Waarom zou brood gezond zijn?
De positieve kanten van brood zijn dat het rijk is aan vitamine B, calcium, ijzer, fosfor, magnesium, zink en kalium. Dit geldt niet voor witbrood.
Waar hebben we deze stoffen voor nodig?
Vitamine B - goed voor het aanmaken van energie en het afbreken van vetten, suikers en eiwitten. Vitamie B heeft een positieve uitwerking op je huid, spieren, spijsvertering en gaat haaruitval en hart-en vaatziekten tegen.
Calcium - goed voor de opbouw en het onderhoud van de botten en tanden, maar ook nodig voor een goede werking van de spieren (zoals je hart!)
IJzer - helpt bij het vervoer van zuurstof door het lichaam en dient als onderdeel van de rode bloedlichaampjes. Omdat vrouwen twee keer sneller dan mannen ijzer kwijt raken, vooral tijdens de menstruatie, is het van groot belang dat vrouwen goed letten op hun ijzerinname.
Magnesium - onmisbaar voor de stofwisseling. Nodig voor groei en herstel van cellen.
Zink - helpt bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel en verbetert ons imuumsysteem.
Kalium - heeft een gunstig effect op de bloeddruk. Daarnaast zorgt kalium er (samen met natrium) voor dat zenuwprikkels goed worden geleid.
Het eten van een goede boterham is een gemakkelijke manier om al deze belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen!