De 3 superpowers van cranberries

Cranberries zijn vooral in de winter erg populair. Rond de feestdagen vliegen de recepten met cranberry je dan ook om de oren.

Het leuke is dat de cranberry niet alleen lekker en feestelijk is. Het kleine rode besje is ook nog eens hartstikke goed voor je!

Lees snel verder als je alles wilt weten over deze bijzondere bessen. Bovendien vertel ik je hoe je ze gemakkelijk zelf kunt drogen! 

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

cranberry geïmporteerd

Wat zijn cranberries?

De cranberry is ook wel bekend onder de naam veenbes of vossebes. Het is een klein rood besje dat groeit aan een overhangende plant met dunne stengels.

De plant komt in Nederland nauwelijks voor. Daarom worden cranberries vaak geïmporteerd uit andere landen. 

Terschelling heeft wel degelijk een aantal kwekerijen. Maar doorgaans komen jouw vossebessen uit de Verenigde Staten en Canada. 

Zo eet je cranberries

Kun je verse cranberries zo eten? Ja! Alleen de smaak van cranberry is behoorlijk zuur. Daarom worden superbesjes niet vaak uit de hand gegeten.

Wel wordt de veenbes dankbaar verwerkt in diverse maaltijden. In de Verenigde Staten is het een van de tradities om de kalkoen te vullen met een vulling van onder andere deze bes.

Ook kan je er een heerlijke compote van maken. Bijvoorbeeld  met een natuurlijke zoetstof, zoals stevia. En vergeet vooral de heerlijke cranberrysappen niet.

Let er wel op dat er veel suiker in deze sappen kan zitten. Dit wordt vaak toegevoegd om de zure smaak van de besjes te maskeren. 

Cranberries voedingsstoffen

Zijn cranberries gezond?

Het rode fruit bevat bijzonder veel vezels, maar liefst 3,8 gram per 100 gram.

Vezels in cranberries zijn goed voor je darmen. Ook zorgen deze ervoor dat je langer verzadigd bent. 

Dit is echter niet de enige reden waarom de rode besjes zo gezond zijn.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...voeding met veel vezels en weinig calorieën ideaal zijn wanneer je wat wilt afvallen? Of te bepalen of je overgewicht hebt, kun je een BMI calculator gebruiken. 

Het vitamine C gehalte is met 7,5 tot 10,5 mg per 100 gram bijzonder hoog. Daarnaast is de veenbes rijk aan kalium, foliumzuur, vitamine A, magnesium, calcium en ijzer

Tip

Erg eiwitrijk is een cranberry niet, er zit namelijk slechts 0,5 gram eiwitten per 100 gram. Het goede nieuws is echter dat er geen (milli)grammetje vet in deze rode bes te vinden is. Je krijgt 4 gram koolhydraten per 100 gram binnen. In totaal nuttig je per 100 gram slechts 24 calorieën!

De 3 voordelen van de cranberry

Misschien vraag je je af, 'Wat doet cranberry met je lichaam?' Het fruit werkt onder andere effectief tegen een blaasontsteking. Daarnaast hebben de besjes antioxiderende eigenschappen. 

Er zijn veel bewezen gezondheidsvoordelen van cranberry. Ik noem er een paar.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
cranberry tegen blaasontsteking

Voordeel 1: Preventieve werking tegen een blaasontsteking

Heb je last van een blaasontsteking? Dan is de kans groot dat je aan cranberries denkt.

Veel mensen denken dat cranberry helpt tegen een blaasontsteking.

Maar wat doet cranberry met je blaas?

Cranberrysap bevat de stof proanthocyancdinen (afgekort PAC). Deze stof zou een blaasontstekingen kunnen voorkomen. 

Deze PAC-deeltjes zouden de hechting van bacteriën aan de blaaswand voorkomen. Daarnaast maken ze de slijmwand sterker en urine zuurder.

Dit heeft als gevolg dat de bacteriën die in je blaas terecht zijn gekomen makkelijker kunnen worden uitgeplast. Hierdoor zouden urineweginfecties kunnen worden voorkomen.

Toch is het nog niet onomstotelijk bewezen dat je door het drinken van cranberrysap of het eten van vossebessen het risico op een urineweginfectie verlaagt. Er zijn dan ook duidelijke voorstanders en tegenstanders.

Wel zien veel mensen een verband tussen cranberry en plassen. Al is het alleen maar vanwege het feit dat je door het drinken van cranberrysap meer moet plassen.

Tip

Drink niet te veel cranberrysap. Het bevat veel suiker en kan maagproblemen veroorzaken.

Voordeel 2: Antioxiderende eigenschappen

De vossebes staat bekend om de antioxiderende eigenschappen. Zo kan het besje worden gebruikt bij slagaderverkalking en kanker. Ook kan het preventief ingezet worden tegen een hoge bloeddruk.

Daarnaast heeft de cranberry een gunstig effect op je cholesterolgehalte en is het goed voor je maagslijmvlies. 

cranberries dragen bij aan een gezond hart

Voordeel 3: Een gunstig effect op je hart

Wetenschappers hebben een verband gezien tussen het consumeren van cranberries en het voorkomen van hartaandoeningen.

De anthocyanen in veenbessen zouden hierbij betrokken zijn. 

De mogelijke nadelen 

Geeft het eten van een cranberry bijwerkingen? Bij normaal gebruik zitten er geen nadelen aan de cranberry. Wel kunnen er, net als bij andere voedingsmiddelen, nadelige effecten bij overmatige consumptie optreden. 

