Zoete Aardappel: Calorieën, Belangrijkste Voordelen en Kook inspiratie

De zoete aardappel, oftewel de bataat: "superfood" om je vingers bij af te likken! Gezond, lekker en het vult ook nog eens goed. Op de zak staat: verfijnde smaak voor verrassende gerechten.

In dit artikel bespreken we de gezondheidsvoordelen van de bataat, hoe de bataat je gewicht kan laten dalen en hoe je 'm klaarmaakt. Bon appétit!

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

Zoete aardappel

Wat is zoete aardappel?

De zoete aardappel, ook wel 'bataat' genoemd, is een zetmeelhoudend knolgewas dat afkomstig is uit Midden- en Zuid-Amerika en daarna via handelsreizen over de gehele wereld is verspreid.

Het is geen familie van de in Nederland veel gegeten 'pieper'. In de Surinaamse keuken wordt de zoete aardappel veel gebruikt.

Soorten zoete aardappelen

De zoete aardappel loopt een beetje spits uit. Het is eerder een dikke wortel dan een ronde pieper.

Je kunt zoete aardappels tegenwoordig meestal gewoon in de supermarkt kopen. Voor specifieke rassen kun je terecht bij een toko.

Soorten zoete aardappelen

De meest gebruikte soort in Nederland is de bataat die enigszins oranje van kleur is aan de binnenkant. De kleur van de schil is meer bruin/rood/roze.

Er zijn ook paarse, gele en witte zoete aardappelen te koop. Ze variëren van smaak. Het is dus een kwestie van uitproberen.

Voedingstoffen zoete aardappel

De bataat bevat veel belangrijke voedingsstoffen. Vitamine A, C en B6 zijn ruim vertegenwoordigd en de zoete aardappel is rijk aan mineralen als calcium, foliumzuur en kalium.

Daarnaast bevat 100 gram zoete aardappel:

  • 98 kcal
  • 1,2 gram eiwitten
  • 0,3 gram vetten
  • 21,3 gram koolhydraten
  • 2,4 gram voedingsvezels
Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Bataat en afvallen

Afvallen met zoete aardappel

In de fitnesswereld is de bataat al behoorlijk bekend. Wie een gezonde levensstijl wil nastreven doet er verstandig aan deze vezelrijke zoete aardappels wat vaker op het menu te zetten.

De grote hoeveelheid voedingsvezels zorgen voor een trage verbranding van de complexe koolhydraten waardoor je langer een vol gevoel houdt en meer energie hebt.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Zoete aardappelen en suikerziekte

Goed nieuws dus ook voor mensen met suikerziekte (diabetes type 2), of mensen die willen en moeten minderen met hun suiker-inname. Een suikerpatiënt is genoodzaakt om minder snelle koolhydraten te eten om de suikerspiegel beter te kunnen reguleren.

De suikers die je lichaam uit de vezelrijke bataat haalt worden pas verteerd in je dikke darm, en niet zoals de meeste (snelle) suikers in de hoger gelegen spijsverteringsorganen. Dit is mede de reden dat je suikerspiegel niet zo schommelt bij het eten van bataat.

Een andere reden dat mensen met diabetes type 2 baat kunnen hebben bij bataat is dat er in de zoete aardappel stofjes voorkomen die het gehalte van het eiwithormoon adiponectine kunnen verhogen. Dit zorgt voor een betere en gereguleerde aanmaak en afbraak van insuline.

Wist je dat...

...de zoete aardappel, net als de gewone aardappel, in een glutenvrij dieet past?

Is de zoete aardappel echt zoet?

De bataat is inderdaad echt zoet. Niet zoals honing of fruit, maar het heeft een licht-zoete, kruidige smaak. Het zoete in de bataat komt van de zoetsmakende raffinose die in de koolhydraten voorkomt.

De raffinose in de koolhydraten beschermt de bataat tegen kou en droogte. Elke soort bevat weer een andere hoeveelheid raffinose. De ene zoete aardappel smaakt daarom ook zoeter dan de andere soort.

Wist je dat...

... raffinose winderigheid kan veroorzaken? Wellicht handig om het juiste moment te kiezen om de bataat te consumeren.

Koken met zoete aardappel

Zoete aardappel in gerechten

De zoete aardappel kent vele toepassingen in gerechten. Ze zijn ook absoluut geen straf om te eten.

Van rauw gebruik in je salades (ja echt waar!) naar een zoete aardappelstamp. Ontdek in welke gerechten je de zoete aardappel wil verwerken.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

De zoete aardappel is wat steviger dan de gewone pieper. Kook de aardappelen ongeveer 15-20 minuten in water of bijvoorbeeld kokosmelk. Dit kan ook in de schil; dan blijven de voedingsstoffen beter behouden. De schil laat na het koken gemakkelijk los indien je die er niet omheen wilt laten zitten.

Hieronder volgen nog een aantal ideeën waaruit je inspiratie kunt halen voor je volgende bataatgerecht:

  • Een ovenschotel met wintergroenten
  • Gepofte zoete aardappel van de BBQ
  • Zoete aardappelfrietjes
  • Als puree
  • Zoete aardappelsoep
Tip

Wil je alle voedingsstoffen behouden en daarom de schil van de bataat gebruiken? Zorg er dan voor dat je voor biologische teelt kiest. Hierdoor weet je zeker dat je geen schadelijke pesticiden binnenkrijgt.

Bewaren van zoete aardappel

Je kunt de zoete aardappel het beste bewaren buiten de koelkast, in een donkere droge ruimte van ongeveer 15 graden. Ze blijven dan een week tot twee weken goed.

Als je de (gave) aardappelen per stuk in krantenpapier verpakt en er een appel bij legt, blijven ze langer goed en gaan ze niet spruiten. Als er eenmaal rotte plekjes op of in de aardappel verschijnen, dan kun je die beter weggooien.

In de koelkast is het te koud voor de zoete aardappelen. Dan bestaat de kans dat ze snel gaan rotten, in tegenstelling tot de gewone aardappel.

Na het koken kun je de aardappels wel in de koelkast of vriezer bewaren, in een diepvriesbakje.

Beoordeel dit artikel

Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Top 14 meest gezonde voeding

Dit zijn de 14 gezondste producten ter wereld

Natuurlijk bestaan er veel gezonde producten, maar je hebt altijd baas boven baas. Sommige voedingsmiddelen zijn gewoon ...

Diabetes Type 1

Diabetes type 1, wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?

Als je diabetes type 1 hebt, maakt je lichaam het hormoon insuline niet meer aan. Zonder die stof kun je niet leven. Het...

Diabetes Type 2

Diabetes Type 2

Diabetes type 2 werd vroeger 'ouderdomssuiker' genoemd. Tegenwoordig krijgen steeds meer jonge mensen de ziekte ook, vaa...

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Al sinds het bestaan van de mensheid wordt het analyseren van urine gebruikt om gezondheidsproblemen vast te stellen. Da...

5 Natuurlijke ontstekingsremmers (die echt werken)

5 Natuurlijke ontstekingsremmers (die echt werken)

Je grijpt vast wel eens naar een aspirine, ibuprofen, naproxen of diclofenac. Dit zijn ontstekingsremmers. Deze medicijn...

aardappelen voedingsstoffen

Feit of fabel: Aardappelen zijn dikmakers

Er bestaan talloze recepten met aardappel. De mogelijkheden met de knollen zijn eindeloos. Je kunt ze koken of bakken en...

Lees wat je gemist hebt

13837 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'