kokosmelk, de bewezen gezondheidsvoordelen en -nadelen

Kokosmelk is een veel gebruikt voedingsmiddel in de Aziatische keuken. Denk bijvoorbeeld aan de verwerking in een Thaise groene curry of een Tom Kha Khai soep. Ook voor zoete gerechten kan kokosmelk goed gebruikt worden. Kokosmelk heeft ook bepaalde eigenschappen die mogelijk gunstig kunnen zijn voor gewichtsverlies. Wil je meer weten over kokosmelk? Lees dan snel verder!

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Aisha Kaars, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist i.o

Kokosmelk komt van kokos

Wat is kokosmelk?

Kokosmelk is het vermalen vruchtvlees van rijpe kokosnoten aangelengd met water. Kokosmelk ziet eruit als een matte melkachtige substantie en heeft een romige en volle smaak. Uit blik kan er vaak wat dikkere pulp van het vruchtvlees aangetroffen worden. 

De kokospalm groeit in tropische landen

Waar komt kokosmelk vandaan?

Kokosmelk vindt zijn oorsprong in tropische landen in Zuidoost-Azië, Zuid-Amerika en de Caribische eilanden, omdat de kokosnoot daar ook groeit. Kokosnoten groeien aan de kokospalm, ofwel klapperboom (Cocos nucifera), van de palmenfamilie.

Tegenwoordig zijn producten van de kokosnoot zoals het vruchtvlees, kokoswater en kokosmelk in heel veel landen in de supermarkt verkrijgbaar. Kokosmelk koop je meestal in een blik, maar soms ook in een klein drinkpak.

Hoe wordt kokosmelk gemaakt? 

Kokosmelk, dus ook wel klappermelk genoemd, wordt gemaakt door het gemalen vruchtvlees van de kokosnoot te mengen met kokoswater. Het vruchtvlees wordt gekookt in water en vervolgens worden de stukjes eruit gefilterd zodat er een egaal product over blijft. Als de kokosmelk dunner wordt gemaakt dan wordt dit proces herhaald met de overgebleven stukjes vruchtvlees van het eerste proces.

Vaak worden er toevoegingen gebruikt, zoals emulgatoren en stabilisatoren, om de structuur van de “melk” te behouden.

Kokos valt niet onder zuivelproducten

Valt kokosmelk onder zuivelproducten?

Kokosmelk is, ondanks dat het melk in de naam heeft, geen zuivelproduct. Kokosmelk is een plantaardig product en bevat geen dierlijke ingrediënten.

Wel kan het gebruikt worden als vervanger voor melk of andere zuivelproducten, maar dan heeft het wel een andere smaak. Aangezien er dus ook geen (koe)melk in zit is het ook geschikt voor veganisten.

Wist je dat...

…kokosmelk een ander product is dan kokoswater? Kokoswater is het water wat gewonnen wordt uit de onrijpe kokosnoot. Wanneer de kokosnoot verder rijpt vormt het kokoswater uiteindelijk het witte vruchtvlees in de rijpe kokosnoot.

Voedingsstoffen in kokosmelk

Per 100 ml bevat kokosmelk zo’n 170 kcal. Grotendeels bestaat kokosmelk uit vet, namelijk voor 17 gram per 100 ml tenzij je de lightversie neemt, deze bevat 5,7g aan vet per 100 gram en slechts 64kcal. 

Naast vetten zit er een kleine hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en enkele sporen van vezels in kokosmelk. Ook bevat kokosmelk vitamines en mineralen, zoals vitamine B11, vitamine C, kalium, magnesium en fosfor.

Tip

Houd je van de smaak van kokos, maar let je wel op je calorie inname? Drink dan kokoswater in plaats van kokosmelk. Kokoswater is een heel stuk lager in vet en dus in calorieën. Een glas kokoswater van 250ml bevat slechts 50 kcal terwijl hetzelfde glas kokosmelk bijna 600 kcal bevat.

Bewezen gezondheidsvoordelen en -nadelen van kokosmelk

Bewezen gezondheidsvoordelen en -nadelen van kokosmelk

Doordat kokosmelk een redelijk hoog vetgehalte heeft, met voornamelijk verzadigde vetzuren, staat het niet in de Schijf van Vijf. Toch biedt deze tropische vloeistof enkele interessante gezondheidsvoordelen.

Effect op gewicht en metabolisme

Er zijn enkele onderzoeken waaruit naar voren komt dat bepaalde vetzuren in kokosmelk mogelijk gunstig zijn voor gewichtsverlies, omdat het de eetlust remt waardoor er minder gegeten wordt. Ook zijn er bevindingen dat de vetzuren in kokosmelk het energieverbruik en de vetverbranding tijdelijk kunnen verhogen. Wel is het zo dat kokosmelk alleen niet veel invloed heeft op het gewicht en metabolisme en er meerdere factoren een rol hierin in spelen. 

Kokosmelk heeft effect op je cholesterol

Effect op cholesterol en hart

Omdat kokosmelk hoog in verzadigd vet is, wordt het vaak geassocieerd met hart- en vaatziekte, wat begrijpelijk is. Toch is de afgelopen jaren meer discussie ontstaan of verzadigd vet een veroorzakende factor hierin is, of dat het totale product meer van invloed is.

