Kokosbloesemsuiker

Kokosbloesemsuiker

De laatste jaren staan de media bol van de berichten over suiker en suikervervangers.

Zijn suikervervangers als kokosbloesemsuiker, agavesiroop en stevia nu wel of niet gezonder dan tafelsuiker?

In dit artikel verdiepen wij ons in kokosbloesemsuiker, een bekend alternatief voor de gewone tafelsuiker.

Als je vaker artikelen hebt gelezen van Gezonde Tips of andere bronnen over voeding, dan hoeven wij je niet te vertellen dat suiker enorm veel gezondheidsrisico's met zich meebrengt.

Van diabetes tot vormen van kanker en van auto-immuunziekten tot Alzheimer en Parkinson.

Maar hoe zit het met al die suikervervangers? Hierover zijn de meningen verdeeld.

Feit is dat je het beste zonder toegevoegde suikers door het leven kunt gaan. Maar de realiteit is toch dat bijna iedereen te maken krijgt met de hunkering naar zoet.

Je kunt zeker wennen aan een leven zonder suiker, maar er zijn momenten waarop het voor veel mensen lastig te omzeilen is. Voor dit soort momenten kun je dan maar beter kiezen voor een goed alternatief, en dat is wat ons betreft: kokosbloesemsuiker!

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Wat is kokosbloesemsuiker?

Kokosbloesemsuiker wordt ook wel kokospalmsuiker of kokossuiker genoemd. Het is een natuurlijke suiker die wordt gemaakt van/ gewonnen uit biologische kokosbloesem.

Kokosbloesemsuiker komt uit Aziatische landen, zoals Indonesië. Het is al best lang in Nederland (en de rest van Europa) te koop, maar sinds kort begint kokosbloesemsuiker steeds meer ?in the picture? te komen. Supermarkten als Albert Heijn hebben het in hun assortiment.

De gezondheidsvoordelen van kokosbloesemsuiker versus tafelsuiker

Waarom is kokosbloesemsuiker een verantwoord alternatief voor tafelsuiker?

Omdat het volledig ongeraffineerde (onbewerkte) suiker is, boordevol goede voedingsstoffen zit (denk aan B-vitaminen, magnesium, ijzer, zink en kalium) en zeer laag scoort (waarde 30-35) op de glycemische index.

Dit betekent dat kokosbloesemsuiker je veel en gedurende een lange tijd energie geeft. Met kokosbloesemsuiker krijg je minder last van die vervelende en waarschijnlijk welbekende suikerdip.

Een andere suikervervanger waar je waarschijnlijk weleens mensen over hebt gehoord is agavesiroop. Dit is een vloeibare suiker die te koop is bij de natuurwinkel. Agave bestaat voor 70-90% uit geraffineerde fructose. Niet zo gezond als veel mensen denken dus! Dan kan je beter voor kokosbloesemsuiker gaan.

Is kokosbloesemsuiker lekker?

Je wilt wel zeker weten dat een vervangend product lekker is voordat je er bijvoorbeeld een taart voor je nichtje mee gaat bakken. Wees niet bang: kokosbloesemsuiker is ontzettend lekker.

Stel dat je niet van kokos houdt, dan heb je alsnog geen probleem. Kokosbloesemsuiker smaakt namelijk niet per se naar kokos. We zouden de smaak eerder willen omschrijven als ?karamelachtig.?

Het is zoet, maar niet mierzoet. Wanneer je de suiker verwarmt, komt er een zeer aromatische geur naar boven en smaakt de suiker nog meer naar karamel dan dat het al doet wanneer het koud is.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Hoe gebruik je kokosbloesemsuiker?

Je kunt beter vragen: hoe gebruik je kokosbloesemsuiker niét? Het is namelijk lekker in ontzettend veel gerechten.

Zo kan je er uitstekend mee bakken, laat de suiker zich prima verwerken in warme dranken, brengt het je smoothie op smaak en kun je het mengen in zuivel of soja-, amandel- of kokosyoghurt met granen en fruit. Je kunt kokosbloesemsuiker dus als een letterlijke vervanger van gewone suiker gebruiken.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Waar moet je op letten als je kokosbloesemsuiker koopt?

Ten eerste moet de kokosbloesemsuiker biologisch zijn. Anders heb je geen idee wat ermee gebeurd is. Ten tweede zou het natuurlijk het mooiste zijn als de suiker fairtrade is.

Kokosbloesemsuiker komt uit Aziatische landen, veelal uit Indonesië, en wordt geteeld door kleine boeren die een eerlijke prijs verdienen. Je kunt denken aan 'Gula Java'. Dit is grove kokosbloesemsuiker uit Java of de Filipijnen.

Wanneer je kokosbloesemsuiker bij de biologische winkel koopt, mag je er vanuit gaan dat het een goed en betrouwbaar product is. Let ook goed op de logo?s op de verpakking! Staat het Fairtrade logo erop? Dan zit je helemaal goed!

Een nadeel van kokosbloesemsuiker is dat het behoorlijk prijzig is. Zeker als je het vergelijkt met ?gewone? suiker, wat natuurlijk een heel goedkoop product is. Voor een potje van rond de 200 gram betaal je al snel bijna 5 euro.

