Pure chocolade, de belangrijkste voordelen op een rij

Chocoladeliefhebbers opgelet: pure chocolade is gezond! Je hoeft je chocoladeverslaving niet op te geven.

Een hele reep naar binnen werken gaat dan wel te ver, maar een paar blokjes pure chocolade per dag kan niet alleen goed zijn voor je humeur, maar ook voor vele andere lichaamsfuncties.

In dit artikel leggen we uit hoe pure chocolade bijvoorbeeld het slechte cholesterol in je lichaam kan verlagen en hart- en vaatziekten kan helpen verminderen. En het helpt zelfs als je wilt afvallen. Hiervoor moet je wel goed letten op een paar zaken letten, onder andere op de hoeveelheid cacao die de chocoladereep bevat.

Zet je tanden in dit smakelijke artikel!

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

pure chocolade

Geluksstofjes in pure chocolade?

We weten allemaal dat chocolade je een prettig gevoel geeft. De in chocola aanwezige cafeïne en theobromine stimuleren namelijk je zenuwstelsel.

Overigens zijn dit kleine hoeveelheden cafeïne, waardoor je er niet hyper of erg nerveus van kunt worden, of verslaafd aan kunt raken.

Bij het eten van pure chocolade komt bovendien het geluksstofje endorfine vrij. En in de chocola zelf zit serotonine, dat werkt als een antideppresivum. Zoals je misschien al wist bevat pure chocolade eveneens het liefdeshormoon fenylethylamine; dit is het hormoon dat je ook aanmaakt als je verliefd bent.

Daarbij heeft de geur van chocolade een rustgevend effect op je hersengolven, waardoor je in eenzelfde staat kan komen als tijdens een meditatie.

Pure chocolade verlaagt het LDL-cholesterol

Uit onderzoek is gebleken dat pure chocolade kan helpen om het slechte LDL-cholesterol in je lichaam te verlagen en het goede HDL-cholesterol in je lichaam te verhogen. Een te hoog LDL-cholesterolgehalte is gevaarlijk voor je gezondheid. Met name mannen hebben een vergrote kans op een verhoogd LDL-cholesterol.

pure chocolade gezond

Toch is het ook voor vrouwen erg belangrijk om op goed op het cholesterolgehalte te letten. Hart- en vaartziekten zijn namelijk de nummer 1 doodsoorzaak onder vrouwen.

Iedere dag sterven er in Nederland gemiddeld 57 vrouwen door hartproblemen. Problemen komen vaak op tijdens en na de overgang en worden soms verward met overgangsklachten.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Tip

Uiteraard kun je van pure chocolade eten alleen niet gezond blijven. Dit gaat altijd in combinatie met goede, uitgebalanceerde voeding, voldoende beweging, voldoende nachtrust, het beperken van stress en het vermijden van roken en alcohol.

Pure chocolade bevat flavanolen

Pure chocolade is goed voor je geheugen. De aanwezige flavanolen (ook wel flavonoïden of vitamine P genoemd) zijn antioxidanten die het leeftijdsgebonden geheugenverlies kunnen verminderen.

Dit effect is voornamelijk zichtbaar bij mensen tussen de 50 en 70 jaar. Zo helpen de antioxidanten in pure chocola het verouderingsproces te vertragen. Flavanolen zorgen bovendien voor elasticiteit van je bloedvaten. Hierdoor stroomt je bloed gemakkelijker door je aderen.

De kans op een hartaanval wordt daarmee volgens onderzoekers met 8% verlaagd. Ook zorgen flavonoïden voor meer balans in je hormoonhuishouding. Daarnaast stimuleren ze je vertering en zijn ze goed voor je nieren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

Onderzoek heeft uitgewezen dat flavanolen mogelijk kanker remmende eigenschappen hebben, doordat ze je immuunsysteem versterken.

Chocolade afvallen

Afvallen met pure chocolade?

Als je kiest voor pure chocolade met een hoog percentage cacao en weinig toegevoegde suikers, dan zou dit product je zelfs kunnen helpen om af te vallen. Uit een paar kleinere onderzoeken blijkt dat cacao je eetlust kan verminderen. Dus mocht je echt zin hebben in een snack kies dan voor een stukje pure chocola

Daarbij zijn de vetten in pure chocolade gezonde vetten en hebben daarom geen negatieve invloed op het cholesterolgehalte in je bloed.