In de eerste plaats kan je buikklachten krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van diarree. Ook heb je een verhoogd risico op nierstenen. Nierstenen kunnen ontstaan wanneer je urine een te hoge hoeveelheid van bepaalde mineralen bevat.

Nierstenen bestaan uit calcium oxalate en laat oxalate nu net een van die stoffen zijn die in hoge mate in het rode fruit aanwezig zijn.

Dit betekent dat je door een te grote consumptie van de rode bessen een hoge concentratie van oxalate in je lichaam krijgt. Dit kan mogelijk leiden tot nierstenen

Tip

Vraag je je af: "Hoeveel cranberries mag je per dag?" Je kunt ook te veel van deze rode besjes eten. Houd het daarom bij een handje per dag. Zo geniet je volop van de gezondheidsvoordelen, zonder eventuele nadelen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Gedroogde cranberries zijn gedehydrateerd

Hoe gezond zijn gedroogde cranberries? 

Weet je al dat gedroogde cranberries gedehydrateerde vossebessen zijn?

Gedroogde cranberry is een populaire snack. Maar zijn gedroogde cranberries net zo gezond als verse cranberry? Ik zocht het voor je uit.

Hierbij is het belangrijk dat de cranberry op de juiste manier gedroogd is. In dat geval is het verlies van de voordelen van deze zure rode bes minimaal.

Wel is het dehydrateren, of het verlies van water, niet zo heel gunstig op de hoeveelheid vitamines en mineralen. Toch bevat de gedroogde vossebes veel B-vitamines, ascorbinezuur, vitamine K en E, bètacaroteen en vitamine A. 

Antioxidanten zijn niet tot nauwelijks aanwezig in gedroogde cranberries. Dat is nogal zonde als je bedenkt welke gezondheidsvoordelen hieraan verbonden zijn.

Wel zijn proanthocyanidinen in gedroogde variant net zo goed vertegenwoordigd als in de verse veenbesjes. Dit is goed wanneer je cranberries consumeert om een urineweginfectie te voorkomen

Tip

Snack je graag gedroogde fruitsoorten als je in gewicht aankomen wilt? Combineer de gedroogde vossebes dan met ander gedroogd fruit zoals dadels, pruimen, abrikozen en vijgen.

Zelf gedroogde cranberries maken

Je weet nu dat gedroogde cranberries gezond zijn. Er zit echter nog een voordeel aan gedroogde cranberries kopen. Gedroogd fruit is langer houdbaar dan vers fruit, en smaakt ook nog eens heel lekker. 

Wil jij genieten van de gezondheidsvoordelen van cranberries in gedroogde vorm? Dan wil je vast graag weten hoe je dit zelf kan maken!

Soms kun je alleen verse cranberries kopen. Je kunt deze dan zelf drogen. Zelf vossebessen drogen is niet moeilijk. Je kunt dit gewoon thuis doen.

Hiervoor kun je een voedseldroger gebruiken. Heb je dit niet of wil je hier niet in investeren? Dan kun je ze ook op de volgende manier drogen.

gedroogde cranberries maken

Hiervoor heb je een oven nodig die je op 100 graden voorverwarmt.

Ondertussen breng je een pan met water aan de kook. Voeg de cranberries toe en wacht tot ze uit hun velletjes barsten. 

Is dit het geval? Giet het water dan af en laat ze uitlekken. Leg ze vervolgens op een bakplaat en laat ze zo'n 5 uur lang drogen.

Conclusie

Cranberries zijn heel gezond. Ze zitten namelijk vol met goede voedingsstoffen. Bovendien zijn deze krachtpatsers ontstekingsremmend én kunnen ze de gezondheid van je hart ondersteunen.

Of de rode besjes daadwerkelijk blaasontsteking kunnen voorkomen moet nog verder worden onderzocht.

Het eten van de cranberry is zeker aan te bevelen. Maar overdrijf niet. Wanneer je heel veel van deze besjes eet kun je hier last van krijgen. Dus eigenlijk zoals met veel dingen in het leven het geval is; overdaad schaadt.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Urine-incontinentie bij volwassenen (vrouwen & mannen)

Urine-incontinentie bij volwassenen (vrouwen & mannen)

Urine-incontinentie is nog steeds een taboe voor veel mensen. Wanneer mensen er last van hebben zullen ze in veel gevall...

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Al sinds het bestaan van de mensheid wordt het analyseren van urine gebruikt om gezondheidsproblemen vast te stellen. Da...

Pijn bij het plassen: branderig gevoel bij plassen

Pijn bij het plassen: branderig gevoel bij plassen

Heb jij last van pijn bij het plassen? Ervaar je steken of een branderig gevoel bij het plassen en wil je erachter komen...

Nierstenen

Nierstenen, de meestvoorkomende oorzaken en de behandeling

Nierstenen komen vaak voor en kunnen zeer pijnlijk zijn. Mogelijk door een slecht voedingspatroon hebben steeds meer men...

De blauwe bes: de medicijn in het fruitschap

De blauwe bes, een medicijn in het fruitschap

Blauwe bessen zijn populair, en niet voor niks. Ze zijn een gezonde en zoete fruitsoort. Ze smaken heerlijk door een fru...

Zwarte bessen

Zwarte Bessen, kleine besjes met grootste krachten

Wist je dat zwarte bessen gezond zijn en kunnen bijdragen aan de instandhouding van je immuunsysteem, kunnen bijdragen a...

onvoldoende water drinken

Gevaren van te weinig water drinken ( +tips om meer te drinken)

Heb je regelmatig last hebt van hoofdpijn of spierpijn? Of voel je je soms slapjes of heb je moeite met afvallen? Grote ...

Lees wat je gemist hebt

13801 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'