Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing is gezonder dan 'gewone' honing. Het is zuivere honing, zoals de natuur het bedoeld heeft. Het wordt ook wel 'raathoning' genoemd omdat het direct uit de honingraat komt. Ook wordt het veel verkocht onder de naam 'imkerhoning'.

Behalve dat rauwe honing een stuk gezonder is dan de reguliere honing is de smaak ook anders; volgens velen veel lekkerder dan bewerkte honing uit de supermarkt!

In dit artikel kom je meer te weten over wat nu precies het verschil is tussen de honing die we kennen uit de supermarkt en de rauwe, koudgeslingerde honing.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Honing en suiker

In honing zit veel suiker. Ondanks dat het een natuurproduct is, is het dus beter om er niet teveel per dag van te gebruiken.

Maar als je toch een zoetmaker wilt gebruiken, kies dan voor rauwe honing. Deze is een stuk gezonder dan welke soort suiker of zoetstof dan ook, maar ook gezonder dan bijvoorbeeld agavesiroop of ahornsiroop.

Tip

Rauwe, koudgeslingerde honing is vaak ook biologisch. Dat betekent dat de bijen alleen op biologische bloemen hebben gevlogen (voor zover je dat kunt nagaan). Nog een reden dus om deze in te slaan!

Honing wordt gemaakt van nectar door de honingbij

Hoe ontstaat honing?

Honing is een natuurlijke, zoete vloeistof die wordt geproduceerd door honingbijen.

De honingbijen, zo rond de 60.000 per bijenkorf, verzamelen nectar uit bloemen en dragen dit bij zich in hun honingmaag. Aangekomen bij de bijenkorf spugen zij deze substantie uit in de honingraat. 

Door herhaaldelijk de substantie op te zuigen en weer 'uit te spugen' wordt er speeksel met lichaamseigen enzymen en goede bacteriën toegevoegd. Vervolgens dekken de bijen de substantie toe met bijenwas. Zo kunnen de jonge bijen hier hun voeding vandaan halen.

De substantie verdampt en verdikt vervolgens, waardoor er honing ontstaat.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Koudgeslingerde honing

Honing wordt geslingerd om genoeg honing uit de raat te krijgen en deze vloeibaar te maken. Koudgeslingerde honing wordt ook wel koudgeslagen honing genoemd. Het honingraam wordt in een centrifuge geslingerd om de honing eruit te halen.

Het slingeren zelf gebeurt altijd koud. De naam 'koudgeslingerd' klopt dus eigenlijk niet. Maar omdat honing de neiging heeft om te gaan kristalliseren, wordt deze daarna bij supermarkt-honing meestal verhit boven de 40 graden. Hierdoor verdwijnen helaas vele waardevolle eigenschappen van de honing.

Het verhitten is eigenlijk niet nodig, maar vanwege de grootschalige productie van honing wordt het wel gedaan. Daarbij vinden veel mensen het lastig als hun honing kristalliseert.

Rauwe honing is dus onbewerkt omdat er geen verhitting heeft plaatsgevonden tijdens de bewerking ervan. Daarnaast krijgen de bijen bij gewone honing vaak suikerwater te eten om het proces te versnellen. Dit suikerwater vind je dan ook terug in de honing, ook al staat dat niet vermeld op de verpakking.

De gezondheidsvoordelen van rauwe honing

Rauwe honing is rijk aan essentiële mineralen zoals mangaan, ijzer, fosfor en koper. Verder bevat het spoorelementen en vitamine B.

Ook zitten er levende enzymen in de honing, evenals aminozuren en fytonutriënten. Fytonutriënten zijn plantenbestanddelen die een positief effect hebben op de gezondheid. De antioxidanten van al deze bestanddelen zorgen ervoor dat je lichaam beschermd wordt tegen vroegtijdige celveroudering.

Net zoals de jonge bijen in de bijenkast word jij bij het eten van de rauwe honing ook beschermd tegen schadelijke bacteriën, schimmels en virussen. Rauwe honing is daardoor enorm goed voor het immuunsysteem.

Het helpt tegen allergieën, infecties en schimmels, het is goed tegen pijn in de keel en het verlaagt de bloeddruk. Bovendien heeft het hoge suikergehalte geen negatief effect op de bloedsuikerspiegel.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Wist je dat...

...rauwe honing ook goed werkt om wonden mee te behandelen. Ook wordt het regelmatig gebruikt in gezichtsmaskers tegen acne.

