Vergeten groenten, herken jij deze mondkost van vroeger nog?

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn.

Het gaat vaak om groenten welke je niet zou herkennen in de supermarkt, als deze daar überhaupt zouden liggen. Voorbeelden zijn de aardpeer, schorseneer of rammenas.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

Pastinaak, vergeten groenten

Wat zijn vergeten groenten?

Vroeger stonden deze vergeten groenten met regelmaat op het menu.

Maar vanwege het gebruiksgemak en hun uiterlijk steeds minder gegeten en geteeld.

Aardappels zijn bijvoorbeeld veel makkelijker te bereiden dan schorseneren.

Vergeten groenten zijn vaak grauw van kleur en zien er niet per se mooi uit. Sinds de jaren 90 werden enkele groenten weer herontdekt door topchefs die hun menukaart wilde vernieuwen. Tegenwoordig is het een echte trend aan het worden.

Wist je dat...

...niet iedereen vergeten groenten vergeten is? Vanwege teeltrotatie is het aanbod in biologische en boeren winkels erg divers. Dit is de reden dat je hier veel vergeten groenten kunt terugvinden. Teeltrotatie betekent dat elk jaar een andere groentesoort op een stuk grond staat. Dit zorgt ervoor dat de grond niet uitgeput raakt en de plant minder snel ziek wordt. 

Voorbeelden van vergeten groenten

Onderstaand enkele voorbeelden van de heerlijke vergeten groenten, die je dus niet mag vergeten;

 • Pastinaak De pastinaak is inmiddels een minder vergeten wintergroente geworden en is in veel supermarkten terug te vinden. De pastinaak is een crèmekleurige wortel van ongeveer 20 cm lang met een anijsachtige smaak. Je kunt pastinaak bijvoorbeeld verwerken in de soep, stamppot en ovenschotel.
 • Schorseneren Je hebt vast wel eens gehoord van schorseneren, maar velen weten niet hoe ze eruit zien. Ze zijn namelijk niet in alle winkels terug te vinden. Deze wintergroente ziet er ongeschild uit als takken, maar ze lijken meer op asperges wanneer de zwarte schil eraf is. De smaak wordt omschreven zacht, romig en nootachtig, zoals een artisjok of asperge.

  Schorseneren bereiden is wat lastiger, wat gelijk de reden is waarom het minder gegeten wordt. Wanneer je schorseneren doorsnijdt of schilt, komt er kleverig wit vocht uit. De intensieve taak van het schoonmaken is de reden voor de bijnaam “keukenmeidenverdriet”.
 • Aardpeer Bij de naam aardpeer zou je denken aan een peervormige groente die in de aarde groeit, maar deze knol lijkt meer op een gember van ongeveer 5 bij 10 cm. Wanneer je een aardpeer in de grond doet, komt er elk jaar een zonnebloemachtige plant naar boven.

  Andere benamingen zijn de knolzonnebloem en topinamboer. De smaak lijkt op een artisjok, namelijk licht zoet en nootachtig en je kunt de knollen rauw en gekookt eten.
 • Mierikswortel Mierikswortel wordt voornamelijk gebruikt in Aziatische gerechten, maar is ook in Nederland bekend als peperwortel en boerenradijs. De smaak van deze witte wortel is vergelijkbaar met mosterd en radijs, omdat hij erg scherp is.

  Wanneer hij geschild en geraspt is, verandert de smaak. Je kunt deze wortel bijvoorbeeld toevoegen aan salades of in een sausje.
 • Rammenas Rammenas is een knol die niet veel meer gegeten wordt. De wintervariant is zwart van kleur, terwijl de zomervariant verschillende kleuren kan hebben. Deze knol ziet eruit als een radijs, maar hij is wat groter en steviger. Ook de smaak lijkt op die van de radijs, maar hij is iets milder.
Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Zelf vergeten groenten kweken

Het is erg leuk, leerzaam en gezond om je eigen groenten te kweken. Wanneer je vergeten groenten kweekt kun je ook nog eens originele recepten maken voor je familie en vrienden.

Daarnaast zorgt het voor meer variatie in de tuin. Hieronder vindt je twee vergeten groenten welke goed groeien in de Nederlandse bodem. 

Vergeten groenten aardpeer

Aardpeer

Eén van de makkelijkste groenten is de aardpeer.

Deze groente zaai je niet, maar je stopt enkele knollen in de grond.

Ze vermeerderen zich namelijk zeer gemakkelijk.