Andere gezondheidsvoordelen

Pure chocola wordt gemaakt van cacaobonen, afkomstig van de cacoaboom. Door plantaardige producten te eten, zoals groenten en fruit, krijg je gezonde voedingsstoffen binnen. Dit geldt dus ook voor het eten van pure chocolade. Zo bevat dit product vitamine A, B12, D en E en de mineralen koper en magnesium.

Pure chocolade werkt daarnaast ook antibacterieel. Het bestrijdt daardoor zelfs tandbederf. Ook is het goed voor je huid. Zo bestaan er ook chocolade huidmaskers.

Puistjes krijg je er dus niet van pure chocolade, tenzij je allergisch bent. Van de stofjes en suikers die in andere chocolade zitten kun je wel last krijgen van huiduitslag. Verder zou pure chocolade goed zijn tegen insectenbeten en bronchitis. 

Wist je dat...

...melk in (pure) chocolade kan de hierboven genoemde gezonde stoffen voor een deel afbreken? Let er dus op dat je geen pure chocolade kiest met (teveel) melk.

Pure chocolade eten

Hoeveel pure chocolade kan ik per dag eten?

Ongeveer 10 gram per dag zou kunnen bijdragen aan je gezondheid. Dat zijn ongeveer twee kleine blokjes van een chocoladereep.

Het voordeel van pure chocolade met een hoog cacaogehalte is dat één blokje al best zwaar valt. Je raakt er veel sneller verzadigd van dan van melkchocolade.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Om van de meeste gezondheidsvoordelen te genieten kun je het beste chocolade kopen met minimaal 70% cacao.

In het begin kan dat even wennen zijn. De smaak is namelijk vrij bitter. Gelukkig wen je over het algemeen snel aan de smaak. Dan kun je het cacaogehalte opbouwen als je daar behoefte aan hebt. 

Tip

Kies voor biologische en fairtrade cacao; zodat je weet dat je een milieuvriendelijk en eerlijk product in handen hebt.

De voordelen van rauwe cacao

Cacao is het basis bestanddeel van chocolade. Aan chocolade zoals je die in de supermarkt aantreft, ook pure chocolade, is vaak nog van alles toegevoegd; helaas ook suiker.

Rauwe chocolade is gemaakt van cacaobonen die niet hoog verhit worden zoals bij de normale chocolade. Verhitting vindt plaats tot 50 graden. Daardoor zouden er meer voedingsstoffen bewaard blijven, zoals enzymen en flavanolen.

Ook bevat rauwe cacao zoetstoffen van bijvoorbeeld de lucuma-bes. Dit is uiteraard een stuk gezonder dan de toegevoegde suikers in (pure) chocolade. De meest gezonde vorm van rauwe chocolade is rauw cacaopoeder.

De gezondheidsvoordelen van rauwe cacao

Doordat de voedingsstoffen bewaard blijven bij rauwe cacao, blijven de gezondheidsvoordelen van de vrucht bewaard. Rauwe cacao:

  • Stimuleert het zenuwstelsel op dezelfde manier als cafeïne
  • Bevatten stoffen die zorgen voor meer alertheid en focus
  • Verhoogt het energielevel
  • Verbetert je gemoedstoestand
  • Bevatten antioxidanten die het verouderingsproces tegengaan
  • Bevatten veel ijzer

Om deze effecten te bereiken moet de chocolade puur zijn. De meest pure vorm van cacao is de vorm die het dichtst bij de cacaoboon ligt en zo min mogelijk bewerkt is. Pure cacao nibs zijn hier een uitstekend voorbeeld van.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Top 14 meest gezonde voeding

Dit zijn de 14 gezondste producten ter wereld

Natuurlijk bestaan er veel gezonde producten, maar je hebt altijd baas boven baas. Sommige voedingsmiddelen zijn gewoon ...

Is melk gezond of ongezond?

Melk: de gezondheidsvoordelen en -nadelen op een rij

De gemiddelde Nederlander is opgegroeid met melk. Je zou er groot en sterk door worden. Maar is melk zo gezond als we vr...

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing is gezonder dan 'gewone' honing. Het is zuivere honing, zoals de natuur het bedoeld heeft. Het wordt ook we...

10x cholesterolverlagende voeding

Je cholesterol verlagen? Dit wil je (w)eten!

Wanneer je een te hoog cholesterol hebt, wil je letten op wat je eet. Het kan dan verstandig zijn om je favoriete borrel...

Verlaag je cholesterol

Cholesterol: oorzaken en gevolgen van een te hoog cholesterolgehalte

Aan cholesterol kleeft een negatieve klank, omdat een te hoge waarde in verband wordt gebracht met aderverkalking en een...

Lees wat je gemist hebt

13807 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'