Smaakt hangt af van de plant

Verschillende smaken honing

Honing smaakt natuurlijk altijd weer anders. Het is afhankelijk van de soort planten, bloemen en bloesems die in de buurt van de korf groeien. Zo bestaat er eucalyptushoning, kastanjehoning en heidehoning. Van licht fruitig tot zeer kruidig en krachtig.

Maar over het algemeen is de smaak van rauwe honing wat zachter dan die van reguliere honing. 

Wanneer de hoeveelheid stuifmeel voor een groot deel van een enkele soort bloem afkomstig is, spreken we van monoflorale honing. Denk bijvoorbeeld aan lindebloesemhoning, vlierhoning, acaciahoning, tijmhoning, lavendelhoning en oranjebloesemhoning.

Veel honingsoorten zijn gemaakt van een melange van verschillende soorten honing. In Nederland zijn er niet veel grote velden met maar één bloemen- of plantensoort.

Tip

Een bekende en uiterst gezonde honingsoort is Manuka honing. Dit is weliswaar geen honing van Nederlandse bodem, maar het is het neusje van de zalm wat betreft gezondheidsvoordelen.

Waar koop ik rauwe honing?

In de reguliere supermarkten kun je meestal geen rauwe honing krijgen, alhoewel het langzaam begint te komen. Je kunt het beste een potje kopen in de natuurwinkel, online of direct bij een imker bij jou in de buurt.

Steun de honingbijen en imkers bij jou in de buurt. De kwaliteitseisen die in Nederland worden gesteld zorgen voor honing van hoge kwaliteit, dus het hoeft niet per se uit het buitenland te komen.

Koudgeslingerde honing is wel een stukje duurder dan de bewerkte soort. Maar het is de prijs echt dubbel en dwars waard.

Gebruik

Kook de honing niet mee met gerechten! Anders gaan de levende enzymen verloren. Laat eerst je thee afkoelen en voeg dan pas de honing toe.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Rauwe honing heeft de kans te kristalliseren

Goede kwaliteit rauwe honing gaat op een bepaald moment kristalliseren, afhankelijk van het soort honing en de temperatuur waarop de honing bewaard wordt.

 Sommige soorten honing gaan vrij snel kristalliseren en anderen, zoals bijvoorbeeld die van dennen- en eikensap, kristalliseren helemaal niet omdat er geen stuifmeelkorrels inzitten. De stuifmeelkorrels in de honing vormen kristallen die de honing hard en korrelig maken.

Wanneer de honing gaat kristalliseren kun je deze weer vloeibaar maken door 'm langzaam au-bain-marie op te warmen (tot 40 graden). Je kunt de rauwe honing enkele jaren gebruiken, maar de hoeveelheid voedingsstoffen neemt wel langzaam af.

Bewaar de honing liefst in de kelder of opslagruimte; donker en niet te warm.

Wanneer geen rauwe honing eten?

Wanneer je allergisch bent voor stuifmeel (bij hooikoorts) kan je in bepaalde gevallen baat hebben bij het eten van rauwe honing. Indien rustig opgebouwd, kan het meewerken aan vermindering van de klachten. Het hangt er dan wel vanaf voor wat voor pollen je precies allergisch bent.

Tip

Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen onder de 1 jaar kunnen beter geen rauwe honing eten.

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, herken jij deze mondkost van vroeger nog?

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten wel...

Keelpijn, 5 gezonde tips tegen een zere keel

Keelpijn, 5 gezonde tips tegen een zere keel

Keelpijn is een onschuldige, maar veel voorkomende kwaal. Als je er last van hebt dan wil je er graag zo snel mogelijk v...

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hoe herken je hooikoorts symptomen? Hooikoorts is een vervelende aandoening en één van de meest voorkomende allergieën. ...

Blauwe Zones (Blue Zones): langer en gezonder leven

Blauwe Zones (Blue Zones): langer en gezonder leven

De Blauwe Zones (Blue Zones) zijn een aantal gebieder in de wereld waar mensen gemiddeld het oudste worden. En ze blijve...

Glycemische Index (GI) helpt bij afvallen en gezonder leven

Glycemische Index (GI) helpt bij afvallen en gezonder leven

Ben jij al bekend met de term 'Glycemische Index'? Het is een term die in de voedingsleer veel gebruikt wordt om de mate...

Allergische reactie muggenbeet

Allergische reactie muggenbeet: de Oorzaken en Symptomen

Veel mensen weten hoe vervelend muggen kunnen zijn, met hun constante gezoem en de jeukende bulten die ze veroorzaken. M...

suiker

De ongezoete waarheid over suiker

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

Lees wat je gemist hebt

14256 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'