wim Hof-methode is een combinatie van koude training en ademhaling. Met deze werkwijze kun je aantoonbaar invloed uitoefenen op je autonome zenuwstelsel. Zo kun je de werking van je inwendige organen, zoals je hartslag, ademhaling en bloedcirculatie, beïnvloeden en ontstekingen te lijf gaan.

Hulp van professionals

Uiteraard is het altijd raadzaam om je huisarts te bezoeken bij gezondheidsklachten. Vraag eens wat verder door bij je huisarts over de mogelijkheden naast NSAID's.

Je lichaam is erg complex en in de korte tijd die een huisarts heeft tijdens het spreekuur is er vaak geen ruimte voor een uitgebreid onderzoek. Daarom is het goed om zelf kennis op te doen over hoe je jezelf beschermt tegen ontstekingen en infecties. Als je hierin begeleid wilt worden, raadpleeg dan eens een fytotherapeut, homeopaat of orthomoleculaire voedingsdeskundige.

De natuurlijke ontstekingsremmers genoemd in dit artikel kunnen gecombineerd worden met reguliere farmaceutische ontstekingsremmers. Twijfel je over bepaalde combinaties? Raadpleeg dan altijd eerst je arts. 

Bericht bewaren
Beoordeel
Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Top 12 meest gezonde voeding

Top 14 meest gezonde voeding

Je kunt natuurlijk maar een bepaalde hoeveelheid voedsel eten per dag: op een gegeven moment zit je vol. Om je dagelijks...

Orthomoleculaire voeding

Orthomoleculaire voeding, wat is het precies?

Orthomoleculaire voeding wordt door veel mensen als een wondermiddel beschouwd. Er wordt gedacht dat het je algemene gez...

Wat is een diëtist

Een diëtist helpt bij het behalen van je gezondheidsdoelen

Een diëtist is een bekend begrip, maar weet je waar deze professional je bij kan helpen? Kom er in dit artikel achter wa...

Zo maak je een gezonde lunch

Zo maak je een gezonde lunch

Lunchen is iets wat je dagelijks doet. Het is één van de drie hoofdmaaltijden van de dag en daarmee erg belangrijk. Maar...

Verlaag je cholesterol

Cholesterol: oorzaken en gevolgen van een te hoog cholesterolgehalt­e

Aan cholesterol kleeft een negatieve klank, omdat een te hoge waarde in verband wordt gebracht met aderverkalking en een...

Toon meer (410)