Verschil in voedingswaarden
Koolhydraatarm brood wordt dus gegeten omdat het andere voedingswaarden heeft, waardoor het voor sommige mensen gezondheidsvoordelen oplevert.
Maar wat is nu precies het verschil in voedingswaarden tussen koolhydraatarm brood en normaal brood? Ze bevatten meestal een vergelijkbaar aantal calorieën, maar de hoeveelheid vetten en eiwitten is aanzienlijk hoger bij koolhydraatarm brood.
Voedingswaarden normaal brood
Een gemiddelde snee (35 gram) volkorenbrood heeft de volgende voedingswaarden:
- Calorieën: 81
- Vet: 1 gram, waarvan 0,2 verzadigd
- Koolhydraten: 12,5 gram, waarvan 0,4 suikers
- Vezels: 3,4 gram
- Eiwit: 3,7 gram
- Zout: 0,38 gram
Voedingswaarden koolhydraatarm brood
Een gemiddelde snee (35 gram) koolhydraatarm brood heeft de volgende voedingswaarden:
- Calorieën: 84
- Vet: 3,1 gram, waarvan 0,4 verzadigd
- Koolhydraten: 7,4 gram, waarvan 0,2 suikers
- Vezels: 1,3 gram
- Eiwit: 6 gram
- Zout: 0,39 gram
In een snee koolhydraatarm brood (35 gram) zitten gemiddeld zo’n 1,3 gram vezels. Een volkoren boterham (35 gram) bevat meer vezels, namelijk zo’n 3,4 gram. De vezels in koolhydraatarm brood komen voornamelijk van toegevoegd lijnzaad, zonnebloempitten en sojameel. Hierdoor bevat het brood meer eiwitten maar minder koolhydraten dan volkorenbrood.
Om genoeg vezels binnen te krijgen, is het dus aan te raden om naast koolhydraatarm brood ook minstens 250 gram groente, 2 stuks fruit, voldoende peulvruchten, aardappelen of andere graanproducten, zoals zilvervliesrijst en volkorenpasta, te eten.
Vezels dragen namelijk bij aan een gezonde spijsvertering en een gezonde darmflora. Verder wordt de inname van vezels ook in verband gebracht met een verminderd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.