Mierikswortel: De Geneeskrachtige Smaakmaker

Over smaak valt niet te twisten en zeker niet als het om die van de mierikswortel gaat. Die is namelijk onvergetelijk. Het pittige en krachtige aroma staat ook gelijk aan de voedingskracht. Verse mierikswortel is daarom niet alleen een verrijking voor je maaltijd, maar ook voor je gezondheid.

Maak in dit artikel kennis met de mierikswortel en de geneeskracht ervan. En ontdek hoe je dit gewas kan gebruiken en wanneer je het beter niet kunt eten.

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, Initiatiefnemer van gezondeten.nlMSc Exercise Science and Health Promotion

Wist je dat...

...de mierikswortel geen groente is, maar een kruid, en familie is van de mosterdplant?

Mierikswortelplant is al goed ingeburgerd in Nederland

De mierikswortelplant

De mierikswortel is afkomstig van de mierik. De wetenschappelijke naam voor deze vaste en winterharde plant is Armoracia Rusticana.

Oorspronkelijk komt de mierik uit warmere streken, zoals het Middellandse Zeegebied. Maar ook in ons Nederlandse klimaat doet de mierik het goed. Zo goed zelfs, dat de plant ook wordt gezien als een woekerend onkruid.

De smaakmaker van de mierik zijn de robuuste penwortels. Ze zijn wit en kunnen 60 centimeter lang worden. De smaak lijkt op een combinatie van peper, mosterd en radijs. 

Mierikswortel wordt in Japan ook wel de Westerse wasabi genoemd. Wasabi ken je vast als je een keer sushi hebt gegeten, want het zit in het scherpe groene sausje dat je erbij krijgt.

Je mierikswortel plant hoort al eeuwen thuis in de Nederlandse moestuin en keuken. Het gewas werd echter al gebruikt in de Griekse Oudheid. Dit niet alleen vanwege de bijzondere smaak, maar ook vanwege de gezonde eigenschappen.

Wist je dat...

...de mierik, ondanks zijn woekerende eigenschappen, een geliefde tuinplant is? Ook als kuipplant op het balkon doet hij het goed. De plant kan 90 centimeter hoog worden, is mooi en vol en krijgt bovendien vrolijke witte bloemetjes. Maar hou hem wel onder controle!

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Ontdek de voedingswaarden van verse mierikswortel

De wortel van de mierik bevat weinig calorieën en weinig vet. In een eetlepel rauwe mierikswortel (circa 12 gram) zit:

  • 7 kcal
  • 2 gram koolhydraten
  • 1 gram proteïne
  • 1 gram vet
  • 0,5 gram vezels

Mineralen en vitaminen zijn rijk aanwezig. Zo levert de wortel magnesium, calcium, foliumzuur, kalium, zink en vitamine C.

Mierikswortel voordelen

Gezondheidsvoordelen van mierikswortel

De mierikswortel levert een gezonde bijdrage aan je voeding door de aanwezigheid van verschillende mineralen, maar het kruid staat ook bekend om de geneeskracht die het heeft.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Behalve de mineralen vind je in de mierikswortel ook glucosinolaten. Deze zijn eigenlijk giftig. Gelukkig niet voor mensen, maar wel voor insecten. Ze zorgen voor de sterke smaak, waardoor planteneters liever andere planten eten. Deze stoffen vormen als het ware een verdedigingswapen van de mierik.

Voor jou heeft mierikswortel mede door de glucosinolaten allerlei heilzame eigenschappen. Vanuit glucosinolaten worden namelijk weer isothiocyanaten gevormd. Dit zijn moleculen die gezond zijn voor je lichaam. 

Dankzij de mix aan geneeskrachtige ingrediënten kan de mierikswortel helpen bij het voorkomen en genezen van verschillende ziektes en aandoeningen. Zo heeft het kruid de volgende eigenschappen:

  • Mierikswortel heeft een antibacteriële werking
    De olie van de wortel van de mierik bestrijdt bacteriën. Zo pakt het bacteriën in je mond aan, maar kan het ook een schimmelnagel genezen wanneer je de olie erop smeert. Volgens diverse onderzoeken zou de olie zelfs helpen bij de gevaarlijke salmonella- en e-coli bacterie.
  • Mierikswortel verlicht verkoudheid
    Heb je last van een verstopte neus of andere verkoudheidsklachten? De krachtige geur en smaak van verse mierikswortel bieden verlichting. 
  • Mierikswortel kan bijdragen aan het verkleinen van de kans op kanker
    Het kruid bezit verschillende antioxidanten. Deze stoffen bieden bescherming tegen zogenaamde vrije radicalen die lichaamscellen kunnen beschadigen, waardoor kanker een kans krijgt. 
  • Mierikswortel is een traditioneel geneesmiddel en pijnbestrijder
    Van oudsher is het kruid ingezet als medicijn tegen nierstenen, problemen met de galblaas of urinewegen. Ook bij darmproblemen en wormen kan de wortel helpen. Verder zou verse mierikswortel reumatische pijnen verlichten.
Tip

Gebruik mierikswortel altijd rauw en verwerk het vlak voor het opdienen van het eten. De wortel verliest door verhitting of na verloop van tijd namelijk zijn pittige smaak.

Hoe kun je mierikswortel toepassen?

Er zijn kant-en-klare sauzen te kopen met mierikswortel. Voor het optimale gezondheidseffect is het echter beter om het vers te eten.

