Oorzaken pijn bij het plassen: herkennen van een aandoening
Pijn bij het plassen door urineweginfecties
Urineweginfecties kunnen zorgen voor pijn bij het plassen en een branderig gevoel.
Dit kan gepaard gaan met koorts, pijn in de buik, rug en uitstralende pijn naar de liezen.
Er bestaan verschillende soorten urineweginfecties.
De meest voorkomende is die aan de blaas: de blaasontsteking (cystitis). Deze wordt ook wel lage urineweginfectie genoemd.
Het is een ontsteking van de blaaswand en het slijmvlies van de blaas, als gevolg van een infectie, meestal door de E. coli-bacterie. Deze infectie kan chronisch worden. Blaasontsteking komt vaker voor bij vrouwen, maar mannen kunnen het ook oplopen.
Je kunt ook een plasbuis-ontsteking krijgen of een nierbekkenontsteking.
Gaat de pijn bij het plassen gepaard met lage buikpijn en koorts, hoger dan 38,3 graden? Ga dan gelijk naar je huisarts.
Nierstenen zijn kleine kristalvormige steentjes die, wanneer ze terechtkomen in de urineleider, hevige pijn kunnen veroorzaken. Onbehandeld kunnen nierstenen ook nierbekkenontsteking veroorzaken.
Nierstenen kunnen zorgen voor een branderig gevoel tijdens het plassen.
Pijn bij het plassen door een SOA
Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) zoals chlamydia, gonorroe en syfilis kunnen pijn geven bij het plassen.
Ze zijn vaak moeilijk te herkennen omdat verdere klachten kunnen ontbreken. Soms kun je wel jeuk hebben of afwijkende afscheiding.
Het is belangrijk dat je je altijd voor de zekerheid laat testen, want chlamydia kan onder andere lijden tot onvruchtbaarheid.
Pijn bij het plassen door een prostaataandoening
Het prostaat is een gevoelig orgaan en met name mannen boven de 50 jaar moeten dit goed in de gaten houden. Meestal gaan prostaataandoeningen samen met plasproblemen.
Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van acute of chronische prostaatontsteking (soms veroorzaakt door bacteriën maar vaak is de oorzaak niet duidelijk).
Je kunt ook last hebben van een prostaatvergroting (BPH).
Indien je niet op de gangbare manier kunt plassen, wordt er wellicht een blaaskatheter ingebracht. Een blaaskatheter is een dun slangetje dat via de plasbuis in de blaas ingebracht wordt. Het plassen kan hiermee pijnlijk en branderig aanvoelen.
Prostaatkanker is een hardnekkige vorm van kanker. Hoe eerder je erbij bent hoe minder kans op uitzaaiingen.
Prostaatpijn wordt wel prostatodynie genoemd: Je hebt dan last van pijn in het gebied tussen de balzak en de endeldarm.
Pijn bij het plassen door aandoeningen aan de voortplantingsorganen bij vrouwen
Bij vrouwen kan er sprake zijn van diverse aandoeningen aan de voortplantingsorganen die zorgen voor pijn bij het plassen en pijn in de onderbuik.
Tijdens je zwangerschap ben je sowieso vatbaarder voor blaasontsteking. Ook staat er meer druk op je blaas.
Bij endometriose is het baarmoederslijmvlies als het ware 'verdwaald' en bevindt zich buiten de baarmoederholte. Dit geeft pijnklachten, ook bij het plassen.
Meer dan 50% van de vrouwen die in de overgang komt heeft last van vaginale droogheid. Dit kan klachten geven bij het vrijen en bij het plassen.
Ook kunnen vleesbomen of andere problemen in het reproductieve systeem pijn geven tijdens of na het plassen.
Bij vaginitis is er sprake van een ontsteking van de vagina door verandering in de balans van bacteriën, of door een infectie, bijvoorbeeld een vaginale schimmelinfectie.
Pijn bij het plassen door een schimmelinfectie (Candida)
Een schimmelinfectie wordt veroorzaakt door een overgroei van de gist candida albicans. Met name vrouwen hebben hier last van, in de vorm van pijn bij het plassen, jeuk en veel witte, korrelige afscheiding.
Een schimmelinfectie is niet hetzelfde als een SOA!
Pijn bij het plassen na seks
Zowel vrouwen als mannen kunnen tijdens en na seks pijn en overgevoeligheid ervaren en kunnen een branderig gevoel krijgen als ze moeten plassen.
Omdat er veel bloed stroomt in het geslachtsdeel tijdens de seks, is deze extra gevoelig. Vaak heeft pijn tijdens en na de seks te maken met vaginale droogheid, een schimmelinfectie of een SOA.
Overige aandoeningen
Er bestaan verschillende aandoeningen waarbij je niet of nauwelijks meer kunt plassen en dit in combinatie met een branderig gevoel. Merk je dat je plotseling niet meer kunt plassen, bezoek dan zo spoedig mogelijk een arts. Je kunt dan last hebben van urine retentie, oligurie of anurie.
Pijn bij het plassen kan ook te maken hebben met darmaandoeningen zoals prikkelbare darm syndroom en spastische dikke darm.