Koolhydraatarm brood, de voor- en nadelen op een rij

Koolhydraatarm brood is precies wat je ervan zou verwachten: brood dat een beperkte hoeveelheid koolhydraten bevat.

Maar waarom is dit belangrijk en voor welke mensen kan dit brood goed van pas komen? Wij leggen je uit wat koolhydraatarm brood is, wat de voedingswaarden zijn en met welke voor- en nadelen je rekening moet houden.

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Geschreven door Julia Haarhuis, VoedingswetenschapperBSc Nutrition and health, WO minor Neurowetenschappen, PhD Plant, food and health, MSc Nutritional Epidemiology and Public Health

Koolhydraten in brood

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn voedingsstoffen die je uit eten haalt. Ze bestaan uit suikers, zetmeel en vezels.

In je darmen worden deze stoffen omgezet tot glucose, wat energie voor je lichaam is. Het eten van koolhydraten laat zo je bloedsuikerspiegel stijgen.

Hoe snel dat gebeurt is afhankelijk van het soort koolhydraten dat je eet. Zo zorgen langzame koolhydraten ervoor dat er langzaam en gelijkmatig energie vrijkomt, terwijl snelle koolhydraten voor een snelle piek zorgen.

Voorbeelden van producten met langzame koolhydraten:

 • Volkoren brood
 • Volkoren pasta
 • Zilvervliesrijst
 • Fruit
 • Groenten

Voorbeelden van producten met snelle koolhydraten:

 • Snoep
 • Gebak
 • Frisdrank
 • Witbrood
 • Aardappels
Wist je dat...

...je per dag ongeveer 40% tot 70% van je energie uit koolhydraten haalt?

Wat betekent koolhydraatarm brood?

Brood is normaal gesproken rijk aan koolhydraten. Volkoren brood bevat vooral langzame koolhydraten, terwijl witbrood rijk is aan snelle koolhydraten.

Bij koolhydraatarm brood heb je het over broodsoorten die aanzienlijk minder koolhydraten bevatten. Dit moet officieel 30% minder koolhydraten zijn dan een brood met vergelijkbare ingrediënten. Het is dus geen product zonder koolhydraten, maar enkel met een lager percentage.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Waarom eten mensen koolhydraatarm brood?

Sommige mensen vinden het belangrijk om minder koolhydraten te eten. Dat geldt bijvoorbeeld voor personen met diabetes, die moeten voorkomen dat hun bloedsuikerspiegel te snel stijgt of daalt. Brood met minder koolhydraten kan klachten voorkomen voor mensen met deze ziekte.

Koolhydraat arm brood voor ketogeen dieet

Daarnaast kiezen sommige mensen ervoor om een koolhydraatarm dieet te volgen. Zo is er het ketogeen dieet, waarbij je het grootste deel van je energie juist uit eiwitten en vetten haalt.

Het idee hierachter is dat je sneller vet verbrandt. Mensen die dit dieet volgen mogen meestal geen normaal brood eten. Koolhydraatarm brood is dan een uitkomst.

Verschil in voedingswaarden

Koolhydraatarm brood wordt dus gegeten omdat het andere voedingswaarden heeft, waardoor het voor sommige mensen gezondheidsvoordelen oplevert.

Maar wat is nu precies het verschil in voedingswaarden tussen koolhydraatarm brood en normaal brood? Ze bevatten meestal een vergelijkbaar aantal calorieën, maar de hoeveelheid vetten en eiwitten is aanzienlijk hoger bij koolhydraatarm brood.

Voedingswaarden normaal brood

Een gemiddelde snee (35 gram) volkorenbrood heeft de volgende voedingswaarden:

 • Calorieën: 81
 • Vet: 1 gram, waarvan 0,2 verzadigd
 • Koolhydraten: 12,5 gram, waarvan 0,4 suikers
 • Vezels: 3,4 gram
 • Eiwit: 3,7 gram
 • Zout: 0,38 gram

Voedingswaarden koolhydraatarm brood

Een gemiddelde snee (35 gram) koolhydraatarm brood heeft de volgende voedingswaarden:

 • Calorieën: 84
 • Vet: 3,1 gram, waarvan 0,4 verzadigd
 • Koolhydraten: 7,4 gram, waarvan 0,2 suikers
 • Vezels: 1,3 gram
 • Eiwit: 6 gram
 • Zout: 0,39 gram

In een snee koolhydraatarm brood (35 gram) zitten gemiddeld zo’n 1,3 gram vezels. Een volkoren boterham (35 gram) bevat meer vezels, namelijk zo’n 3,4 gram. De vezels in koolhydraatarm brood komen voornamelijk van toegevoegd lijnzaad, zonnebloempitten en sojameel. Hierdoor bevat het brood meer eiwitten maar minder koolhydraten dan volkorenbrood.