Hou je niet van de sterke smaak, maar wil je wel van de gezondheidsvoordelen van dit gewas profiteren? Dan kunnen supplementen met mierikswortel oplossing bieden. Houd je daarbij wel aan de aanbevolen hoeveelheid per dag, want bij een te hoge dosis kun je mogelijk klachten krijgen.

mierikswortel uitwendig gebruiken

Mierikswortel kan ook uitwendig worden gebruikt bij bijvoorbeeld spier- of gewrichtspijn. Je kunt de wortel dan over de plek wrijven. Houd er wel rekening mee dat de wortel scherp is en je huid kan irriteren.

Hoe kun je mierikswortel eten?

Om verse mierikswortel te eten, was en schil je de wortel eerst. Daarna maal je het fijn met bijvoorbeeld de keukenmachine. Je hoeft overigens niet heel de wortel direct te verwerken, want je hebt meestal maar een beetje nodig.

Wanneer je de wortel hebt fijngemalen kun je er bijvoorbeeld een saus mee op smaak brengen. De smaak van mierikswortel is een fantastische begeleider bij vlees en vis. 

Of voeg een beetje mierikswortel toe aan een salade voor een pittig effect. Verder maak je van aardappelpuree eenvoudig iets extra gezonds en speciaals door er wat geraspte mierikswortel door te scheppen.

De overgebleven mierikswortel kun je een week tot enkele weken bewaren op een donkere koele plaats. Wil je langer van de wortel genieten? Dan kun je hem inmaken met azijn en zout of suiker. Je hebt dan altijd een kant-en-klare smakelijke puree bij de hand die lang houdbaar is.

Wist je dat...

...de mierikswortel ook een goede smaakmaker is in cocktails? Zo wordt een straffe Bloody Mary extra pittig met deze wortel.

Pas op bij overmatig gebruik van de wortel van de mierik

De mierikswortel zit bomvol goede eigenschappen en is als begeleider van een maaltijd veilig om te eten. Toch is voorzichtigheid geboden, want overmatig gebruik van het kruid kan problemen veroorzaken, zoals: 

  • Irritatie 
    In mierikswortel zit mosterdolie. Deze scherpe olie is irriterend voor je mond, keel en neus. Ook je spijsvertering en urinewegen kunnen geïrriteerd raken van een teveel aan mierikswortel, dat uit zich in maagklachten en diarree. 
  • Een vertraagde werking van je schildklier
    Mierikswortel vertraagt mogelijk de werking van je schildklier. Heb je dus schildklierproblemen? Overleg dan eerst met je arts voordat je bijvoorbeeld supplementen met mierikswortel neemt.
  • Nierproblemen
    Mierikswortel heeft een vochtafdrijvende werking. Dat kan gunstig zijn, maar heb je een probleem met je nieren? Schrap de wortel dan uit je voeding.
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

Heb je al een aandoening aan je maag of darmen, zoals een maagzweer of een darmontsteking? Dan kun je het beter helemaal niet eten.

Wie kunnen beter geen mierikswortel eten? 

Daarnaast dien je op te passen met het gebruik van mierikswortel:

  • Bij hele kleine kinderen
    Waarschijnlijk zullen kinderen niet direct verzot zijn op de sterke smaak van de mierikswortel. Maar is je kind jonger dan vier jaar? Zorg dan dat je kleintje het kruid echt niet eet. Hij of zij zou er spijsverteringsproblemen door kunnen krijgen.
  • Als je zwanger bent of borstvoeding geeft 
    Als aanstaande moeder of als je borstvoeding geeft, wordt het eten van veel mierikswortel ook afgeraden. Dit vanwege de irriterende eigenschappen van de wortel die mogelijk effect kunnen hebben op je ongeboren of pasgeboren baby.
Tip

Ga je veel mierikswortelen verwerken om ze bijvoorbeeld in te maken? Zorg dan voor goede ventilatie in je keuken. De lucht van de wortel kan namelijk erg sterk zijn en voor tranende ogen zorgen.

Mierikswortel is een smakelijk kruid met veel goede eigenschappen voor je gezondheid. Houd echter rekening met de kracht van de wortel en eet er niet te veel van. Pas daarom op met het slikken van supplementen met mierikswortel en overleg bij eventuele aandoeningen met je huisarts.

Beoordeel dit artikel

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Aloë vera

Aloë vera, een plant met een heilzame werking?

Ben jij al bekend met aloë vera? Dit is een cactusachtige plant met een heilzame werking. Aloë vera is één van de oudst...

Traag werkende schildklier

Traag werkende schildklier

Ben je vaak moe? Is je gewicht toegenomen, terwijl je toch gezond leeft? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een t...

Tea Tree olie

Tea Tree olie: Voordelen, Nadelen en Risico's

Wist je dat Tea Tree olie (merknaam: Tea Tree Oil) gezonde, verzorgende en geneeskrachtige eigenschappen heeft? Deze ol...

Pittig eten gezond of ongezond?

Kun jij niet tegen pittig eten? Hierdoor wordt pittigheid veroorzaakt

Als je in aanraking komt met pittig eten kan dat soms best even pittig zijn. Het kan voelen alsof je mond brand staat. O...

Verstopte neus verhelpen

Verstopte neus verhelpen

Wil je je verstopte neus verhelpen? Een verstopte neus is vermoeiend en oncomfortabel. In dit artikel geven wij tips hoe...

koriander

3 Bewezen voordelen van koriander (+ zo vervang je het)

Koriander, de een vindt het een hap zeep, de ander een culinaire lekkernij. Over de smaak van verse koriander valt te tw...

ginseng

Ginseng, is dit kruid de oplossing voor vermoeidheid en erectieproblemen?

Heb je last van (chronische) vermoeidheid? Dan zou ginseng wel eens uitkomst kunnen bieden. Ook zou het je immuunsysteem...

Lees wat je gemist hebt

14113 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'