Aloë vera

Aloë vera, een plant met een heilzame werking?

Ben jij al bekend met aloë vera? Dit is een cactusachtige plant met een heilzame werking.

Aloë vera is één van de oudste medicinale planten.

Het heeft veel namen die tot de verbeelding spreken: 'eeuwige jeugd', 'levenselixir' en 'plant van de onsterfelijkheid'.

De Egyptenaren gebruikten deze wonderplant 6000 jaar geleden al. Cleopatra zou haar schoonheid eraan te danken hebben!

In cosmetische producten wordt het veelvuldig gebruikt en er zijn tegenwoordig ook drankjes met aloë vera.

In dit artikel bespreken wij de vele gezondheidsvoordelen van dit magische plantje.

Lees verder en ontdek wat het voor jou kan betekenen!

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Wat is aloë vera?

De aloë vera is een tropische plant. Deze wordt vooral in de Caraïben, Afrika, de Canarische eilanden en de V.S. gekweekt.

Het lijkt op een vetplant vanwege de dikke stekelige bladeren. Toch is het geen cactus maar familie van de lelie.

In de bladeren wordt veel water vastgehouden en daarom valt het, net als de cactus, onder de bladsucculent (sucus betekent 'sap' in het Latijn).

Er zijn honderden soorten van de aloë vera plant bekend. De meest krachtige soort is de Aloë Barbadensis Miller, in de volksmond 'Aloë vera' ('de ware Aloë') genoemd. Deze bevat enorm veel hoogwaardige voedingstoffen.

Onderaan het dikke blad zit een soort melkachtig sap en midden in het blad bevindt zich een gel-achtige substantie.

De vloeistof uit de bladeren loopt vanzelf uit het blad als je deze afsnijdt en wordt meestal eerst gedroogd in de buitenlucht.

De plant krijgt pas echt een geneeskrachtige werking als hij minstens drie jaar oud is.

Lees ook: Je lichaam detoxen op een natuurlijke manier

De geneeskrachtige werking van aloë vera

Er wordt beweerd dat aloë vera een superfood is.

De Romeinen gebruikten het bij de genezing van gewonde soldaten.

De gel uit de aloë vera bladeren bevat 12 vitaminen zoals vitamine A, C en E.

Het is rijk aan mineralen (wel 20 soorten) zoals zwavel, calcium, magnesium, zink, seleen en chroom.

De aloë vera bevat ook anti-oxidanten, vezels, 18 soorten aminozuren, enzymen en misschien wel de meest belangrijke geneeskrachtige stoffen: Acemannan en mucopolysaccharide (MPS).

Dit zijn -simpel gezegd- koolhydraten die goed zijn voor je hersenen, zenuwstelsel en je huid. Ze hebben een gunstig effect op je immuunsysteem en kunnen daarmee helpen om ziektes te voorkomen.

Let erop dat je producten koopt met een waarde van 10.000-20.000 MPS per liter. Vaak kun je dit aflezen uit de voedingstabel op het label.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Aloë vera gel voor de huid

In veel schoonheidsproducten zit aloë vera verwerkt. Het is pH-neutraal en dus erg huidvriendelijk.

Het wordt zelfs gebruikt als bestanddeel in glijmiddel omdat het de vagina niet irriteert.

De stof lignine die in aloë vera zit zorgt ervoor dat de gelei-achtige gel uit de bladeren goed door de huid kan worden opgenomen.

De gel kan de huid sneller doen genezen; het is een wondermiddel bij zonnebrand of lichte brandwonden en het kan helpen bij acné.

Aloë vera heeft een kalmerende en hydraterende werking op de huid. Je huid wordt er soepeler door. Er zijn mensen met de huidziekte psoriasis die veel baat hebben bij een behandeling met de gel.

Het helpt bij insectenbeten, eczeem, striae, huidinfecties, schimmels, littekens, blauwe plekken, blaren en spataderen. Ook bij haaruitval en roos zou het uitkomst bieden.

In de gels zit vaak een toevoeging die M.S.M. heet. Methyl Sulfonyl Methaan is een zwavelsoort die je spieren en gewrichten versterkt en pijn verlicht.

Je kunt gels kopen die voor 99,9% uit aloë vera bestaan. Let erop dat het gaat om aloë vera die koud geperst is. Indien het product tijdens het verwerkingsproces is verhit zijn er namelijk veel heilzame bestanddelen verloren gegaan, en dat wil je nu juist niet.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Aloë vera drank

Een drankje van aloë vera reinigt je spijsverteringskanaal. Het kan je helpen bij ontstekingen in je darmen, maagproblemen zoals brandend maagzuur, verstopping, bepaalde parasieten en virusinfecties zoals Candida. Het bevat antrachinonen. Dit zijn laxerende stoffen.

Het nuttigen van aloë vera drankjes heeft een zuiverende en rustgevende werking. Het voorziet het bloed van zuurstof en verlaagt de bloeddruk waardoor het stress vermindert.

Ook hoest en bronchitis zou aloë vera te lijf gaan, evenals tandvleesproblemen en jicht.

Het stabiliseert de bloedsuikerspiegel. Plantensterolen verlagen het (slechte) cholesterol. Ook beschermt de drank je nieren (bijvoorbeeld tegen nierstenen).

Het helpt de kans op tumoren, hartziekten en beroertes te verminderen en kan bij auto-immuunziektes zoals A.I.D.S. anti-viraal werken.