Het beste is om dit soort producten online te zoeken bij een erkend bedrijf, dan zijn ze vaak een stuk goedkoper. Ook in grotere hoeveelheden inkopen is relatief goedkoper.

Een recept met kokosbloesemsuiker

Zoals we al zeiden: kokosbloesemsuiker kan je bijna voor alle gerechten die je graag maakt gebruiken. De suiker leent zich ook goed voor het bakken van taartjes en koekjes.

In feite is het heel simpel: je kunt gewoon de hoeveelheid suiker aanhouden die in een regulier bakrecept staat aangegeven. Je hebt dus geen rekenmachine nodig in de keuken!

Houd er rekening mee dat de kleur van je ?baksel? iets donkerder uitvalt door de kokosbloesemsuiker. Het geeft een beetje hetzelfde effect als wanneer je bruine suiker gebruikt.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Recept: Brownies met noten en kokosbloesemsuiker

Dit recept voor brownies is niet per se gezond te noemen, maar het is een stuk verantwoorder dan de brownie-recepten die je misschien gewend bent te maken. Of, 'erger' nog: browniemix uit een pakje.

Bij dit recept weet je zelf precies wat en hoeveel je erin doet en dat is een prettig idee. Geen E-nummers of teveel zout.

Pure chocolade met een cacao-gehalte vanaf 70% is sowieso beter dan alles wat daaronder zit. En roomboter is sowieso beter dan margarine en bevat de juiste verzadigde vetten (korte ketens). Amandelmeel is een uitstekende vervanger voor zelfrijzend bakmeel en zeer geschikt als je glutenvrij moet of wilt eten.

Verder zijn de brownies supersnel klaar en laten we eerlijk zijn: niemand kan een lekkere, vers gebakken brownie weerstaan.

Wat heb je nodig? 

  • 4 gesplitste eieren
  • 100 gram pure chocolade (minimaal 70% cacao)
  • 30 gram gehakte hazelnoten
  • 30 gram gehakte pecannoten
  • 60 gram amandelmeel (bij de biowinkel, of: maak het zelf door amandelen te vermalen in je keukenmachine)
  • 100 gram biologische grasroomboter (ongezouten)
  • 80 gram kokosbloesemsuiker

Hoe bereid je het? 

? Verwarm je oven voor tot 190 graden ?

  1. Smelt de chocolade, de boter en de kokosbloesemsuiker au bain marie (je zet het pannetje of het schaaltje in een grotere pan met warm water om te voorkomen dat het aanbrandt).
  2. Splits de eieren en klop het eiwit tot een schuim met je mixer.
  3. Klop de eierdooiers 1 voor 1 door het chocolademengsel als dit goed gesmolten is.
  4. Giet nu het chocolade-eierdooier mengsel door het schuim en roer goed door elkaar tot het een mooi glad geheel wordt.
  5. Voeg het amandelmeel en de gehakte noten toe.
  6. Schep het beslag in een (ingevet) bakblik of een ronde taartvorm.
  7. Zorg dat het beslag tot ongeveer 1 a 2 cm hoogte staat.
  8. Zet voor 25 tot 30 minuten in de oven. Laat goed afkoelen voordat je de brownies in blokjes snijdt!

Niemand zal merken dat er geen gewone suiker in deze brownies zit. Sterker nog: iedereen zal het heerlijk vinden en je om het recept vragen. Let maar op!

Wij zijn fan van kokosbloesemsuiker. Waarom ook niet? Het is gezonder dan andere suikersoorten en het is ook nog eens heel erg lekker. Wat wil je nog meer? Probeer het maar eens!

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Pure chocolade

Pure chocolade, de belangrijkste voordelen op een rij

Chocoladeliefhebbers opgelet: pure chocolade is gezond! Je hoeft je chocoladeverslaving niet op te geven. Een hele reep...

Blauwe Zones (Blue Zones): langer en gezonder leven

Blauwe Zones (Blue Zones): langer en gezonder leven

De Blauwe Zones (Blue Zones) zijn een aantal gebieder in de wereld waar mensen gemiddeld het oudste worden. En ze blijve...

Glycemische Index (GI) helpt bij afvallen en gezonder leven

Glycemische Index (GI) helpt bij afvallen en gezonder leven

Ben jij al bekend met de term 'Glycemische Index'? Het is een term die in de voedingsleer veel gebruikt wordt om de mate...

Bulletproof koffie maken: ingrediënten, recept en gezondheidsvoordelen

Bulletproof koffie maken: ingrediënten, recept en gezondheidsvoordelen

Heb je al gehoord van bulletproof koffie? Het is een enorme hype in de Verenigde Staten. Het brouwsel is geliefd bij gr...

4 gezonde alternatieven voor de pannenkoek

Pannenkoeken: 4 Gezonde Pannenkoek Recept Alternatieven

De pannenkoek is een typisch Nederlandse lekkernij. We eten het gerecht als ontbijt, lunch, diner of als nagerecht. Toch...

De verschillende duurzame keurmerken

Duurzame Keurmerken: Welke zijn er en wat houden ze in?

In de supermarkt kies je een product waarschijnlijk op basis van het uiterlijk, de houdbaarheidsdatum en de prijs. Maar ...

suiker

De ongezoete waarheid over suiker

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

Lees wat je gemist hebt

14257 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'