Snelle en langzame koolhydraten
Het soort koolhydraten zoals hierboven beschreven noemen we dus snelle of simpele koolhydraten, vanwege de snelle verwerking van het lichaam.
Daarnaast zijn er ook koolhydraten die trager door het lichaam worden opgenomen. Dit zijn bijvoorbeeld de vezels in volkorenbrood en in groenten.
Deze worden langzaam verteerd door het lichaam en worden dus langzame of complexe koolhydraten genoemd.
Suikerrijke en bewerkte voeding zoals snoep, koek, chips, witte pasta, de meeste ontbijtgranen en graanrepen staan hoog in de lijst van de Glycemische Index. Het gaat hier om de slechte, 'lege' koolhydraten; deze vullen wel snel maar zijn niet echt voedzaam.
Producten met natuurlijke suikers zoals volkoren pasta, havermout, boekweit en groenten staan over het algemeen laag in de lijst van de Glycemische Index. Dit zijn de goede, voedzame koolhydraten die geleidelijke energie afgeven.
En dan is er nog een middengebied met voedingsmiddelen die niet ongezond zijn maar waarvan je beter niet teveel kunt eten.
- 55 of lager = lage G.I. Dit betekent dat het over het algemeen een gezond product is.
- 56 tot 69 = middelhoge G.I. Dit betekent dat het product niet ongezond is maar ook niet gezond als je er teveel van eet.
- 70 of hoger = hoge G.I. Dit betekent dat het over het algemeen een ongezond product is.
Je kunt een overzicht van producten met G.I. vinden op internet of aanvragen bij je diëtiste.
Twee voedingsmiddelen met hetzelfde aantal koolhydraten kunnen verschillende cijfers hebben binnen de glycemische index. Dit omdat het soort koolhydraten van elkaar verschilt (snelle versus langzame koolhydraten).
Voeding die zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke natuurlijke vorm staat is over het algemeen gezonder dan voeding die in de fabriek bewerkt is (bijvoorbeeld verhit, gedeeld of waar E-nummers aan toe zijn gevoegd).