Als je de drank gekoeld nuttigt smaakt deze het best. Je kunt er eventueel limoen, citroen of een ander smaakje naar wens aan toevoegen om het iets minder bitter te maken.

Aloë vera wordt veel gebruikt bij een detox-kuur. Het is een goede manier om hiermee te ontgiften, ontzuren en eventueel een paar kilo af te vallen (zonder daarbij spiermassa te verliezen).

Drink niet teveel ongezuiverde aloë vera; dit kan diarree en buikkrampen teweeg brengen. Ook is het belangrijk dat de drank ontkleurd is.

De ideale drank wordt verkregen wanneer de plant ongeveer 3 jaar oud is.

Let er ook op dat de drank niet allerlei toegevoegde suikers, zoetstoffen en E-nummers bevat.

Aloë vera in poedervorm

De gedroogde poedervorm kun je ook gebruiken. De poeder is meestal gemaakt van de gel en wordt door middel van vriesdrogen verkregen.

Dit geeft een beter resultaat dan bijvoorbeeld via verhitting omdat de gezonde ingrediënten boven de 35 graden Celsius hun kracht verliezen. Dat is ook de reden waarom aloë vera nagenoeg niet gebruikt wordt om te bakken.

Het poeder van de aloë vera zou goed werken bij chronische blaasontstekingen. Zeker als je het in combinatie gebruikt met cranberry.

Van het poeder worden ook tabletten gemaakt die je als supplement kunt innemen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Aloë vera plant in huis

In Nederland is het klimaat niet geschikt om aloë vera-planten in de tuin te kweken, maar je kunt ze bij het tuincentrum voor een schappelijke prijs kopen als kamerplant in een pot.

In de winter zet je die voor het raam in de zon (indien mogelijk) en 's zomers als het warm is kun je 'm in de tuin of op je balkon zetten. In de winter kan de plant wat verpieteren maar hij verliest niet z'n bladeren.

Hij heeft in de winter niet veel water nodig want het is een vetplant. In de zomer is het wel belangrijk dat de aarde goed doorweekt is. Je moet de plant blijven verpotten totdat hij volgroeid is (75-100 cm).

Je kunt vanaf dat moment de gel uit de bladeren schrapen en zelf verder verwerken, bijvoorbeeld tot een drankje, een smoothie of in de thee. Je kunt de gel ook in een potje bewaren en gebruiken voor op je huid.

Denk er wel om dat de gel in de koelkast maar een paar dagen goed blijft. Eigenlijk is het de bedoeling dat je het gelijk gebruikt. Je kunt de gel eventueel wel als ijsblokjes invriezen.

Nadelen van aloë vera

Aloë vera behoort tot dezelfde familie als knoflook en uien. Sommige mensen krijgen hier allergische reacties door. Vooral de darmen krijgen een heel ander bewegingspatroon wat voor flinke diarree kan zorgen. Aloë vera staat bekend om diens laxerende werking.

Het sterk reinigende effect op de lever kan bij sommige mensen problemen veroorzaken.

Aloë vera drankjes zijn ook niet geschikt voor zwangere vrouwen en jonge kinderen.

Vanwege het effect op de bloedsuikerspiegel is de drank eveneens niet aan te raden (of alleen in samenspraak met een arts) bij diabetespatiënten.

Ga nooit zelf experimenteren met zalfjes bij huidziekten of zwaardere brandwonden. Raadpleeg altijd eerst een arts.

Aloë vera trekt diep in de huid. Gebruik het daarom ook niet bij de ogen, mond of neus als je niet zeker weet wat de reactie van je huid is.

De aloë vera industrie levert jaarlijks zo'n 13 biljoen dollar op; er wordt dus grof geld in verdiend. Wees je hier bewust van en zoek naar pure, eerlijke producten en betaal je niet scheel.

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

12 lekkerste eetbare wilde planten

Wildplukken in eigen tuin, deze 12 planten kun je eten

Vraag jij jezelf wel eens af 'Welke bloemen en planten kun je eten?' Dan ben je hier aan het juiste adres. Veel van deze...

Diarree stoppen en behandelen

Diarree stoppen en behandelen

Last hebben van diarree is geen pretje. Je zult plekken en situaties willen vermijden waarbij je geen onmiddellijke toeg...

Kefir gezond?

7 Belangrijkste Voordelen van Kefir en de Grootste Nadelen

Kefir is een drankje dat al duizenden jaren gedronken wordt, maar tegenwoordig weer helemaal populair is. Dat heeft alle...

Cavolo nero

Cavolo nero, het elegante broertje van boerenkool

Er liggen talloze soorten groenten in het groenteschap. Soms kom je een soort tegen die minder bekend is. Zoals de donke...

Constipatie en gebruik laxeermiddel of laxerende voeding

Constipatie en het gebruik van laxeermiddel of laxerende voeding

Constipatie kan erg lastig zijn. Bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken. Je kunt last hebben van een langdurige o...

Matcha groene poeder thee

Matcha, een groen poeder met 3 gezondheidsvoordelen

Wat is de overeenkomst tussen koriander en matcha? Je vindt het heerlijk of je haat het! Matcha is een felgroen poeder ...

bubble tea food rage

Bubble tea, een feestelijk maar niet erg gezond drankje

Bubbels staan altijd feestelijk. Waarschijnlijk is je eerste associatie met een bubbelend drankje champagne. Maar wist j...

Lees wat je gemist hebt

13837 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'