Extra vezels

Om genoeg vezels binnen te krijgen, is het dus aan te raden om naast koolhydraatarm brood ook minstens 250 gram groente, 2 stuks fruit, voldoende peulvruchten, aardappelen of andere graanproducten, zoals zilvervliesrijst en volkorenpasta, te eten.

Vezels dragen namelijk bij aan een gezonde spijsvertering en een gezonde darmflora. Verder wordt de inname van vezels ook in verband gebracht met een verminderd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Sojameel voor koolhydraatarm brood

Hoe wordt koolhydraatarm brood gemaakt?

Om brood te bakken dat minder koolhydraten bevat, moet je een ander soort meel gebruiken. Het meeste brood wordt met een vorm van tarwemeel gemaakt.

Dit meel is rijk aan koolhydraten. Daarom wordt het bij koolhydraatarm brood voor een deel vervangen met sojameel, kokosmeel, amandelmeel of een andere meelsoort. 

Deze bevatten aanzienlijk meer eiwitten en minder koolhydraten. Doordat dit meel voor een minder lekkere textuur zorgt, voegen fabrikanten meestal nog vet aan het deeg toe, zoals olie of margarine. Dit verklaart waarom koolhydraatarm brood meer eiwitten en vetten bevat.

Verschillende soorten koolhydraatarm brood

In principe kan iedere soort brood koolhydraatarm gemaakt worden. Toch kom je ze niet vaak tegen in de supermarkt. Het grootste deel van deze koolhydraatarme broden zijn volkoren, soms verrijkt met extra pitten of zaden.

Sommige producenten maken ook zachte bolletjes die koolhydraatarm zijn. Ben je een liefhebber van roggebrood? Ook dat is tegenwoordig verkrijgbaar met een lager gehalte koolhydraten.

Alleen witbrood is lastiger te vinden wanneer je op zoek bent naar koolhydraatarme opties. Dat heeft te maken met de snelle koolhydraten die in witbrood zitten, die niet ideaal zijn voor veel mensen die koolhydraatarm moeten eten.

Het wordt dus weinig verkocht, maar je kunt het wel zelf maken. Vind je het lastig om koolhydraatarm brood te vinden bij de bakker of de supermarkt? Dit wordt soms ook wel verkocht als eiwitrijk brood.

Tip

Wil je meer gezonde vetten binnenkrijgen? Kies dan voor brood dat verrijkt is met zaden en noten.

Is keto brood hetzelfde als koolhydraatarm brood?

Keto brood is hetzelfde als koolhydraatarm brood. Mensen die een keto dieet volgen moeten aanzienlijk minder koolhydraten eten, maar het is niet mogelijk om koolhydraten volledig uit je dieet te schrappen.

Daarom is koolhydraatarm brood een goede oplossing voor mensen die dit dieet volgen. Het is dan wel belangrijk om goed naar het aantal gram koolhydraten per portie te kijken. Bij het keto dieet heb je namelijk een maximaal aantal koolhydraten dat je per dag binnen mag krijgen.

Voordelen van koolhydraatarm brood

De voedingswaarden van koolhydraatarm brood zijn anders. Dat is nuttig voor mensen die diabetes hebben of een bepaald dieet volgen, maar welke voordelen gelden voor iedereen?

 • Stabielere bloedsuikerspiegel Koolhydraten zorgen van nature voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Te hoge pieken kunnen uiteindelijk slecht voor je gezondheid zijn. Ze zorgen bovendien voor verminderde energie wanneer de piek ook weer afneemt. Door minder koolhydraten te eten, heb je hier minder last van. Het hoge gehalte eiwitten in koolhydraatarm brood zorgt ook voor een gelijkmatigere bloedsuikerspiegel.
 • Langer een verzadigd gevoel Er zitten meer eiwitten en vetten in koolhydraatarm brood. Dat is prettig wanneer je wilt afvallen, want deze voedingsstoffen worden langzamer afgebroken door je lichaam. Hierdoor geniet je langer van een vol en verzadigd gevoel en ben je minder geneigd om onnodig te snacken. Eiwitten zorgen er ook voor dat je lichaam minder ghreline aanmaakt. Dit hormoon zorgt voor een hongergevoel.
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Nadelen van koolhydraatarm brood

De voordelen van koolhydraatarm brood zijn duidelijk, maar hoe zit het met de nadelen?