Ook zijn er studies die aantonen dat mensen die kokos consumeerden een verbetering kregen in het ‘slechte’ LDL-cholesterol en dat het ‘goede’ HDL-cholesterol juist toenam. Natuurlijk speelt het totale voedingspatroon hier ook een rol in. 

Kokosmelk is keto-vriendelijk 

Voor mensen die een keto dieet volgen is kokosmelk zeker een geschikt product. Het is hoog in vet en laag in koolhydraten en daarnaast kan het door zijn neutrale smaak in veel gerechten worden gebruikt. 

Geschikt bij lactose-intolerantie

Ook voor mensen met een lactose-intolerantie kan kokosmelk een uitkomst zijn, bijvoorbeeld als vervanger voor melk in de havermout. Kokosmelk is zoals, eerder genoemd, geen echte zuivel en bevat geen stofjes waar je bij een lactose-intolerantie op zou kunnen reageren.

Wist je dat...

…een kokosnoot geen noot is maar een vrucht?

Kokosmelk kent ook nadelen

Mogelijke nadelen kokosmelk

Hoewel kokosmelk een goede toevoeging kan zijn in een gezond voedingspatroon betekent die niet dat het overmatig geconsumeerd moet worden. Het is namelijk wel een product dat hoog is in calorieën en vet en daardoor kan het bij overconsumptie bijdragen aan het ontwikkelen van overgewicht. 

Een ander nadeel van kokosmelk is dat sommige varianten BPA (de afkorting voor Bisfenol A) bevatten. BPA is een chemicaliën waarbij een link is met bepaalde aandoeningen en ziektes zoals vruchtbaarheidsproblemen en kanker. Gelukkig zijn er ook varianten zonder BPA. Vaak is het dan beter om te kiezen voor de soorten die niet in een blik zitten maar in een pak.

Maak bijvoorbeeld curry van kokosmelk

Hoe gebruik je kokosmelk?

Kokosmelk kan je op verschillende manieren toepassen, bijvoorbeeld als melkvervanger in de koffie of met ontbijtgranen. Meestal wordt kokosmelk gebruikt om een curry of soep mee te maken, of om rijst in te koken met een kokossmaakje. 

Maar ook voor ontbijtgerechten als havermout kan je makkelijk kokosmelk gebruiken. Neem bijvoorbeeld dit makkelijke recept: 

  • 150 ml kokosmelk
  • 40 gram havermout
  • Halve banaan
  • Handje noten
  • Een eetlepel honing

Je kan de havermout met kokosmelk koken in een pannetje tot de kokosmelk is geabsorbeerd. Vervolgens voeg je een halve banaan (of ander fruit) toe en een handje noten. Voor wat extra zoetigheid kan optioneel een eetlepel honing worden toegevoegd.

Waar let je op als je kokosmelk koopt in de supermarkt?

Als je kokosmelk koopt in de supermarkt is het dus belangrijk om te kijken welke verpakkingen geen BPA bevatten, omdat dit mogelijk nadelig werkt op de gezondheid. Daarnaast kan het ook een advies zijn om een lightversie te kopen, in het geval dat je wil afvallen, omdat deze lager is in calorieën. Verder is de keuze om een biologische variant te kiezen, hoewel deze geen extra voordelen qua gezondheid bieden.

Kokosmelk past prima in een gezond voedingspatroon. Het is product dat je aan zowel hartige als zoete gerechten kan toevoegen en daarnaast ook in dranken als koffie of smoothies. Veganisten en mensen die lactose-intolerant zijn kunnen ook gebruik maken van kokosmelk, aangezien het geen dierlijk ingrediënten bevat.

Hoewel kokosmelk in bepaalde mate misschien kan bijdragen aan een verzadigd gevoel is het wel van belang niet te veel te consumeren omdat het hoog in calorieën is. Maar net als met alle producten is het houden van mate daarin belangrijk.

Bericht bewaren
Beoordeel
Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Cranberries gezond

Cranberries gezond? De wetenschappelijke voor- en nadelen

Zijn cranberries gezond? Cranberries worden vooral veel in de winter gegeten en zijn een bijzonder populair ingrediënt v...

Appelazijn: feiten of fabels?

Appelazijn: gezondheidsvoorde­l­e­n­, voedingswaarde en bijwerkingen

Over appelazijn gaan de meest fantastische verhalen rond. Zo zou je ervan afvallen, zou je er bestrijdingsmiddelen op vo...

3 gezondheidsvoordelen van kurkuma

Kurkuma: de 3 belangrijkste wetenschappelijke voordelen

Kurkuma is een specerij dat in delen van Azië al lang gebruikt wordt, maar nu eindelijk populair lijkt te worden in Nede...

tonijn

Tonijn: de gezondheidsvoorde­l­e­n en mogelijke nadelen op een rij

Tonijn is een van de meest populaire vissoorten ter wereld. En niet zonder reden: tonijn heeft een romige smaak en vlezi...

De blauwe bes: de medicijn in het fruitschap

Blauwe bessen: De 6 Belangrijkste Wetenschappelijk Gezondheidsvoorde­l­e­n

Blauwe bessen zijn een gezonde en zoete fruitsoort. De blauwe bes wordt vaak een superfood genoemd om de vele gezondheid...

Toon meer (225)