Ook maakt het niet uit wanneer je ze in de grond stopt. Ze groeien zelfs zo snel, dat je op tijd de knollen moet oogsten.

Na één keer de knollen in de grond te hebben gestopt, kun je er jarenlang van eten. Ook groeien ze goed in een (grote) pot, op deze manier kun je overwoekering voorkomen.

De plant zelf heeft mooie gele bloemen en is daarmee echt een verrijking voor je tuin.

Vergeten groenten schorseneren

Schorseneren

Ook doen schorseneren het goed in de moestuin.

Het enige waar je op moet letten is dat de grond niet “te zwaar” is en wat zand bevat.

Dit kun je controleren door de grond in je handen te leggen en te kijken (en voelen) of er zand in zit.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wanneer er niet veel zand in de grond zit, groeien de schorseneren wel, maar niet zo recht als dat je gewend bent.

Deze wortel kweek je door zaadjes te zaaien in de grond. Tussen eind maart en half mei kun je de zaadjes ongeveer 1 tot 2 cm diep in de grond doen, met een afstand van 10 cm ertussen.

Wanneer je meerdere rijen naast elkaar gaat zaaien, is het aan te raden om 30 cm ertussen te laten. Je oogst de wortel in de winter. Belangrijk is dat je ze recht omhoog uit de grond trekt, omdat anders de wortel kan breken

Wist je dat...

...je geen groene vingers nodig hebt om een zelf groenten te verbouwen? Er zijn veel planten te vinden die niet veel specifieke verzorging vragen, zoals de aardpeer. 

Koken met vergeten groenten

Koken met vergeten groenten is erg makkelijk, alleen zijn we ook de recepten “vergeten”. Gelukkig zijn er online heel veel recepten terug te vinden. Je kunt er bijvoorbeeld goed stamppot of soep van vergeten groenten maken.

Ook kun je heerlijke chips maken door dunne plakjes te bakken. Lees hieronder een recept waarin je verschillende soorten vergeten groenten kunt combineren.

Vergeten groenten uit de oven

Onderstaand een ons favoriete recept met vergeten groeten (4 personen);

Ingrediënten:

 • 800-900 gram gemengde vergeten groenten
 • 1 rode ui
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 takjes verse tijm
 • 2 takjes verse rozemarijn
 • zwarte peper naar smaak

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 2. Snijd alle groenten in kleine blokjes en leg deze op een grote ovenplaat (of meerderen als je ovenplaat te klein is).
 3. Verdeel de olijfolie en kruiden over de groenten.
 4. Bak de groenten af voor ongeveer 30 tot 40 minuten tot alles gaar is en een mooi krokant randje heeft.

...en genieten maar!

Beoordeel dit artikel

Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Al sinds het bestaan van de mensheid wordt het analyseren van urine gebruikt om gezondheidsproblemen vast te stellen. Da...

Meiraapjes voordelen

Meiraapjes: Voedingsstoffen, Bereiding en Recept

Meiraapjes zijn één van de bekendste vergeten groente. Dit zijn groenten die eeuwenlang gegeten werden, maar die inmidde...

Cavolo nero

Cavolo nero, het elegante broertje van boerenkool

Er liggen talloze soorten groenten in het groenteschap. Soms kom je een soort tegen die minder bekend is. Zoals de donke...

Wat is pastinaak en hoe gezond is deze vergeten groente?

Wat is pastinaak en hoe gezond is deze vergeten groente?

Pastinaak is een echte wintergroente. Een vergeten groente noemen we deze wortel ook wel. Maar inmiddels heeft deze smaa...

Aardpeer: vezelrijke, vergeten groente

Aardpeer: Voedingswaarde, Voordelen en Bereiding

Hoe vaak staat aardpeer bij jou op het menu? Het is onvoorstelbaar dat deze knol in Nederland tot de vergeten groenten b...

Olijfolie: Gezondheidsvoordelen en Tips om te bakken

Olijfolie: Gezondheidsvoordelen en Tips om te bakken

Olijfolie wordt in veel gerechten gebruikt. Het biedt een hele reeks aan gezondheidsvoordelen, waarbij met name de posit...

gezonde feestdagen

8 Tips om niet aan te komen tijdens de kerstdagen (+ recepten)

Met kerst ben je al snel geneigd om jezelf en je gasten te verwennen met veel en lekker eten. Vaak in de vorm van een gr...

Lees wat je gemist hebt

13664 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'