 • De smaak Bakkers doen hun best om koolhydraatarm brood zoveel mogelijk te laten lijken op het brood dat je gewend bent om te eten. Toch is dat lastig wanneer je met andere ingrediënten werkt. Door de extra eiwitten en vetten smaakt koolhydraatarm brood net wat kleffer en is het minder luchtig. Het ligt dus ook zwaarder op de maag. Toch lijkt het over het algemeen erg veel op normaal brood.
 • De prijs Het bakken van koolhydraatarm brood vergt iets andere ingrediënten en bakkers moeten hun proces helemaal veranderen. Er wordt bovendien minder van verkocht. Daarom ligt de prijs van koolhydraatarm brood een stuk hoger dan normaal brood. Gemiddeld is de prijs voor een half brood ongeveer twee keer zo hoog. Het eten van dit brood is dus relatief duur.
Tip

Wil je het net wat betaalbaarder maken om koolhydraatarm brood te eten? Bak dan je eigen brood!

Zelf koolhydraatarm brood maken

Zelf koolhydraatarm brood bakken

Heb je al wat ervaring met het bakken van brood of ben je nog een beginner in de keuken? In beide gevallen is het mogelijk om koolhydraatarm brood te bakken.

Je kunt het namelijk zo makkelijk of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Zo kan je je favoriete recept voor volkoren brood nemen en een deel van het tarwemeel vervangen voor sojameel of kikkererwtenmeel.

Beide meelsoorten zijn laag in koolhydraten en rijk aan eiwitten. Houd er wel rekening mee dat het brood waarschijnlijk iets minder goed rijst en dus minder luchtig is.

Er zijn daarnaast ook recepten waarbij je amandelmeel, Griekse yoghurt, kokosmeel, zout en bakpoeder met elkaar mengt voor een snel brood. Dit hoeft niet te rijzen en is daardoor een stuk sneller klaar.

Het grote nadeel van deze recepten is dat het brood uiteindelijk veel vaster wordt dan je van een normaal volkoren brood gewend bent. Dat is dus een kwestie van smaak.

Tip

Voeg ook eens extra smaakmakers aan het deeg toe, zoals kaas, kruiden, zongedroogde tomaten of rozijnen. Zo maak je het koolhydraatarme brood net wat specialer.

Beoordeel dit artikel

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Alles over vezels

7 tips om meer vezels te eten (+ vezelrijk voorbeeldmenu)

Je leert van jongs af aan dat voedingsvezels goed zijn voor je stoelgang. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advi...

Koolhydraatarme lunch ideeën

5x Koolhydraatarme lunch ideeën waar je blij van wordt!

Een koolhydraatarme lunch is gevuld met eiwitten, gezonde vetten en groenten. Deze past perfect binnen het ketodieet, ma...

Is brood gezond of ongezond?

Is brood gezond of ongezond?

Is brood gezond of ongezond? Velen van ons zullen ermee zijn opgevoed: brood. Een bolletje met hagelslag bij het ontbijt...

koolhydraatarm-dieet

Koolhydraatarm dieet, alle voor- en nadelen op een rij!

Een koolhydraatarm dieet is een veelgehoord dieet, maar wat is dit eigenlijk en is het gezond? In dit artikel kun je de ...

Koolhydraatarm diner: recepten en inspiratie

Koolhydraatarm diner: recepten en inspiratie

Een koolhydraatarm dieet zou goed zijn wanneer je af wilt vallen, maar ook een fijn dieet voor mensen met diabetes of ha...

rijst

Rijst: de verschillen tussen witte-en zilvervliesrijst op een rij

Bruine, witte, gele, jasmijn, zilvervlies, basmati; de lijst met rijstsoorten is eindeloos. Deze populaire graansoort wo...

Lees wat je gemist hebt

13660 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'